|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S DX Micro 85 mm f/3.5G ED VR
Arek - Pią 26 Lis, 2010 Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S DX Micro 85 mm f/3.5G ED VR Zapraszam do lektury i dyskusji:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=208
Arek
P_M_ - Pią 26 Lis, 2010
A probowales go Arku zapiac do d3x? Ciekawy jestem, jak wygladalaby winieta.
Sam obiektyw pracuje niezle, aczkolwiek AF-S 60/2.8 wydaje sie byc solidniej wykonany (jednak).
Arek - Pią 26 Lis, 2010
P_M_ napisał/a: | A probowales go Arku zapiac do d3x? |
A po co? Widziałeś jaką winietę ma na DX?
komor - Pią 26 Lis, 2010
Front focus na zestawie Nikon+Nikkor. Świat się kończy. A myślałem, że tylko Canon+Sigma ma prawo (albo nawet obowiązek) nie działać.
hijax_pl - Pią 26 Lis, 2010
komor napisał/a: | Front focus na zestawie Nikon+Nikkor. |
Jestem ciekaw jak to by było po podpięciu do w miarę nowej puszki?
A test szkiełka jak widać potwierdza różne głosy tu i ówdzie słyszane, że jest miodnie
Jesienny - Pią 26 Lis, 2010
I bardzo ładnie. Mógłby tylko jeszcze ciutkę stanieć
Czyli jest standardzik pod DX, Portreto-Macro pod DX, to jeszcze chciało by się plasticzaka pod DX o ogniskowej około 24 mm (coś jak 35mm pod FX), jasność 1.8 lub 2.0.
P_M_ - Pią 26 Lis, 2010
Arek napisał/a: | P_M_ napisał/a: | A probowales go Arku zapiac do d3x? |
A po co? Widziałeś jaką winietę ma na DX? |
Niby tak. Przegladalem zbyt szybko (w pracy) i mi umknelo.
@Jesienny
Juz sporo stanial. Przeciez to bylo wyraznie drozsze od 60/2.8. W takiej cenie wieszano na nim psy, chociaz zly nie jest. Tutaj powinno byc podobnie, jak z 35/1.8 - badziewiak pod dx powinien kosztowac adekwatnie, bo nie oszukujmy sie - w reku ten obiektyw szczegolnego wrazenia nie robi. Lekki, trzeszczacy i plastikowy. Zupelnie, jak 35/1.8. Dobrze, ze 'dupka' metalowa.
Jesienny - Pią 26 Lis, 2010
Oczywiście, że staniał i chodzi mi o to by średnia cena przy przeglądaniu ceneo była jeszcze 100-150 złotych mniejsza. To tak trochę z praktyki mówię, że taka cena byłaby bardziej do zaakceptowania dla ludzi, dla których czasem polecam foto-rzeczy.
Mówimy tu o posiadaczach body d60/3000/3100/5000, którzy od czasu do czasu chcą sobie w ogrodzie czy innym parku pobiegać za motylami, albo zrobić komuś zdjęcie, które będzie wyglądało lepiej niż zrobione kit-em 18-105. Oni nie zauważają tego, że obiektyw to plastic-fantastic, trzeszczy itp. Potrafią jednak zauważyć różnicę w zdjęciach.
BTW widać, że test się trochę pisał. Bo już na początku pada zdanie, że Tamron 90/2.8 jest od Nikkora tańszy. Na dzień dzisiejszy 85tkę z literką N można dostać już taniej od Tamiego.
Jednej informacji mi za to w teście brakuje, tzn od jakiej odległości ten obiektyw faktycznie ma światło 3.5.
Introverder - Sob 27 Lis, 2010 Temat postu: - A mi brakuje informacji jak skuteczny jest VR w skali makro, czyli powiedzmy w zakresie 1:1 do 1:2 skali odwzorowania..
Wczoraj na szybko testowałem IS Canona 100L Macro na dystansie makro i miałem wrażenie, że z bliska skuteczność IS jest słaba (na poziomie może 1EV góóra..) (inna sprawa, że AF, budowa szkiełka, praca pierścienia ostrości zrobiły na mnie b. dobre wrażenie - w słabym świetle sklepowym obiektyw specjalnie nawet nie szukał celu). Wracając do skuteczności IS-a, to na 1/30 wydaje mi się, że potrafiłem zrobić ostre zdjęcie i z IS włączonym i wyłączonym z tym obiektywem (ale na dłuższym czasie raczej już nie bardzo..). Nie widziałem jakiejś wielkiej różnicy jak testowałem na długich czasach to szkiełko. Inna sprawa, że byłem "w biegu", więc nie mogłem na spokojnie tego sprawdzić.
