|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - NIKON D3100 vs CANON EOS 550D
minik - Wto 23 Lis, 2010 Temat postu: NIKON D3100 vs CANON EOS 550D Witam wszystkich,
Poszukuję lustrzanki do zastosowań amatorskich, domowych. Będzie do mój pierwszy sprzęt tego typu. Celuję w dwa modele, które podałem w temacie. Zależy mi na krótkich, pamiątkowych ujęciach dziecka w full HD oraz w miarę profesjonalnych zdjęciach.
Proszę o pomoc w wyborze.
Pytania, które mnie "prześladują":
- czy ciągły AF podczas filmowania w Nikonie jest godny uwagi w stosunku do przyciskania migawki w Canonie (w celu wyostrzenia obrazu); (manualny jest w obydwu stąd o niego nie pytam)
- czy warto dołożyć do Canona patrząc na body?
Oglądając filmy na vimeo i YT ostrzenie migawką w Canonie wygląda kiepsko. Moim zdaniem w Canonie trzeba polegać wyłącznie na manualnym ustawianiu ostrości. Nikon dostarczył ciągły AF na zasadzie detekcji kontrastu. Działa wolno ale działa. Pytanie, co wybrać?
Wg mnie zdjęcia w obu modelach są podobne. Canon mniej szumi na wyższych ISO, ale dla mnie amatora nie jest to aż tak istotne. Nowa matryca w Nikonie także radzi sobie świetnie.
Różnica w cenie obu modeli jest znacząca min.500zł.
W obu przypadkach rozważam zakup lustrzanki z obiektywem kitowym 18-55 VR/IS
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Luke_S - Sro 24 Lis, 2010 Temat postu: Re: NIKON D3100 vs CANON EOS 550D
minik napisał/a: | - czy ciągły AF podczas filmowania w Nikonie jest godny uwagi w stosunku do przyciskania migawki w Canonie (w celu wyostrzenia obrazu); (manualny jest w obydwu stąd o niego nie pytam) |
W Nikonie działa to kiepsko, a w Canonie beznadziejnie. Jeśli myślisz o kręceniu filmików, to przyzwyczaj się do konieczności używania MF.
minik napisał/a: | - czy warto dołożyć do Canona patrząc na body? |
Przyglądając się tym puszkom stwierdzam, że Canon nie ma nic, czego nie miałby ten Nikon.
minik napisał/a: | Canon mniej szumi na wyższych ISO, ale dla mnie amatora nie jest to aż tak istotne. Nowa matryca w Nikonie także radzi sobie świetnie. |
Canon chyba nieco bardziej szumi, ale nie ma co dzielić włosa na czworo. Obie puszki są niemal identyczne.
pan.tadeusz - Sro 24 Lis, 2010
A dlaczego nie Sony A33?
działający AF w trybie video, który zawsze możesz wyłączyć i przejść na manualny
http://www.youtube.com/wa...feature=related
do tego dźwięk stereo, 1920x1080 i HDMI w puszce
(nie wiedzieć czemu niektórzy producenci nie implementują tego wygodnego wyjścia)
do tego całkiem ostry kit 18-55 w zestawie i do końca grudnia w sieci salonów Sony 5 lat gwarancji
minik - Sro 24 Lis, 2010 Temat postu: Re: do pan.tadeusz
Sony A33 to nie lustrzanka. Nie znalazłem testu porównującego sony i nikona. Wiem, ze filmy z tego soniacza sa dobre i autofocus jest ciagly i szybki. Moim zdaniem, Sony nie zrobi takich zdjec jak Nikon.
do Luke_s
Ja tez nie widze duzych roznic. Canon ma kilka zaawansowanych funkcji, ale one na dzien dzisiejszy nie beda mi przydatne. Posiada jedynie wyjscie na zewnetrzny mikrofon, co w przypadku profesjonalnego podjescia do krecenia filmow jest duzym plusem.
hijax_pl - Sro 24 Lis, 2010
Tu masz takie .. hm.. inne porównanie D3100 i 550D: http://www.youtube.com/us.../16/WGZwk9YgeKg
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Bardzo dobre hijax_pl. Minik, Proponuje uważnie obejrzeć.
minik - Sro 24 Lis, 2010
Wiem, widzialem to juz kilka razy. Fajny jest ten motyw z twarzą podczas nagrywania. Stąd w ogole zaczalem sie interesowac Nikonem d3100.
