| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtr, os這na s這neczna do fotografowania piramid?
kinxsize - Sob 04 Gru, 2010 Temat postu: filtr, os這na s這neczna do fotografowania piramid? Cze嗆
Nied逝go wybieram si� do Egiptu chcia豚ym zrobi� jak najlepsze zdj璚ia, mogliby軼ie poradzi� co potrzeba by zdj璚ia by造 udane? Filtr , os這na s這neczna wymagana? Posiadam 2 obiektywy( Canon EF-S 17-55 i Canon EF-S 55-250) uwa瘸cie 瞠 warto brac obydwa?
Prosi� bym o porady mo磧iwe, 瞠 kto� z was ju� by� w tym miejscu ewentualnie podobnych warunkach otoczenia. Bardzo prosz� o porady i Dziekiuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Andrzej
Canon eos 500d
jaad75 - Nie 05 Gru, 2010
| kinxsize napisa�/a: | | Nied逝go wybieram si� do Egiptu chcia豚ym zrobi� jak najlepsze zdj璚ia, mogliby軼ie poradzi� co potrzeba by zdj璚ia by造 udane? | Potrzeba cz這wieka za obiektywem, kt鏎y potrafi takie wykona�...
| kinxsize napisa�/a: | | Filtr , os這na s這neczna wymagana? | A jak my郵isz? Czy w Egipcie o tej porze roku b璠zie s這necznie? BTW, jaki� konkretny filtr? Przeciws這neczny mo瞠?
| kinxsize napisa�/a: | | Posiadam 2 obiektywy( Canon EF-S 17-55 i Canon EF-S 55-250) uwa瘸cie 瞠 warto brac obydwa? | Masz 17-55, czy 18-55, bo je郵i ten drugi (jak sugeruj� Twoje posty sprzed p馧 roku), to s� siebie warte, je郵i ten pierwszy, to rozrzut w jako軼i zdj耩 b璠zie spory miedzy obiektywami... Generalnie we� oba, nigdy nie wiadomo, co przyjdzie Ci do g這wy fotografowa�.
| kinxsize napisa�/a: | | Prosi� bym o porady mo磧iwe, 瞠 kto� z was ju� by� w tym miejscu ewentualnie podobnych warunkach otoczenia. Bardzo prosz� o porady i Dziekiuje za odpowiedzi. | Chcesz mie� nasycone kolory bez CPL, ustaw kompensacj� ekspozycji na -1. We� du膨 kart�/data bank/laptopa. R鏏 RAW-y.
kasiakaaz - Nie 05 Gru, 2010
kinxsize, obiektywy we� oba jak ju� wspomnia� jaad, razem z os這nami przeciws這necznymi (bo zak豉dam, 瞠 takie do nich masz). Polar by si� przyda�, a w/g mnie to jeszcze statyw. Tam szybko "robi si� ciemno" i zdj璚ia nocne mo積a wtedy fajne pope軟i�... Ale to ju� kwestia r闚nie� wagi baga簑 versus Twoje nastawienie/napalenie do fotografowania....
kinxsize - Nie 05 Gru, 2010 Temat postu: czy potrzeba filtru i oslony zeby robic zdjecia Cze嗆 ponawiam posta my郵� ze to bardziej odpowiednie miejsce do fotografowania w s這neczny dzie� Egipt piramidy i krajobrazy potrzebny mi b璠zie filtr je郵i tak to jaki i os這na je郵i tak to jaka? do robienia dobrych zdj耩. obiektyw ef-s 55-250mm i 17-55mm
prosz� o porad� dzi瘯i.
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
kinxsize, od os這ny dobre zdj璚ia same z siebie nie wychodz�. Os這ny takie jak dedykowane od obiektyw闚, a filtry? To ju� zale篡 do czego. Bo przyda si� i polarek i by� mo瞠 szara po堯wka? Rozmiar? Taki jakie maj� obiektywy...
baracuda - Nie 05 Gru, 2010 Temat postu: Re: czy potrzeba filtru i oslony zeby robic zdjecia
| kinxsize napisa�/a: | Cze嗆 ponawiam posta my郵� ze to bardziej odpowiednie miejsce do fotografowania w s這neczny dzie� Egipt piramidy i krajobrazy potrzebny mi b璠zie filtr je郵i tak to jaki i os這na je郵i tak to jaka? do robienia dobrych zdj耩. obiektyw ef-s 55-250mm i 17-55mm
prosz� o porad� dzi瘯i. |
Witam, os這na za 30 dychy >>> tu sobie wybierz <<<
i jak捷 hoye albo marumi za 60 dych >> tu wybierz <<
i b璠ziesz mia� zabezpieczone obiektywy
a je瞠li chodzi o dobrze wykonane zdj璚ia to tego na allegro nie kupisz
edit
| hijax_pl napisa�/a: | | baracuda napisa�/a: | | i jak捷 hoye albo marumi za 60 dych | A po co filtr UV? |
tylko po to
| Cytat: | i b璠ziesz mia� zabezpieczone obiektywy
|
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
| baracuda napisa�/a: | | i jak捷 hoye albo marumi za 60 dych | A po co filtr UV?
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Gru, 2010
Filtr UV tylko psuje jako軼 obiektywu, natomiast napewno wzi掖bym polara. Os這ny przeciws這neczne obowi您kowo powinny by� na obiektywach.
kinxsize - Sro 08 Gru, 2010 Temat postu: zakupione Dzi瘯uje wszystkim za pomoc, w豉郾ie dokona貫m zakupu os這na Canon et-60 i polara hoya cir.
My郵a貫m na poczatku o os這nie falowanej nie pe軟ej ale pe軟a wydaje si� by� lepsza + filtr polaryzacyjny chyba b璠zie ok na s這neczne krajobrazy.
dr11 - Sro 08 Gru, 2010
kinxsize, piramidy najlepiej fotografowa� popo逝dniem z tego miejsca:
http://maps.google.pl/map...e=UTF8&t=h&z=16
lub w zasadzie ca造 dzie� z tego:
http://maps.google.pl/map...027874&t=h&z=16
w drugim przypadku konieczne jest p鎩軼ie do punktu pierwszego a nast瘼nie wynaj璚ie wielb陰da, kt鏎y wraz z w豉軼icielem zaprowadz� ci� na zaznaczon� r闚nin�.
W obu przypadkach os這na nie jest konieczna, bardziej polar. Os這na jednak pe軟i funkcj� ochronn�, 瞠by nie pacn望 szk貫m w kamie�, wielb陰da lub turyst�
Sunders - Sro 08 Gru, 2010
Jestem pod wra瞠niem tak opracowanej logistyki
kinxsize - Sro 08 Gru, 2010 Temat postu: szczeg馧owa odpowiedz Mam nadziej� 瞠 uda mi si� stan望 dok豉dnie tam dzi瘯i za propozycje i porad�!
Aszex - Czw 09 Gru, 2010
to mo瞠 si� przyda
http://www.swiatobrazu.pl...rticle&id=21943
fotopawkas - Sob 11 Gru, 2010
na zabezpieczenie 17-55 na pustyni to polecam:
1. zostawi� szk這 bezpiecznie w domu
2. worek foliowy szczelnie oklejony dooko豉 - mog� wyst徙i� trudno軼i z ogniskowaniem.
mam to szkie趾o... w sumie oba mam... 55-250 po trzech latach nie jest takim ssakiem na kurz jak 4-krotnie dro窺zy 17-55.
ale jakiego� polara warto zabra� i szar� po堯wk�..
.
|
|