forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat: Zakupy optyki do 450d czy nowe body 50d?

canon450d - Sob 04 Gru, 2010
Temat postu: Dylemat: Zakupy optyki do 450d czy nowe body 50d?
Witam serdecznie użytkowników forum.
Po obserwacji i czytaniu postów jako gość postanowiłem dołączyć do zacnego grona.

Chcę poprosić Was o próbę doradzenia mi w którym kierunku pójść (jak w temacie).
Czy zmienić body póki można jeszcze dostać nowego canona 50d czy raczej dokupić szkła? Brakuje mi T 15-55 f2.8 VC (w zamian pozbylbym sie kit'a). Budżet ograniczony do ok. 3 tys. zł. Z obiektywów chciałbym w swoim zestawie posiadać jeszcze L 70-200 f4 (do ktorej przyjdzie mi jeszcze pozbierać srodki).

Jesli zakup body c50d, to pozbywam sie c450d + grip c. + c 17-55 is.
Czy sadzicie ze wystarczy azeby za uzyskane srodki kupic nowy obiektyw do 50d np. tego T 17-55, f2.8 VC?
Jeśli bez zmiany body to zakup szkieł: T 17-55 f2.8 VC oraz T 10-24 f3.5-4,5.

Fotografuję głównie swoje dzieci co sprawia mi ogromną radość oraz uczę się portretu i krajobrazu. Wiec jak widzicie amator z 3 letnim doświadczeniem na cyfrowym lustrze a wczesniej ok 4 letnie fotografowanie analogowym lustrem.

Z zainteresowaniem czekam na Wasze uwagi, sugestie.

hijax_pl - Sob 04 Gru, 2010

canon450d napisał/a:
Brakuje mi T 15-55 f2.8 VC
Hm. Tego chyba wszystkim brakuje? ;) Nie chodziło Ci przypadkiem o 17-50?
canon450d napisał/a:
Fotografuję głównie swoje dzieci co sprawia mi ogromną radość oraz uczę się portretu i krajobrazu. Wiec jak widzicie amator z 3 letnim doświadczeniem na cyfrowym lustrze a wczesniej ok 4 letnie fotografowanie analogowym lustrem.

Do krajobrazów rozumiem ten szeroki Tamron? Może spójrz też na Tokinę?
A do portretu to może lepiej stałeczki 50 i 85?
Jakie miałeś to analogowe lustro? Może da się wykorzystać obiektywy?

jaad75 - Sob 04 Gru, 2010

canon450d napisał/a:
Jesli zakup body c50d, to pozbywam sie c450d + grip c. + c 17-55 is.

Nie zmieniałbym Canona 17-55 IS na Tamrona, chyba, że chodzi Ci o 18-55 IS... :smile:
Ale generalnie, to 50D i T17-50/2.8, pasowałby mi bardziej niż 450D z gripem i dwoma Tamronami...

canon450d - Sob 04 Gru, 2010

Pokręciłem z tymi cyframi. Obiektyw kitowy to mam C 18-55 IS i jego chciałem zmienić na T 17-50/2.8 VC.

Dziękuję za uwagi - utwierdziliście mnie w tlącym się zamiarze.

Piszę co postanowiłem.

Dzisiaj kupiłem Canona EOS 50D (chyba zmienię login :grin: ). Nie chce robić kryptoreklamy wiec opisze enigmatycznie - sieć sklepów "S" przygotował ofertę dla mnie: body 50d + C 50/1.8 (z czasem zamienię na f 1.4) + battery grip C BG-E2N +torba c100eg (mniejsza od mojej L 200, ale jako druga moze sie przyda). Calosc wyceniono na 3199,- Ja przy ul. Głębockiej zabralem przedostatni zestaw (ostatni zostal na ekspozycji) - oferta jest od wcz.
Czyli nie tylko ja na ten sprzęt czekałem?!

Dziękuję Wam raz jeszcze za pomoc a sam zaczynam ładować baterię.

Pozostaje kupić mi tylko kartę CF - wymysliłem sobie SD Ex III 8GB albo SD Ultra II 8GB, czy uważacie ze 4 GB wystarczy?

lotofag - Sob 04 Gru, 2010

canon450d napisał/a:
Pokręciłem z tymi cyframi. Obiektyw kitowy to mam C 18-55 IS

To popraw jeszcze stopkę ;)
canon450d napisał/a:

Dzisiaj kupiłem Canona EOS 50D (chyba zmienię login :grin: ). Nie chce robić kryptoreklamy wiec opisze enigmatycznie - sieć sklepów "S" przygotował ofertę dla mnie: body 50d + C 50/1.8 (z czasem zamienię na f 1.4) + battery grip C BG-E2N +torba c100eg (mniejsza od mojej L 200, ale jako druga moze sie przyda). Calosc wyceniono na 3199,-

IMHO bardzo atrakcyjna oferta, w MM też były chyba podobnie - 50D + grip jakoś za 2800zł. Szkoda byłoby nie skorzystać skoro i tak czaiłeś się na ten korpus.

Parasite - Pon 06 Gru, 2010

Ja również skorzystałem z tej oferty, ale już w poniedziałek. Około tygodnia na nią polowałem i facet zaraz po mnie poszedł i już nie miał co kupować.... Ja do tego zestawu mam Sandiska Ultra 8 GB i jestem zadowolony zarówno z szybkości jak i pojemności.
canon450d - Pon 06 Gru, 2010

Parasite napisał/a:
Ja również skorzystałem z tej oferty, ale już w poniedziałek. Około tygodnia na nią polowałem i facet zaraz po mnie poszedł i już nie miał co kupować.... Ja do tego zestawu mam Sandiska Ultra 8 GB i jestem zadowolony zarówno z szybkości jak i pojemności.

Gratuluje!
Niestety należało się spieszyć :wink:
Ja również nabyłem kartę 8GB Sandiska tylko Ex.
Przede mną obiektyw - rozważam zakup T 17-50/2.8 VC, poszukam na forum czy są opinie użytkowników takiego szkła z c 50d.