|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony NEX-5 - Obiektywy
annaanna - Nie 14 Lis, 2010 Temat postu: Sony NEX-5 - Obiektywy
Witam wszystkich serdecznie.
Mam pewnien dyskretny problem. Od jakiegoś czasu wspominałam mojemu mężowi o potrzebie zakupu w miarę dobrego aparatu fotograficznego. Ze względu na moje częste podróże służbowe często jestem w miejscach, których uwiecznienie jest konieczne. Do tej pory zabierałam ze sobą aparat kompaktowy ale niestety im częściej robiłam nim zdięcia tym częściej miałam dość czasem słabej jakości zdięć.
Mając na uwadze fakt, iż moje "hobby" jest dla mnie ważne mój mąż kupił mi aparat Sony NEX-5 z "naleśnikiem". Aparatu jescze nie dostałam (leży zapakowany z kokardką - prezent pod choinkę, o którym nic nie wiem:))).
Jako wytrawna "Pani domu"ciężko przedemną coś ukryć:):):)
Z samego faktu, że mąż pamięta o moich potrzebach, jestem przeszczęśliwa i na pewno Mu nie powiem, że chciałam lustrzankę (np. D90:):):)
Powiedzcie proszę czy do tego aparatu, można dokupić jakieś obiektywy nawet z przejściówką, dzięki, którym będzie można fotografować ptaki i innę zwierzątka.
Wiem, że to pewnie nie właściwy do tego aparat i za mały korpus ale jakoś będe się musiała przyzwyczaić. (dokupie statyw i co będzie trzeba).
Pozdrawiam
hijax_pl - Nie 14 Lis, 2010
Adapter do bagnetu A i pewnie coś tam znajdziesz z tych soniaczanych szkieł
annaanna - Nie 14 Lis, 2010
Jeżeli można - to prosiłabym o podanie konkretnego modelu, który poradzi sobie z ptakami i krótką jego charakterystykę (uzasadnienie).
z góry dziękuje
boogi58 - Pon 15 Lis, 2010
Kolega zapomniał dodać, że obietywy Sony działają z Nexem, ale trzeba ostrzyc manualnie. Więc zastosowanie do ptaków - średnie. Kit do tego aparatu to w miarę przyzwoity 16-55 mm, choć do ptactwa jest za krótki. Jest jeszcze 18-200, lecz na razie niedostępny i b. drogi. Korzystam, póki co, tylko z kita. Jest na pewno lepszy niż naleśnik, choć mniej poręczny.
ghost - Pon 15 Lis, 2010
obiektywy Sony i z własnym silnikiem - czyli SAMy i SSMy - mają coś na kształt AF z orginalną przejściówką.
hijax_pl - Pon 15 Lis, 2010
boogi58 napisał/a: | Kolega zapomniał dodać, że obietywy Sony działają z Nexem, ale trzeba ostrzyc manualnie. | Po wgraniu nowego firmwareu już AF działa (ponoć)
Cytat: | Single-shot autofocus is supported with 14 optional A-mount SAM and SSM lens models3 when used with the optional LA-EA1 Mount Adaptor. Single-shot AF is also possible while in movie recording mode by pressing the shutter button halfway down. Support for AF operation with A-mount lenses also requires a separate firmware upgrade for the LA-EA1. |
boogi58 - Pon 15 Lis, 2010
Fakt, umknęło mi. Zresztą nie wgrywałem nowego softu, bo nie planuję wchodzenia w Sony (tkwię w Canonie). Osobny problem to wysokie koszty (600 zl?) przejściówki...
ac - Pon 15 Lis, 2010 Temat postu: Re: Sony NEX-5 - Obiektywy
annaanna napisał/a: | Witam wszystkich serdecznie.
Mając na uwadze fakt, iż moje "hobby" jest dla mnie ważne mój mąż kupił mi aparat Sony NEX-5 z "naleśnikiem". Aparatu jescze nie dostałam (leży zapakowany z kokardką - prezent pod choinkę, o którym nic nie wiem:))).
