forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - wyjazd na narty - zdjęcia

grzegorzdz72 - Pon 22 Lis, 2010
Temat postu: wyjazd na narty - zdjęcia
witam !!!

Wybieram się z rodzinką na feriach na narty na Słowację.
Mam pytanie dot zdjęć:

Czy używać filtra polaryzacyjnego (oczywiscie przy ładnej słonecznej pogodzie) ?

w jakich trybach fotografować ? czy zdac się na programy tematyczne (widoczki-pejzaż, śmigający narciarze - sport) czy może lepiej pobawić się manualem ?

Fotki bede pstrykał D90+18-105VR

Usjwo - Pon 22 Lis, 2010

Tryby nie sa takie wazne zalezy od Twojego doswiaczenia.
Na sniegu caly kadr jest bialy wiec trzeba ekspozycje na + skorygowac, bo zdjecie wyjdzie niedoswietlone.

[ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 21:48 ]
Zaraz bedzie komentarz ze jak spotem na czarny kombinezon to expozycja na "-" :mrgreen:

a co z polarem ? używać czy raczej nie ?
hijax_pl - Pon 22 Lis, 2010

Gdy chcesz widzieć ładne niebo w słoneczny dzień: jak najbardziej używać :)

a do zdjęc typu: rodzinka na stoku lub smigająca córeczka ;-) ...to juz chyba bez polarka ?

grzegorzdz72, hm.. wiesz do czego jest polar? :???:

wiem do czego jest polar ...chodzi mi tylko o to czy koniecznie musze go za kazdym razem wykrecac bo wiadomo ...raz sie robi fote z ładnymi chmurkami i pieknym niebem (i owszem wtedy polar jest jak najbardziej OK) ale za chwilke robie foty np. zjezdzajacego narciarza a pozniej znowu jakis widoczek z chmurkami.....stad pytam czy konieczne jest sciaganie w/w filtra ?

grzegorzdz72, jak będziesz miał założony cały czas, to po prostu będzie mniej refleksów, odbić. I troszkę ciemniej (w końcu polar cześć światła wycina). Nie musisz zakładać tylko do nieba. Po prostu na niebie są najbardziej widoczne efekty działania takiego filtra.
belkot77 - Sro 24 Lis, 2010

grzegorzdz72 napisał/a:
a do zdjęc typu: rodzinka na stoku lub smigająca córeczka ...to juz chyba bez polarka ?

Zalezy od kurtki. Ja mam gruba kurtke wiec polara nie zakladam. Kiedys zalozylem to na nartach sie spocilem. Albo w samym polarze albo z kurtka i swetrem pod. :mrgreen:

Imperial - Sro 24 Lis, 2010

potwierdzam
gruba kurtka, bez polara