[ Dodano: Sro 24 Lis, 2010 09:21 ]
A jakie sa Wasze wrazenia po obejrzeniu tego filmu/porównania?
Na YT sa takze filmy pokazujace dzialanie AF w obu tych aparatach. Dla mnie plusem Nikona jest to, ze on sam szuka ostrosci. Trwa to raz szybko, raz wolno, ale raczej pomaga.
panmarecq - Sro 24 Lis, 2010
Na Fotopolis.pl są testy obydwóch puszek. W podsumowaniu Canon wydaję się być lepszy. Sprawdź sam tu i tu
Ogólnie sądzę że te dwa aparaty niezbyt się różnią,obiektywy są ważniejsze i za te 500 zł różnicy kupiłbym Nikona 50mm 1.8
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Jeśli koncentrujemy się na filmowaniu to wszystko zależy do czego chcesz użyć aparatu:
- jeśli głównie do filmowania z AF to Nikon D3100 (ale pamiętaj, że na filmie bywa słyszalny dźwięk mechanizmu ustawiającego ostrość, a Nikon nie ma gniazda na zewnętrzny mikrofon)
- jeśli do filmów - nazwijmy to - ambitniejszych, kręconych przy użyciu manualnego ogniskowania, to Canon. Canon pozwoli również nagrywać filmy HD w zwolnionym tempie (slow motion).
Do fotografowania raczej wybrałbym Canona, chyba że te dwa dodatkowe punkty AF w Nikonie będą faktycznie często przez Ciebie wykorzystywane.
Najważniejsze podsumowanie płynące z filmu jest następujące: są to porównywalne korpusy, przy czym D3100 jest znacząco tańszy.
Jeśli zaś założysz, że różnicę w cenie przeznaczysz na lepszy obiektyw, to oferta Nikona wydaje się być ciekawsza.
minik - Sro 24 Lis, 2010
panmarecq napisał/a: | Na Fotopolis.pl są testy obydwóch puszek. W podsumowaniu Canon wydaję się być lepszy. Sprawdź sam tu i tu
Ogólnie sądzę że te dwa aparaty niezbyt się różnią,obiektywy są ważniejsze i za te 500 zł różnicy kupiłbym Nikona 50mm 1.8 |
OK. Testy czytałem. wyniki wskazują na Canona. Warto jednak mieć na uwadze, że test Canona był w marcu, a Nikona w listopadzie. Mamy zatem trochę inny punkt odniesienia do konkurencji.
Ciekawą sprawą jest również podejście niektórych osób, że nikon to najtańszy aparat z serii i Canon jest lepszy. Drozszy nie znaczy lepszy. Dla mnie nie bedzie sztuka wydanie pieniedzy na cos czego obecnie nie bede potrzebowal. Tak wiec obecnie uwazam Nikona za lidera w segmencie "entry level".
A jakie jest Wasze zdanie?
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Jest jeszcze entry-entry level. Np. Canon 1000d, znacznie tańszy od d3100, a też robi ładne zdjęcia (choć filmów już nie chce kręcić).
panmarecq - Sro 24 Lis, 2010
minik napisał/a: | OK. Testy czytałem. wyniki wskazują na Canona. Warto jednak mieć na uwadze, że test Canona był w marcu, a Nikona w listopadzie. Mamy zatem trochę inny punkt odniesienia do konkurencji. |
No ale z tego wychodzi że Nikon miał 7 miesięcy na zrobienie lepszej puszki
1000D tego lepiej już nie brać Nikon i tak jest tani a i Iso 1600 w nim używalne .
B o g d a n - Sro 24 Lis, 2010
minik napisał/a: | Zależy mi na krótkich, pamiątkowych ujęciach dziecka w full HD oraz w miarę profesjonalnych zdjęciach. |
Jeśli chodzi o filmowanie to kilka dni temu w innym wątku Canon 550D. .... pisałem, że:
"Z porównania widać jasno, że Nikon ustępuje jednak możliwościom filmowania Canona i nie chodzi tu o rozdzielczość, bo tę już Nikon dogonił, a o częstotliwość klatek na sekundę, którą Canon ma bardzo dobrze "rozwiniętą".
Nikon ma też gorszy wyświetlacz LCD, mający tylko 230 tys punktów, a dziś 920 tyś to już norma w tej klasie sprzetu."