Powiedzcie proszę czy do tego aparatu, można dokupić jakieś obiektywy nawet z przejściówką, dzięki, którym będzie można fotografować ptaki i innę zwierzątka.
Wiem, że to pewnie nie właściwy do tego aparat i za mały korpus ale jakoś będe się musiała przyzwyczaić. (dokupie statyw i co będzie trzeba).
Pozdrawiam |
Polecam forum dotyczące informacji o nexach http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=99
Mając naleśnik w zestawie IMO lepiej na "ptaki i inne zwierzątka" dozbierać i kupić 18-200 http://www.e-cyfrowe.pl/s...ex-p-17072.html
Ze swojej strony (używam nexa pół roku) powiem, że to doskonały aparat i kompan w podróży, którego z naleśnikiem można schować do torebki (z ww. szkieł będzie gorzej Aparat ma wysokie ISO oraz DRO i HDR oraz tryb "zdjęć z ręki o zmierzchu" (Automatyczne wykonywanie serii sześciu zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jeden obraz o niskim poziomie szumów) które pomogą zrobić zdjęcia w trudnych warunkach bez statywu.
IMO - powiem slogan, ale będziesz "annaanna" zadowolona. Mam nexa i dwie lustrzanki i nie nie boję się zabierać nexa tam, gdzie nie chce mi się dzwigać lustrzanki, a gdzie liczy się jakość zdjęć.
annaanna - Wto 16 Lis, 2010
Zaraz po otrzymaniu aparatu "porozmawiam po swojemu" z mężem o potrzebie zakupu tego obiektywu:)
Wujek_Pstrykacz - Wto 16 Lis, 2010
18-200 na ptaki? Chyba na kury na placu(to też ptaki ). A poza tym tego sprzętu raczej niewygodnie bedzie sie używać z dłuższym obiektywem
RB - Wto 16 Lis, 2010
Dokładnie...
Sony w całej swej ofercie obiektywów wymiennych to ma obecnie 2 (no, w porywach jak kto sie uprze to 4) obiektywy, które można uważać za zdatne do ptakofotografii.
SAL 300F28 czyli 300/2.8 za skromne 20 tysięcy (do tego przydałby się konwerter 1.4)
SAL 70400G czyli 70-400/4-5.6 za 5 tysięcy
można ewentualnie się uprzeć jeszcze na:
SAL 70300G czyli 70-300/4-5.6 za 3 tysiące
i SAL 500F8 czyli lustrzany 500/8 AF za ok. 3 tysiace
niestety, żaden z nich nie jest projektowany pod NEX-a, może jakos tam będzie z NeX-em chodził, ale żaden z nich nie jest rozsądnie i ergonomicznie trzymalny z NEX-em (o co zresztą nietrudno).
Polecanie 18-200 to lekko bez sensu. Pierwsze, bo to na długiej ogniskowej jest kicha, drugie, że 200 mm to do sikorkofotografii karmnikowej co najwyżej spasuje.
Poza tym wszystkim - cóż droga autorko, darowanemu koniu w zęby się nie patrzy, ale akurat Twój ukochany mąż Ci w nieświadomości swej kupił chyba jeden z najmniej zdatnych do tego rodzaju fotografii korpusów. I przeskoczenie całego zbioru tych nieszczęsnych ograniczeń NEX-a w tym zakresie będzie po prostu ciężkie.
Sytuacja trudna...
kozidron - Sro 17 Lis, 2010
ac napisał/a: | oraz tryb "zdjęć z ręki o zmierzchu" |
ten tryb, to bardzo ciekawa sprawa, ac- mógłbyś mi wyjaśnić na czym to polega ?
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | 18-200 na ptaki? Chyba na kury na placu(to też ptaki ). |
e tam.... 18mm na te kury, które są na talerzu a 200mm na te, które biegają po podwórku
MC - Sro 17 Lis, 2010
Zdjęcia "z ręki o zmierzchu" - aparat wykonuje kilka ekspozycji i potem to składa w jakiś znany sobie i inżynierom sposób. Efekt jest całkiem dobry.
