|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 550D. Coś w miarę uniwersalnego zamiast kita
galoot - Pią 19 Lis, 2010 Temat postu: Canon 550D. Coś w miarę uniwersalnego zamiast kita Witam,
Co do puchy jestem już prawie przekonany, że będzie to 550D, ale nie chciałbym ładować się w kitówkę, a później żałować, że nie kupiłem samej puszki i nie kombinowałem ze szkłem.
Chciałbym pokręcić coś tym aparatem, a przy okazji porobić foty lub odwrotnie (na dobrą sprawę wszystkiego) i tu jest pytanie do wszystkich "tęgich głów" na tym forum , co byście mogli mi doradzić w tym zakresie? Jakie szkło, które byłoby w miarę tanie, a z powodzeniem zastąpiłoby kitowy słoiczek
Nadmienię tylko, że obecnie męczę się odrobinę jeszcze na hybrydzie Pana FZ50 i jestem mega zwolennikiem uniwersalnych rozwiązań, które dostarcza mi wspomniana hybrydka.
pozdrawiam:)
kozidron - Pią 19 Lis, 2010
galoot napisał/a: | Nadmienię tylko, że obecnie męczę się odrobinę jeszcze na hybrydzie Pana FZ50 i jestem mega zwolennikiem uniwersalnych rozwiązań, które dostarcza mi wspomniana hybrydka. |
skoro mega uniwersalnie to mega zoom albo zajrzeć tu
galoot - Pią 19 Lis, 2010
kurcze blaszka, to mi zadałeś lektury na cały wieczór
B o g d a n - Pią 19 Lis, 2010
Aparat 550D jest sprzedawany z 18-55 IS, ale oprócz tego w zestawie z 18-135 IS. Ten drugi powinien spełnić Twoje oczekiwania co do lepszej jakości, uniwersalności i też ceny.
Cały zestaw 550D + 18-135 IS kupisz np. za 3585 zł. Uważam, że warto bo cena tego obiektywu w zestawie to ok. 1000 zł.
kozidron - Pią 19 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | Cały zestaw 550D + 18-135 IS kupisz np. za 3585 zł. Uważam, że warto bo cena tego obiektywu w zestawie to ok. 1000 zł. |
B o g d a n,
Szczerze ..... ?
To wole zestaw marzeń polecany przez hijax_pl, czyli d90+18-105 a w tym budżecie(zapodanym przez Bogdana) jak się dobrze poszuka zmieści się jeszcze używany 50/1.8
hmm, d90 klasyk, aczkolwiek zależy mi na DLSR w 550D - takie moje małe zboczenie
Bogdan, ten 18-135 IS to ciekawa opcja. Jak na to co narazie potrzebuję, to myślę w zupełności wystarczy. Zastanawia mnie tylko, jak się będzie szkiełko przy kręceniu zachowywać, ale najpierw chyba muszę się zakumplować z 550D
Czy któryś z Was miał wcześniej okazję słyszeć cokolwiek na temat tego sklepu http://www.oleole.pl/ ?
Dają dobrą cenę i ...
rutek75 - Pią 19 Lis, 2010
Ja kiedyś kupowałem jakiś drobny sprzęt AGD w OleOle - żadnych problemów, super ekspresowa przesyłka. Jeśli kontynuują taką linię obsługi klienta to śmiało można kupować.
cybertoman - Pią 19 Lis, 2010
kozidron, radzisz D90 do krecenia filmow? Szczerze ....???
hijax_pl - Pią 19 Lis, 2010
galoot napisał/a: | zależy mi na DLSR w 550D - takie moje małe zboczenie | Możesz rozwinąć myśl?
Jeśli będziesz więcej kręcił niż focił - może powinieneś spojrzeć na eee.. A55?
bacruk - Pią 19 Lis, 2010
tak, Sonacz zdecydowanie zrobi Ci dobrze
hijax_pl napisał/a: | galoot napisał/a: | zależy mi na DLSR w 550D - takie moje małe zboczenie | Możesz rozwinąć myśl?
