|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 500d - obiektyw do filmowania
Siwek - Pią 03 Gru, 2010 Temat postu: Canon 500d - obiektyw do filmowania Witam.
Od około pół roku jestem w posiadaniu canona 500d z obiektywem 18-55 i planuję zakup obiektywu, który pozwoli mi na filmowania głównie dynamicznych akcji w większym przybliżeniu niż oferuje mi obecny obiektyw. Pracuję raczej amatorsko, dla siebie póki co, więc planuję na ten zakup przeznaczyć koło 500-600zł. Przeglądałem trochę testy obiektywów o ogniskowych 70-300 i 200, ale nadal jestem niezdecydowany, a przy moich finansach jest to poważniejszy zakup, dlatego zwracam się o pomoc! Byłbym też wdzięczny za jakiś test, bo nie mogłem znaleźć, w którym pokazana jest maksymalne i minimalne zbliżenie tego samego obiektu, z tego samego miejsca.
Pozdrawiam!
panmarecq - Pią 03 Gru, 2010
Cytat: | który pozwoli mi na filmowania głównie dynamicznych akcji |
W sumie to nie wiem czy ten aparat potrafi tak szybko ustawiać ostrość żeby sprawdził się w akcjach dynamicznych ale jako iż to jest amatorska lustrzanka to nie sądzę.Chyba lepsze będzie manualne ustawianie ostrości. Co do obiektywów to bardzo chwalony jest Canon 55-250 kosztuję około 900 zł myślę że warto właśnie na niego i tak i tak wyłożyć kasę,sprawdzi się na pewno nie tylko w kręceniu
P_M_ - Sob 04 Gru, 2010
No nie wiem. Ostrzenie i zoomowanie musza byc wygodne. Nikoniarze maja lepszy wybor. Szkla typu pompka spisuja sie swietnie, bo mozna jedna reka jednoczesnie ustawiac ostrosc i przyblizenie (np. 70-210mm f/4-5.6). Bardzo przyjemnie to dziala.
Jest cos takiego do canona?
AM - Sob 04 Gru, 2010
P_M_ napisał/a: | No nie wiem. Ostrzenie i zoomowanie musza byc wygodne. Nikoniarze maja lepszy wybor. Szkla typu pompka spisuja sie swietnie, bo mozna jedna reka jednoczesnie ustawiac ostrosc i przyblizenie (np. 70-210mm f/4-5.6). Bardzo przyjemnie to dziala.
Jest cos takiego do canona? |
A kiedy ustawienie ostrosci i ogniskowej jednoczesnie moze sie przydac? Bo tak zrozumialem Twoja wypowiedz. Chyba, ze chodzi Ci o wyeliminowanie potrzeby przekladania reki miedzy ostrzeniem a przyblizaniem?
P_M_ - Sob 04 Gru, 2010
A uwazasz, ze jest nieprzydatne? Sprobuj sledzic jakis obiekt, ktory oddala sie lub przybliza.
ophiuchus - Sob 04 Gru, 2010
P_M_, z pompek Canon ma przecież w ofercie EF 28-300 albo 100-400, ino oba trochę drogie
AM - Sob 04 Gru, 2010
P_M_ napisał/a: | A uwazasz, ze jest nieprzydatne? Sprobuj sledzic jakis obiekt, ktory oddala sie lub przybliza. |
Po prostu watpie w mozliwosc jednoczesnego ustawiania ostrosci i przyblizenia by bylo mozliwe ogladanie tego pozniej.
Siwek - Sob 04 Gru, 2010
28-300 słodko brzmi, ale nie przy wadze mojego portfela. możecie zasugerować jakieś tańsze typy?
moronica - Sob 04 Gru, 2010
Nikon z pompek ma jeszcze 80-200 f/2.8, mozna go upolowac na aukcjach za <1500zl
Ilona - Sob 04 Gru, 2010
Siwek napisał/a: | Od około pół roku jestem w posiadaniu canona 500d |
moronica, czy ten Nikon pasuje do Canona 500D ?
hijax_pl - Sob 04 Gru, 2010
Ilona, przez odpowiedni adapter - pasuje
moronica - Sob 04 Gru, 2010
kurde, zobaczylam w jednym poscie "nikon" i mnie ponioslo
Siwek - Sob 04 Gru, 2010
przekracza budżet.
P_M_ - Sob 04 Gru, 2010
Takich pompek jest zdziebko wiecej i tanszych. Wspomniany przeze mnie 70-210 to okolo 600pln. Cos szerszego to 35-70/2.8. Ale to nikony.
Do canona patrzylbym raczej za czyms z wygodnymi pierscieniami. Ten kitowiec to nie bedzie specjalnie poreczny do krecenia, chociaz to bedzie tez zalezalo od ujec. Trzeba sie wybrac do 'miejskiej macalni' i obadac temat. Najprosciej tak bedzie.