MC napisał/a: | aparat wykonuje kilka ekspozycji i potem to składa w jakiś znany sobie i inżynierom sposób. |
MC, to jest chyba ten pseudo hdr o którym ac napisał w tej samej linijce, że też jest i wspaniale, bo to się z całą pewnością przyda przy okazji ptakofotografii
...własnie do końca nie byłem pewien czy ac, przypadkiem nie miał na myśli stabilizacji a może to taki socjo zabieg żeby nie użyć słowa "stabilizacja"
MC - Sro 17 Lis, 2010
HDR w puszce i tryb zdjęć z ręki o zmierzchu to dwie różne funkcje. Choć działają pewnie trochę podobnie.
O ile dobrze pamiętam, to "z ręki" jest wykonywanych około 6 zdjęć.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że do ptakofoto jest to nieprzydatne. O ile ptak nie jest wypchany.
Co do nexa i fotografii ptaków - jeden z najgorszych wyborów jakie mogę sobie wyobrazić.
hijax_pl - Sro 17 Lis, 2010
Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll
RB - Sro 17 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll |
Hmm, i tak i nie. Zdaje się, że to o co chodzi to jest cała ta wbudowana warstwa programowa która bez Twojej ingerencji łączy to wszystko w jedną całość, wliczając w to również to, że kadry nie są dokładnie takie same (zdjęcia z ręki). To jest aparat do łatwego robienia zdjęć a nie do wyrafinowanych zabaw. To nie jest tryumf technik fotograficznych a coś co w jakikolwiek sposób ma maksymalnie ułatwić zrobienie rozsądnej jakości zdjęcia (wliczając w to powazny masaż elektroniczny).
annaanna - Sro 17 Lis, 2010
Moi drodzy...:)
Przez wybór aparatu, męża oczywiście nie zamierzam zmieniać:). Mam nadziej, ze wasze drugie połówki też o was nie zapomną i coś miłego pod choinką znajdziecie:).
Co się tyczy samego aparatu to trochę poczytałam i faktycznie może nie jest to idealny wybór nie mniej jednak może właśnie dzięki niemu podszkolę się z zakresu fotografii aby w przyszłości zakupić duże lusterko:)
Mam jednak jedną prośbę aby dyskutując nad wyborem odpowiedniego obiektywu czy jakości możliwych do osiągnięcia zdjęć nie rozmawiać o gabarytach, urodzie czy tez innych poza technicznymi danymi dotyczącego tego konkretnego modelu. Nie ukrywam, że obejrzałam moje przyszłe cacuszko w MM i mnie osobiście bardzo się podoba i dobrze mi się go "trzyma":) nawet z dużym "zoomem".
Czytając sporo postów na tym i innych forach internetowych nie mal zawsze powtarza się zasada np:
Kiedy ktoś na ogólnym forum samochodowym (z przewagą użytkowników dostawczych aut) zapyta, które auto będzie lepsze na rodzinne wyjazdy z większym bagażem (Skoda fabia kombii, ibiza kombii czy 206 sw) - to zanim ktoś merytorycznie się wypowie to najpierw dostaje w większości odpowiedz: Te auta do niczego się nie nadają. Są małe a bagażniki wyglądają jak przyklejone. Chcesz mieć możliwość zabrać większe zakupu - KUP KONIECZNIE BUSA a jak chcesz mieć małe auto miejskie to tylko hatchback.
Bez urazy - takie moje damskie spostrzeżenie:):):):):)
MC - Sro 17 Lis, 2010
annaanna, to ja Ci powiem tak - jeśli chcesz fotografować ptaki trochę poważniej, to NEXa nie kupuj.