Porównanie D3100 i 550D na optyczne.pl
minik napisał/a: |
Sony A33 to nie lustrzanka. Nie znalazłem testu porównującego sony i nikona. Wiem, ze filmy z tego soniacza sa dobre i autofocus jest ciagly i szybki. Moim zdaniem, Sony nie zrobi takich zdjec jak Nikon.
|
testy na DXO pokazują, że przy ISO100 masz 1EV na korzyść Soniaka
jak chcesz z tradycyjnym lustrem i OVF to jest A580 - matryca jak w D7000 i K-5
ale rozumiem, że alfy raczej nie bierzesz pod uwagę
w takim wypadku skłaniałbym się ku opinii Baku
minik - Sro 24 Lis, 2010
B o g d a n napisał/a: | minik napisał/a: | Zależy mi na krótkich, pamiątkowych ujęciach dziecka w full HD oraz w miarę profesjonalnych zdjęciach. |
Jeśli chodzi o filmowanie to kilka dni temu w innym wątku Canon 550D. .... pisałem, że:
"Z porównania widać jasno, że Nikon ustępuje jednak możliwościom filmowania Canona i nie chodzi tu o rozdzielczość, bo tę już Nikon dogonił, a o częstotliwość klatek na sekundę, którą Canon ma bardzo dobrze "rozwiniętą".
Nikon ma też gorszy wyświetlacz LCD, mający tylko 230 tys punktów, a dziś 920 tyś to już norma w tej klasie sprzetu."
Porównanie D3100 i 550D na optyczne.pl |
OK. Canon wygrywa zdecydowanie przy 720p. Ale przy full hd jedynie +6fps = 30fps, czyli NTSC. Jesli moglbys rozwinac Twoja mysl bede wdzieczny.
[ Dodano: Sro 24 Lis, 2010 10:49 ]
Baku napisał/a: | Jeśli koncentrujemy się na filmowaniu to wszystko zależy do czego chcesz użyć aparatu:
- jeśli głównie do filmowania z AF to Nikon D3100 (ale pamiętaj, że na filmie bywa słyszalny dźwięk mechanizmu ustawiającego ostrość, a Nikon nie ma gniazda na zewnętrzny mikrofon)
- jeśli do filmów - nazwijmy to - ambitniejszych, kręconych przy użyciu manualnego ogniskowania, to Canon. Canon pozwoli również nagrywać filmy HD w zwolnionym tempie (slow motion).
Do fotografowania raczej wybrałbym Canona, chyba że te dwa dodatkowe punkty AF w Nikonie będą faktycznie często przez Ciebie wykorzystywane.
Najważniejsze podsumowanie płynące z filmu jest następujące: są to porównywalne korpusy, przy czym D3100 jest znacząco tańszy.
Jeśli zaś założysz, że różnicę w cenie przeznaczysz na lepszy obiektyw, to oferta Nikona wydaje się być ciekawsza. |
Bardzo Ci dziękuję za tą opinię. Mam jednak pytanie do Ciebie: dlaczego do fotografowania wybrałbyś Canona?
Mogę bowiem przyjąć, że obecnie inwestuję w Canona, który jest lepszy dla fotografii, a w przyszłości dokupię kamerę full hd, która za 2 lata będzie o wiele tańsza nic obecnie (mówię o kamerach ok.10tys.).
Drugie pytanie, czy posługiwanie się manualnym AF jest trudne przy kręceniu? Ja będę głównie kręcił swoją małą córkę, krótkie filmy z wakacji i spotkania rodzinne.
Dzięki z góry za odpowiedź.
elnino - Sro 24 Lis, 2010
kręcenie pierścieniem ostrości w lustrzance podczas kręcenia jest bardzo - bardzo niewygodne. Ponadto wcale nie jest łatwo ta ostrość dobrze ustawić i dochodzą drgania obrazu gdy próbujesz takiej korekty ostrości dokonać.
Kręcenie widoków lub nieruchomych obiektów da się w miarę dobrze zrobić. W miarę dobrze jest też kręcić ze statywu i tylko pilnować ostrości.
To są moje doświadczenia z kręcenia klipów nikonem d5000.
minik - Sro 24 Lis, 2010
elnino,
Tak więc lepszym wyborem patrząc na dwie tytułowe lustrzanki będzie Nikon. Z tego co sie orientuję to Nikon D5000 nie miał ciągłego autofocusa, stąd d3100 może być korzystniejszy w sytuacjach potrzeby częstej zmiany ostrości.