Jeśli będziesz więcej kręcił niż focił - może powinieneś spojrzeć na eee.. A55? |
:d no tak, może trochę nie precyzyjnie się wyraziłem. Raczej "focenie", ale chciałbym pobawić się małe kręcenie dla własnych potrzeb (mała postprodukcja), a nie chcę się ładować w jakieś kamery. Dlatego wybór padł na 550D
Kurcze, ale z drugiej strony, to hijax podsunąłeś mi pewną alternatywę i chyba trochę poczytam na temat tego soniacza
hijax_pl - Pią 19 Lis, 2010
galoot, jedyna jego zaleta to ciągły AF fazowy. Innych zalet nie posiada
(co nie oznacza, że zdjęć się nie da robić)
Jeśli myślisz o A55 też (już) koniecznie idź do jakiegoś FJ i pomacaj, a przed wszystkim włącz i spójrz w wizjer
A jak AF przy filmowaniu nie jest dla Ciebie istotny, to D90 czy też D5000 / 550D jest opcją godną rozważenia. Tak samo jak Pentax K-r
hijax, dziś się już poddaję. Głowa mi pęka od tego czytania, ale tak to jest jak się leszcz zabiera za "zakup roku". Jutro ciąg dalszy lektury:)
Dzięki wszystkim za czas poświęcony na odpowiedź
belkot77 - Sob 20 Lis, 2010
galoot napisał/a: | Dzięki wszystkim za czas poświęcony na odpowiedź |
Mozesz podziekowac lepiej dajac opcje "pomógł"
galoot - Sob 20 Lis, 2010
hmm idąc głębiej w stronę uniwersalizmu, to czy warto zastanawiać się nad efs 18-200, ale z tego co poczytałem sobie o nim, to mam wrażenie, że 18-135 jest chyba konkretniejszym szkłem no i o te kilka setek tańszym, ale to tylko moje niczym konkretnym niepotwierdzone zdanie
balkot77 masz rację, już to naprawiłem, ale niestety nie załapałeś się na +
kozidron - Sob 20 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | kozidron, radzisz D90 do krecenia filmow? |
Do samego kręcenia nie ale coś mi się wydaje, że na kręceniu się nie skończy.
Jeżeli budżet jest taki (jak przewidywania Bogdana) to w tym temacie wolałbym d90 ze względu na ergonomie podczas fotografowania i szczerze ci powiem cybertoman, że wczoraj nie miałem kłopotów z kręceniem na d90 chociaż ja akurat korzystam z canonów. Za to podczas fotografowania 550D vs d90, to ten pierwszy dość odstaje
galoot - Sob 20 Lis, 2010
kozidron, wierzę , że na kręceniu się nie skończy, bo ... ale D90 kręci maksymalnie materiał filmowy z prędkością 30kl/s a 550D opcjonalnie 50 lub 60 i z racji tego, że zawodowo bawię się postprodukcją chyba zostanę przy 550D. Lubię mieć dość wszechstronne narzędzia pod ręką, choć wiem, że nie zawsze to idzie z jakością
hijax_pl - Sob 20 Lis, 2010
galoot napisał/a: | ale D90 kręci maksymalnie materiał filmowy z prędkością 30kl/s |
24 fps
Faktem jest, że po względem filmowym Canonowe puszki są lepiej wyposażone w opcje... 550D czy 60D galoot napisał/a: | a 550D opcjonalnie 50 lub 60 | Ale nie w Full HD
galoot - Nie 21 Lis, 2010
racja hijax 24fps, ale za to w Full HD i zawsze istnieje realna szansa, że będzie można ten materiał wykorzystać czego nie można powiedzieć o filmach z D90.
hmm chyba zostaję przy EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS - średnie szkiełko, ale ja też nie jestem super fotografem więc chyba będziemy do siebie pasować
Trochę mnie przeraża bo zaczynam myśleć o szkiełku do portretów itp. a jeszcze nie mam tej puchy, a gdzie dalej
hijax_pl - Nie 21 Lis, 2010
fullHD z 24fps mają dopiero nowe puszki Nikona, jak D3100 i D7000. Pamietaj też ze odpowiednikiem 550D w Nikonie jest nie D90 ale właśnie D3100
galoot - Nie 21 Lis, 2010
hijax, nic, tylko wprowadzasz mi tu zamęt ... i teraz muszę poczytać o D3100
B o g d a n - Nie 21 Lis, 2010
galoot, porównanie parametrów obu aparatów masz tutaj na optycznych.
Z porównania widać jasno, że Nikon ustępuje jednak możliwościom filmowania Canona i nie chodzi tu o rozdzielczość, bo tę już Nikon dogonił, a o częstotliwość klatek na sekundę, którą Canon ma bardzo dobrze "rozwiniętą".
Nikon ma też gorszy wyświetlacz LCD, mający tylko 230 tys punktów, a dziś 920 tyś to już norma w tej klasie sprzetu.
Ja ponadto radzę poszukać przykładów filmów w necie z obu aparatów.
hijax_pl - Nie 21 Lis, 2010
galoot napisał/a: | hijax, nic, tylko wprowadzasz mi tu zamęt ... i teraz muszę poczytać o D3100 | Nie - prostuję informacje
B o g d a n napisał/a: | Z porównania widać jasno, że Nikon ustępuje jednak możliwościom filmowania Canona | Zgadza się. Tak jak już wcześniej napisałem: hijax_pl napisał/a: | Faktem jest, że po względem filmowym Canonowe puszki są lepiej wyposażone w opcje |
Baku - Pon 22 Lis, 2010
galoot, ten EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS nie jest taki zły. Daje przyjemny, uniwersalny zakres ogniskowych, bardzo dobre osiągi w środku kadru, niezłą jakość wykonania i stabilizację. Uważam, że jest wart swojej ceny.
