forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - SONY A33 + 18-55mm czy NIKON D5000+18-55 ?

danielw2499 - Nie 05 Gru, 2010
Temat postu: SONY A33 + 18-55mm czy NIKON D5000+18-55 ?
Witam wszystkich. Stoję właśnie, przed wyborem pierwszej lustrzanki. Tak po opcjach dostępnych, to odpowiadają mi właśnie te dwie z tematu: SONY A33 + 18-55mm i NIKON D5000+18-55. Jak myślicie, który będzie lepszy dla Laika ? Który.. jest po prostu lepszy ? A może jakaś inna lustrzanka? Dodam, że zależy mi na filmach full HD i dostępności obiektywów :)

Pozdrawiam Daniel :wink:

hijax_pl - Nie 05 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:
Dodam, że zależy mi na filmach full HD i dostępności obiektywów :)
No to powiem tak: moim zdaniem jeśli filmy to Sony, jeśli szkła to Nikon...

Jak mam głosować?

Cytat:
Jak mam głosować?

Tak, jak uważasz. Nie wiem, cholera. Gadam z kolesiem w media markcie, a on mówi, że i jedna i druga jest dobra. Czyli tak się zna jak i ja...

D3000 nie filmuje

hijax_pl napisał/a:
D3000 nie filmuje

Dzięki bardzo za informacje.. Chodziło mi o Nikona D5000

danielw2499, D5000 nie ma filmów Full HD

To wiem, ale na poczet samej firmy, która w lustrzankach cieszy się lepszą opinią, z Full HD mogę zrezygnować:) Ale też.. Czy Nikon, rzeczywiście, robi lepsze zdjęcie? Wiadomo, że to zależy od obiektywu i od ręki fotografa, ale może miał ktoś styczność z tymi dwoma lustrzankami i może udowodnić wyższość jednej nad drugą?
lotofag - Nie 05 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:
może miał ktoś styczność z tymi dwoma lustrzankami i może udowodnić wyższość jednej nad drugą?

A w jakim aspekcie?

lotofag napisał/a:

A w jakim aspekcie?

Chodzi mi o robienie zdjęć tymi dwoma aparatami, jak i kręcenie filmów. Poziom trudności obsługi jednej, jak i drugiej, oraz wygoda użytkowania :)

danielw2499, a miałeś je w ręce?

Tak, ale wyłączone, bo Mediamarktczyk nie mógł znaleźć akumulatorów.. Zresztą wiecie, jak to jest w sklepie. Wygodniejszy wydawał mi się Sony

danielw2499, to bierz Sony.

hijax_pl napisał/a:
danielw2499, to bierz Sony.

Bo lepiej mi leży w ręce? Szczerze mówiąc, po to tu wszedłem i po to założyłem ten temat, żeby właśnie takiego "rękowego" wyboru nie zrobić :)

P_M_ - Nie 05 Gru, 2010

Przyjrzyj sie d3100 (oklejony guma, swietny ekran i lepsze przelaczniki). Cena zaczela sie unormowywac, wiec bedzie do wziecia za rozsadne pieniadze. Bedzie i fullhd, i dobre foty. Brakuje troche podlaczenia dla mikrofonu...
Fajnie wyglada filmowanie u canona.

'Rekowe' kryterium wyboru jest tak samo dobre, jak i inne. Zauwaz, ze celujesz w niska polke i jakosc bedzie podobna, wiec kryterium wygody jest rozsadne. Bardzo rozsadne, jesli nie zamierzasz w przyszlosci dokupic dodatkowych akcesoriow, bo jesli pozostaniesz przy podstawowym zestawie, jest bez znaczenia, co kupisz.

Powiedzcie mi jescze, jak to jest z tym nagrywaniem.. Oba nagrywają z dźwiękiem ?

Dolna półka dlatego, że jak już wspomniałem, jestem laikiem, więc po co mi jakaś maszyna, którj nie będę umiał obsługiwać? Powolutku.. Ogarnę to, później się przerzucę na coś większego.

