forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - wybor sprzetu do testow

ConCam - Pią 19 Lis, 2010
Temat postu: wybor sprzetu do testow
Witam
Po przeczytaniu sporej ilosci testow obiektywow Canona, w ktorych mowa przewaznie o modelach 20 i 50D zajzalem na testy aparatow.
I tak sie zastanawiam czemu do licha nie ma tych najlepszych sensorow?
W koncu to stary, poczciwy 5D oraz 1D Mark II maja najwieksze pilsele??

Pozdr
CC

jaad75 - Pią 19 Lis, 2010

ConCam, bo chodzi o jak najmniejsze piksele, a nie największe. Największe nie stanowią żadnego wyzwania dla optyki i nie mozna mierzyć jej własności przy ich pomocy.
B o g d a n - Pią 19 Lis, 2010

ConCam, czy chodzi Ci o to dlaczego obiektywy Canona nie sa testowane na 5D, a były/są na 20D/50D ?

ale test 5d/1d bylby bardzo mile widziany

[ Dodano: Pią 19 Lis, 2010 21:40 ]
B o g d a n napisał/a:
ConCam, czy chodzi Ci o to dlaczego obiektywy Canona nie sa testowane na 5D, a były/są na 20D/50D ?

o to tez

ConCam napisał/a:
ale test 5d/1d bylby bardzo mile widziany

[ Dodano: Pią 19 Lis, 2010 21:40 ]
B o g d a n napisał/a:

o to tez

Najnowsze wersje 5D/1D/1Ds maja tu testy, a stare, no cóż jeszcze 2-3 lata temu miałyby sens, teraz? Sam w tamtym czasie szukałem na optycznych testu 5D i nie znalazłem. Zawsze możesz zajrzeć do konkurencji.

Jeśli chodzi o testowanie obiektywów, to weź pod uwagę, że na 5D nie potestujesz sobie EF-S, a tylko EF. Jednak jest spora grupa użytkowników aparatów APS-C. Generalnie uważam, że szkła EF powinny mieć testy na APS-C oraz matrycy FF. Nowsze testy są tak robione i dobrze. :smile:

teraz tak troche z innej beczki (potestuje se sam :)
gdzie mozna znalesc opis programu imatest?
ps. nie wiem czemu, ale moja wersja zawiesza sie zaraz po wgraniu foty??

ConCam napisał/a:
gdzie mozna znalesc opis programu imatest?

Może na stronie Imatestu? :smile:

z tego co widzialem to imatest przyklada duzo staran by zwrocic uwage nie tylko na ostrosc, ale tez inne skladowe jak glebia obrazu, odblaski itp
chociaz jedno bez drugiego nie istieje i wzajemnie oddzialywuje w obie strony
ps. dzienki za uwage o szklach efs i 5d