|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Pytanie o testy rozdzielczości
jaad75 - Pią 03 Gru, 2010 Temat postu: Pytanie o testy rozdzielczości Przy jakich czasach naświetlania wykonywane są testy rozdzielczości układu matryca-obiektyw w testach aparatów?
Arek - Pią 03 Gru, 2010
To zależy od kilku czynników. Od użytego ISO, od wartości przysłony choćby. Ale patrząc na maksymalne osiągi notowane na f/5.6 i biorąc pod uwagę fakt, że stosujemy ISO od 100 do 400 to czasy są przeważnie na poziomie od 1/200 do 1/40 sek.
jaad75 - Pią 03 Gru, 2010
Ok, czyli zakres, który się łapie...
Czy spotkaliście się z tym zjawiskiem (testujac K-7 lub jakikolwiek inny aparat):
http://www.falklumo.com/l...tter/index.html
Arek - Pią 03 Gru, 2010
Się napracowali
Możemy zerknąć do naszych danych. Ale właśnie po to aby wyeliminować takie efekty testujemy rozdzielczość zawsze w oparciu o 2 szkła o różnych ogniskowych, ruszając przy tym ISO w zakresie
100-400, a w sporadycznych przypadkach nawet do ISO 800. Potem zawsze staramy się wybierać
maksymalne osiągi, tak aby pokazać na co stać matrycę i uciec od właśnie takich efektów jak opisany w zalinkowanym artykule, niedostateczne wytłumienie lustra itp.
dr11 - Pią 03 Gru, 2010
Wow, ale analiza
Z tego, co na szybko zrozumiałem, to migawka wali w komorę, następuje przekazanie pędu - aparat jest "kopnięty" w pionie, matryca bezwładem zostaje w miejscu ale zaraz jest elektronicznie kompensowana i ten ruch w czasie ekspozycji powoduje większe niż zwykle rozmycie obrazu?
dr11 napisał/a: | ale zaraz jest elektronicznie kompensowana i ten ruch w czasie ekspozycji powoduje większe niż zwykle rozmycie obrazu? | Nie ma tu mowy o elektronicznej kompensacji, raczej o 3 zasadzie dynamiki.. W każdym razie ciężki, wysokiej klasy statyw, rozwiązuje problem, ale zastanawiam się, na ile może mieć on wpływ na testy rozdzielczości jako takie, o testach stabilizacji nie wspominając... W K-5 problem został zmniejszony o połowę, prawdopodobnie przez lepsze wytłumienie migawki, ale nie wyeliminowany całkowicie...
http://www.falklumo.com/l...cles/k5shutter/
Ciekawi mnie jak to wygląda w przypadku innych aparatów, zwłaszcza tych, w których masa kurtyn jest duża w stosunku do masy aparatu...
dr11 - Pią 03 Gru, 2010
jaad75, "In the case of the Pentax K-7 camera, the shutter accelarations are a bit high and its floating sensor must then slip by a small amount (which isn't a bad thing as it counteracts the body movement due to shutter operation). But as a result of this, the camera electronics may struggle to get the floating sensor back into tight control. Or the imaging board may swing a little bit." Kompensacja - chodziło mi o to pogrubione zdanie, stabilizacja sensora IMO. Już rozumiem, po prostu nie wyrabia?
dr11 napisał/a: | Kompensacja - chodziło mi o to pogrubione zdanie, stabilizacja sensora IMO. Już rozumiem, po prostu nie wyrabia? | Może to być jeden z czynników pogłębiających efekt, aczkolwiek źrodłem problemu ma być migawka, jej masa, przyspieszenie i wytłumienie hamowania...
|
|