Mówisz Canon.. jaki? I jak jest cenowo z obiektywami do sony, jak i do Nikona?

danielw2499 napisał/a:
Powiedzcie mi jescze, jak to jest z tym nagrywaniem.. Oba nagrywają z dźwiękiem ?
A dlaczego miałyby bez?
danielw2499 napisał/a:
Dolna półka dlatego, że jak już wspomniałem, jestem laikiem, więc po co mi jakaś maszyna, którj nie będę umiał obsługiwać?
Okazuje się że na tej półce EL w zasadzie to nie ma znaczenia co się weźmie. To nie jest decyzja życiowa, wybór systemu. Puszki różnych producentów obrazują praktycznie tak samo, a różnice są minimalne. Nawet kitowe obiektywy w zasadzie są już identyczne. I właśnie dlatego argumenty typu: a ten ma lepszy uchwyt, a ten ma lepszy wizjer itp zyskują na znaczeniu.
danielw2499 napisał/a:
Mówisz Canon.. jaki? I jak jest cenowo z obiektywami do sony, jak i do Nikona?
Ile kasy chcesz wydać?

Myślę, że do 2500zł
P_M_ - Nie 05 Gru, 2010

Canona 500d - ma fullhd, ale tylko przy 20 klatkach na sek. 550d z kitem to wiecej niz zakladana kwota.
Ciekawie prezentuje sie nikon d3100 z 18-105vr lub d5000 z tymze obiektywem. Dobry szkielek i wygodny. Soniacz nie oferuje niczego porownywalnego wzgledem jakosci i mozlizliwosci. U canona cos by sie znalazlo, ale kaska nie styka.

W obiektywach oferta nikona jest najciekawsza, jesli chodzi o poczatkujacych. Potem nieco ustepuje canonowi w paru miejscach, ale wciaz lepiej niz u sony.

Baku - Pon 06 Gru, 2010

Podoba mi się oferta Nikona D3100 z 18-105 jak i Canona 500D.
A Canona 550D z 18-55IS można mieć za ok. 2600 zł. Moim zdaniem bardzo ciekawa oferta, tym bardziej że i filmowanie jest bardzo zaawansowane (w tym także full HD) i zdjęcia wychodzą niezłe.

danielw2499 - Pon 06 Gru, 2010

Naczytałem się o Canonie wielu złych opinii. Przede wszystkim, matryca nie radzi sobie z tak duzą ilością pikseli..
A co sądzicie o Sony a55?

Baku - Pon 06 Gru, 2010

W jakim sensie sobie "nie radzi"?
Szumy są na całkiem przyzwoitym poziomie, bez uciekania się do programistycznych sztuczek a dynamika tonalna na poziomie 7EV jest znacznie lepsza od tej z A55 (6.3 EV) i porównywalna z Nikonem D5000, D90 i ciut lepsza niż w D300.
Akurat 550D jest bardzo dopracowanym korpusem entry level; jedną z ciekawszych ofert za niewielkie pieniądze.

Żaden Nikon nie nagrywa w FullHD?
Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to pozostaje nam Sony a33/55 i Canon 550D.

Baku Jaka jest róznica między 500D, a 550D?

Dodam jeszcze, że aparat będzie mi służył do fotografii krajobrazów i makro. Dużo podróżuję, dlatego tak. No i oczywiście do nauki. Nie jestem żadnym Panem chodzącym po weselach z aparatem :)

Baku - Pon 06 Gru, 2010

danielw2499, 550D jest po prostu lepszy od 500D. Różnica w cenie między 500D a 550D wynosi 500 zł. Sporo, ale moim zdaniem warto. Prawdę powiedziawszy wybór ogranicza się do Nikona D3100 i Canona 550D.
Polecam ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Nie jest długi a dowiesz się z niego jakie niuanse dzielą te dwa korpusy i sam będziesz mieć świadomość czy w Twoim przypadku warto dopłacać do Canona 550D.

Oglądnąłem filmiki i ... Sony ma wielki +

No nie wiem.. ja jakoś nastawiłem się na Sony. Czy to a33 czy a55, bo to prawie to samo.