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Można przyjąć takie założenie. W przypadku kręcenia filmików rodzinnych lustrzanką mała głębia ostrości zamiast zaletą staje się wadą; ruchliwe obiekty (dzieci) przemieszczają się płytką płaszczyznę ostrości i w efekcie męczy się kamerzysta bądź kamera (aparat). Wyjściem jest mocne przymykanie obiektywu by głębię ostrości zwiększyć. Wszelkiej maści kamery mają znacznie większą głębię ostrości z racji rejestrowania obrazu znacznie mniejszym detektorem. Stąd mniejsze wymagania co do pracy AF w kamerach. Do filmików rodzinnych - jeśli to ma być lustrznka - to wybrałbym Nikona D3100 lub D7000. Póki ich nie było Canon pod tym względem prowadził.
Jeśli zaś chodzi o zdjęcia, to wybrałbym Canona głównie przez pryzmat obiektywów które mnie interesują. Po prostu wychodzi znacznie taniej niż u Nikona. Ale w Twoim przypadku może być dokładnie odwrotnie. Właściwie to powinieneś zacząć od wątku w dziale "pomagamy w wyborze obiektywu"... Jakie są Twoje preferencje w optyce? Może tu czai się odpowiedź na pytanie jaką puszkę (system) wybrać, a teraz niepotrzebnie łamiemy sobie głowy nad - w sumie - mało istotnymi detalami różniącymi korpusy Nikona i Canona.
elnino - Sro 24 Lis, 2010
Nie miałem w ręku ani d3100 ani tego canona, ale wydaje się że lepszy marny autofocus niż żaden.
Jednak na to iż on nadąży np. za szybko przemieszczającym się dzieckiem specjalnie bym nie liczył
elnino napisał/a: | ale wydaje się że lepszy marny autofocus niż żaden. | To czemu nie Alfa A33/55? Działające AF przy filmowaniu, który nadąży za szybko przemieszczającym się dzieckiem, całkiem dobrej jakości obrazki? Oczywiście nie są to idealne puszki...
minik - Sro 24 Lis, 2010
Baku,
Widziałem kilka filmów z udziałem ruchliwych dzieci i wiem, że przy płytkiej głębi nic z tego nie wyjdzie.
Trudno o moje preferencje w optyce, gdyz jestem dopiero początkującym fotografem, a omawiana tu lustrzanka będzie moją pierwszą
Wiem, że do kręcenia filmów wystarczyłoby kupić kamerę np. SD-60 Panasonica, CX115 Sony i byłoby super. Ja chcę jednak rozwinąć się w fotografii i stąd ambicje do zakupu lustrzanki. Kompakt Canona A700 już posiadam, więc drugi raz do tej samej rzeki nie chcę wchodzić. Ciekawi mnie tylko Sony A33, ale biorąc pod uwagę, że to pół lustro pół kompakt, obiektywy itd nie chcę się w to bawić. Czy słusznie, trudno mi powiedzieć.
D7000 to przyszłość. Jeśli przyszłość przyniesie chęci do profesjonalnego robienia fotografii, ówczesne odpowiedniki 7D, D7000 będą na moim celowniku.
Obecnie jest czas na naukę, zapoznanie się z tym sprzętem, hobby.
Patrząc na powyższe opinie Nikon wydaje mi się bliższy. Do tego 2 lata gwarancji, Canon 1 rok i 500zł w kieszeni na ewentualny obiektyw np.50mm Nikona.
minik napisał/a: | np.50mm Nikona. |
No ok, ale z D3100 będzie tylko MF
minik - Sro 24 Lis, 2010
hijax_pl,
Dlaczego tylko MF. Z filmów na YT wynika, że przy większej głębi AF daje radę.
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Zwłaszcza, że w zestawie kitowym jakiegoś szkiełka f1,4 pewnie nie dają
minik, czy kupisz 550d czy d3100 błędu nie zrobisz. Zaoszczędzone 500 zł można zainwestować właśnie w stałkę czy to 50 czy 35 mm.
Fatman73 - Sro 24 Lis, 2010
Bo D3100 nie posiada silnika w body, a Nikkor 50 kupiony za około 500 zł to taki, który własnego silnika nie posiada.
AF-F w D7000:
http://www.youtube.com/watch?v=3VpkMHaniEU
Zdecydowanie brał bym C550D -manualna kontrola parametrów podczas filmowania to podstawa. W D3100 jest niestety tylko automat.
