|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF-S 15-85 mm czy Sigma 17-70 mm do 450d
edi1 - Wto 23 Lis, 2010 Temat postu: Canon EF-S 15-85 mm czy Sigma 17-70 mm do 450d Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM czy Sigma 17–70 mm F2.8–4 DC Macro OS HSM do 450d
czytam, czytam, czytam i wcale nie jest mi łatwiej.....to ma być dobry zamiennik kita 18-55mm
canon to szkło dedykowane, droższe i ciemniejsze niż sigma(jaśniejsz i tańsza) a nie wiem jak oba zachowują się z 450d
ten canon podobno niezbyt dogaduje się z puszkami starszymi od 500d i 50d a z sigmami to różnie bywa....
poradzcie coś !!!! chcę mieć jakość zdjęć wyraźnie lepszą niż w kicie. a zakres w w/w jest jak najbardziej do codziennego pstrykania odpowiedni.
moronica - Wto 23 Lis, 2010
to poczytaj jeszcze troche
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
edi1 - Wto 23 Lis, 2010
no....czytałam....i po analizie wiem, że powinnam kupić coś ze stałym światłem 2.8 ale i ceny i rozmiary tych obiektywów mnie porażają i chcę wybrać pomiędzy dwoma wymieninymi w tytule tylko nie wiem jak one się zachowują z dość starą puszką 450d, chyba już nikt tym nie fotogrfuje
dalej nie wiemmmm ((
Sunders - Wto 23 Lis, 2010
edi1 napisał/a: | dalej nie wiemmmm |
No to w "skrócie":
Za sigmą "przemawia":solidniejsze wykonanie,lepsze światło,krótsza minimalna odległość ostrzenia,niższa cena;przeciw-możliwe kłopoty FF/BF.
Za canonem:większy zakres ogniskowych,celny AF;przeciw-możliwe problemy z samoistnym wysuwaniem się tubusa.
bacruk - Wto 23 Lis, 2010
Kup Canona: szerzej, dłużej, pewniej, ciemniej ale pwenie Ci to lata..
edi1 - Wto 23 Lis, 2010
no właśnie nie lata i dlatego pytam....
ok czytam jeszcze o Sigmie 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM nie przypuszczałam nawet, że wybór obiektywu to taka męczarnia
aczkolwiek dziękuję za odpowiedzi bo pewnie takowe pytania wywołują u Was cofkę ostatnio pochłoniętego posiłku, mnie już mdli od czytania kolejnego testu i sprawdzania ceny (chyba kupię 50 mm 1.8 )
B o g d a n - Wto 23 Lis, 2010
edi1 napisał/a: | ok czytam jeszcze o Sigmie 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM |
Jeżeli kwota 2800 zł. Cię nie przeraża, to poczytaj też o Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM. Ja wolałbym te 500 zł. dopłacić.
Jeśli cena za duża to Sigma 17–70 mm F2.8–4 DC Macro OS HSM może być rozwiązaniem z uwagi na lepsze światło od Canona 15-85, jeżeli jest to dla Ciebie takie ważne.
Stałkę C50/1.8 i tak warto kupić.
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Myślę, że hierarchię tych obiektywów można jednak oprzeć o cenę:
Jasne zoomy:
Canon 17-55/2.8 IS - Zdecydowanie najlepszy, ale i najdroższy
Sigma 17-50/2.8 OS - Ten obiektyw robi świetne wrażenie. Mistrz jakości optycznej do ceny w jasnych zoomach na aps-c
Tamron 17-50/2.8 VC - Optycznie bardzo dobry, jednak bez cichego napędu ultradźwiękowego i jak to z Tamronami bywa: trzeba wybrać dobrą sztukę.
Długie zoomy:
Canon 15-85 IS - Przede wszystkim niezła optyka i bezproblemowa praca
Sigma 17-70 OS - Krótszy zakres za mniejsze pieniądze
Canon 17-85 IS - Dobra obudowa, skuteczny IS, optycznie przeciętniak, niska cena
Wybierz obiektyw na który Cię stać, a następnie przeskocz pozycję wyżej i właśnie tego kup. Będziesz zadowolona.
cybertoman - Sro 24 Lis, 2010
Baku napisał/a: | Wybierz obiektyw na który Cię stać, a następnie przeskocz pozycję wyżej i właśnie tego kup. | ciekawe podejscie - musze sprobowac.
edi1 - Sro 24 Lis, 2010
jeszcze raz chylę czoła. Wasza cierpliwość jest naaaaaprawdę niesamowita. Decyzja podjęta ))) Teraz jeszcze czekam na odpowiedź ze sklepu czy w razie problemów z BF/FF będę mogła wymienić obiektyw bo wysyłanie do kalibracji całości sprzętu mnie nie interesuje, mam już doświadczenie z "serwisem" canona brrrrrr.
Baku twoja rada podziałała i ułatwiła mi podjęcie decyzji. Fajni z Was ludzie. Jeszcze raz wielkie dzięki, hihihihi odezwę się jeszcze w sprawie tele......ale to za jakiś czas.
moje poszukiwania obiektywu skończyły się prawie na wymianie body
Baku - Sro 24 Lis, 2010
I na czym w końcu stanęło? Skoro martwisz się o FF/BF to pewnie jakaś Sigma, tylko pytanie: jasna czy długa?
edi1 - Sro 24 Lis, 2010
hihihi jasna, oczywiście że jasna )) i jak to bywa nie jest to ta o której myślałam i o którą pytałam...... ech samo życie
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Dobra decyzja
edi1 - Sro 24 Lis, 2010
na to liczę jeszcze raz dziękuję. baba jestem typowa, bo jak już się zdecydowałam to doczekać się nie mogę.... chociaż budżet naciągnięty na maxa
|
|