Baku - Pon 06 Gru, 2010

Twój wybór.
Widzę, że nie sugerujesz się za bardzo wynikami ankiety?

Ankietę sprawdzę, 5 minut przed wyjściem do sklepu :)

Myślicie, że pracownicy Mediamarktu, Saturna, albo innego electroworldu, to są ogarnięci w lustrzankach?

No, bo tak.. Jakbym potrzebował tylko zdjęć, to bym się nie zastanawiał i kupił nikona. Jak tylko filmów, to kamere. A ja szczerze mówiąc potrzebuję czegoś, co zapewni mi wszystko na dobrym poziomie. Co by mnie denerwowało w Canonie.. Ten autofocus, który niezbyt sobie radzi przy energicznym ruchu, nieruchomy wyświetlacz, no i sam kształt tej lustrzanki mi się niezbyt podoba.

Dlaczego, niektórzy mówią, że Sony a33, to nie jest lustrzanka?

Baku - Pon 06 Gru, 2010

To lustrzanka tyle że z nieruchomym półprzezroczystym lustrem. Rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

A pracownicy sklepów to ogarniają przede wszystkim swoje prowizje i to co im zalega w magazynach. Co nie znaczy, że nie trafisz na fachurę-pasjonata; tacy też się zdarzają.

Wady i zalety. Potrafisz coś więcej o nich powiedzieć?
hijax_pl - Pon 06 Gru, 2010

danielw2499, A33 zdecydowanie lustrzanką nie jest. Nie ma lustra a co za tym idzie klasycznego wizjera - ma półprzepuszczalną szybkę, która 1/3 ilości światłą kieruje na czujnik AF - dlatego filmiki są takie atrakcyjne dla amatorów ;)
Takie rozwiązanie wymusza stosowanie wizjera elektronicznego. A żeby on działał - matryca musi pracować cały czas. A kiedy pracuje to się nagrzewa. A jak się nagrzewa to bardziej szumi. A jak się bardzo nagrzeje to się aparat wyłączy i nie włączy zanim się nie wystudzi - wg instrukcji może to trać nawet kilka minut (choć nie wierzę by podczas wycieczki w Egipcie było tylko tyle - no chyba że się wrzuci aparat pod klimę w autobusie ;) )

danielw2499 napisał/a:
Żaden Nikon nie nagrywa w FullHD?

Np D3100 nagrywa. Nie sprawdziłeś w specyfikacji czy nawet w bazie aparatów http://optyczne.pl/aparaty.html ??

P_M_ - Pon 06 Gru, 2010

@daniel
A ty kolego masz bana na googlach?
Tak trudno doczytac, ze soniacz tez ma 'przypakowana' matryce, czyli cos, co nie 'lezy' ci w 550d. Zauwaz takze, ze to rozwiazanie z lustrem weneckim powoduje straty swiatla docierajacego do matrycy (blisko 1/3!!!). To lustro ma tendencje do generowania duszkow w pewnych sytuacjach (olalbym). AF niby lepszy itp. itd. Ale optyke lepsza dostaniesz gdzie indziej.
Albo foty, albo filmy.
Najlepiej kup kompakta z fullhd i po klopocie.

Panom w markecie wierzyc nie nalezy. Pilnuja swoich interesow (zazwyczaj) i nie koniecznie znaja sie na rzeczy. Ostatnio jeden magik w galerii krakowskiej wciskal klientowi, ze sony nex3 to micro 4/3 i crop x2. Za nic nie dal sie przekona, ze nie... Bo on wie najlepiej, bo on tam sprzedaje. De facto czeka na takich uosi, jak ty, co maja bana na google.

komor - Pon 06 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
danielw2499, A33 zdecydowanie lustrzanką nie jest.