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Jeszcze się trochę biedak gubi ale nie jest źle. Może przy bardziej przymkniętym obiektywie było lepiej (tj. nie następowało by rozogniskowanie na twarzy)?
Sprawdzę, ale nie wiem jak sprzęt zareaguje na przymknięcie -czy np. nie stwierdzi "przymknąłeś draniu, odcinając mi światło, to sobie teraz ostrz ręcznie"
Tak czy inaczej ostrząc ręcznie uzyskuję o wiele lepsze rezultaty. A wystarczy tylko odrobina treningu.......
Baku - Sro 24 Lis, 2010
Zaczynam dojrzewać do funkcji filmowania w lustrzankach. Podobają mi się efekty i jakość materiału.
minik - Sro 24 Lis, 2010
Baku,
To wchodzisz do tej samej rzeki co ja. Może teraz jednak canon 550d?
Przykład ostrzenia ręcznego "na zombie", bez zbytniego starania się za to z podparciem 4 liter
http://www.youtube.com/wa...XkdHmxsfQk&hd=1
także ręczne ostrzenie tylko tym razem bez podpierania, oraz z użyciem wizjera LCDVF:
http://www.youtube.com/wa...gZhkdoRvss&hd=1
no i stare dobre czasy Canona 7D (czyli filmowo to samo co 550D):
http://www.vimeo.com/9930907
http://www.vimeo.com/7376984
to jest reklama nakręcona w Łodzi z użyciem 550D
http://vimeo.com/13931404
aczkolwiek w kontekście tych rodzinnych aspiracji rozważyłbym jednak A33/A55
Rewelacja !!!! A podobno ( ) lustrzankami nie da się nakręcić scen w ruchu, bo rolling shutter, ergonomia, brak AF, za mała GO, lepiej kup kamerkę HD, zupa za słona, samo się nie robi..........
minik - Sro 24 Lis, 2010
Fatman73,
Wg Ciebie zdecydowanie czy raczej eos550d?
Dam rade manualnie ostrzyc rodzinne ujecia? Dziwnie to zabrzmi, ale mozna sie tego nauczyc?
Zdecydowanie 550D. Moim zdaniem manualna kontrola nad procesem filmowania to podstawa, coś o wiele ważniejszego niż AF (który żeby nie wiem jak był rewelacyjny to i tak w pewnych sytuacjach nie da rady) a to ma 550D -D3100 jak wspomniałem niestety nie.
Pod względem filmowania -jakości materiału Nikon dogonił Canona i "klepnął go w plecy". Canon jednak nadal jest metr z przodu jeśli chodzi o możliwości.
[dopisane]
Oczywiście, że dasz radę ostrzyć ręcznie, to naprawdę nie jest takie trudne. Odpowiedni obiektyw, i do tego wizjer na LCD w znacznym stopniu to ułatwiają.
minik - Sro 24 Lis, 2010
Fatman73,
Ile wg Ciebie wynosi max czas ciaglego nagrywania? (8min? )
Jaka predkosc karty SD jest wystarczajaca - 8GB SD extreme HD 20MB/s wystarczy?
[ Dodano: Sro 24 Lis, 2010 13:55 ]
Fatman73,
Jaki wg Ciebie bylby dla mnie odpowiedni obiektyw do Canona?
Zamierzam kupic kitowy 18-55mm.
No może nie wg mnie tylko jest to zależne od samej puszki (w D3100 chyba 10 min, w 550D 12 min -mowa o fullHD) oraz tego co sam chcesz uzyskać.
O ile mnie pamięć nie myli to w przypadku 550D wystarczyła karta typu Kingston Class 6, czyli stosunkowo wolna. W przypadku D7000 taka karta wystarcza na 100%.
Obiektyw -18-55 jako podstawa jest spoko, byle wersja z IS, bo to bardzo pomaga. Dokup sobie jeszcze Heliosa 50/2 z przelotką M42-->EOS i powinieneś być zadowolony.
minik - Sro 24 Lis, 2010
Fatman73,
No to teraz dałeś mi do myślenia, czy dołożyc to 500zł do Canona... Długie popołudnie i noc przede mną...
tu filmik z A55 dla odmiany nakręcony zupełnie amatorską ręką
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647
galoot - Sro 24 Lis, 2010
Powiem krótko, mniam mniam
Ps. Przepraszam za off-top
Luke_S - Sro 24 Lis, 2010
minik, gdybyś nie wiedział, to informuję, że jakość dźwięku z mikrofonu wbudowanego w lustrzankach jest do dupy, mówiąc delikatnie. Słychać szum mechanizmu stabilizacji obrazu, kliknięcia przycisków, a nawet potarcia obudowy aparatu palcami. Zewnętrzny mikrofon jest koniecznością.
minik - Sro 24 Lis, 2010
Odnośnie mikrofonu to plus dla eos550d. Tak wiedziałem o tym.
