|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - jak uzyskać czarne tło.. ?
dżony - Sob 20 Lis, 2010 Temat postu: jak uzyskać czarne tło.. ? Cześć.
Interesuje mnie fakt jak uzyskać czarne tło na zdjęciu..
mam do dyspozycji jedną lampę..
ale wszystkie moje próby kończyły się kiepsko.
Jakieś pomysły? z góry dzięki
hijax_pl - Sob 20 Lis, 2010
Wyjść wieczorem na dwór i zrobić zdjęcie na dużej przysłonie
A tak poważnie - może być powiedział co masz za tło, jak jest ustawiona lampa, itd?...
cybertoman - Sob 20 Lis, 2010
Staraj sie tak ustawic te lampe, aby jej swiatlo nie padalo na tlo - ewentualnie czarnymi zastawkami zaslon tlo przed lampa. Staraj sie tez odsunac tlo jak najdalej od modela. Duza przyslona i minimalny czas naswietlania zminimalizuja rowniez wplyw swiatla zastanego. No i czarne tlo tez tez byloby przydatne...
candy - Sob 20 Lis, 2010
tutaj masz odpowiedź(nr.2 "jeśli masz wystarczającą ilość światła,możesz zmienić białą ścianę w czarną" - w wolnym tłumaczeniu)
dżony - Sob 20 Lis, 2010
głównie robię makro i np chcę zrobić zdjęcie wężowi, tło- czarna kartka, a chcę żeby była na prawdę czarna , a nie szara, bez szumu.
to jak oświetlić jedną lampą zwierzę i tło?
nie wiem. nic nie przychodzi mi do głowy,
często oświetlam lampą z góry. pod różnymi kątami.
skasowany - Sob 20 Lis, 2010
Chyba nikt nie pomyślał o wężu w klatce, tylko o foczkach podczas sesji...
Czyli nie wszystkie powyższe rady Ci się przydadzą...
candy - Sob 20 Lis, 2010
raczej się nie da,tło musi być oddalone od fotografowanego obiektu żeby nie przejeło żadnego światła z lampy,chyba że będziesz oświetlał trochę z boku i kadr zachowasz raczej wąski.
Wstaw tło, zrób sobie coś a'la wrota i przymocuj do lampy. Lampe zbliż do węża, tak aby jak najmniej światła padało na tło. Ekspozycję ustaw pod światło błyskowe, chyba , że chcesz mieć też coś z zastanego.
dżony - Sob 20 Lis, 2010
pomyślę
Dzięki,
jak znajdę czas to się do tego zastosuje , a potem opiszę co mi wyszło, albo pokaże czy coś tam
luke130 - Sob 20 Lis, 2010
Tak mi wpadło do głowy: gadzina na szybie a za szybą tło. Ewentualne refleksy na szkle chyba dałoby się łatwo wyfotoszopować.
sigmiarz - Sob 20 Lis, 2010
węża można zawsze wyciąć z tła, to nie futrzak więc nie powinno być problemu
dżony napisał/a: | a potem opiszę co mi wyszło, albo pokaże czy coś tam | No mam nadzieję, że nie będzie to model z plasteliny...
Spokojnie wystarczy jak wkleisz fotę
blackcamera - Wto 23 Lis, 2010
Najlepiej Ci wyjdzie jak wyjmiesz węża. One szubko się nie ruszają, więc możesz go ułożyć na jakimś krześle okrytym czarnym (albo innym) materiałem. Oddal od ściany (dobrze byłoby, gdyby była ciemna). Skieruj światło np. z góry przy czym przy lampie zamontuj jakąś tekturkę, żeby światło nie padało na tło. Wyjdzie na pewno Sam robiłem w ten sposób.
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
Do czarnego tła, to chyba jednak najlepszy bedzie jakiś modyfikator niwelujący rozproszenie światła. hijax_pl mówił o wrotach. Ja użyłem plastra miodu.
blackcamera - Sro 24 Lis, 2010
Ja mówiłem o wersji budżetowej Ale inne sposoby także się sprawdzą tyle, że wyjdzie drożej
jaad75 - Sro 24 Lis, 2010
blackcamera, grida (plaster miodu), czy snoota do speedlighta zdobisz sobie bez problemu domowym sposobem - tutoriali w sieci jest od cholery.