Pogadaj z mężem.
cybertoman - Sro 17 Lis, 2010
kozidron napisał/a: | ten tryb, to bardzo ciekawa sprawa | idea nie jest nowa i sprawdza sie calkiem niezle juz od wielu lat. Zalozmy, ze utrzymasz z reki 1/100, a swiatlomierz mowi cos o 1/25. I teraz : ustawiasz tryb seryjny i przy 1/100 robisz 4 fotki, w domu, po wyrownaniu zdjec, bo sa przeciez przesuniete, dodajesz je do siebie i otrzymujesz nieporuszone zdjecie przy 1/25. Jesli zrobisz wiecej zdjec, to mozesz rozszerzyc dodatkowo rozpietosc tonalna
Druga metoda, to podnosisz ISO tak wysoko, by uzyskac 1/100. Cena sa wieksze szumy, ktorych pozbywasz sie wykonujac kilka zdjec, ktore wyrownujesz i usredniasz - metoda prostsza, bo PS & Co taka funkcje maja.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 09:38 ]
hijax_pl napisał/a: | Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll | No nie bardzo, chyba ze na statywie, a ta funkca ma wlasnie umozliwic zdjecie bez statywu.
MC - Sro 17 Lis, 2010
Ale do tego jeszcze trzeba mieć PS & Co, siedzić przed komputerem itp.
A tutaj aparat robi to za użytkownika.
Niektórzy wolą takie właśnie rozwiązanie.
MC, Alez oczywiscie, nie mam nic przeciwko takiemu algorytmowi w moim korpusie. Przdstawilem tylko sposob dzialania i to "z grubsza", bo jak wyglada konkretna implementacja NEXa to nie wiem.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 09:49 ]
annaanna napisał/a: | takie moje damskie spostrzeżenie:):):):):) | tak wlasnie jest i fajnie, ze o tym wiesz, bedziesz mogla w prosty sposob uwzglednic to podczas czytania o Twoim cacuszku.
moronica - Sro 17 Lis, 2010
nie dramatyzujmy z tymi powaznymi rozmowami z mezem, jak sie annaanna wciagnie w robienie zdjec to kupi sobie lustrzanke a przynajmniej zostanie jej zgrabny aparacik w sam raz do noszenia w torebce. jasne, do fotografii przyrodniczej to on nie wyrobi ale tu nie wyrobi rowniez byle jaka lustrzanka z byle czym podpietym, to juz powazniejsza inwestycja i taka decyzje podejmuje sie swiadomie. osobiscie to rowniez nie bawilabym sie w przecietniaki typu 18-200 a budzet na to odlozylabym na przyszlosc
cybertoman napisał/a: | idea nie jest nowa i sprawdza sie calkiem niezle juz od wielu lat. |
cybertoman, hehe dobre ja liczyłem na erudycję kolegi ac a jak to działa(efekty) w nexie to doskonale wiem szału nie ma, po prostu myślałem, że kolega ac wymyśli cos wesołego
hijax_pl - Sro 17 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll
No nie bardzo, chyba ze na statywie, a ta funkca ma wlasnie umozliwic zdjecie bez statywu. |
| Taką właśnie miałem nadzieje gdy po raz pierwszy czytałem o niej w specyfikacji. Jednak nigdzie nie doszukałem się (choć od razu dodam, że nie szukałem dość intensywnie) czy aparat ma wbudowane algorytmy wyrównujące kadry, ani - jeśli ma - jak to w praktyce działa.
kozidron, sorry, zle zrozumialem pytanie.
hijax_pl, jesli nie ma wbudowanego wyrownywania kadrow, to nie ma sensu... chyba... Ale masz racje - nic nie jest niemozliwe
RB - Sro 17 Lis, 2010
annaanna napisał/a: |
Mam jednak jedną prośbę aby dyskutując nad wyborem odpowiedniego obiektywu czy jakości możliwych do osiągnięcia zdjęć nie rozmawiać o gabarytach, urodzie czy tez innych poza technicznymi danymi dotyczącego tego konkretnego modelu. Nie ukrywam, że obejrzałam moje przyszłe cacuszko w MM i mnie osobiście bardzo się podoba i dobrze mi się go "trzyma":) nawet z dużym "zoomem".
|
& analogia samochodowa
Obawiam się, że z naszych opowieści zostało Ci tylko o ergonomii. A to zupełnie nie tak...
