|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - obiektyw na imprezy masowe
lukemeng - Wto 30 Lis, 2010 Temat postu: obiektyw na imprezy masowe Witam. Znajomy mnie pytał jaki ma kolejny obiektyw zakupić. Głównie potrzebuje na imprezy masowe, spotkania w domach kultury (ciemno) i inne imprezy okolicznościowe. Posiada C400D 18-55. Chce kupić lampę 580 EX II i C 70-200. Czy to dobry wybór?Czekam na propozycje.
moronica - Wto 30 Lis, 2010
ktory 70-200? f/4 czy f/2.8?
poza tym latwiej sie radzi, gdy osoba pytajaca zwraca sie tu bezposrednio
lukemeng - Wto 30 Lis, 2010
o to szkło chodzi.
moronica napisał/a: | poza tym latwiej sie radzi, gdy osoba pytajaca zwraca sie tu bezposrednio |
Będę się tak zwracał
Czy połączenie 70-200 f4 i 580 EX to dobre rozwiązanie?Szkło ciemne więc lampa systemowa najmocniejsza. Zależy mi na zoomie żeby tłum nie ograniczał
belkot77 - Wto 30 Lis, 2010
Moim zdaniem lepiej kupic jasny zoom (2.8) taki do ogniskowej 70. Np 24-70. Nie przejmowac sie tlumem tylko podchodzic blizej. Jak zaladujesz w ciemnej sali teleobiektyw to zdjecia albo beda niedoswietlone albo ruszone.
Oczywiscie jak juz sie uprze na tele to tylko lampa na wprost wiec zdjecia nieladne wyjda...
A lampa 580EX to jak najbardziej dobry pomysl
moronica - Wto 30 Lis, 2010
lukemeng, nie o to chodzi bys to przedstawial w pierwszej czy trzeciej osobie, chodzi o to ze latwiej sie spytac bezposrednio samego zainteresowanego czy np wazniejszy jest dla niego zakres czy swiatlo. skoro to porada dla kolegi to by uzyskac odpowiedz musialbys sie ty go spytac i wrocic tu z odpowiedzial
mysle, ze to zalezy jak bardzo masowe sa te imprezy, 200mm to wcale nie jakies dlugie tele, z kolei na kameralnych imprezach lepszy bylby jasny zamiennik standardowego kita
lukemeng - Wto 30 Lis, 2010
moronica, wiem, że najlepiej pytać u źródła. Na pewno miał na myśli f/4. Niestety muszę być pośrednikiem w tej sprawie. 200mm ale na cropie to i dłużej prawda?jak błyśnie ta 580-tka do tego zoomu to bedzie mało?
[ Dodano: Wto 30 Lis, 2010 14:05 ]
znalazłem f/4 ze stabilizacją lub f/2.8 bez stabilizacji. Co wybrać? Jaśniej czy stabilniej?Cenowo podobnie
Sunders - Wto 30 Lis, 2010
lukemeng napisał/a: | znalazłem f/4 ze stabilizacją lub f/2.8 bez stabilizacji. Co wybrać? Jaśniej czy stabilniej?Cenowo podobnie |
Do podanych celów-70-200/2,8L
ophiuchus - Wto 30 Lis, 2010
lukemeng, ale to chyba jakieś mocno masowe imprezy muszą być skoro chcesz brać teleobiektyw. Ja bym chyba rozważył jakiś jasny, średniozakresowy zum typu 24-70 jak już było wspomniane wyżej. Kwestia jest taka, żeby nie bać się podchodzić do ludzi, bo walenie z dużej odległości w dodatku z lampą interesujących efektów może nie przynieść...
maput - Sro 01 Gru, 2010
Do spotkań w domach kultury 70-200 ?? Powodzenia...
Lepiej już chyba jednak 24-70. Albo i szerzej.
Anfindil - Sro 01 Gru, 2010
A nie lepiej taki zestaw:
Sigma 50-150 f/2.8, lub Tokina 50-135 f/2.8 i do tego jasny 17-50, np. Tamron 17-50 VC ?
Cenowo taki zestawik wyjdzie jak 70-200 f/2.8L, a masz i szeroko i tele i w całym zakresie f/2.8, a 50-150 jest to dużo przyjemniejszy moim zdaniem zakres na APS-C niż 70-200.
Tak poza tym to niedawno sie zalogowałem więc witam wszystkich
wed - Czw 16 Gru, 2010
70-200 to raczej na masowe- koncerty, co do sigmy to przy zakupie koniecznie przetestować co by się później nie motać po serwisach z kalibracją, zresztą ta zasada dotyczy też obiektywów kanonierskich niestety...
as... - Wto 21 Gru, 2010
Anfindil napisał/a: | A nie lepiej taki zestaw:
Sigma 50-150 f/2.8, lub Tokina 50-135 f/2.8 i do tego jasny 17-50, np. Tamron 17-50 VC ?
Cenowo taki zestawik wyjdzie jak 70-200 f/2.8L, a masz i szeroko i tele i w całym zakresie f/2.8, a 50-150 jest to dużo przyjemniejszy moim zdaniem zakres na APS-C niż 70-200.
Tak poza tym to niedawno sie zalogowałem więc witam wszystkich |
tokina
zakładając że cała impreza się zatrzyma i będziesz mógł zrobić zdjęcia.
Jej af nie jest za szybki, wręcz wolny.
Ale szkło jest pieniekienie ostre ma piękny bokeh i ładne kolory.
Sigma za jest mydlana na długim końcu i trzeba w nich poprzebierać aby trafić na taką g
dzie af będzie działał dobrze z konkterną puszką.
Lepiej tutaj wypadł by:
canon 85@1.8 jako średnie tele i do tego nawet wpomniany tamron17-50 f2.8(ale też trzeba wybrać odpowiednią sztukę, mimo iż ma głośny af to daje radę)
Lampa, niestety na większości imprez nie jest wskazane "walić" lampą.
Jeśli 70-200L to min. f2.8
palindrom - Czw 23 Gru, 2010
Robiłem sporo zdjęć na konferencjach i seminariach. Scenariusz zakładał nie rozpraszanie prelegenta, więc starałem się jak mogłem skracać dystans jednocześnie nie wchodząc między niego a widownię (słabszy błysk). Oczywiście zdarzało się sieknąć w sufit 1/1, co przy GN 58 bywa widowiskowe . Używałem 70-200/2.8 czasem domkniętego do 3.5, co by pomóc autofocusowi w kiepskich warunkach.
Wszystko zależy od sytuacji ale warto zacytować to:
“If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough”
Wprawdzie nie dotyczyło to imprez masowych ale nie można tu odmówić uniwersalności
http://blogs.reuters.com/...t-close-enough/
|
|