|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtr, os³ona s³oneczna do fotografowania piramid?
kinxsize - Sob 04 Gru, 2010 Temat postu: filtr, os³ona s³oneczna do fotografowania piramid? Cze¶æ
Nied³ugo wybieram siê do Egiptu chcia³bym zrobiæ jak najlepsze zdjêcia, mogliby¶cie poradziæ co potrzeba by zdjêcia by³y udane? Filtr , os³ona s³oneczna wymagana? Posiadam 2 obiektywy( Canon EF-S 17-55 i Canon EF-S 55-250) uwa¿acie ¿e warto brac obydwa?
Prosi³ bym o porady mo¿liwe, ¿e kto¶ z was ju¿ by³ w tym miejscu ewentualnie podobnych warunkach otoczenia. Bardzo proszê o porady i Dziekiuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Andrzej
Canon eos 500d
jaad75 - Nie 05 Gru, 2010
kinxsize napisa³/a: | Nied³ugo wybieram siê do Egiptu chcia³bym zrobiæ jak najlepsze zdjêcia, mogliby¶cie poradziæ co potrzeba by zdjêcia by³y udane? | Potrzeba cz³owieka za obiektywem, który potrafi takie wykonaæ...
kinxsize napisa³/a: | Filtr , os³ona s³oneczna wymagana? | A jak my¶lisz? Czy w Egipcie o tej porze roku bêdzie s³onecznie? BTW, jaki¶ konkretny filtr? Przeciws³oneczny mo¿e?
kinxsize napisa³/a: | Posiadam 2 obiektywy( Canon EF-S 17-55 i Canon EF-S 55-250) uwa¿acie ¿e warto brac obydwa? | Masz 17-55, czy 18-55, bo je¶li ten drugi (jak sugeruj± Twoje posty sprzed pó³ roku), to s± siebie warte, je¶li ten pierwszy, to rozrzut w jako¶ci zdjêæ bêdzie spory miedzy obiektywami... Generalnie we¼ oba, nigdy nie wiadomo, co przyjdzie Ci do g³owy fotografowaæ.
kinxsize napisa³/a: | Prosi³ bym o porady mo¿liwe, ¿e kto¶ z was ju¿ by³ w tym miejscu ewentualnie podobnych warunkach otoczenia. Bardzo proszê o porady i Dziekiuje za odpowiedzi. | Chcesz mieæ nasycone kolory bez CPL, ustaw kompensacjê ekspozycji na -1. We¼ du¿± kartê/data bank/laptopa. Rób RAW-y.
kasiakaaz - Nie 05 Gru, 2010
kinxsize, obiektywy we¼ oba jak ju¿ wspomnia³ jaad, razem z os³onami przeciws³onecznymi (bo zak³adam, ¿e takie do nich masz). Polar by siê przyda³, a w/g mnie to jeszcze statyw. Tam szybko "robi siê ciemno" i zdjêcia nocne mo¿na wtedy fajne pope³niæ... Ale to ju¿ kwestia równie¿ wagi baga¿u versus Twoje nastawienie/napalenie do fotografowania....
kinxsize - Nie 05 Gru, 2010 Temat postu: czy potrzeba filtru i oslony zeby robic zdjecia Cze¶æ ponawiam posta my¶lê ze to bardziej odpowiednie miejsce do fotografowania w s³oneczny dzieñ Egipt piramidy i krajobrazy potrzebny mi bêdzie filtr je¶li tak to jaki i os³ona je¶li tak to jaka? do robienia dobrych zdjêæ. obiektyw ef-s 55-250mm i 17-55mm
proszê o poradê dziêki.
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
kinxsize, od os³ony dobre zdjêcia same z siebie nie wychodz±. Os³ony takie jak dedykowane od obiektywów, a filtry? To ju¿ zale¿y do czego. Bo przyda siê i polarek i byæ mo¿e szara po³ówka? Rozmiar? Taki jakie maj± obiektywy...
baracuda - Nie 05 Gru, 2010 Temat postu: Re: czy potrzeba filtru i oslony zeby robic zdjecia
kinxsize napisa³/a: | Cze¶æ ponawiam posta my¶lê ze to bardziej odpowiednie miejsce do fotografowania w s³oneczny dzieñ Egipt piramidy i krajobrazy potrzebny mi bêdzie filtr je¶li tak to jaki i os³ona je¶li tak to jaka? do robienia dobrych zdjêæ. obiektyw ef-s 55-250mm i 17-55mm
proszê o poradê dziêki. |
Witam, os³ona za 30 dychy >>> tu sobie wybierz <<<
i jak±¶ hoye albo marumi za 60 dych >> tu wybierz <<
i bêdziesz mia³ zabezpieczone obiektywy
a je¿eli chodzi o dobrze wykonane zdjêcia to tego na allegro nie kupisz
edit
hijax_pl napisa³/a: | baracuda napisa³/a: | i jak±¶ hoye albo marumi za 60 dych | A po co filtr UV? |
tylko po to
Cytat: | i bêdziesz mia³ zabezpieczone obiektywy
|
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010
baracuda napisa³/a: | i jak±¶ hoye albo marumi za 60 dych | A po co filtr UV?
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Gru, 2010
Filtr UV tylko psuje jako¶c obiektywu, natomiast napewno wzi±³bym polara. Os³ony przeciws³oneczne obowi±zkowo powinny byæ na obiektywach.
kinxsize - Sro 08 Gru, 2010 Temat postu: zakupione Dziêkuje wszystkim za pomoc, w³a¶nie dokona³em zakupu os³ona Canon et-60 i polara hoya cir.
My¶la³em na poczatku o os³onie falowanej nie pe³nej ale pe³na wydaje siê byæ lepsza + filtr polaryzacyjny chyba bêdzie ok na s³oneczne krajobrazy.
dr11 - Sro 08 Gru, 2010
kinxsize, piramidy najlepiej fotografowaæ popo³udniem z tego miejsca:
http://maps.google.pl/map...e=UTF8&t=h&z=16
lub w zasadzie ca³y dzieñ z tego:
http://maps.google.pl/map...027874&t=h&z=16
w drugim przypadku konieczne jest pój¶cie do punktu pierwszego a nastêpnie wynajêcie wielb³±da, który wraz z w³a¶cicielem zaprowadz± ciê na zaznaczon± równinê.
W obu przypadkach os³ona nie jest konieczna, bardziej polar. Os³ona jednak pe³ni funkcjê ochronn±, ¿eby nie pacn±æ szk³em w kamieñ, wielb³±da lub turystê
Sunders - Sro 08 Gru, 2010
Jestem pod wra¿eniem tak opracowanej logistyki
kinxsize - Sro 08 Gru, 2010 Temat postu: szczegó³owa odpowiedz Mam nadziejê ¿e uda mi siê stan±æ dok³adnie tam dziêki za propozycje i poradê!
Aszex - Czw 09 Gru, 2010
to mo¿e siê przyda
http://www.swiatobrazu.pl...rticle&id=21943
fotopawkas - Sob 11 Gru, 2010
na zabezpieczenie 17-55 na pustyni to polecam:
1. zostawiæ szk³o bezpiecznie w domu
2. worek foliowy szczelnie oklejony dooko³a - mog± wyst±piæ trudno¶ci z ogniskowaniem.
mam to szkie³ko... w sumie oba mam... 55-250 po trzech latach nie jest takim ssakiem na kurz jak 4-krotnie dro¿szy 17-55.
ale jakiego¶ polara warto zabraæ i szar± po³ówkê..
.
|
|