Czemu zdecydowanie? Polemizowałbym. Jest lustro/szybka która odbija obraz. Tylko wizjera nie ma, ale w słowie lustrzanka nie ma o nim mowy. :) Tak na poważnie to trzeba by więc zdecydować się, co poeta miał na myśli, wymyślając termin SLR, oraz co inny poeta miał na myśli, wymyślając polski odpowiednik lustrzanka. W każdym razie Sony umieściło to na swojej stronie WWW w kategorii Translucent Mirror DSLRs, w tym samym dziale co DSLR Cameras, zresztą obok NEX Cameras.

Panowie.. Nie ma co się denerwować :)
Nie chce kompakta, gdyż przerabiałem już nie jeden i każdy mi nie leżał.

Wyczytałem jeszcze, że Nikon nagrywa do 10minut, jak to jest w Sonym ?

Coś mi się wydaję, że kupię tą, która mi najlepiej będzie w ręce leżeć i która najabrdziej mi przypadnie do gustu wygladem i łatwością obsługi.. Jednakże, no 10 minut nagrania, to troszke mało :) Wiem, że to nie kamera, ale mogliby się bardziej postarać.

Jak tak czytam Wasze wypowiedzi, to raczej wygrywa Nikon :]

danielw2499 napisał/a:
Wyczytałem jeszcze, że Nikon nagrywa do 10minut, jak to jest w Sonym ?
Hm.. A czy zdajesz sobie sprawę jak nagrywają filmy aparaty? Jak jest zależność wielkości pliku od bitrate'u? Przy 1080p 4GB ograniczenie systemu FAT32 osiągniesz po ok 10-12min.
danielw2499 napisał/a:
jak to jest w Sonym ?
Zależy od temperatury otoczenia, przy włączonej stabilizacji - parę minut - niezależnie od rozdzielczości.

Czyli to zawsze będzie ok. 12 minut?

danielw2499, w fullhd i na kartach FAT32 - tak. No chyba ze jakaś puszka zacznie fragmentować pliki ;)

No, to dzięki bardzo za informację :)

Podsumowanie:
- Sony a33, jest niedopracowana, przegrzewa się i nie bardzo jest lustrzanką
- Nikon D3100, nie ma aurofocusa, ale w tej klasie aparatów jest jedną z lepszych propozycji
- Canon 550D, Jest drogi, autofocus nie działa najlepiej, ale i tak wypada lepiej niż Sony.

Czyli zwycięzcą jest Nikon D3100. Dobry aparat dla Laika, takiego jak ja? Czy może D5000?

moronica - Pon 06 Gru, 2010

danielw2499, na pewno wiesz o co chodzi z tym autofokusem w d3100?

Jak chcesz mi wytłumaczyć, to nie mam nic przeciwko :)

w skrocie - d3100 z obiektywami af-s autofocus ma, zarowno jesli chodzi o robienie zdjec jak i w trybie video

Ok, czyli autofocus w obiektywie. Ręczny, czy automatyczny też?

czym rozni sie reczny autofocus od automatycznego autofocusa?

No ręczny polega na ustawianiu sobie go samemu, czyli po mojemu kręcenie ostrością. A automatyczny ustawia się sam.

danielw2499, autofocus jak sama nazwa wskazuje jest automatyczny, w przeciwienstwie do manual focus (recznego ustawiania ostrosci)

Przepraszam, niedopatrzenie :oops:

Więc jak? D3100 to dobry wybór?

Baku - Pon 06 Gru, 2010

Całkiem niezły. Moim zdaniem lepszy niż A55.
A propos focusingu, to ułatwieniem w manualnym focusie może być potwierdzanie ostrości przez korpus we współpracy z manualnymi obiektywami (bez AF). Są takie adaptery (umożliwiające potwierdzanie ostrości) do tanich i fajnych obiektywów M42.

Luke_S - Pon 06 Gru, 2010

D3100 wygląda nawet ciekawiej, niż D5000.

