forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Najlepsze ustawienie podczas robienia zdjęć w clubie?

Domek92 - Nie 14 Lis, 2010
Temat postu: Najlepsze ustawienie podczas robienia zdjęć w clubie?
witam mam aparat Sony DSC-H55 i ustawiam różne opcje lecz i tak w większości mam rozmazane lub za mgłą zdjęcia gdy jestem w clubie lub na imprezie. oświetlenie jest małe gdyż są tylko stroboskopy i różnego rodzaju lasery itp. i mam prośbę odnośnie ustawienia w opcjach idealnie do takich pomieszczeń.
hijax_pl - Nie 14 Lis, 2010

Domek92, w takich warunkach to i lustrzanki mają ciężko, a ten kompakcji Ci nie pomaga. Możesz co najwyżej ustawić ISO na 3200, ale wtedy szum Ci zje zdjęcie.
Domek92 napisał/a:
mam prośbę odnośnie ustawienia w opcjach idealnie do takich pomieszczeń.
Nie ma takiego. Niestety.
skasowany - Nie 14 Lis, 2010

Domek92, tak jak pisze hijax! Nie ma idealnych/najlepszych ustawień do takich miejsc, musisz na bieżąco dostosowywać się do sytuacji/oświetlenia, ale DSCh55 chyba nie daje Ci dużego pola manewru...
Napisz może jeszcze jakie konkretnie zdjęcia Cię interesują? Coś takiego np.?:
http://desperados.com.pl/tak-bylo/10

tak właśnie o coś takiego mi chodzi. tutaj wszystko jest naturalne i przejrzyste. a u mnie wychodzą rozmazania wieksze i mniejsze .. i jakoś jest dużo dużo gorsza w moich. chodź mam 14 mpix. i aparat jest jak na razie dobry.
moronica - Nie 14 Lis, 2010

to kwestia czasu naswietlania a raczej dobrania takiego ISO i przyslony by uzyskac w tych warunkach wystarczajaco krotki czas naswietlania. poczytaj jakie sa zaleznosci miedzy tymi parametrami i kombinuj w trybie M (zakladam, ze twoj aparat takowy posiada)

moronica, zapomniałaś dodać, że przydałaby się jeszcze lampeczka zdjęta z sanek, przynajmniej w 99% zdjęć które możemy zobaczyć w linku ode mnie... ;)

racja, choc to skutkuje swiecacymi sie czolami i ostrymi cieniami

moronica napisał/a:
zakladam, ze twoj aparat takowy posiada
Z pobieżnego przyjrzenia się specyfikacji - nie widzę ;)

jakies M tu widze, ale nie doczytalam czy to na pewno to co mysle

tak owszem posiada . ;)

moronica napisał/a:
racja, choc to skutkuje swiecacymi sie czolami i ostrymi cieniami

Widziałaś zdjęcia z linku? Jeśli takie się podobają autorowi wątku, to najważniejsze, jak na klubowe i robione od niechcenia są i tak naprawdę dobre! ;)

Ten aparacik, jak większość kompaktów - nie ma przysłony. Możesz wybrać czas i czułość, a przysłonę tylko dwustopniowo - ale w znaczeniu jaśniej / ciemniej.
filorp - Sro 08 Gru, 2010

Ustawiasz najmniejszą przysłonę jaką się da iso jakoś >= 400 i migawka o ile się da 0.3s do 1/10..... dobrze jest użyć kawałek plastikowego półprzezroczystego opakowania po lodach - wielkości karty kredytowej i przyłożyć do lampy zamiast dyfuzora......
belkot77 - Sro 08 Gru, 2010

Nie da sie tym aparatem zrobic dobrych zdjec w klubie i tyle.

ale można zrobić lepsze niż jakąkolwiek lustrzanką ustawioną na pełen automat....

filorp napisał/a:
ale można zrobić lepsze niż jakąkolwiek lustrzanką ustawioną na pełen automat....

Nie pisalem o zdolnosciach fotografujacego ale o mozliwosciach aparatu

belkot77 napisał/a:

Nie pisalem o zdolnosciach fotografujacego ale o mozliwosciach aparatu
pisałeś że się nie da zrobić zdjęć w klubie..... a robienie zdjęcia to zawsze składowa światła - fotografującego i medium....

Pisalem ze nie da sie zrobic tym aparatem (dobrych zdjec)

Co moze zrobic fotografujacy takim kompaktem w ciemnym klubie? Praktycznie nic.

mystrawberry - Pon 30 Lip, 2012

Witam, Miałam przyjemność robienia zdjęć w klubie nikonem D90. Do tego mialam lapme nikon SB-80DX, ktora działa mi tylko na Manualu. Ale nie o to chodzi. Ustawiłam sobie na tryb P, ISO 2600 , bo wychodziły strasznie ciemne. Ciezko mi bardzo wydobyć jasne tło, zdjęcia są zimnej barwy takie jak tu: https://www.facebook.com/...&type=3&theater
a chciałabym uzyskać bardziej cieplą barwe zdjęc i jasne tło:
https://www.facebook.com/...&type=3&theater

Co moge zrobić zeby uzyskać taki efekt? Czy moj sprzet poradzi sobie z tym? Obiektyw mam dosyć ciemny 18-105. Nie chce zmieniać obiektywu, bo nie zajmuje się tym na co dzień, ale zdarza się, ze mam jakieś drobne zlecenie zrobienia takich zdjec.
Bawiłam sie tez opcją Slow przy ustawieniach lampy i tylko jedno zdjęcie wyszło mi porządane, niestety reszta byla pokryta smugami, które nie zawsze były korzystne.

mozer - Pon 30 Lip, 2012

mystrawberry, otwórz przysłonę i wydłuż czas ekspozycji, żeby uchwycić więcej zastanego. Najlepiej pstrykać w trybie M.
jaad75 - Pon 30 Lip, 2012

mystrawberry napisał/a:
Ustawiłam sobie na tryb P, ISO 2600
Po co, skoro:
mystrawberry napisał/a:
mialam lapme nikon SB-80DX, ktora działa mi tylko na Manualu.
:?:
mystrawberry napisał/a:
Ciezko mi bardzo wydobyć jasne tło, zdjęcia są zimnej barwy takie jak tu: https://www.facebook.com/...&type=3&theater
a chciałabym uzyskać bardziej cieplą barwe zdjęc i jasne tło:
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
Oba są fatalne. Kolory to wyłącznie kwestia balansu bieli i dopasowania temperatury flesza do zastanego. Jasność tła, to kwestia ekspozycji dla zastanego - tradycyjnie, nie powinno być niedoświetlone bardziej niż o 2EV. Oczywiście jedyny sensowny tryb, to w tym wypadku M.