|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - do fotografii dzieci
Zosia - Nie 28 Lis, 2010 Temat postu: do fotografii dzieci Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek
funkcja nagrywania tez by sie przydala
Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.
zdjecia glownie wewnatrz
teraz mam canona eos 300 nic specjalnego
ulega, troche reklamie alfy 55 ale zapewne bedziecie mieli mnie ciekawsze propozycje...
pitras - Nie 28 Lis, 2010
Podaj może na początek jakiś budżet...
B o g d a n - Nie 28 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | Witam, poszukuje pomocy przy wyborze lustrzanki do zdjec mojej dwojki maluchow. poza tym robie duzo zdjec dzieciom - mam prywatne przedszkole i zlobek
funkcja nagrywania tez by sie przydala
Musze kupic sprzet taki zeby byl po czesci niespodzianka dla mojego meza ktory osobiscie filmuje super hiper kamera hd z nagroda eisa wiec prosze o wsparcie bo przeczytalam wiele postow i calkiem nie wiem co wybrac.
zdjecia glownie wewnatrz |
Na początek wystarczy zestaw Canon EOS 5D Mark II + EF 24-70/2.8L USM + 580 EX II
Potem dokupicie sobie jakieś dodatkowe obiektywy, np EF 85mm/1.8 USM.
Zosia - Nie 28 Lis, 2010
4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 23:08 ]
BOGDAN - przecenij mnie Pan niestety ceny powyzej 7tys no chyba ze wezme kredyt tylko czy warto bedzie?
hereyoufindme - Nie 28 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | 4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...
[ Dodano: Nie 28 Lis, 2010 23:08 ]
BOGDAN - przecenij mnie Pan niestety ceny powyzej 7tys no chyba ze wezme kredyt tylko czy warto bedzie? |
Ujmę to tak: filmowanie lustrzanką nie polega na naciśnięciu przycisku rec.
Do takiej zabawy lepiej kupić sobie kompakt z jasnym obiektywem (np. canon s95).
Zosia - Pon 29 Lis, 2010
Do filmowania mamy Panasonic TM700 - teraz potrzebuje dobrej lustrzanki.
Fotografia w ruchu - bo to dzieci głównie + portrety ale tez w ruchu bo nie poproszę żeby się nie ruszały przez 5 min za nim poustawiam wszystko...
hijax_pl - Pon 29 Lis, 2010
Nikon D90 + 18-105VR + SB900 za ok 4500zł
Baku - Pon 29 Lis, 2010
Bardzo dobra kamera - gratuluję wyboru.
Z takim budżetem wybór jest bardzo duży i w zasadzie mógłbym zaproponować coś ciekawego z każdego systemu, jednak zostawię pola dla innych i sam skoncentruje się na Canonie.
Zacznę od obiektywów:
- Canon EF-S 15-85IS (2200 zł) - ponieważ jest niezły optycznie, oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych, stabilizację i prawdziwie szeroki kąt, który może być użyteczny w pomieszczeniach.
- Sigma 17-70 OS HSM (1650 zł) - troszkę gorsza optycznie (słabszy zakres tele), węższy zakres ogniskowych (zwłaszcza szkoda tych 2 mm różnicy na dole), ciut gorsza stabilizacja, ale za to lepsze światło w całym zakresie i dobre f2.8 na 17 mm (to istotne). Do tego niższa cena.
A korpusy to:
- Canon 60D - nowy model (3350 zł), obracany ekran, zaawansowane opcje filmowania, niezły wizjer, sporo bajerów ułatwiających fotografowanie (polecam lekturę specyfikacji)
- Canon 550D (2600 zł), brak obracanego ekranu, matryca identyczna jak w 60D (filmowanie też takie samo), mniej bajerów, mniejsza obudowa, brak górnego lcd.
Można sobie z tych ingrediencji zrobić zestaw budżetowy za 4250 zł lub droższy za 5550 zł.
Skoro korzystacie z kamery nagrodzonej nagrodą EISA, to możecie sobie też kupić lustrzankę nagrodzoną TIPA http://www.canon.pl/For_H...l_SLR/EOS_550D/
[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 09:29 ]
A jak ma być bardzo budżetowo i z lampą błyskową to:
Canon 500d + EF 18-135IS + 430EXII = 3850 zł.
hereyoufindme - Pon 29 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | Do filmowania mamy Panasonic TM700 - teraz potrzebuje dobrej lustrzanki.
Fotografia w ruchu - bo to dzieci głównie + portrety ale tez w ruchu bo nie poproszę żeby się nie ruszały przez 5 min za nim poustawiam wszystko... |
A, to w takim razie gorąco popieram zestaw zaproponowany przez B o g d a n a albo Canon 1D mark IV, jeśli dzieci rzeczywiście szybko biegają
Zosia - Pon 29 Lis, 2010
propozycje od BOGDANA jednak poza moim zasiegiem finansowym a 1D to 11tys piekny sprzet ale dla profesjonalistow, ktorzy potrafia na nim zarobic ale mnie korci zeby takie cos kupic
550d ma takie sobie opinie - czy ktos z was go uzytkuje na biezaco?