[ Dodano: Sro 24 Lis, 2010 20:42 ]
BTW, Tutejszyn, jeśli chciałes mieć kompletnie czarne tło, to nie bardzo Ci wyszło - wyraźnie widać, że latarka leży na ciemnym kocu/materiale, na łóżku/stoliku, a w prawym górnym widać nawet fragment pokoju...
hijax_pl - Sro 24 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | grida (plaster miodu), czy snoota do speedlighta zdobisz sobie bez problemu domowym sposobem - tutoriali w sieci jest od cholery. |
Grid? przycięte rurki od napojów... Snoot? Jak ktoś wie jak zawinąć papier w stożek to już połowa sukcesu
Tutejszyn - Sro 24 Lis, 2010
jaad75 napisał/a: | BTW, Tutejszyn, jeśli chciałes mieć kompletnie czarne tło, to nie bardzo Ci wyszło - wyraźnie widać, że latarka leży na ciemnym kocu/materiale, na łóżku/stoliku, a w prawym górnym widać nawet fragment pokoju... |
To wycieraczka za 5zł kupiona w markecie. Taki dywanik.. Zapewne mógłbym jeszcze wiele poprawić. Trudno jest wyłapać wszystkie błędy. Jednak jestem zadowolony z efektu. To chcialem osiągnąć i udało mi zrobic tak, jak sobie zaplanowałem.
ov_Darkness - Czw 02 Gru, 2010
a ja se powiesiłem ręcznik na kaloryferze.
Na dobrze skalibrowanym kineskopie jest czarne w ch.
Na Lcdiku coś niebardzo.
komor - Czw 02 Gru, 2010
ov_Darkness napisał/a: | Na dobrze skalibrowanym kineskopie jest czarne w ch.
Na Lcdiku coś niebardzo. |
A nie wystarczy popatrzeć co mówi paletka z wartościami RGB w PS-uju czy innym LR?
ov_Darkness - Czw 02 Gru, 2010
@komor: fajnie, ale mnie to nic nie mówi ;P
Na dobrym monitorze wygląda dobrze, na złym źle.
moronica - Czw 02 Gru, 2010
czarny to czarny, 0.0.0. czy wyglada na czarniejszy na jednym monitorze niz na innym to osobna sprawa
Usjwo - Czw 02 Gru, 2010
skoro bialy to nie 255. 255. 255 to czy czarny to 0.0.0
moronica - Czw 02 Gru, 2010
hmm a ktos mowi, ze bialy to nie 255.255.255?
jesli ktokolwiek tu kiedys wykonywal izolacje na stocki to odpowiedz naprawde jest tylko jedna - czarny to 0.0.0 a bialy to 255.255.255 tlu tego portretu powyzej daleko do czerni, bez wzgledu na to na jakim monitorze sie to oglada ani nawet ile odcieni prawie-czarnego jest w stanie wyroznic ludzkie oko
hijax_pl - Czw 02 Gru, 2010
moronica napisał/a: | czarny to czarny, 0.0.0 |
Oj. 0.0.0 to niedopał
komor - Pią 03 Gru, 2010
hijax_pl, ale jak chcemy mieć czarne i nie zastanawiać się jak komu wyjdzie na jakim monitorze, to niedopał jest dobrym wyjściem.
hijax_pl - Pią 03 Gru, 2010
komor, ale co za problem zabawić się krzywą i podciągnąć czerń ?
moronica - Pią 03 Gru, 2010
jasne ze ciezko od razu uzyskac z puszki idealnie rownomierne 0.0.0 i sie podciaga, ale generalnie im kolor jest blizszy temu 0.0.0 tym mniej katujemy zdjecie. taka czern w okolicach 80paru% to zadna czern
moronica napisał/a: | jasne ze ciezko od razu uzyskac z puszki idealnie rownomierne 0.0.0 i sie podciaga | Eeeeee tam...
moronica napisał/a: | taka czern w okolicach 80paru% to zadna czern |
No to racja - bo to praktycznie biel
jaad75 - Pią 03 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | No to racja - bo to praktycznie biel | W CMYKU?...
A... nie załapałem, że koleżanka referuje do komorowego próbnika w CMYKu
ov_Darkness - Pią 03 Gru, 2010
Dla mnie ten ręcznik jest czarny i tyle.
Moja odpowiedź na "jak uzyskac czarne tło" to: powiesić czarną szmatę ;P
A czy ona jest czarna w 94%, czy 98% to już chyba mało istotne?
moronica - Pią 03 Gru, 2010
no ale czy jest ona w 94% czy w 84% czarna to juz inna para butow
komor - Pią 03 Gru, 2010
ov_Darkness napisał/a: | A czy ona jest czarna w 94%, czy 98% to już chyba mało istotne? |
No więc jak widać na przykładzie Twojego problemu to bywa istotne, jak się człowiek na różne monitory patrzy.
hijax_pl napisał/a: | komor, ale co za problem zabawić się krzywą i podciągnąć czerń ? |
Ależ żaden. Ja wcale nie zamierzałem uzyskiwać czerni bezpośrednio z puszki, w sumie mogłoby to podnieść kontrast niepotrzebnie i utrudnić różne rzeczy.
ov_Darkness, lepiej w tym drugim wątku napisz jak tam się lampka YN spisała i czy warto kupić to dziadostwo? Już chciałem kupić YN-560 ale coś niedostępny w tym sklepie, w którym jest w ofercie. :/
pasiasty - Wto 21 Gru, 2010
Matowy, krótkowłosy aksamit, zresztą dostępny jako tło fotograficzne 3x6m. W studyjnych warunkach dość dobra imitacja czarnej dziury...
|
|