forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - 3D

mati83 - Pią 26 Lis, 2010
Temat postu: 3D
Witam,
Zwracam się do Was z zapytaniem, czy są jakieś programy bądź sposoby, które choć w części są w stanie zmienić obraz 2D na 3D ? oczywiście mam na myśli obraz składający się tylko z jednego ujęcia.
Pozdrawiam

hijax_pl - Pią 26 Lis, 2010

mati83, a to nie prościej złożyć dwa?
mati83 - Pią 26 Lis, 2010

hijax_pl oczywiście, że lepiej jak się ma już zrobione 2 zdjęcia z myślą o 3D, ale co zrobić jak chce się np uzyskać 3D z fotografii zrobionej kilkanaście lat temu ?

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 14:28 ]
Kolejną sprawą jest to, że chciałbym też wykonać panoramę sferyczną, która będzie 3D i tu pojawia się problem, bo robiąc zdjęcia z głowicy panoramicznej nie mam możliwości dodatkowo fotografować obrazu z drugiego oka, a nawet jak by mi się to udało to co ? nie ma możliwości potem połączenia tego tak aby obrazy przypisane dla lewego i prawego oka były połączone w tych samych momentach.

belkot77 - Pią 26 Lis, 2010

A jakie 3D cie interesuje? Jesli chodzi o stereoskopie musisz miec dwa zdjecia. Ale....

Jak masz jedno zdjecie mozesz zrobic anaglifa. Sa darmowe programy do tego. Zdjecie kopiujesz i nakladasz na siebie. Potrzebne okulary czerwono-cyjankowe lub czerwono-zielone.

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 17:32 ]
hmmm do anaglifow tez potrzeba dwoch zdjec :cry:

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 17:59 ]
cos tam sie jednak da :grin:

[ Dodano: Pią 26 Lis, 2010 18:06 ]
i jeszcze to

hijax_pl - Pią 26 Lis, 2010

Darmowy, moim zdaniem najlepszy to ten: http://stereo.jpn.org/eng/stphmkr/

Do konwersji między 2D a 3D są specjalizowane programy, bo tam trzeba "wyciąć" pierwszy plan i rozsunąć tło - to tak w skrócie. Ale ja się nigdy czymś takim nie bawiłem ;)

belkot77 - Pią 26 Lis, 2010

Ten co ja uzylem z jednego zdjecia to zoner 3D photo maker