forum.optyczne.pl

Propozycje - Sztafeta foto

Usjwo - Pon 15 Lis, 2010
Temat postu: Sztafeta foto
Aby oderwac Was troche od tabelek, wykresow, matryc, obiektywow i itp. Mam taki pomysl na maly projekcik sztafety. Calosc polega na tym ze jedna (pierwsza) osoba robi zdjecie, druga osoba robi nastepne zdjecie tematycznie zwiazane z pierwszym itd, kazda nastepna osoba robi zdjecie tematycznie zwiazane z poprzednim. Zadnego tematu nie podajemy, opieramy sie tylko na swoim (lub forumowiczow) wyczuciu. Technicznie mozna by to zorganizowac w ten sposob ze zbieramy liste chetnych. Potem losujemy numery. W kolejnosci numerow wstawiamy zdjecia (powiedzmy ze kazdy ma tydzien na przygotowanie pracy) i tak az do ostatniego uczestnika. Zeby nie wyszedl "jarmark cudow" dobrze byloby ustalic technike zdjec (kolor, b&w, High key, Low key, HDR etc.) oraz format. Aby zapobiec wrzucaniu gniotow, kazdy autor musialby uzasadnic swoja prace (jak i tak beda gnioty mozna pokusic sie o glosowanie czy mozna dolaczyc do serii czy nie). Szczegoly techniczne mysle ze sa do przedyskutowania. Ktos chetny do takiej pracy? Oczywiscie najpierw musialby sie zgodzic jakis mod zeby to jakos trzymac w ryzach.
pitras - Pon 15 Lis, 2010

Podoba mi się Twoj pomysł, jestem chetny :)
Tutejszyn - Wto 16 Lis, 2010

Czasem trzeba, aby ktoś wszedł do pokoju, rozsunął kotary, otworzył okno i klaszcząc w dłonie zawołał "no wstawać, ruszyć tyłki". Jednak mówiąc szczerze, choc inicjatywa zacna, nie widzę szans powodzenia projektu. Robiąc zdjęcia na konkretny i zadany temat otrzymujemy zdjęcia "od lewa do prawa". Nie podając tematu, kierując się tylko wyczuciem otrzymamy... nic. To znaczy będą prace, ale dokładnie ten sam efekt dostaniemy kiedy ktoś się przewróci na korytarzu niosąc w dłoniach pudło z pracami nadesłanymi od czytelników.
hijax_pl - Wto 16 Lis, 2010

Tutejszyn, siejesz defetyzm.. ;)
masza - Wto 16 Lis, 2010

Usjwo, pomysł bardzo mi się podoba. Tylko rzeczywiście trzeba by dopracować zasady.
Nie skłaniałabym się ku skrajnym ograniczeniom (sztywno ustalona technika i potrzeba uzasadniania, co poeta miał na myśli, weryfikowanie przez specjalnie wybraną komisję, czy gniot, czy nie gniot), bo sam pomysł sugeruje nieskrępowaną grę wyobraźni. Więc może by tak - próbnie - nie ujarzmiać jej zbytnio?
Z chęcią wezmę udział, choć obawiam się, że mogę nie sprostać wymogowi "niegniotowości" dzieła.
Tutejszyn, sposób, w jaki opisałeś ewentualne efekty sztafety, sprawił, że niezwykle chciałabym je zobaczyć! :)
Nawet jeśli wyjdzie z tego surrealistyczny ciąg obrazów, myślę, że warto spróbować. Ideą zabawy jest radość. Smutku i zgryzot uczestnikom ten pomysł raczej nie przysporzy. A może i jakaś głębsza refleksja się pojawi? ;)

Usjwo - Wto 16 Lis, 2010

Jezeli nie narzucamy techniki, to moze nastepne zdjecie powinno nawiazywac do poprzedniego albo technika albo tematem
masza - Wto 16 Lis, 2010

Usjwo, o właśnie! Podoba mi się coraz bardziej :) Teraz tylko pozostaje czekać na tłumy chętnych ;)

Ja bym jeszcze bardziej uprościł - by wspólny był co najmniej jeden element fotografii. Ale tak by był jednoznaczny. ;)
masza - Wto 16 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Ja bym jeszcze bardziej uprościł - by wspólny był co najmniej jeden element fotografii. Ale tak by był jednoznaczny. ;)

Miałby to być jasno określony jeden element? Hm... Czyli będzie coś jak "temat". Czyli wirtualny plener 2. Nie, nie szłabym tą drogą :)

Temat, który by sobie każdy obierał. A co może być łącznikiem? Kadr, kompozycja, kolorystyka, technika, motyw... I tak dalej ;)
Usjwo - Wto 16 Lis, 2010

hijax_pl'owi chodzilo raczej o taki lacznik: na kazdym zdjeciu musi byc jeden kat prosty, albo kolo, albo ludzkie lewe ucho. Lacznik taki nie moglby tylko jednym do poprzedniego zdjecia.
masza - Wto 16 Lis, 2010

Czyli łącznik miałby być jasno określony przez uczestnika z numerem 1?

Forum fiksuje i nie widziałam tego, co napisał hijax_pl. Już rozumiem. Zabawa w skojarzenia, gdzie każdy sam definiuje łącznik.

