|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Jak rozpoznać czy sprzęt jest wadliwy?
malutka - Pon 15 Lis, 2010 Temat postu: Jak rozpoznać czy sprzęt jest wadliwy? Witajcie!
Liczę na waszą pomoc, bo jestem totalną amatorką. Niedawno kupiłam Canona 500D z kitowym obiektywem 18-55mm IS. Narazie pstrykam głównie na programie P, ISO auto więc ustawienia teoretycznie same się dobierają... Jednak zdjęcia wychodzą okropne wręcz - większość z nich nieostra, rozmazana... Kiedy robilam fotki na innej lustrzance też na P to wychodzilo przynajmniej większość zdjęć dobrych, a tutaj rzadko które.. Nawet przy dobrej pogodzie dobym świetle, zdjęcia ludzi nie wychodzą...
Czy to możliwe żeby z aparatem albo obiektywem było coś nie tak? Jak mogę to sprawdzić - czy wszystko ze sprzętem jest OK?
Owszem nie umiem jeszcze obsłuzyc i dobrze ustawić wszystkich funkcji ale akurat na ustawieniach auto powinno chyba dobrze wychodzić, bo jakieś tam pojęcie o tym mam...
Z góry dzięki za pomoc
Ktosik - Pon 15 Lis, 2010
Program P to nie jest automatyczny dobór sceny
[ Dodano: Pon 15 Lis, 2010 16:06 ]
pełne auto masz na takim zielonym kwadraciku o ile się nie mylę, polecam poczytać instrukcje.
hijax_pl - Pon 15 Lis, 2010
malutka, tryb P to automatyczne dobranie wartości przysłony i czasu migawki.. W zasadzi nie ma się co zagłębiać w to jak to działa - generalnie chodzi o naświetlenie. Ostro/nieostro nie ma z tym nic wspólnego - za to odpowiada układ autofokusa. Który punkt jest aktywny (czyli gdzie aparat szuka ostrości) widzisz w wizjerze - punkt znalezionej ostrości podświetla się nawet
malutka napisał/a: | Owszem nie umiem jeszcze obsłuzyc i dobrze ustawić wszystkich funkcji ale akurat na ustawieniach auto powinno chyba dobrze wychodzić, bo jakieś tam pojęcie o tym mam... | Nie chciałbym byś mnie źle zrozumiała, ale... w zasadzie to mógłbym się zapytać ja wciskasz spust migawki?
edmun - Pon 15 Lis, 2010
no to sytuacja dzisiaj ze sklepu:
"-Czy sprzęt jest na pewno dobry bo coś wyświetlacz miga?
- Może opanował go szatan?
- Najlepiej wrzucić do wody święconej, jak już się nie obudzi, znaczy że go szatan opętał i już nic się nie da zrobić, jeśli po wyciągnięciu z wody święconej będzie działał normalnie, znaczy że ciemne siły zła zostały wypędzone i jest ok"
Ktosik - Pon 15 Lis, 2010
nie miałem czasu pisać w pracy ale tak jak wspomniał hijax_pl za ostrość odpowiada AF, ale warto pamiętać ze jeśli będziesz miała za długi czas otwarcia migawki to zdjęcia będą rozmazane i będą się wydawać nieostre, do tego dochodzi metoda pomiaru światła, i ewentualnie przesuniecie pomiaru ekspozycji na minus (ciemniejsze), wybór punktu AF tez ma znaczenie... najlepiej umieść przykładowe zdjęcia z exifem.
Sunders - Pon 15 Lis, 2010
malutka napisał/a: | Niedawno kupiłam Canona 500D z kitowym obiektywem 18-55mm IS |
malutka napisał/a: | Jednak zdjęcia wychodzą okropne wręcz - większość z nich nieostra, rozmazana... |
Czy przeczytałaś instrukcję obsługi
malutka - Wto 16 Lis, 2010
No tak, tyle że czytałam instrukcję, i orientuje sie mniej wiecej co oznacza ISO, czas, przysłona itd... Wiem tez jak się ustawia ostrość - a co do pytania wyżej spust migawki wciskam do połowy, AF mam ustawiony na punkt centralny - wiec najpierw czekam aż złapie ostrość potem dociskam do końca...