Powoli zaczynam wyciągać inne wnioski:
1. Kupić Sony A33.
lub
2. Kupić używany D90 i kamerę full HD za 1200zł.
lub
3. D3100 , EOS550d, czyli tak jak miało być.
Co wy na to?
jaad75 - Sro 24 Lis, 2010
Luke_S napisał/a: | minik, gdybyś nie wiedział, to informuję, że jakość dźwięku z mikrofonu wbudowanego w lustrzankach jest do dupy, mówiąc delikatnie. | To zależy z jakiej. Ja byłem mile zaskoczony jakością dźwięku z wbudowanego mikrofonu K-5 - spodziewałem się tragedii, a jest całkiem ok.
minik - Sro 24 Lis, 2010
jaad75,
Dokładnie. Są lustrzanki w których dźwięk z mikrofonu jest powiedzmy to nienaganny. Czy Nikon i Canon do nich należą nie wiem. Nie testowałem ani jednego ani drugiego.
RB - Sro 24 Lis, 2010
minik napisał/a: | Odnośnie mikrofonu to plus dla eos550d. Tak wiedziałem o tym.
Powoli zaczynam wyciągać inne wnioski:
1. Kupić Sony A33.
lub
2. Kupić używany D90 i kamerę full HD za 1200zł.
lub
3. D3100 , EOS550d, czyli tak jak miało być.
Co wy na to? |
W sumie nie rozumiem, czemu, gdy zalezy Ci tak bardzo na filmowaniu nastwiłeś się z początku na sprzęt w którym filmowanie jest de facto zdecydowanie dodatkiem.
wbrew Twoim obawom a33 zrobisz takie same zdjecia jak 3100.
A - jako, że nie lubię rzeczy do 'wszystkiego' - opcja nr. 2 byłaby mi chyba najmilszą.
P_M_ - Sro 24 Lis, 2010
Jakosc dzwieku z kamerki tez nie powala. Sporo kamer tez ma problem ze 'zbieraniem' silnika podczas zoomowania. Nic nie zastapi dodatkowego mikrofonu, aczkolwiek niektorzy wola te dwie zabawki dzwigac oddzielnie. Ja nie. Dlaczego?
Matryce w kamerkach sa te same, co w kompaktach, wiec cudow nie ma. Kamerom na sile dodano mozliwosc robienia zdjec (poszly w Mpiksele), wiec zamiast przynajmniej dobrze filmowac, kaszania jedno i drugie. Szkoda kasy na tego typu wynalazki.
Niestety, posiadam rowniez kamerke. Zona chciala... Jedyne usprawiedliwienie to fakt, ze byla kupiona przed d90.
minik napisał/a: | OK. Canon wygrywa zdecydowanie przy 720p. Ale przy full hd jedynie +6fps = 30fps, czyli NTSC. Jesli moglbys rozwinac Twoja mysl bede wdzieczny. |
Pomiędzy 24, a 24+6 jest jednak spora różnica.
Gdy wyszedł 7D i miał wszystko, a stary soft 5D Mk II nie miał dla 1920x1080 (1080p) częstotliwości 30 kl/s, było gorąco na forach.
W nowszym sofcie do 5D Mk II Canon juz to "naprawił".
minik - Sro 24 Lis, 2010
B o g d a n,
CZyli wg Ciebie warto dołożyć do Canona?
7D i 5D Mark II to zupełnie inna półka.
B o g d a n napisał/a: | a stary soft 5D Mk II nie miał dla 1920x1080 (1080p)częstotliwości 30 kl/s, było gorąco na forach | "Gorąco" to było, bo nie miał trybu 24fps, 30 mial od początku. Zanim coś napiszesz, to przynajmniej dowiedz się o czym chcesz pisać.
minik - Sro 24 Lis, 2010
jaad75, B o g d a n,
Panowie, tylko bez paniki.