[ Dodano: Pon 29 Lis, 2010 22:39 ]
hijax_pl napisał/a: | Nikon D90 + 18-105VR + SB900 za ok 4500zł |
ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie?
pan.tadeusz - Pon 29 Lis, 2010
Zosia napisał/a: |
ten zestaw zapowiada sie obiecujaco tylko to nie nowinka z tego rolu -ale czy to znaczenie? |
owszem
sprawdzona konstrukcja, masa rzetelnych recenzji, sampli i opinii użytkowników
B o g d a n - Pon 29 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | 4000 pln to max im taniej tyl lepiej |
To niezbyt wiele, zważywszy, że dobry jasny obiektyw standardowy kosztuje ponad 3000 zł.
Chcesz fotografować dzieci we wnętrzach, pewnie w ich naturalnych pozach, bawiące się, uśmiechające, to fajnie by było nie rozpraszać ich zbyt często błyskiem lampy - do tego potrzebny jest dość jasny obiektyw (np. zoom o świetle f/2.8 albo stałoogniskowy f/1.4, czy f/1.8) i stosunkowo wysokie używalne ISO (1600, 3200,..). Wtedy efekty będą naprawdę imponujące, a rodzice ... zachwyceni.
Zdjęcia z aparatu np. 500D z ciemnym obiektywem o świetle np. f/4, mogą nie dać takiego zadowolenia, ani fotografującemu, ani oglądającym.
Aby trochę z "ukrycia" fotografować dzieci i zbytnio nie skakać nad nimi, warto mieć zoom. Jeśli zoom to przy matrycy APS-C obowiązkowo f/2.8. Canon ma odpowiedni np. EF-S 17-55/2.8 IS USM, ale kosztuje ok. 3300 zł. Pomyśl może warto wydać więcej? Do tego najlepiej by było kupić 7D. Być może mężowi bardziej by odpowiadał większy korpus i bardziej ergonomiczny? No ale cena idzie w górę ...
hereyoufindme - Wto 30 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | 1D to 11tys |
Gdzie? W takiej cenie to biegnę i kupuję, bo do tej pory były po 15k!
A tak całkiem poważnie - przy takim budżecie, to ja bym pomyślał nad 500D i 50mm f/1.4 do portretów w ruchu przy słabym oświetleniu plus akumulator na zapas - zamkniecie się w trochę ponad 3k. A jakie szkło używacie na tym Canonie 300, że nie jesteś zadowolona?
Baku - Wto 30 Lis, 2010
Podejrzewam, że ciemny i mocno przeciętny obiektyw kitowy (bodaj 28-90).
Z tym co pisze B o g d a n to oczywiście racja, jednak znacznie podnosi wartość całego zestawu.
Żeby się zmieścić w 4000 zł to trzeba kombinować jakoś tak:
Tamron 17-50/2.8 (1250 zł) + Canon 550D (2450 zł) + Nissin di466 (350 zł) = 4050 zł.
Nie wiem skąd te "takie sobie" opinie o 550D. Jedynym "trzycyfrowcem", który Canonowi ewidentnie nie wyszedł to 450D. D90 jest większy i "bardziej profi" od 550D (choć w filmowaniu mu nie dorówna) jednak D90 kosztuje niemal 700 zł więcej. W kwocie 4000 zł nie kupisz D90, jasnego zooma i lampy błyskowej.
Zosia - Wto 30 Lis, 2010
Rozumiem - muszę zainwestować w bardzo dobry obiektyw f/2.8 + dobre body np. d90
Co do canon 300 - jakoś nie mogę się z nim dogadać - może powinnam zmienić na nikona???
Jeśli mogę liczyć na wasze wsparcie w zakresie wybory producenta Nikon czy Canon?
Baku - Wto 30 Lis, 2010
Ten bardzo dobry obiektyw to np. Tamron 17-50/2.8. Moim zdaniem wystarczy, a kosztuje 1250 zł. Chcesz Nikona - proszę bardzo. Modeli jest sporo: D3100, D5000 i D90.
hijax_pl - Wto 30 Lis, 2010
Zosia, przy ruchliwych dzieciach najważniejsze będzie wysokie użyteczne iso oraz szybki i - przede wszystkim celny - autofocus. Obiektywy o przystępnych cenach posiadające światło f/2.8 to zumy, których AF nie jest mistrzowski
Z praktyki - prościej i lepiej będzie rozmyć niepotrzebne szczegóły tła w komputerze niż wyrzucać co drugie zdjęcie z nietrafioną ostrością.