Z obsługą jest OK, tylko ze zdjęciami gorzej...
Wiem że jestem amatorką i muszę sie jeszcze BARDZO DUŻO nauczyć, ale myślę na na poł auto albo auto zdjęcia powinny być lepsze. Wiem też ze bez przykładowych fot mi nic nie powiecie...
Ale moje głowne pytanie to - czy mogę albo jak mogę sprawdzić czy po prostu sprzęt jest sprawny...?
edmun - Wto 16 Lis, 2010
wrzucić przykładowe zdjęcie statycznego obiektu (najlepiej kontrastowego jak kubek z kredkami, omijaj pluszowe misie i nie rób zdjęcia obiektowi który jest w cieniu lub unikaj robienia zdjęć pod światło).
JPG najwyższej jakości. w menu PictureStyle ustawić wszystko na 0. przełączyć na tryb M - manualny, następnie za pomocą ustawień aparatu dobrać następujące parametry
ISO800, ogniskowa 55mm, czas migawki od 1/100s do 1/1000s, przysłona f6.3-f8, najlepiej ustawić pomiar ekspozycji na wielosegmentowy i tak dobierać czas migawki aby wskazania światłomierza wskazywały 0 (czyli pasek na środku).
Najpierw ustaw przysłonę na F8 i ISO na 800, wybierz centralny punkt AF w trybie OneShot, ustaw ostrość na fotografowany obiekt, dobierz czas migawki aby nie zszedł z poniżej 1/100s. Wykorzystaj samowyzwalacz na 10s, ustaw aparat stabilnie na twardym podłożu oraz wyłącz stabilizację obrazu w obiektywie.
Potem wejdź na imageshack.us, dodaj zdjęcie i podaj nam linka do niego
do usłyszenia niebawem
malutka - Wto 16 Lis, 2010
Ok zrobię tak jak mówisz ale dopiero w piątek, bo nie mam teraz przy sobie aparatu... Do usłyszenia w takim razie
[ Dodano: Sob 20 Lis, 2010 14:21 ]
Witam ponownie!
Zrobiłam zdjęcie o jakie prosiłeś, niestety na wskazaniach światłomierza przy oświetleniu jakie miałam nie udało się zejść do zera (kreseczka była między 0 a -1)
Reszta ustawień chyba taka, jak miała być (przysłona 6.3, bo na 8 było jeszcze ciemniej)
Fotka: http://img13.imageshack.us/img13/604/mg3046.jpg
Ktosik - Pon 22 Lis, 2010
zdjęcie jest faktycznie niedoświetlone... musisz sie postarać o lepsze światło proponuje tez zrobić jakiś bliższy i dalszy plan żeby było widać czy nie ma FF lub BF, ale tak szczerze to nie wiem do czego można by się przyczepić, jak na ISO 800 i kita ilość szczegółów niezła, trochę za duży kontrast tła.
malutka - Pon 22 Lis, 2010
Hm... FF i BF? a co to takiego, bo niestety nie wiem jeszcze..
baracuda - Pon 22 Lis, 2010
malutka napisał/a: | Hm... FF i BF? a co to takiego, bo niestety nie wiem jeszcze.. |
Witam , tu kliknij
Ktosik - Wto 23 Lis, 2010
sorki malutka, tu jest opisane wszystko o FF BF http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
malutka - Sro 24 Lis, 2010
dziękuję ale generalnie ze zdjęciem jest wszystko OK? niestety bylo pochmurno na dworze, a co za tym idzie w domu jeszcze ciemniej, dlatego pewnie nie jest dobrze doswietlone...