No więc jeszcze raz:
NEX sam w sobie to na pewno będzie fajny aparat do dobrej dokumentacji (o czymś takim wspomniałaś też). Z naleśnikiem zmieści się nawet do kieszeni, z racji dużej matrycy potrafi dobrze zarejestrować Twoje kadry. Możesz nim zrobić też wiele udanych niedokumentacyjnych ujęć. To na pewno sam w sobie jest całkiem fajny aparat
Jednak gdy spróbujesz fotografii zwierząt (dzikich, jak rozumiem) to szybko zrozumiesz (o ile jeszcze nie masz tego doświadczenia), że 200mm to po prostu mało... bardzo mało. To po pierwsze. Po drugie obiektyw typu 18-200 to all arounder, coś co właściwie nie jest dobrze optymalizowane do żadnego zakresu ogniskowych, a na pewno i w żadnym ze znanych mi przypadków do długich ogniskowych. To można uznac za miłego spacerzooma - jeśli nie nie bedziemy oglądać zdjęć w duzych powiększeniach to może i będziemy happy, very happy. Problem w tym, że w tej fotografii o którą pytałaś to właściwie zawsze jesteś za daleko od fotografowanego obiektu. A jak masz tylko 200 mm ogniskowej to sorry, ale będziesz od tego obiektu bardzo daleko za daleko... i często będzie Cie kusiło by z tak zrobionego zdjecia mocno kadrować (powiększać) Twojego ustrzelonego czyża lub grubodzioba. I wtedy niestety okaże się, że mydlany, ciemny obiektyw (będziesz zwykle pracowała na min przysłonie, co nie polepszy kwestii ostrości ani trochę) jest słabiutki...
A niestety, jedynym dedykowanym do NEXa obiektywem o dłuższej ogniskowej jest ten 18-200. I raczej nie licz że będzie cos innego... bo chyba konstruktorzy nie pomyśleli nawet, że ktoś będzie chciał poważniej uzywac tej zabawki z naprawdę długimi obiektywami.
Oczywiście, obiektywy z bagnetu alfa da sie przyczepić do NEXa. Te które się nadają do foto ptasiej to Ci opisałem w poprzednim poście. Za pomocą adaptera (7 stów) przenosi się działanie przesłony i podobno jakoś działa AF (dla obiektywów SSM i SAM) - ten drugi po update oprogramowania, które wyszło jakiś miesiąc temu. Czyli w lustrzanej 500/8 AFu nie bedziesz miała w ogóle. W innych po wgraniu nowego softu ponoć jakoś tam będzie działał.
Radujmy się... szczególnie przeczytawszy to:
The update, for the NEX-3 and NEX-5, brings autofocus to these A-mount lenses. These lenses, which include both Sony’s own and third-party models from Carl Zeiss, are designed for the bigger Alpha SLRs and previously only worked in manual mode on the smaller mirrorless NEXs.
That’s the good news. The bad news is that, by Sony’s measurements, focussing these lenses will take from two to seven seconds, or longer than doing it by hand. Still, it’s free, so what are you gonna do?
źródło - http://www.wired.com/gadg...r-alpha-lenses/
No to teraz powiedz sama jak to jest... Mnie - staremu stetryczałemu złośliwcowi - się widzi (nad-używając Twojej motoryzacyjnej analogii) ze potrzebujesz małego dostawczaka ale mąż Ci kupił ślicznego Fiata 500 w bogatej wersji. Śliczny samochodzik, można się zakochać. Co robisz? Ano montujesz hak, kupujesz sporą przyczepkę i jeździsz... I mówisz że będzie super.
ghost - Sro 17 Lis, 2010
oczywiście tryb o zmierzchu sam składa i wyrównuje kadry. czy to w nexie, czy w sajberszocie, czy w alfach.
i oczywiście nadaje się do rzeczy raczej nieruchomych.
|
|