Jeśli mówimy o fotograficznej zabawie w skojarzenia - głosuję na TAK :)
Tadek - Wto 16 Lis, 2010

Pomysł bardzo mi się podoba głosuję na TAK :grin:
Jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Usjwo - Pon 22 Lis, 2010

Jest 7 do 10 osob chetnych. Jezeli ktos ciagle zainteresowany to prosze widomosc na priv.
mnich - Pon 22 Lis, 2010

Usjwo, jestem chętny.
Sam myślałem już dawno o czymś takim... tak gra w skojarzenia za pomocą obrazu.

Popieram!

mga - Wto 18 Sty, 2011

Jeśli pomysł nie jest zarzucony, to chętnie się pobawię.
Cola - Sro 19 Sty, 2011

mnich napisał/a:
gra w skojarzenia za pomocą obrazu

dość ciekawy "pomidor" mógłby z tego wyjsc :)

dzieki temu pierwsza i oststania fotka nie mialyby ze soba nic wspolnego a jednak po drodze łączyłyby ogniwa :)

mavierk - Sro 19 Sty, 2011

Moim zdaniem to nie wypali :P

Ale chyba niezłym pomysłem byłoby otworzenie wątku w dziale 'nasze zdjęcia' w którym każdy, kto posiada zdjęcie pasujące do poprzedniego wrzuciłby po prostu coś od siebie na takiej zasadzie, jak napisałeś wcześniej.
Wtedy to
Usjwo napisał/a:
Jezeli nie narzucamy techniki, to moze nastepne zdjecie powinno nawiazywac do poprzedniego albo technika albo tematem
mogłoby bez problemu się rozwijać bez problemu z:
masza napisał/a:
Teraz tylko pozostaje czekać na tłumy chętnych ;)
Ponieważ zawsze ktoś może wrzucić coś od siebie i nie byłoby ograniczeń w postaci:
Usjwo napisał/a:
na kazdym zdjeciu musi byc jeden kat prosty, albo kolo, albo ludzkie lewe ucho. Lacznik taki nie moglby tylko jednym do poprzedniego zdjecia.
Tylko
masza napisał/a:
Nawet jeśli wyjdzie z tego surrealistyczny ciąg obrazów, myślę, że warto spróbować. ;)
i to by była zabawa na ładnych kilkanaście miesięcy, bez czekania na osobę z kolejki :)
Wtedy ten pomysł
masza napisał/a:
Podoba mi się coraz bardziej :)

Czyli właściwie to samo, ale bez terminów, przygotowań, po prostu swobodna zabawa, w którą każdy może wejść w zależności od pomysłu i posiadanej szuflandii.
Sory za zlepek, ale coś mniej więcej tak widzę tę ideę :D

Usjwo - Sro 19 Sty, 2011

mavierk napisał/a:
Moim zdaniem to nie wypali :P

Pesymista, tak zle nie jest, niedlugo jakies rezultaty :mrgreen:

kozidron - Sro 19 Sty, 2011

mavierk napisał/a:
Ale chyba niezłym pomysłem byłoby otworzenie wątku w dziale 'nasze zdjęcia' w którym każdy, kto posiada zdjęcie pasujące do poprzedniego wrzuciłby po prostu coś od siebie na takiej zasadzie, jak napisałeś wcześniej.
Wtedy to

dobry pomysł i chyba to by wypaliło a właściwie można spróbować, do takiego wątku nie trzeba by sporo kombinować a później można obserwować jak się sprawy potoczą.
Tylko ktoś musiałby zacząć :wink:

mavierk - Sro 19 Sty, 2011

Ja już się chełpię faktem, że zapoczątkowałem prezentację zdjęć na tym forum, więc na chwilę obecną sobie odpuszczę, bo nie mogę być zbyt zajebisty :cool:
mnich - Sro 19 Sty, 2011

kozidron napisał/a:
dobry pomysł i chyba to by wypaliło a właściwie można spróbować, do takiego wątku nie trzeba by sporo kombinować a później można obserwować jak się sprawy potoczą.
Tylko ktoś musiałby zacząć

Mi także podoba się ten pomysł i chętnie wezmę udział.

goltar - Czw 20 Sty, 2011

Ok, to możemy zrobić próbę. Proszę poniżej wpisywać kto jest chętny do udziału. Termin zgłoszeń do 29.01.2011.
hijax_pl - Czw 20 Sty, 2011

Jestem chętny.
Usjwo - Czw 20 Sty, 2011

My wlasnie zakonczylismy jedna taka runde, wyniki pewnie juz niedlugo pojawia sie na optycznych (o ile wszyscy uzytkownicy wyraza zgode na publikacje :mrgreen: )
Ale jakby co to ja tez sie pisze (przeciez nie wypada teraz powiedziec nie :mrgreen: )

PS. Do uczestnikow naszej sztafety, bo chyba nie wszyscy emaile odbieraja (albo nie doszlo). Dwa komplety juz mam i wyslalem do wszystkich, czekamy na reszte.

pitras - Czw 20 Sty, 2011

Zaraz podeślę to co mam :)