|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - wybor sprzetu do testow
ConCam - Pią 19 Lis, 2010 Temat postu: wybor sprzetu do testow Witam
Po przeczytaniu sporej ilosci testow obiektywow Canona, w ktorych mowa przewaznie o modelach 20 i 50D zajzalem na testy aparatow.
I tak sie zastanawiam czemu do licha nie ma tych najlepszych sensorow?
W koncu to stary, poczciwy 5D oraz 1D Mark II maja najwieksze pilsele??
Pozdr
CC
jaad75 - Pią 19 Lis, 2010
ConCam, bo chodzi o jak najmniejsze piksele, a nie największe. Największe nie stanowią żadnego wyzwania dla optyki i nie mozna mierzyć jej własności przy ich pomocy.
B o g d a n - Pią 19 Lis, 2010
ConCam, czy chodzi Ci o to dlaczego obiektywy Canona nie sa testowane na 5D, a były/są na 20D/50D ?
ConCam - Pią 19 Lis, 2010
ale test 5d/1d bylby bardzo mile widziany
[ Dodano: Pią 19 Lis, 2010 21:40 ]
B o g d a n napisał/a: | ConCam, czy chodzi Ci o to dlaczego obiektywy Canona nie sa testowane na 5D, a były/są na 20D/50D ? |
o to tez
ConCam napisał/a: | ale test 5d/1d bylby bardzo mile widziany
[ Dodano: Pią 19 Lis, 2010 21:40 ]
B o g d a n napisał/a: | ConCam, czy chodzi Ci o to dlaczego obiektywy Canona nie sa testowane na 5D, a były/są na 20D/50D ? |
o to tez |
Najnowsze wersje 5D/1D/1Ds maja tu testy, a stare, no cóż jeszcze 2-3 lata temu miałyby sens, teraz? Sam w tamtym czasie szukałem na optycznych testu 5D i nie znalazłem. Zawsze możesz zajrzeć do konkurencji.
Jeśli chodzi o testowanie obiektywów, to weź pod uwagę, że na 5D nie potestujesz sobie EF-S, a tylko EF. Jednak jest spora grupa użytkowników aparatów APS-C. Generalnie uważam, że szkła EF powinny mieć testy na APS-C oraz matrycy FF. Nowsze testy są tak robione i dobrze.
teraz tak troche z innej beczki (potestuje se sam
gdzie mozna znalesc opis programu imatest?
ps. nie wiem czemu, ale moja wersja zawiesza sie zaraz po wgraniu foty??
ConCam napisał/a: | gdzie mozna znalesc opis programu imatest? |
Może na stronie Imatestu?
z tego co widzialem to imatest przyklada duzo staran by zwrocic uwage nie tylko na ostrosc, ale tez inne skladowe jak glebia obrazu, odblaski itp
chociaz jedno bez drugiego nie istieje i wzajemnie oddzialywuje w obie strony
ps. dzienki za uwage o szklach efs i 5d
|
|