Baku napisał/a:
A propos focusingu, to ułatwieniem w manualnym focusie może być potwierdzanie ostrości przez korpus we współpracy z manualnymi obiektywami (bez AF). Są takie adaptery (umożliwiające potwierdzanie ostrości) do tanich i fajnych obiektywów M42.
W Nikonie dalmierz (potwierdzenie ostrości) działa z każdym szkłem - nie z każdym jest natomiast w tych najniższych modelach pomiar światła. I do tego właśnie są specjalne dandeliony ;)
W Canonie jest odwrotnie - światłomierz działa zawsze, potwierdzenie ostrości już nie ;)

[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 21:31 ]
danielw2499 napisał/a:
D3100 to dobry wybór?
Dobry. W porównaniu do D5000 nie ma tylko wychylnego ekranu. Ale pod każdym innym względem przewyższa go.

Dzięki Bardzo wszystkim!

Aktualny stan: Kupuję Nikona D3100. Wybór taki, dzięki Wam :)

Oczywiście ostateczna decyzja zapadnie w sklepie, ale jestem przychylny Nikonowi :mrgreen:

danielw2499 napisał/a:
Oczywiście ostateczna decyzja zapadnie w sklepie,
O właśnie - ostateczne decyzja będzie zawsze, tylko i wyłącznie Twoją decyzją :)
mala92 - Pon 06 Gru, 2010

A ja mam takie pytanko w związku z tymi modelami.
Też rozważam kupno "lustra", lecz nie wiem czy wybrać SONY A33 ze stabilizatorem w korpusie czy NIKONA D5000 ze stabilizatorem w obiektywie?
Gdzie lepie jak jest umieszczony stabilizator?

Moim osobistym i subiektywnym zdaniem w przypadku A33/55 dokładnie widać, że stabilizacja w korpusie jest chybionym pomysłem...

A po czym to widać?

Luke_S, po wpływie na grzanie się korpusu.

Ale to nie wina stabilizacji, bo jakoś Olek czy Pentax nie mają z tym problemu, tylko zwyczajnej fuszerki ze strony Sony.

Luke_S, dlatego napisałem, że w przypadku A55 to chybiony pomysł... Tym bardziej, że jednak matryca pracuje non-stop.
RB - Wto 07 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Moim osobistym i subiektywnym zdaniem w przypadku A33/55 dokładnie widać, że stabilizacja w korpusie jest chybionym pomysłem...

Generalnie stabilizacja w korpusie nie jest chybionym pomysłem, jak to można by było z tego tekstu wywnioskować :-) Także nie jest chybionym pomysłem w wypadku większości alf.

hijax_pl - Wto 07 Gru, 2010

Generalnie nie jest, ale czy ja piszę o generalnych odczuciach czy odnoszę się do konkretnego modelu? :zalamany:
Hm... Nawala czytanie ze zrozumieniem, czy też mało dobitnie napisałem, że to moje zdanie dotyczy konkretnej puszki? Może powinienem pokolorować? ;)

RB - Wto 07 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Generalnie nie jest, ale czy ja piszę o generalnych odczuciach czy odnoszę się do konkretnego modelu? :zalamany:
Hm... Nawala czytanie ze zrozumieniem, czy też mało dobitnie napisałem, że to moje zdanie dotyczy konkretnej puszki?

hijaxie drogi, weź przeczytaj to co napisałeś:

w przypadku A33/55 dokładnie widać, że stabilizacja w korpusie jest chybionym pomysłem

i pomyśl nad mozliwymi interpretacjami.
Zauważ że to co napisałeś nie jest równoważne zdaniu:

w przypadku a55 stabilizacja w korpusie jest chybionym pomysłem

a bliższe (acz też nie tożsame) jest zdaniu:

na przykładzie A33/55 widać, że stabilizacja w korpusie jest chybionym pomysłem

zdanie:
w przypadku A dokładnie widać, że B

sugeruje, że A jest to przypadek ewidentny, który jasno obrazuje prawidłowośc B trudniej dostrzegalną w przypadkach innych niz A.

Przy okazji:
odwoływanie się do czytania ze zrozumieniem jest ostatnim chwytem rozpaczy w necie. Darujmy to sobie.