A jeśli chodzi o obiektyw portretowy to za niecałe 400 zł możesz nabyć EF 50/1.8 II, który na matrycy APS-C świetnie sprawdzi się w "szerszych" portretach. Znakomity optycznie 85/1.8 również nie kosztuje fortuny - możesz go dokupić w tzw. "drugim rzucie".
galoot - Pon 22 Lis, 2010
Baku, zaraz sobie poczytam o tych szkiełkach jak tylko dotrę do pracy
Dzięki
Usjwo - Pon 22 Lis, 2010
galoot napisał/a: | Baku, zaraz sobie poczytam o tych szkiełkach jak tylko dotrę do pracy
Dzięki |
a szef czyta
Usjwo napisał/a: | galoot napisał/a: | Baku, zaraz sobie poczytam o tych szkiełkach jak tylko dotrę do pracy
Dzięki |
a szef czyta |
Szef czyta, bo musi coś wybrać dla siebie. Szef dziękuję Baku za EF 50/1.8 II
Uwielbiam takie tanie rozwiązania z przyzwoitą jakością w parze Co do 85/1.8, to niech czeka, bo nie jestem na niego gotowy ani godzien.
Zaczął mnie intrygować EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM, ale z drugiej strony 135mm
Baku - Pon 22 Lis, 2010
17-85 przebija 18-135 tylko dwoma kwestiami: napędem USM i jednym milimetrem u dołu. Jedną z tych zalet można od razu skreślić, bo 17 mm (ogólnie szeroki kąt) jest w tym obiektywie kapryśne. Musisz sobie zadać pytanie, czy napęd USM jest warty by ponieść wyrzeczenia, tym bardziej że klasyczy AF z 18-135 jest i szybki i celny.
Chyba jednak zostałbym przy 18-135.
A-ha - no skoro nie czujesz się godzien 85/1.8, to może Samyang 85/1.4? Optycznie - rewelacja za niewielkie pieniądze. Haczyk jest tylko jeden: brak AF, bo to manualny obiektyw.
Chyba jednak zostałbym przy 18-135.
Chyba to chciałem usłyszeć
A-ha - no skoro nie czujesz się godzien 85/1.8, to może Samyang 85/1.4? Optycznie - rewelacja za niewielkie pieniądze. Haczyk jest tylko jeden: brak AF, bo to manualny obiektyw.[/quote]
Lubię sobie pokręcić manualem, jest w tym trochę frajdy, ale z drugiej strony dwa razy droższy od EF 50/1.8 II i tu mam rebus. Mam w planie fotki w pomieszczeniu bez konkret lampy ( o której(ych) myślę pomału) i roumiem, że z Samyang byłbym bardziej zadowolony..?
Ps. chyba coś popieprzyłem z tymi cytatami
Baku - Pon 22 Lis, 2010
Nie, to nie ma być Samyang 85/1.4 zamiast EF 50/1.8 tylko Samyang 85/1.4 oraz EF 50/1.8. Szerszy obiektyw (50/1.8) pozwoli na robienie szerszych portretów, 85 to już w zasadzie tele obiektyw, na małej matrycy aps-c przydatny do robienia (jak to się ładnie mówi) tzw. headshotów. Niemniej myślę, że 85tka powinna być kupiona w drugim rzucie. Na początek 18-135IS i 50/1.8.
Sunders - Pon 22 Lis, 2010
galoot napisał/a: | EF 50/1.8 II i tu mam rebus. Mam w planie fotki w pomieszczeniu bez konkret lampy ( o której(ych) myślę pomału) i roumiem, że z Samyang byłbym bardziej zadowolony..? |
Jeśli pomieszczenie jest odpowiednio duże, to tak. 85mm może być wąsko.Z drugiej strony, to 50/1,8 i tak jest używalny od f2-2,2, a jego AF przy słabym oświetleniu jest małoużywalny.
Baku napisał/a: | Na początek 18-135IS i 50/1.8. |
O, tej rady szukałem od kilku dni , ale nie zapomnę o Samyang 85/1.4.
Tak jak wspomniałem wcześniej, musze zakumplować się z aparatem, a potem będę wiedział co dalej. Samyang ołóweczkiem do kalendarzyka na zaś
Dziś zamawiam zestaw Dziękuję wszystkim za Wasz czas, mam nadzieję, że wszystkim rozdałem po plusie
|
|