Rozmawiamy o d3100 i eos550d, bo ten sprzet jest w moim zasiegu. Pytanie brzmi, czy warto dolozyc 500zl do EOSa?
minik, ja bym te 500zł dołożył do 35/1.8DX - nie wiem czy tak w Canonie można
Cytat: | Pytanie brzmi, czy warto dolozyc 500zl do EOSa? | Jeśli chodzi o filmowanie, to tak.
minik - Sro 24 Lis, 2010
hijax_pl,
Obecnie pozostaje przy Nikonie D3100 + 18-55VR. Jutro decydujący dzień.
Do wszystkich dzielnych wspierających forumowiczów:-)
Czekam na Wasze doświadczenia/porady.
Szkoda, że nie możemy zrobić głosowania
Pozdrawiam wszystkich, ja już uciekam.
Do jutra
minik napisał/a: | jaad75, B o g d a n,
Panowie, tylko bez paniki. | No faktycznie 30 kl/s było od początku.
minik napisał/a: | B o g d a n,
CZyli wg Ciebie warto dołożyć do Canona? | Moje zdanie może być tylko subiektywne więc musisz sam podjąć decyzję.
Baku - Czw 25 Lis, 2010
Cytat: | Szkoda, że nie możemy zrobić głosowania |
Możemy. Są przecież ankiety. Ale teraz to już chyba za późno.
Mój 40D nie posiada opcji filmowania. Do tego mam kamerę. Obecnie skłaniam się ku rozwiązaniu, że mój kolejny korpus będzie posiadał opcję nagrywania filmów a na kamerę i 40d postaram się znaleźć nabywców. Inna rzecz, że mam kamerę miniDV i jednak co pewien czas wymaga ona nakładów finansowych, choć z jakości nagrań jestem b. zadowolony.
minik - Czw 25 Lis, 2010
Baku napisał/a: | Można przyjąć takie założenie. W przypadku kręcenia filmików rodzinnych lustrzanką mała głębia ostrości zamiast zaletą staje się wadą; ruchliwe obiekty (dzieci) przemieszczają się płytką płaszczyznę ostrości i w efekcie męczy się kamerzysta bądź kamera (aparat). Wyjściem jest mocne przymykanie obiektywu by głębię ostrości zwiększyć. Wszelkiej maści kamery mają znacznie większą głębię ostrości z racji rejestrowania obrazu znacznie mniejszym detektorem. Stąd mniejsze wymagania co do pracy AF w kamerach. Do filmików rodzinnych - jeśli to ma być lustrznka - to wybrałbym Nikona D3100 lub D7000. Póki ich nie było Canon pod tym względem prowadził.
Jeśli zaś chodzi o zdjęcia, to wybrałbym Canona głównie przez pryzmat obiektywów które mnie interesują. Po prostu wychodzi znacznie taniej niż u Nikona. Ale w Twoim przypadku może być dokładnie odwrotnie. Właściwie to powinieneś zacząć od wątku w dziale "pomagamy w wyborze obiektywu"... Jakie są Twoje preferencje w optyce? Może tu czai się odpowiedź na pytanie jaką puszkę (system) wybrać, a teraz niepotrzebnie łamiemy sobie głowy nad - w sumie - mało istotnymi detalami różniącymi korpusy Nikona i Canona. |
Czy w Nikonie w trybie AF obiektywu można przymknąć przesłonę ręcznie, właśnie w celu uzyskania większej głębi ostrości?
Baku - Czw 25 Lis, 2010
Nie wiem jak jest w Nikonach, ale:
Kod: | EOS 550D daje nam także możliwość manualnego sterowania ekspozycją - przysłoną i czasem oraz czułością ISO wystarczy w drugiej zakładce menu filmowania wybrać ręczną ekspozycję filmu, aparat wyświetla wtedy ikonkę aparatu z symbolem M. |
Źródło: Test fotopolis.
minik - Czw 25 Lis, 2010
OK. Dzięki. Wcześniej wspominał też o tym FATMAN.
Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja z przesłoną w Nikonie?
[ Dodano: Czw 25 Lis, 2010 10:10 ]
Patrząc na obiektyw kitowy - czyli ten który chce kupić, nie ma na nim manualnej przesłony. Więc w Nikonie moim zdaniem nie można kręcić z większą głębią ostrości.
Czy ktoś może to potwierdzić?
B o g d a n - Czw 25 Lis, 2010
minik napisał/a: | Patrząc na obiektyw kitowy - czyli ten który chce kupić, nie ma na nim manualnej przesłony. | Jeżeli juz mowa o ręcznym sterowaniu czasem lub przysłoną, to raczej z poziomu aparatu, kółkami nastaw, a nie na obiektywie.
