|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Różnica - Pytanie
Maati - Pią 19 Lis, 2010 Temat postu: Różnica - Pytanie Z góry pisze, że jak takie coś już było to proszę przenieść.
Mam pytanie. Na różnych sklepach internetowych są obiektywy tych samych parametrów, tyle że jeden ma dopisek MACRO. Wiem tyle, że ostrzenie ze szkła MACRO odbywa się z mniejszej odległości, a w normalnym z dłużej, np. 1m .
Pytanie jest takie, czy na szkle MACRO będę mógł robić zdjęcia np. obiektów dalej położonych, np. samochody rajdowe, zwierzęta itp. ? Czy to ostrzenie dojdzie w MACRO do dalekich obiektów?
Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
hijax_pl - Pią 19 Lis, 2010
tak. wyostrzy normalnie. pamietac jednak musisz ze takie szkla maja raczej wolny af
Maati - Pią 19 Lis, 2010
A ten wolniejszy AF, jest o wiele wolniejszy od normalnego szkła? Łapanie ostrości będzie widocznie wolniejsze?
Mówię tutaj o modelach obiektywów MACRO: Nikkora, Sigmy do 1400 zł.
cybertoman - Pią 19 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | takie szkla maja raczej wolny af | to Canon EF-S 60 2.8 jest wyjatkiem?
cybertoman, chodzi mi tylko o to, że dobre szkło macro ma duży kąt obrotu tubusu, bo dokładniej ustawiać ostrość. Nie bez przyczyny są też ograniczniki nieraz, bu nie przelatywał zawsze całego zakresu AF...
Sunders - Pią 19 Lis, 2010
cybertoman napisał/a: | to Canon EF-S 60 2.8 jest wyjatkiem? |
Nie, jest jeszcze 100L Ale Maati chodzi o obiektywy makro do nikona do 1400pln-tu takich "wyjątków" nie ma
Maati napisał/a: | A ten wolniejszy AF, jest o wiele wolniejszy od normalnego szkła? Łapanie ostrości będzie widocznie wolniejsze? | A co to jest "normalne szkło"? Są normalne demony szybkości, szybkie, takie sobie, wolne, ślamazarne no i te.. MF
Np taki Nikkor 105VR jest zdecydowanie wolniejszy od 70-200VR
Maati - Pią 19 Lis, 2010
"Normalne", czyli te, które nie są MAKRO ;]
Maati, a jaki masz do porównania?
Maati napisał/a: | "Normalne", czyli te, które nie są MAKRO ;] |
Nie da się uogólniać w ten sposób, można porównać tylko konkretne modele.
Maati - Pią 19 Lis, 2010
hijax_pl, ostatnio obserwowałem Nikkora 80-200 / f2.8, używany za 2,5 tyś. Ale nie wiem czy uda mi się sięgnąć.
moronica - Pią 19 Lis, 2010
af-s czy af-d?
cybertoman - Pią 19 Lis, 2010
Maati, obiektyw makro jest wolniejszy od siebie samego w wersji nie makro, ale, ze takiego nie ma, wiec sie nie przejmuj tym i zapomnij po prostu.
Maati - Pią 19 Lis, 2010
http://allegro.pl/nikon-8...1314132348.html < link do aukcji
Maati, ten będzie szybszy - na dodatek też ma limiter
moronica - Pią 19 Lis, 2010
szybszy od pompki, wolniejszy od af-s. ale ogolnie to af ma w porzadku, o ile oczywiscie nie zamierzasz fotografowac pikujacego bielika. 2.5k to przyzwoita cena, af-s nie za te pieniadze
Maati - Pią 19 Lis, 2010
Tak, tyle że cena na dzień dzisiejszy robi swoje.
Ogólnie szukam jakiegoś tele z w miarę dobrym światłem w rzędzie do 1600 zł.
Odp. pewnie będą że światła i dobrego tele w tym przedziale nie znajdę, ale jakbyście mieli propozycje to jestem otwarty.
W tej cenie szybki AF to jest w 70-300VR, no ale to nie jest jasne szkło
Maati - Pią 19 Lis, 2010
Dlatego miałem pytanie odnośnie MAKRO, bo w tym przedziale moim, czasami natrafiałem na tele z dobrym światłem, tyle, że byly one właśnie MAKRO.
Nie każde MACRO to MACRO - w przypadku Sigm i Tamronów, oznacza to zmniejszenie minimalnej odległości ostrzenia, co daje skalę w okolicach 1:2. Canon czy Nikkor jak ma dopisek "macro" to oznacza że obiekty uzyskuje odwzorowanie 1:1
Maati napisał/a: | miałem pytanie odnośnie MAKRO, bo w tym przedziale moim, czasami natrafiałem na tele z dobrym światłem, tyle, że byly one właśnie MAKRO. |
Jakie to są te "tele z dobrym światłem" i jeszcze na dodatek "MAKRO"?
W tej cenie z dobrym światłem i makro to może być:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9659s,380d
Usjwo - Sob 20 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Canon czy Nikkor jak ma dopisek "macro" to oznacza że obiekty uzyskuje odwzorowanie 1:1 |
C 17-85 ma dopisek "macro", fakt ze tylko na obiektywie, w zadnej specyfikacji tego nie ma, ale dopisek jest.
hijax_pl - Sob 20 Lis, 2010
Usjwo, chodziło mi o uogólnienie takie. A C17-85 ma taki sam dopisek jak np T28-75
komor - Pon 22 Lis, 2010
hijax_pl napisał/a: | Canon czy Nikkor jak ma dopisek "macro" to oznacza że obiekty uzyskuje odwzorowanie 1:1 |
Chyba, że ma dopisek Compact Macro to wtedy ma 1:2.
B o g d a n - Pon 22 Lis, 2010
Usjwo napisał/a: | C 17-85 ma dopisek "macro", |
Canon na wielu obiektywach ma taki napis gdzieś z boku, ale nie jest to związane z tym, że nadaje się do macro, a jedynie sposób opisu minimalnej odległości ostrzenia.
Przykładowo MACRO 0,35m/1.2ft.
Niekiedy zamiast napisu pojawia się np. symbol kwiatka i obok 0,45m/1.5ft.
Podobne opisy mają też L-ki, np. 24-70, czy 24-105. Magiczny napis MACRO jest nawet na skali odległości ale w nazwie właściwej jest umieszczany tylko dla obiektywów Canon kwalifikowanych do MACRO.
ov_Darkness - Wto 23 Lis, 2010
35-70/2.8 ma dobre makro, ale tytanem AF to on nie jest.
Mojego się chętnie pozbędę, bo przechodzę na stałki raczej...
|
|