Zosia - Wto 30 Lis, 2010
canon 550d + ef-s 17-55 ??? czy ten obiektyw raczej z 7d???
Sunders - Wto 30 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | canon 550d + ef-s 17-55 ??? czy ten obiektyw raczej z 7d??? |
Używam go z 50D i jest O.K 50D polecam jeśli nie zamierzasz kręcić filmów. Z 7D może być tylko lepiej.
Zosia - Wto 30 Lis, 2010
to zaczynam szukac dobrej oferty kredytowej
jak tylko sie uda bedzie 7d+ef-s17 55
dziekuje za pomoc jestescie WIELCY
B o g d a n - Wto 30 Lis, 2010
Zosia napisał/a: | canon 550d + ef-s 17-55 ??? czy ten obiektyw raczej z 7d??? | Idziesz w dobrą stronę.
Ja widzę to tak.
Jeżeli przyjmujesz, że kupisz EF-S 17-55/2.8 IS USM, to zostaje Ci wybrać z trzech modeli aparatów, dość mocno się różniących głównie ergonomią, wielkością i ceną:
1. 550D ok. 2450 zł.
2. 60D ok. 3450 zł. (z uwagi na obrotowy wyświetlacz najwygodniejszy do filmowania)
3. 7D ok. 4750 zł.
i robić zdjęcia, filmować, ....
Zosia - Sro 01 Gru, 2010
Gdzie znajdujecie takie dobre ceny
obiektyw - 3300
a body 7D - 4993
macie jakies wskazówki co do skelów w sieci?
Baku - Sro 01 Gru, 2010
Wszystkie 3 oferty są bardzo dobre. Mnie 60D od razu przyszedł tutaj na myśl - kusi obrotowym wyświetlaczem i niższą ceną, jednak 7D jest po prostu o klasę wyżej.
7D można w dobrej cenie kupić tu (4688 zł):
http://www.fotobasia.pl/p...on-eos-7d-body/
Może jeśli zapowiesz, że chcesz kupić z 17-55IS to obiektyw też sprzedadzą w cenie ok. 3300 zł (za tyle można go kupić w wielu sklepach).
Zosia - Sro 01 Gru, 2010
to teraz pytanie za 1000 punkt
jaka torba do tego zestawy - moja się popruła ale to był jakis noname
macie faworyta???
komor - Sro 01 Gru, 2010
Zosia, w sprawie torby zapraszamy do odpowiedniego działu na forum Jest tam już kilka propozycji na torby w różnych rozmiarach.
belkot77 - Sro 01 Gru, 2010
Zosia napisał/a: | Fotografia w ruchu - bo to dzieci głównie + portrety ale tez w ruchu bo nie poproszę żeby się nie ruszały przez 5 min za nim poustawiam wszystko.. |
Wiec zaczne od tego ze sam mam dwojke dzieci.
Wcale bym sie nie przejmowal tym ze dzieci sie ruszaja a tym bardziej nie zgodze sie ze dziecko ma czekac 5 minut.
Z mojego doswiadczenia powiem tak. Zanim zrobisz zdjecia ustawiasz aparat robisz proby i wiecej nie przestawiasz (nie tak na zawsze ale przez np 30 minut robienia zdjec) wiec nikt nie musi na nic czekac. Druga rzecz to taka ze w ruchu to mozesz zrobic zdjecia ale szerokim katem. Raczej nie wyobrazam sobie portetow. Po trzecie kazde dziecko ma chwile spokoju, jak rysuje, uklada klocki, bawi sie lalka itp. Wtedy czaisz sie z jakims portetowym obiektywem i walisz portety piekne jak marzenie.
Reasumujac. Przyda ci sie szeroki kat do tancow i zdjec grupowych lub jak chcesz pokazac cala sale z dziecmi na zdjeciu. Przyda ci sie portetowka do zdjec w miare statycznych. Zalezy jak masz duza sale to albo 50mm albo 85mm
Oczywiscie jak najasniejszy bo w dzien bedziesz mogla robic bez lampy. Wieczorem kiedy robisz z lampa jasnosc obiektywu nie ma znaczenia. Ustawiasz przeslone na 5.6 i walisz lampa w sufit.
Teraz zaleznie z czego mozesz zrezygnowac (np nie robie zdjec w ruchu w dzien) mozesz sobie wybrac co chcesz.
[ Dodano: Sro 01 Gru, 2010 18:16 ]
Pamietaj ze nie musisz robic kazdy rodzaj zdjec od razu bo inaczej kazdy budzet bedzi z maly.
Sunders - Sro 01 Gru, 2010
Baku napisał/a: | 7D można w dobrej cenie kupić tu (4688 zł |
Przebijam:
http://www.foto-ivy.pl/in...emart&Itemid=64
hydra - Sro 01 Gru, 2010
Dostępność
Ten produkt jest obecnie niedostępny.