C i N chyba już nie produkują obiektywów z ręcznym ustawianiem przysłony za pomocą pierścienia na obiektywie.
Z drugiej strony nowe, produkowane szkła manualne pewnie są w stanie raportować ustawienia przysłony do aparatu.
hijax_pl - Czw 25 Lis, 2010
minik napisał/a: | Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja z przesłoną w Nikonie? |
W D5000 jest zablokowana podczas sfilmowania. Zmiany w ekspozycji kompensowane są zmianami ISO gdy nie można już za bardzo wydłużyć czasu... Identycznie jest w D3100.
Po prostu ustawiony tryb M, P, S czy A po przełączeniu w LV jest adaptowany do filmowania. Innymi słowami filmowanie w tej klasie aparatów Nikona jest funkcją zrzucania na kartę obrazu z LV, Tylko tyle i aż tyle...
AF podczas filmowania D3100, czyli AF-F, działa OK w specyficznych warunkach, moje wrażenie jednak po kilku zabawach z tym aparatem jest takie, że w warunkach domowych, gdzie kontrasty są niewielkie - będzie częściej zniesmaczał niż uszczęśliwiał. Co innego pewnie upamiętnianie pobytu na nartach lub zabawy na plaży
minik - Czw 25 Lis, 2010
Czyli podsumowując dział filmowania,
W Canonie możemy śmigać z manualnymi ustawieniami przysłony, czasu i ISO, co z możliwościami 30fps , 60fps dale przewagę nad Nikonem.
W Nikonie przełączamy na LV i mamy do wyboru AF i MF.
Zgadza się?
minik, w nikonie D3100 ekspozycja jest ustawiana automatycznie i nie masz wejścia na zewnętrzny mikrofon, w 550D ekspozycja jest ustawiana automatycznie lub manualnie oraz masz wejście na zewnętrzny mikrofon. Reszta różnic (moim zdaniem) nie jest istotna.
minik - Czw 25 Lis, 2010
hijax_pl,
Jak wg Ciebie kształtuje się trudność kręcenia filmów w obu tych aparatach?
Czy w celu sensownego nakręcenia kilku ujęć dziecka w warunkach domowych sprawdzi się tylko MF?
[ Dodano: Czw 25 Lis, 2010 15:53 ]
OK,
Wybieram NIKONA.
Ostatnie pytanie brzmi: 18-55VR, czy 18-105VR?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Sunders - Czw 25 Lis, 2010
minik napisał/a: | Wybieram NIKONA.
Ostatnie pytanie brzmi: 18-55VR, czy 18-105VR? |
Na to pytanie odpowiedź jest prosta: 18-105VR
minik napisał/a: | Jak wg Ciebie kształtuje się trudność kręcenia filmów w obu tych aparatach?
| Przy MF - nie ma różnicy.
Baku - Pią 26 Lis, 2010
hijax_pl, może być różnica jeśli w Canonie uda się na ustawieniach manualnych uzyskać większą GO, prawda? Mniej kręcenia obiektywem i mniej nietrafionych klatek.
To oczywiście jest już rozważanie teoretyczne, bowiem decyzja została w końcu podjęta ...i dobrze
hijax_pl - Pią 26 Lis, 2010
Baku, powiem tak, być może przyzwyczaiłem się do tego że przysłonę ustawiam, przed kręceniem i nie próbowałem nawet manualnej kontroli ekspozycji w Canonie. Po prostu tak jak napisałem - w sensie filmowania, to samo co da się zrobić Nikonem da się zrobić Canonem.
Baku - Pią 26 Lis, 2010
To na pewno, ale czy i vice versa?
hijax_pl - Pią 26 Lis, 2010
Baku, w Canonie po prostu jest więcej możliwości. I to jest plus. Dla jednych duży, dla drugich nie.
minik - Sro 29 Gru, 2010
Witam po dłuższej przerwie,
Wybór padł na Nikona ale na promocji w fotojokerze kupiłem EOS550d.
Jak dla amatora uważam, że w zupełności wystarcza. Manualne ustawienia dla filmowania to piękna sprawa.
Obecnie zrobiłem jedyne tysiąc zdjęć i 50 filmów. Instrukcja przerobiona, czas na wyższą szkołę jazdy.
Pozdrawiam
P_M_ - Sro 29 Gru, 2010
Baw sie dobrze. To jest najwazniejsze.
|
|