forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Adobe Lightroom - problem

Lary - Nie 05 Gru, 2010
Temat postu: Adobe Lightroom - problem
Po exporcie do jpeg, zdjecie staje sie ciemniejsze i zeby uzyskac podobny efekt jak w programie musze ustawic fill light +20. Wczesniej tego nie zauwazylem wiec moze ktos wie czemu tak sie dzieje?
hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010

Lary, a w jakiej przestrzeni barwnej eksportujesz?
jaad75 - Nie 05 Gru, 2010

Do jakiej przestrzeni importujesz, to jedno, dwa, w jakim programie oglądasz i czy masz prawidłowy profil monitora w systemie?
Lary - Nie 05 Gru, 2010

probowalem we wszystkich dostepnych, to samo mam w TIFFie.
ogladam je w windowsowej galerii obrazow ktora obsluguje profile.

tutaj zrobilem 2 print screeny po renderze i z programu:
http://img33.imageshack.u.../problemrck.jpg

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 13:02 ]
a jesli chodzi o ekran to mam profil od della a nazywa sie on "sRGB display profile with display hardware configuration data derived from calibration"

Lary, a robisz eksport z modułu Library czy Develop?
Lary - Nie 05 Gru, 2010

develop

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 13:18 ]
a da sie zmieniac w photoshopie przestan ?

Lary napisał/a:
a da sie zmieniac w photoshopie przestan ?
Da się zmienić przestrzeń w Photoshopie i da się wyeksportować do innej w Lightroomie.
Lary napisał/a:
tutaj zrobilem 2 print screeny po renderze i z programu:
http://img33.imageshack.u.../problemrck.jpg
Tak szczerze mówiąc, to ja tu problemu nie widzę - oba u mnie wyglądają tak samo i to zarówno pod FF, jak i IE, choć w tym ostatnim oczywiście kolory są od czapy.
Lary - Nie 05 Gru, 2010

problemu nie ma w kolorach tylko jest w cieniach.

ale otworzylem to samo zdjecie w safari, ie, irfanview i wszedzie wyglada tak jak photoshopie tylko windowsowa przegladarka nie wiedziec czemu pokazuje cos innego.

sory za zawracanie glowy.
swoja droga na przyszlosc to gdzie sie zmienia przestrzen w lightroomie bo nie moge sie dokopac?

Lary napisał/a:
swoja droga na przyszlosc to gdzie sie zmienia przestrzen w lightroomie bo nie moge sie dokopac?
W opcjach eksportu, przy parametrach typu pliku - color space...

Lary - Nie 05 Gru, 2010

chodzilo mi o to ze w developie jest na prophoto rgb i czy to by sie dalo zmienic?

Lary, nie - LR pracuje tylko w ProPhoto.

A profil monitora ustawia ten, który jest w systemie.

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 14:06 ]
BTW
Lary napisał/a:
problemu nie ma w kolorach tylko jest w cieniach.
No właśnie szukałem różnic w cieniach - nie widzę.

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 14:12 ]
Lary napisał/a:
windowsowa przegladarka nie wiedziec czemu pokazuje cos innego.
Windowsowska przeglądarka jest dziwna - nie wiem do końca którego profilu używa, ale coś masz na pewno nie tak z profilem monitora w systemie, bo powinno być jednak to samo.
Chociaż to:
Lary napisał/a:
ale otworzylem to samo zdjecie w safari, ie, irfanview i wszedzie wyglada tak jak photoshopie
sugeruje, że masz wszystko skonfigurowane do sRGB - IE nie jest zarządzany, więc powinien pokazywać ciut inne kolory, jeśli Twoj monitor choć trochę różni się od sRGB (a każdy się trochę różni). To samo zresztą tyczy się Irfana, chyba, że masz zainstalowane i skonfigurowane plug-iny obsługujące CMS.