|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Vat 2011
Oreston - Czw 25 Lis, 2010 Temat postu: Vat 2011 Witam!
Jak wiadomo z dniem 1 stycznia wzrasta podatek Vat z 22% do 23%. Szukałem informacji co i ile cenowo wzrośnie. Znalazłem jednak informacje głównie o gastronomii(jakby to jedzenie było najważniejsze:D) i trochę o budownictwie...
Czy ma ktoś z was jakieś informacje jak bardzo to 23% uderzy w branżę Foto-Video?
Pozdrawiam!
ophiuchus - Sob 27 Lis, 2010
Ja myślę, że biorąc pod uwagę, że sprzęt elektroniczny raczej tanieje z biegiem czasu, to w tym wypadku mam nadzieję, że ceny korpusów zamiast stanieć, po prostu nie wzrosną. Albo wzrosną minimalnie. Z obiektywami pewnie będzie gorzej. Boję się, że jak to zwykle sprzedawcy oprócz wynikającej z wzrostu VAT podwyżki dorzucą do tego "koszty wdrożenia" systemów radzących sobie z tym VATem i okaże się, że ceny wzrosną cokolwiek bardziej :/
kasiakaaz - Sob 27 Lis, 2010
Oreston napisał/a: | Czy ma ktoś z was jakieś informacje jak bardzo to 23% uderzy w branżę Foto-Video?
|
Bez urazy, ale chyba tylko ON to wie.....
B o g d a n - Sob 27 Lis, 2010
Oreston napisał/a: | Czy ma ktoś z was jakieś informacje jak bardzo to 23% uderzy w branżę Foto-Video? |
Producenci, dystrybutorzy, ... posługują się cenami netto, a tu nic się nie zmieni, chyba, że będzie to związane z normalną, planowaną zmianą cennika, którą niektóre firmy (juz coraz rzadziej) wprowadzają na przełomie roku.
W związku z tym nie widzę powodu aby przykładowo sprzet foto miał podrożeć więcej niż wynika to z dodania 1% VAT.
Cena brutto w takim wypadku powiększy się o 0,82%.
Myslę, że jakoś to tzw. konsument będzie musiał przełknąć.
Nikitaa - Sob 27 Lis, 2010
To jakis horror , i tak macie juz w Polsce drogo , wiem bo kupowalam obiektyw i dokladnie analizowalam ceny. Na poczatku myslalam //kupie sobie w Polsce bo taniej //, guzik prawda , po dokladniejszej analizie cen w Polsce i Austrii w koncu kupilam w Austrii bo cena prawie taka sama /roznica tylko 90euro/ a w komplecie dodatkowo fajne etui na obiektyw+oslona przeciwsloneczna
pozdrawiam Nikitaa
|
|