forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Obiektyw od zenita w lustrznce?

szymian1234 - Nie 28 Lis, 2010
Temat postu: Obiektyw od zenita w lustrznce?
Witam!
Tak jak w temacie, czy możliwe jest podłączenie starego obiektywu od aparatu "zenit" do lustrzanki "pentax"
Bardzo mi na tym zależy
Z góry dziękuję za szybkie i trafne odpowiedzi:)

hijax_pl - Nie 28 Lis, 2010

Tak. Wystarczy za parę złotych dokupić adapterek. (gwint na bagnet)
http://allegro.pl/listing...pter+m42+pentax

wed - Czw 16 Gru, 2010

Hej nie wiem jak w pentaxie ale w canonie czasm występuje dziwny problem, mianowicie część obiektywów na M42 ma taką wadę że czasem po wkręceniu poprzez adapter powodują blokowanie lustra. ja miałem tak w 5d i obiektywem 16mm Zenitar, ale np w 40d juz problemu nie było...
hijax_pl - Czw 16 Gru, 2010

wed, bo 5d ma większe lustro ;)
forrest - Pon 27 Gru, 2010

Witam,
tu jest lista obiektywów m42 oraz ich zachowanie w zetknięciu z pełną klatką Canona
http://www.panoramaplanet...arlZeissJenaCZJ

mavierk - Wto 28 Gru, 2010

forrest napisał/a:
Witam,
tu jest lista obiektywów m42 oraz ich zachowanie w zetknięciu z pełną klatką Canona
http://www.panoramaplanet...arlZeissJenaCZJ
jakoś nie pasuje mi ta strona, wiele osób używa części z tych szkieł i nie ma żadnych problemów z piątką... no ale ja też po przeczytaniu tego nie miałbym dość odwagi sprawdzać samemu :D
js70 - Wto 28 Gru, 2010

Cytat:
Tak jak w temacie, czy możliwe jest podłączenie starego obiektywu od aparatu "zenit" do lustrzanki "pentax"

W sumie pentaxy chyba najlepiej współpracują z szkłami M42. Tak jak napisał hijax_pl, wystarczy przejściówka za kilkanaście zł i po problemie. Będziesz mieć nawet pomiar światła. Oczywiście praca w manualu i ręczne ustawianie ostrości.

forrest - Wto 28 Gru, 2010

mavierk napisał/a:
jakoś nie pasuje mi ta strona, wiele osób używa części z tych szkieł i nie ma żadnych problemów z piątką... no ale ja też po przeczytaniu tego nie miałbym dość odwagi sprawdzać samemu

mnie też ta strona mocno zdziwiła :sad: ; przed dotarciem do niej (przypadkowo przez forum M42) zapinałem Pentacona albo Heliosa i nic niepokojącego się nie działo, ale teraz mam pikawy.

komor - Sro 29 Gru, 2010

js70 napisał/a:
Oczywiście praca w manualu

Czy to znaczy, że w Pentaxie nie da się z M42 pracować w AV? Oczywiście mam na myśli to, że przysłonę ustawiamy ręcznie pierścieniem, a aparat dobiera czas wg światłomierza.

hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010

komor napisał/a:
Czy to znaczy, że w Pentaxie nie da się z M42 pracować w AV?
Da się. Co prawda różnie bywa z dokładnością pracy światłomierza, ale da się ;)
komor - Sro 29 Gru, 2010

W Canonie też z dokładnością różnie. Pamiętam swój eksperyment ze zrobieniem serii tych samych kadrów ze statywu na kolejnych przysłonach – każda klatka nieco inaczej naświetlona. To jeszcze na 400D robiłem.
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Da się. Co prawda różnie bywa z dokładnością pracy światłomierza, ale da się ;)
Z tym niedoświetleniem na M42 o którym kiedyś romawialiśmy, to ponoć pomaga zwarcie bolców (lub nielakierowany adapter, który je zwiera).
hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010

jaad75, być może. Przy najbliższej okazji sprawdzę - dzięki za podpowiedź :)
oranżewski - Sro 29 Gru, 2010

komor napisał/a:
eksperyment ze zrobieniem serii tych samych kadrów ze statywu na kolejnych przysłonach – każda klatka nieco inaczej naświetlona
no dokładnie, im większa przysłona na obiektywie, tym bardziej prześwietlone :) trzeba korektę dodawać.
masza - Sro 29 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Z tym niedoświetleniem na M42 o którym kiedyś romawialiśmy, to ponoć pomaga zwarcie bolców (lub nielakierowany adapter, który je zwiera).

Potwierdzam. Kawałek sreberka sprawił, że w trybie AV światłomierz pentaksa k-x z obiektywami m42 działa poprawnie :)

piotrmac - Czw 30 Gru, 2010

wed napisał/a:
Hej nie wiem jak w pentaxie ale w canonie czasm występuje dziwny problem, mianowicie część obiektywów na M42 ma taką wadę że czasem po wkręceniu poprzez adapter powodują blokowanie lustra. ja miałem tak w 5d i obiektywem 16mm Zenitar, ale np w 40d juz problemu nie było...

hijax_pl napisał/a:
wed, bo 5d ma większe lustro ;)

Nie wynika to w żadnym razie z większego lustra, a z architektury. 5D to lustrzanka pełnoklatkowa i pasują do niej tylko obiektywy EF, natomiast 40D to 1.6x crop i może korzystać z obiektywów EF-S, które mają znacznie bardziej cofnięty tylny element optyczny. Widać Zenitar ma również bardziej wysunięty ten element, analogicznie jak w obiektywach EF-S.

hijax_pl - Czw 30 Gru, 2010

piotrmac, to czy to jest obiektyw ef czy ef-s nie ma znaczenia dla "architektury" - odległość od bagnetu do matrycy jest identyczna. Ważne jest to co tam w środku się znaduje - czyt. jak głęboko może się zapuścić obiektyw wgłąb korpusu ;)
I w sumie jedyna różnica znacząca to - wielkość lustra ;)

A to, że EF-S są na tyle "głębokie", że zahaczają o lustro w FF - no cóż... To taka metoda Canona na.. no właśnie... :roll:

komor - Pon 03 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:
A to, że EF-S są na tyle "głębokie", że zahaczają o lustro w FF - no cóż... To taka metoda Canona na.. no właśnie... :roll:

Na telecentryczność. :)

jaad75 - Pon 03 Sty, 2011

komor napisał/a:
Na telecentryczność. :)
taa... :razz: