forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jak ustawić lampy by cośtam

Spinq - Sro 17 Lis, 2010
Temat postu: Jak ustawić lampy by cośtam
Witam chciałem zaproponować nowy temat dotyczący praktycznego zastosowania lamp błyskowych w fotografii. Chodzi mi przede wszystkim o proste wskazówki pozwalające uzyskać zamierzony efekt. Piszę o tym ponieważ niedawno napotkałem na problem z którym niestety nie potrafię sobie poradzić.

Mam dobre wypełnienie, chciałbym jednak zaakcentować kontur sylwetki i nie wiem jak ustawić lampy studyjne oraz jakiego akcesorium modelującego użyć. Mówię przede wszystkim o fotografii aktu, gdzie całość postaci jest skryta w delikatnym cieniu, a wspomniany powyżej kontur jest wydobyty. Przykładu niestety nie zamieszczę bo moje próby zakończyły się fiaskiem.

Wiem, że nie jestem osamotniony w niewiedzy, także być moze byłby to dobry temat, na krótkie pytania i krótkie odpowiedzi tego (ustawiania lamp) dotyczące.

jaad75 - Sro 17 Lis, 2010

Tyle Ci wystarczy, czy potrzebujesz jakichś objaśnień?

goltar - Sro 17 Lis, 2010

Poczytaj inne tematy z tego działu, już jest tu kilka podobnych.
Spinq - Czw 18 Lis, 2010

Całkiem. I o tym właśnie pisałem. Być może ktoś inny potrzebować będzie czegoś podobnego. Jeden wykres i przynajmniej ja widze wszystko co jest mi potrzebne :)
baracuda - Czw 18 Lis, 2010

Witam , polecam stare i sprawdzone pozycje które można kupić na allegro za grosze ,
większość nowych wydawnictw jest "o psu dupe potłuc" :mrgreen:
Sprzęt się zmienił lecz zasady, technika wykonania fotografii pozostała
praktycznie bez zmian.

przykłady:

1. >>>> klik <<<<

2. >>>> klik <<<<

blackcamera - Pią 03 Gru, 2010

A ja polecam stronę http://strobox.com/ . Wiele tam można się dowiedzieć.