forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - przejscie z pansonica fz7 na lustrzanke

heniek - Pon 13 Sie, 2007
Temat postu: przejscie z pansonica fz7 na lustrzanke
witam wszystkich!!!!
co byście polecili amatorowi który chce sie przesiąść z panasonica fz7(mam go rok dla mnie działa super ale to chyba dla tego ze tylko tym pstrykałem zdjęcia) na lustrzankę??? czytałem tu trochę niektóre posty ale przyznam ze mam straszny mętlik... tym bardziej ze fz7 to moja pierwszy cyfrowy aparat z takich bardziej poważnych ;) niestety nie było mi dane robić zdjęcia wieloma aparatami tak wiec jako takiego doświadczenia nie mam (robiłem jeszcze tylko zdjęcia canonem d5 super sprzęcik ale strasznie drogi i ciężki)tak więc liczę na wasze doświadczenie i praktykę :D
może napisze do czego jest mi potrzebny aparat i jak robie zdjęcia.... zdjęcia robie praktycznie na trybie M, przeważnie fotografuje przyrodę, portrety, architekturę, i od czasu do czasu klikam jakieś makro robaczki czym inne zwierzaczki, przede wszystkim wykorzystuje go w podróżach (góry słońce woda) i niedzielnych przechadzkach. na aparat chciał bym przeznaczyć kolo 3000zl.
hymmm a może lepiej te pieniądze zainwestować w jakiś bardziej zaawansowany sprzęt kompaktowy?? co wy na to??

ps. zwracam trochę uwagę na wagę aparatu (jednak jak sie targa plecak w górach to każde gramy są ważne) moje wypociny możecie obejrzeć tutaj.

goltar - Wto 14 Sie, 2007

Mam dwie propozycje ze wskazaniem na pierwszą:
1) Canon 400D + Sigma Sigma 17-70 mm F/2.8-4.5 MACRO (lub Tamron 17-50) ok 3500 zl
2) Nikon D40x + Nikkor 18-70 (lub proponowana powyżej Sigma) ok 3200 zl (3600 z Sigmą).
Poproś w sklepie o oba aparaty i zobacz który lepiej Ci pasuje, w przypadku Canona warto zwrócić uwagę na poprawność funkcjonowania AF obiektywu Sigmy. Jednocześnie trzeba mieć świadomość że w proponowanym zestawie nie ma zakresu tele i jeżeli będziesz chciał robić zdjęcia z większej odległości konieczne będzie dokupienie dodatkowego obiektywu... (w porównaniu do zoomu x12 z FZ7 proponowany zestaw pozwala tylko na zoom x4).
Jeżeli taki zestaw będzie dla Ciebie nie do przyjęcia ze względu na: wagę, wymiary, za mały zakres powiększenia, ewentualną konieczność zmieniania obiektywów, brak możliwości nagrywania filmów oraz konieczność korzystania z wizjera podczas robienia zdjęcia (zamiast wyświetlacza LCD) to polecam pozostać przy posiadanym kompakcie... FZ7 to całkiem niezły aparat i nie wiem czy warto wydawać 3000 na kolejny troszkę lepszy...

MM - Wto 14 Sie, 2007

Przy Nikonie D40x i obecnym modelem Sigmy 17-70 nie będzie działał AF, więc ja odradzam. Nikon plus 18-70 DX to dobry wybór.
goltar - Wto 14 Sie, 2007

MM napisał/a:
Przy Nikonie D40x i obecnym modelem Sigmy 17-70 nie będzie działał AF, więc ja odradzam. Nikon plus 18-70 DX to dobry wybór.

Mój błąd :oops: Dzięki MM za czujność. Może warto poczekać na tą Sigmę w wersji z HSM...

Arek - Wto 14 Sie, 2007

Pytanie ile ona będzie kosztować...

Ja polecam zastanowić się nad Samsungiem GX-10:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6142
za 2900 zł.

Do tego można dokupić Sigmę 70-300 APO, która jest fajnym sprzętem i ma całkiem niegłupie makro. Jak się potargujesz, to może w okolicach 3500 zł się zmieścisz i będziesz miał bardzo przyjemny zestaw.

W podobnej cenie masz zestaw Olympus E-510 + dwa plastikowe kity 14-42 i 40-150:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6488

Do mnie przemawia bardziej zestaw z Samsungiem. Uszczelniony korpus, lepszy wizjer,
szkła w nieplastikowych obudowach i większy zakres ogniskowych, a cena ta sama.
U Olka, w stosunku do Samsunga, po stronie zalet możesz postawić tylko LiveMOS.

Arek

Mysza - Wto 14 Sie, 2007

Ave!

Niedawno stałem przed bardzo podobnym dylematem. Przetestowałem lustro z kitowym obiektywem i byłem bardzo zawiedziony :cry: .
Tu masz link do mich przemyśleń ;)

Moja rada jest taka - zastanów się nad zakupem dobrego szkła i na początek dowolnego, nawet używanego body. Body zmienisz, a będziesz miał od razu dobre szkło. IMHO słabszy korpus na początku znacznie mniej będzie Cię ograniczać niż słabe szkło.

Cześć tu Mysza.

Woytec_60 - Wto 14 Sie, 2007

Proponuję Olympusa E-510 z tzw. podwojnym kitem: 14-42 i 40-150.
Lepszych obiektywów niż Zuiko za te pieniądze nie dostaniesz.
A korpus ma stabilizację i ultradźwiękowe czyszczenie matrycy,
Nie mówiąc juz o świetnej jakości matrycy :)

heniek - Sro 15 Sie, 2007

hymm to z tego co widzę to raczej mało ważne jest z czego sie robi zdjęcia najważniejsze jest optyka, jakość wykonania obiektywu..... no nic chyba jeszcze jednak sie wstrzymam i kupie może za jakiś czas jak nazbieram nieco więcej kasy i trochę sie dokształcę w obiektywach bo jeżeli chodzi oto to jestem noga. na co należy zwracać szczególną uwagę przy kupnie obiektywu???
Arek - Sro 15 Sie, 2007

Najlepiej przeczytać wszystkie testy obiektywów na Optyczne.pl :)

Arek

borowik23 - Sro 15 Sie, 2007

Arek napisał/a:
Najlepiej przeczytać wszystkie testy obiektywów na Optyczne.pl :)

Arek

potwierdzam :P chociaż brakuje wielu testów obiektywów profesjonalnych (chociażby 28-70/2.8 L, 17-35/2.8 L bodajże, oraz szkieł Nikona, jak chociazby 17-55/2.8 ...)

Arek - Sro 15 Sie, 2007

Wszystko w swoim czasie. Ja jestem jeden. Robię co mogę :)
MM - Sro 15 Sie, 2007

Arek napisał/a:
Wszystko w swoim czasie. Ja jestem jeden. Robię co mogę :)

Arek, jak coś to POMOŻEMY :lol: :wink:

007areka - Sro 15 Sie, 2007

... :D