RB, zatem uznajmy A55 jako wyjątek potwierdzający regułę. Regułę, że stabilizacja matrycy jest generalnie rzecz biorąc dobrym pomysłem ;)
Baku - Wto 07 Gru, 2010

Stabilizacja w korpusie działa z każdym podpiętym obiektywem, nawet starym i manualnym, ale na ogół jest znacznie mniej wydajna od stabilizacji w obiektywie.
Oczywiście systemy preferujące stabilizację w obiektywie (Canon/Nikon) mają tą stabilizację tylko w obiektywach, które są w nią wyposażone (oznaczenia odpowiednio IS i VR).

mala92 - Wto 07 Gru, 2010

Czyli rzecz biorąc, nie licząc sony to obie stabilizacje są dobre.
Trudno jest uznać wyższość jednej nad drugą.

Baku - Wto 07 Gru, 2010

Dlaczego nie licząc Sony?
I jeszcze jedna kwestia: stabilizacja w obiektywie daje w wizjerze/na wyświetlaczu stabilizowany obraz, stabilizacja w korpusie nie.

Baku napisał/a:
stabilizacja w korpusie nie.
No w przypadku SLT - akurat tak ;)

Sugerowałam się wcześniejszą wypowiedzią
hijax_pl napisał/a:

Nadal jestem w martwym punkcie. Czym więcej się dowiaduje na temat lustrzanek tym trudniej jest mi się na coś zdecydować.
I na razie próbuję dojść, którą stabilizację wybrać.

mala92, stabilizacja matrycy w Sony SLT negatywnie wpływa na grzanie się aparatu, a co za tym idzie na jego użyteczność. Problemem jest nie to, że ta stabilizacja tam jest, ale specyfika aparatu - matryca w tych aparatach działa cały czas gdy masz LV czy też obraz w wizjerze.
RB - Wto 07 Gru, 2010

mala92 napisał/a:
Czyli rzecz biorąc, nie licząc sony to obie stabilizacje są dobre.
Trudno jest uznać wyższość jednej nad drugą.

daj spokój... Sony ma naprawdę nieźle działająca stabilizację.

Wszyscy jak mogą zniechęcają Cię do alfy.. ja zachęcał nie będę, ale moim skromnym zdaniem to wszystko jest mniej więcej ten sam poziom i niestety - wybór w tej klasie to wybór między dżumą a cholerą. Kup to co Ci się bardziej podoba.

No wiesz chodząc po sklepach i słuchając doradców to ich zdania są podzielone.
Tak samo jest tutaj, ile ludzi tyle opinii.

RB - Wto 07 Gru, 2010

Ty wybierasz między Nikonem d5000 a alfą a33 bo tu się wszystko mocno merda...? No z tych dwóch to bym kupił Nikona. Nie ze względu na to gdzie który ma stabilizację. Bo to pryszcz.
Z tym, że alfą tez sobie nieźle pofotografujesz albo pofilmujesz. Albo też kazdym z nicjh będziesz miała kłopoty - co zresztą widać w niektórych watkach wyraźnie...

Zgadza się, wybieram między tymi dwoma modelami.
danielw2499 - Wto 07 Gru, 2010

RB napisał/a:
Ty wybierasz między Nikonem d5000 a alfą a33 bo tu się wszystko mocno merda...? No z tych dwóch to bym kupił Nikona. Nie ze względu na to gdzie który ma stabilizację. Bo to pryszcz.
Z tym, że alfą tez sobie nieźle pofotografujesz albo pofilmujesz. Albo też kazdym z nicjh będziesz miała kłopoty - co zresztą widać w niektórych watkach wyraźnie...

Więc dlaczego byś wybrał nikona
?

RB - Wto 07 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:

Więc dlaczego byś wybrał nikona
?