B o g d a n - Sob 04 Gru, 2010
Siwek napisał/a: | planuję zakup obiektywu, który pozwoli mi na filmowania głównie dynamicznych akcji w większym przybliżeniu niż oferuje mi obecny obiektyw. |
P_M_ napisał/a: | Szkla typu pompka spisuja sie swietnie, bo mozna jedna reka jednoczesnie ustawiac ostrosc i przyblizenie | Nie rozumiem dlaczego w ujęciu filmowym mamy w tym samym czasie robić zmianę ogniskowej i zmieniać płaszczyznę ostrości w amatorskim filmowaniu lustrzanką. Myślę, że Siwek po prostu myślał o używaniu dłuższej ogniskowej i tyle, a dyskusja skręciła na jakieś wyczyny akrobatyczne jedną ręką w dwóch kierunkach na raz.
panmarecq napisał/a: | jest Canon 55-250 kosztuję około 900 zł | Z Canona to chyba Siwek nie masz wyboru w cenie do tysiaka.
jaad75 - Nie 05 Gru, 2010
panmarecq napisał/a: | W sumie to nie wiem czy ten aparat potrafi tak szybko ustawiać ostrość żeby sprawdził się w akcjach dynamicznych ale jako iż to jest amatorska lustrzanka to nie sądzę. | To oczywiste, że nie potrafi...
panmarecq napisał/a: | Chyba lepsze będzie manualne ustawianie ostrości. | To również oczywiste...
AM napisał/a: | Po prostu watpie w mozliwosc jednoczesnego ustawiania ostrosci i przyblizenia by bylo mozliwe ogladanie tego pozniej. | Tragedii nie ma, chociaż, generalnie, zoomowanie podczas ujęcia, jest uznawane za błąd w sztuce operatorskiej.
Ja bym szukał jakiegoś taniego manualnego szkła, ze wzgledu na duży skok i płynną pracę pierścienia ostrości. Tym, czy "pompka", czy nie, wcale bym sie nie przejmował - przecież do ujeć tele i tak konieczny jest statyw.
lupo57 - Nie 05 Gru, 2010
za 600 stów jest pompka canona:
Canon EF 70-210mm f/4
Usjwo - Pon 06 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | generalnie, zoomowanie podczas ujęcia, jest uznawane za błąd w sztuce operatorskiej.
|
jaad75 nigdy nie ogladales amatorskich filmow? Zoomowanie "w te i we w te" to jedyna czynnosc ktora wykonuja "operatorzy".
jaad75 - Pon 06 Gru, 2010
Usjwo, zagadza się, ale to trochę tak, jakbyśmy doradzali obiektyw portretowy, biorąc za główne kryterium to, jak sprawdza się podczas autoportretów z ręki w stylu facebook/myspace/nasza-klasa...
hijax_pl - Pon 06 Gru, 2010
A ja mam takie pytanie: czy w 500D podczas nagrywania filmów rejestruje się dźwięk IS?
jaad75 - Pon 06 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | A ja mam takie pytanie: czy w 500D podczas nagrywania filmów rejestruje się dźwięk IS? | Przy tele? No myślę, że to raczej pewne...
dr11 - Pon 06 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | A ja mam takie pytanie: czy w 500D podczas nagrywania filmów rejestruje się dźwięk IS? | Myślę, że tak. Mikrofon jest w puszce, puszka działa jak pudło rezonansowe i raczej będzie słychać podczas cichych fragmentów szelest IS.
hijax_pl - Pon 06 Gru, 2010
No to tak jak myślałem. Czyli chcąc mieć coś więcej niż dają nam kompakty, jako że 500D nie posiada wejścia zewnętrznego mikrofonu należałoby postawić aparat na statywie i wyłączyć IS...
ov_Darkness - Pon 06 Gru, 2010
P_M_ napisał/a: | Takich pompek jest zdziebko wiecej i tanszych. Wspomniany przeze mnie 70-210 to okolo 600pln. Cos szerszego to 35-70/2.8. Ale to nikony.
Do canona patrzylbym raczej za czyms z wygodnymi pierscieniami. Ten kitowiec to nie bedzie specjalnie poreczny do krecenia, chociaz to bedzie tez zalezalo od ujec. Trzeba sie wybrac do 'miejskiej macalni' i obadac temat. Najprosciej tak bedzie. |
no 35-70/2.8 to raczej nie kosztuje 600PLN. Stary, zjechany uzywak za klocka to dobra cena. Nowego kupiłem za 2k.
ALe fakt, że szkło przyjemne. natomiast nie zumuje siętym samym pierścieniem co się ostrzy, więc nie spełnia założeń
Sorry za OT.
Siwek - Wto 07 Gru, 2010
nie zależy mi, aby jeden pierścień spełniał funkcję zoomowania i ostrzenia. obecnie mam standardowy 18-55 i nie mam z tym wielce problemów.
zależy mi na przyjemnej pracy, która umożliwi mi więcej od mojego obecnego obiektywu. głównie zależy mi na tym, aby ładnie ostrzył, stała przysłona też wydaje mi się ciekawe i praca pod światło. tylko jak już wspomniałem, niech to nie przekracza założonego w wątku kapitału 600zł..
narazie propozycją, którą do siebie dopuszczam i która obecnie jest dla mnie numerem jeden, to wspomniany przez P_M_ 70-210 f/4
|
|