|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - skaza na cyfrowym zdjeciu,co to?
atego815 - Sob 20 Lis, 2010 Temat postu: skaza na cyfrowym zdjeciu,co to? Witam. Proszę o sugestie co to może być? Zrobiłem w sumie parę zdjęć ,a na tym jednym cos takiego...W sumie mam tysiące zdjęć...Widziałem już różne cudeńka,ale takiego ,nie...
Aparat to Sony N2
hijax_pl - Sob 20 Lis, 2010
atego815, chodzi o tą fioletową obwódkę dookoła świetlówki? To aberracja.
atego815 - Sob 20 Lis, 2010
Hmmm,to by było zbyt proste...Ja właśnie nie wiem co to jest ta "świetlówka"!
Zapewniam że na 1000% między obiektywem a planem nie było nic. Zwykła fotka "z ręki"..
skasowany - Sob 20 Lis, 2010
atego815 napisał/a: | nie było nic |
UFO...
Usjwo - Sob 20 Lis, 2010
pierun jasny... tfu... kulisty chcialem powiedziec
lama - Sob 20 Lis, 2010
Pasek od aparatu...
Hehe,myślę że na UFO za małe.Na ORBsa za podłużne....
Tak wygląda powiększony wycinek. To tak wygląda jak by nawet najbliższy plan (polar) za tym czymś był rozświetlony bardziej...
zug - Sob 20 Lis, 2010
atego815, masz to tylko na jednym zdjęciu ?
Tak,na jednym. W sumie w pomieszczeniu zrobiłem sześć... Aparat jest bez paska,sznurka....
Wróciliśmy z nart,przeglądamy zdjęcia i "patrzałki nam wyszły"...
Nikitaa - Sob 20 Lis, 2010
....a tych panow czasem w poblizu nie bylo
Jak nic to mogla byc zemsta sithow
pozdrawiam Nikitaa
Ktosik - Sob 20 Lis, 2010
mnie się wydaje ze coś wlazło w kadr a świetnie odbija światło lampy błyskowej...
albo ufo jak twierdzi Ruslan, sam nie wiem co bardziej prawdopodobne
kozidron - Sob 20 Lis, 2010
atego815 napisał/a: | Hmmm,to by było zbyt proste...Ja właśnie nie wiem co to jest ta "świetlówka"!
Zapewniam że na 1000% między obiektywem a planem nie było nic. Zwykła fotka "z ręki".. |
Orby jak nic, temat był już setki razy omawiany, zresztą w pomieszczeniu jest złe thang szui gdyż obraz wisi krzywo, jak powszechnie wiadomo Orby tego nie znoszą i aby wyrazić swe negatywne uczucia psują kadry.
atego815 - Nie 21 Lis, 2010
Kozidron...Jeżeli wszystko kojarzy Ci się z ORBami,to myślę że na awatarze też masz ORBsa. Mam na setkach swoich zdjęć ORBsy i wiem jak wyglądają, To już bardziej prawdopodobna jest teoria Nikity.Hehe. W sumie dobrze się pośmiać,ale liczę też na sugestie ciut bardziej rzeczowe.Z pominięciem "no spam, no fun"...
kozidron - Nie 21 Lis, 2010
atego815 napisał/a: | Kozidron...Jeżeli wszystko kojarzy Ci się z ORBami,to myślę że na awatarze też masz ORBsa. Mam na setkach swoich zdjęć ORBsy i wiem jak wyglądają, To już bardziej prawdopodobna jest teoria Nikity.Hehe. W sumie dobrze się pośmiać,ale liczę też na sugestie ciut bardziej rzeczowe.Z pominięciem "no spam, no fun"... |
atego815 a czego się spodziewałeś ? Błysnąłeś lampą, skąd mamy widzieć co miałeś na przedniej soczewce(jakiś syfek, włosek, równie dobrze np. kawałek zawiniętej białej nitki), czy to nie był jakiś odblask od czegoś w pomieszczeniu.....
Masz to na jednym zdjęciu, czy ten efekt się powtarza na każdej fotografii......?
Domyślam się, ze to jedyna twoja fotografia z takim efektem a ty logujesz się na forum, zakładasz watek i dziwisz się, że ludziska nie traktują cie poważnie
atego815 - Nie 21 Lis, 2010
Hmm.Widzę że jako doświadczony użytkownik tego Forum (ilość postów,ilość niesionej prze Ciebie pomocy...) wyznajesz ciekawą zasadę:"logujesz się na forum, zakładasz watek i dziwisz się, że ludziska nie traktują cie poważnie"
A ja myślałem ze fora są właśnie między innymi po to żeby wejść i poprosić o pomoc,radę,wyjaśnienie innych forumowiczów.Zwróciłem się też do Ciebie właśnie po taką radę. A Ty mi że to oczywiste ,że śmiechem,kpiną na pytanie....
Wyluzuj proszę..
Tak tylko na jednym zdjęciu to jest.Materia na szkle odpada. Mam kilka zdjęć w odstępie kilu sekund,minuty...
Nie znam się aż tak (dlatego pytam) ,ale gdyby to było coś na soczewce,to chyba lampa by tego tak nie rozświetliła ,co?
kozidron - Nie 21 Lis, 2010
atego815 napisał/a: | Wyluzuj proszę.. |
hehe...chyba kto inny jest spięty
atego815 napisał/a: | Tak tylko na jednym zdjęciu to jest. |
do rzeczy, tym bardziej nie przejmuj się tym i rób zdjęcia.
atego815 napisał/a: | Nie znam się aż tak (dlatego pytam) ,ale gdyby to było coś na soczewce,to chyba lampa by tego tak nie rozświetliła ,co? |
niekoniecznie, to może być światło odbite, tylko że nie ma sensu sie nad tym rozwodzić, zamiast zgłębiać "zagadnienie orba" i się fochować, że ludziska nie traktują cię poważnie- rób zdjęcia
Monastor - Nie 21 Lis, 2010
Myślę, że wszyscy moi przedmówcy mają rację i w tym przypadku nałożyła się działalność orbów i jedi. Jednego z rycerzy przestraszyło zjawisko paranormalne, niewiele myśląc machnął szybko mieczem świetlnym i trafił w czubek głowy fotografującego, odcinając w ten sposób pojedynczy włos. Ten z kolei zaczął powoli spadać ku ziemi i w momencie robienia zdjęcia znalazł się bardzo blisko obiektywu. Rozświetlony fleszem wywołał efekt widoczny na załączonych obrazkach.
|
|