Prozaiczne przyczyny, takie duperele (lub nie) które mi pasują:
Bo ma optyczny wizjer
Bo jest większy

No duperele, ale rzeczywiście przemawiają na + :) Jedyne, czego mi brakuje w N D3100, to uchylnego LCD

danielw2499 napisał/a:
Jedyne, czego mi brakuje w N D3100, to uchylnego LCD
To bierz D5000 ;)

D5000 nie nagrywa w fullHD

No ale sam pisałeś:
danielw2499 napisał/a:
na poczet samej firmy, która w lustrzankach cieszy się lepszą opinią, z Full HD mogę zrezygnować:)

Wtedy nie brałem pod uwagę D3100 :) A jednak... hmm,Filmy FullHD vs uchylny LCD. No wynik tego pojedynku jest chyba oczywisty :)

danielw2499, zastanów co Ci da uchylny ekran ww zastosowaniu, do którego chcesz użyć puszki. Idź do sklepu i zobacz jak pracuje ekran w D3100. Czy widać pod różnymi kątami, czy nie. Jeśli uznasz, że brak uchylnego nie przeszkadza Ci - to po sprawie, jeśli natomiast na wyświetlaczu D3100 się zawiedziesz - no to wtedy szukaj z uchylnym i full HD ;)

Oglądam właśnie zdjęcia przykładowe z Nikona D3100 i Sony a33 z ww. obiektywami. Szczerze mówiąc, nie widzę różnicy, ale może to moje nie wprawne oko :)

danielw2499, a jaką różnicę na zdjęciach chciałeś dostrzec?

Ogólnie jakościową. Ostrość, nasycenie barw, szumy itp.
RB - Wto 07 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:
Oglądam właśnie zdjęcia przykładowe z Nikona D3100 i Sony a33 z ww. obiektywami.

Bo nie dostrzeżesz. W tej klasie całe te bajki o 'jakości zdjęć' możesz sobie w buty włożyć. Powiedzmy, że ze względu na specyficzne cechy a33 dla mnie jest jeszcze mniej interesującym aparatem niz d5000...
Ale jak potrafisz robic zdjęcia to oboma zrobisz takie same. Jak działa automatyka w obu - sorry - nie wiem :-)
Jak chcesz mieć filmy HD to wybierz odpowiedni korpus, pochodzenie od bardziej uznanej firmy nie da Ci niczego...

To będzie moja pierwsza lustrzanka, więc chyba nie mogę powiedzieć, że umiem :)

Czemy Wy tak nie lubicie Sony ? :wink:

moronica - Wto 07 Gru, 2010

danielw2499, najwazniejsze bys ty lubil swoja lustrzanke. tak wiec kup ta, ktora tobie najbardziej odpowiada i rob zdjecia

Dlatego też, ostateczna decyzja zapadnie w sklepie.
"Co ma być to będzie, obiekt do fotografowania znajdę wszędzie :) "

RB - Wto 07 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:

Czemy Wy tak nie lubicie Sony ? :wink:

Wypraszam sobie... ja lubię. Tyle, że te inne modele...
A jak których tak po prostu atawistycznie nie lubic - to nie lubię Canonów poniżej 5d.

Co do Sony to pytasz gości, którzy się przyzwyczaili do pewnych tradycyjnych rozwiazań o aparat który jest inny. Projektowany od podstaw dla innego konsumenta. To moze być dla Ciebie swietny aparat - dla moich potrzeb fotograficznych jest bez sensu.

Przepraszam, nie chciałem Cię urazić :) Chodziło mi o sony w kontekście a33/a55.
No zobaczymy. Ciekawi mnie jak poradzi sobie pracownik z klientem mojego typu, a w takich sytuacjach potrafię być trochę bezczelny.

Bo tak z Full HD, to poza a33/a55 i d3100 to jeszcze canony, które po porstu nie przypadają mi do gustu i nic więcej za te pieniądze?

Luke_S - Wto 07 Gru, 2010

Jest jeszcze Pentax K-x i K-r i trochę hybrydowej mikro-drobnicy, która jest ciekawa dla amatora, ale jednak trochę odstaje od lustrzanek pod kilkoma względami (aczkolwiek moim zdaniem nie na tyle, aby od razu ją przekreślać bez zastanowienia).

Luke_S napisał/a:
Jest jeszcze Pentax K-x i K-r i
Ale one nie mają full hd ;)
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010

Aha... No tak, zapomniałem, że to w ogóle może być argumentem w wyborze lustrzanki ;)

Otóż może, drogi kolego.. może :)
Baku - Sro 08 Gru, 2010

RB napisał/a:
to nie lubię Canonów poniżej 5d.