Przeciętny czas dostawy:
NIEDOSTĘPNY
jaad75 - Sro 01 Gru, 2010
belkot77 napisał/a: | Druga rzecz to taka ze w ruchu to mozesz zrobic zdjecia ale szerokim katem. Raczej nie wyobrazam sobie portetow. | Hę?
belkot77 napisał/a: | Przyda ci sie portetowka do zdjec w miare statycznych. | Bez przesady...
belkot77 napisał/a: | Wieczorem kiedy robisz z lampa jasnosc obiektywu nie ma znaczenia. | O czyżby? Czyli nie łapiesz wogóle zastanego? Nie rozmywasz tła?
belkot77 napisał/a: | Ustawiasz przeslone na 5.6 i walisz lampa w sufit.
| Od tego sposobu głupsze jest już tylko walenie lampą na wprost...
jaad75 napisał/a: | Druga rzecz to taka ze w ruchu to mozesz zrobic zdjecia ale szerokim katem. Raczej nie wyobrazam sobie portetow.
Hę? |
Jak chcesz zrobic portret jak dziecko biega? co na nim bedzie?
jaad75 napisał/a: | belkot77 napisał/a:
Wieczorem kiedy robisz z lampa jasnosc obiektywu nie ma znaczenia.
O czyżby? Czyli nie łapiesz wogóle zastanego? Nie rozmywasz tła |
Chcialem napisac nie ma az takiego znaczenia. Szczegolnie jak ktos zaczyna zabawe z fotografia i ma ograniczony budzet
jaad75 napisał/a: | belkot77 napisał/a:
Ustawiasz przeslone na 5.6 i walisz lampa w sufit.
Od tego sposobu głupsze jest już tylko walenie lampą na wprost... |
No tu mnie zaciekwiles. Co jest glupiego w odbijaniu lampy od sufitu? Ladnie rozmyte swiatlo i ladne zdjecia. Dlaczego przeslona 5.6 bo najostrzejsze zdjecia.
W ogole to bez przesady. PO pierwsze to poczatek pracy z fotografia a po drugie nie robi zdjec na weselu. Jasne ze najlepiej 1d do tego zestaw stalek, filtry zelujace i mistrza fotografi na korepetycje....
Zosia - Sro 01 Gru, 2010
Gody 7d już mam a na obiektyw czekam
Podrzuce jakie photoes jak tylko zrobię do oceny
Za celne uwagi serdecznie dziękuje
Ps. Zaszalam "przez was" )) kredycik będę spłacać rok...
Zosia napisał/a: | 4000 pln to max im taniej tyl lepiej wiecej zostanie na prezenty...
|
Zosia napisał/a: | Ps. Zaszalam "przez was" )) kredycik będę spłacać rok... |
No i przez was dzieciaki nie maja prezentow.......
jaad75 - Czw 02 Gru, 2010
belkot77 napisał/a: | Jak chcesz zrobic portret jak dziecko biega? co na nim bedzie? | Ni o to chodzi, czy ja chcę, tylko czy się da... Da się - kwestia odpowiednio krótkiego czasu naświetlania, sprawnego AF-a, ewentualnie dobrej techniki MF, czasem szybkiej serii.
belkot77 napisał/a: | Chcialem napisac nie ma az takiego znaczenia. | Ale co nie ma znaczenia? GO? No moim zdaniem dość zasadnicze w kwestii postrzegania niektórych fotografii...
belkot77 napisał/a: | Co jest glupiego w odbijaniu lampy od sufitu? Ladnie rozmyte swiatlo i ladne zdjecia. Dlaczego przeslona 5.6 bo najostrzejsze zdjecia. | W odbijaniu od sufitu - nic (porócz tego, że światlo sie nie "rozmywa", a rozprasza. Z używaniem przy tym przysłony f/5.6 już gorzej, bo nie dostajesz nic, poza światłem błyskowym chyba, że ekstremalnie podkręcisz czułość lub czasy naświetlania... belkot77 napisał/a: | Jasne ze najlepiej 1d do tego zestaw stalek, filtry zelujace i mistrza fotografi na korepetycje.... | Bez przesady, ale nie zaczynajmy od porad bez sensu...
Zosia - Pią 03 Gru, 2010
Sprzęt już mam to teraz Panowie powiedzcie jak ja mam się nauczyć całej intrukcji
A tak na poważnie pierwsze zdjęcia jak dla mnie
super ogromna różnica do 300d teraz muszę popracować nad warsztatem i obsługa a jest tych opcji trochę...
pan.tadeusz - Sob 04 Gru, 2010
Zosia napisał/a: | Sprzęt już mam to teraz Panowie powiedzcie jak ja mam się nauczyć całej intrukcji
|
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=15
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=19
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=20
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=21
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=23
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=25
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=28
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=30
|
|