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
Tak, ze zdjęciem wszystko jest OK. Jednak sam aparat to jeszcze nie wszystko. Praktycznie każde zdjęcie wymaga korekty w programie graficznym. Bardzo rzadko zdjęcia z aparatów wychodzą "na gotowo". Najczęściej posiadają drobne błędy, które usuwa się w programie graficznym. Tutaj jest za ciemno. Jak bardzo, to już pokaże Ci histogram.
Co chwilę będziesz wpadała na nowe pojęcia, nie unikniesz tego. Powodzenia
edmun - Sro 24 Lis, 2010
z Twoim sprzetem wszystko jest ok
Ktosik - Sro 24 Lis, 2010
malutka, kolega Tutejszyn, twierdzi ze każde zdjęcie wymaga korekty... to nieprawda trzeba świadomie fotografować i wiedzieć co i jak się chce pokazać wykorzystując środki które się posiada. Wszak dawniej robiło się na materiałach światłoczułych i negatywy były dużo trudniejsze do obróbki przy wywoływaniu niż fotografia cyfrowa, nie mówiąc o diapozytywach. Twoje zdjęcie pomimo ze niedoświetlone, co można było by np korygować dłuższym czasem naświetlnia. Daje nam informacje o tym ze Twój aparat poprawnie mierzy ekspozycje. Proponuje poczytać o wykorzystaniu histogramu i korekcji ekspozycji (żeby była jasność nie krytykuje Cię tylko zachęcam do zgłębiania wiedzy czyli: nic tylko ćwiczyć czytać i pytać). Życzę Ci dobrego światła a także wielu tematów do udanych zdjęć pozdrawiam
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
Ktosik, bawiłem sie fotografią analogową. Mialem swoją ciemnię i naswietlając papier również robilem korekty. Zasłaniałem pewne obszary, aby inne bardziej doswietlic. Prostowałem, odpowiednio ustawiając maskownicę, kadrowałem.. "Świadoma fotografia", no fajnie to brzmi. Nie zmienia to faktu, że świadomie mozna naświetlić inaczej, nazwijmy to "niepoprawnie", aby mieć dobry materiał do dalszej obróbki w ciemni. Tylko, ze teraz mamy już ciemnie cyfrowe.. Czasu nie zatrzymasz.
Ktosik - Sro 24 Lis, 2010
Tutejszyn, ależ ja doskonale wiem o czym mówisz, ja zdaje sobie sprawę z tego ze analogowo się robiło HDR-y, i ze błona zmieniała swoje właściwości w zależności od czasu naświetlania, i o innych aspektach analogowej fotografii. Natomiast moim zdaniem poprzeczka powinna być zawieszona wysoko, Bo nie można trzaskać 1000 zdjęć bo się je potem obrobi i może jedno będzie dobre... ktoś kto zaczyna przygodę z fotografia nie znajdzie na to czasu (może nawet nie wie co to RAW), albo utonie w cyfrowej obróbce. Moim zdaniem fotografie powinno się planować jak najwcześniej najlepiej jeszcze przed wyciągnięciem aparatu, bo kadru o wiele nie zmienisz w obróbce zakresu tonalnego tez nie przeskoczysz, jeśli chcesz mieć na zdjęciu nieprzepalone lub niedoświetlone piksele to może czasem warto obrócić się 10 stopni w któraś stronę albo poczekać na lepsze światło, bo potem się fotograf będzie zastanawiał czy jego aparat jest sprawny.
Ale to taka mała dygresja oboje wiemy na czym to polega. tez bawię się w obróbkę cyfrowa i tez dokonuje wyborów czy np nie doświetlić zdjęcia albo przepalić je w jakimś obszarze (rzadziej), ale staram się to robić świadomie w jakimś konkretnym celu, po za tym milo jest czasem zgrać zdjęcia i popatrzyć na jakieś i mruknąć do siebie: "stary wyszło Ci to"
|
|