P_M_ - Sob 27 Lis, 2010
Obawiam sie, ze w makro stabilizacja specjalnie sie nie spisze. Nic nie zastapi statywu. W normalnym uzywaniu VR ma mniej roboty i jest bardziej skuteczne. Troche pomaga, ale niewiele.
O ile pamietam przyslone f/3.5 mamy powyzej 1m. Podobnie, jak w af-s 60/2.8, gdzie od 1m swiatelko spada dosc szybko.
Cena juz sie chyba ustabilizowala. Moze i szkoda, ze Optycznym nie chcialo sie sprawdzic, ale uwazam, ze jest to bez znaczenia. Ceny maja to do siebie, ze zmieniaja sie z dnia na dzien, a skapiec/ceneo/etc. nie sa wcale takie trudne w uzyciu. Bardziej bezuzyteczne jest tylko podawanie ceny sugerowanej przez producenta.
Moze niech sie dogadaja z kims i niech sie wyswietlaja najlepsze oferty na rynku (np. na photozone wyswietlane sa ceny z jakiegos sklepu, a Ken 'fantasta' Rockwell otwarcie reklamuje Adorame.
Arek - Sob 27 Lis, 2010
Ja rzadko używam cen z ceneo, bo często zdarza się iż występują tam oferty mające skusić kupującego do wejścia do sklepu, a po tej cenie produktu i tak się nie dostaje. W tym przypadku używałem cen z sigma-sklep (dla Sigm) i ze sklepów partnerskich Optyczne.pl - a one były jakiś tydzień temu dokładnie takie jak opisałem w teście.
Stanowczo więc odrzucam zarzuty, że czegoś nie chciało mi się sprawdzić
Jesienny - Sob 27 Lis, 2010
Jeśli to jest +- 1m to przy portretowej odległości mamy już światło 3.5 i dobrze. Nie pamiętam jak to jest w przypadku sigmy 70/2.8, tamrona 90 nie mam, ale przy sigmie 105 przy odległości 1m światło mamy co najwyżej 3.2, przy 3m nadal jest to f/3... itd.
Aszex - Wto 30 Lis, 2010
Czym właściwie różni się ten obiektyw od portretowej 85?
MC - Wto 30 Lis, 2010
Światłem.
Aszex - Wto 30 Lis, 2010
Tylko? A od obiektywu makro?
moronica - Wto 30 Lis, 2010
to jest obiektyw do makro. od innych obiektywow do makro rozni sie swiatlem i ogniskowa
hijax_pl - Wto 30 Lis, 2010
Aszex napisał/a: | Czym właściwie różni się ten obiektyw od portretowej 85? | Konstrukcją, parametrami.
Jasność w makro nie ma takiego znaczenia bo i tak się przymyka do f/11 albo i bardziej. Ogniskowa - ma znaczenie w kontekście minimalnej odległości dla których uzyskuje się skalę 1:1
a ja mam takie pytanie, jak wg was ten obiektyw ma sie do N105 micro? w przyszlym roku mam w planach pozbycie sie Tamrona i zaopatrzenie sie wlasnie w ktoregos Nikkora ze wzgledu na AF-S i niewysuwajacy sie tubus. mam rozumiec, ze inna cena ale i inna klasa czy niekoniecznie?
hijax_pl - Wto 30 Lis, 2010
moronica, 105VR mam. Przy niej 85ka to taka plastykowa zabawka
P.S.
To nie jest opinia wiążąca, jako że nie miałem możliwości podpięcia do czegokolwiek tego szkła. Tylko tyle, że miałem w rękach
P_M_ - Wto 30 Lis, 2010
moronica napisał/a: | a ja mam takie pytanie, jak wg was ten obiektyw ma sie do N105 micro? w przyszlym roku mam w planach pozbycie sie Tamrona i zaopatrzenie sie wlasnie w ktoregos Nikkora ze wzgledu na AF-S i niewysuwajacy sie tubus. mam rozumiec, ze inna cena ale i inna klasa czy niekoniecznie? |
Optyka ciekawa, a jakosc wykonania... Taniosc i tyle. Tamron tez cudem nie jest. Ja bym wymienil, bo pracuje sie z nim bardzo przyjemnie. W porownaniu z tamponem to odrzutowiec (AF).
no wlasnie, jak juz wymieniac to na cos porzadnego. dzieki, wyskrobie na 105
ConCam - Czw 02 Gru, 2010
moronica napisał/a: | jak juz wymieniac to na cos porzadnego |
a canon 100L jest "porzadniejszy" i to juz od f/2.8 + konkretna, szczelna obudowa!
moronica - Czw 02 Gru, 2010
ConCam, a co to ma do rzeczy w tym watku?
tkosiada - Sob 18 Cze, 2011
sample: http://www.nikoncafe.com/...ad.php?t=261662
|
|