Mam to sam z Sony poniżej a700 :smile:

danielw2499, widać jesteś jednak na tyle specyficznym klientem by kupić A33/A55 i być szczęśliwym, choć na wiele zrozumienia na tym akurat forum, to nie możesz liczyć.

RB - Sro 08 Gru, 2010

Baku napisał/a:
RB napisał/a:
to nie lubię Canonów poniżej 5d.

Mam to sam z Sony poniżej a700 :smile:

Ja też :-) choć nie az tak jak z Canonami :razz:

Baku napisał/a:
widać jesteś jednak na tyle specyficznym klientem by kupić A33/A55 i być szczęśliwym, choć na wiele zrozumienia na tym akurat forum, to nie możesz liczyć.

Ja go rozumiem. Co więcej zaczynam tak domniemywać, że za czas niejaki to tacy jak my będą specyficznymi klientami :razz:

Baku - Sro 08 Gru, 2010

Przerażasz mnie...
danielw2499 - Sro 08 Gru, 2010

Tak, tak.. Za mną pójdą miliony.
Otóż nie :) Jednak bardziej przekonuje mnie NikonD3100, nie potrafię wymienić zalet Nikona i zalet Sony w porównaniu, ale Nacztałem się wielu wad w a33, no i niestety trochę tego dużo. Nie znam chyba nikogo, kto kupiłby Nikona i by żałował.
Nie powiem, że nie ciągnie mnie do Alphy, bo bym skłamał :) Może to przez tą kampanię reklamową, ale jestem taki, że każdy zakup muszę przemyśleć, dlatego też dla sprzedawców jestem upierdliwy :mrgreen:

hijax_pl - Sro 08 Gru, 2010

danielw2499 napisał/a:
Nie znam chyba nikogo, kto kupiłby Nikona i by żałował.
Są tacy - ale mówią z reguły o kolorze, nie za bardzo wiedząc o czym mówią ;)
danielw2499 napisał/a:
ale jestem taki, że każdy zakup muszę przemyśleć
Proponuję zatem ściągnąć z sieci instrukcje do obu aparatów, przejrzeć i porównać sobie użytkowanie ;)
danielw2499 - Sro 08 Gru, 2010

Ostatnio instrukcję obsługi, czytałem od Pralki, jak mi żona na 3 miesiące wyjechała :) Ale.. pomysł nie głupi, chybga nawet skorzystam. Dzięki :)
maput - Sro 08 Gru, 2010

Instrukcje Nikona może czytać tylko posiadacz Nikona ;) W każdym razie taką filozofię ma Nikon...

maput, nie - osoba posiadająca konto na stronie nikon.pl ;) PDF anglojęzyczny jest ogólnodostępny.
maput - Sro 08 Gru, 2010

ale konto na stronie nikon.pl może założyć ktoś, kto poda numer seryjny jakiegoś ich produktu.. :P
Inna sprawa, że to ograniczenie w rozpowszechnianiu instrukcji jest kretyńskie.

maput, konto może założyć każdy, ale dostęp do manuali jest dla osób które zarejestrowały jakikolwiek produkt. Coś musiało mi się pomerdać... :zalamany:

Ale od czego wyszukiwarki ;)
http://rapidshare.com/fil...D7000_Pl_01.pdf

danielw2499 - Sob 25 Gru, 2010

Długo się nie odzywałem :oops:

Tak więc. Kupiłem Nikona D3100 + 15-55mm + 55-300mm. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i na pewno go nie żałuję :)

Chciałem Wam bardzo podziękować, gdyż pomogliście w tak trudnym wyborze. Jeżeli ktoś stoi przy podobnym, z jaknajczystszym sumieniem polecam tego Nikona :)

Zatem, dziękuję bardzo, Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku :)

pan.tadeusz - Sob 25 Gru, 2010

video
A33 czas nagrania 29 min
D3100 czas nagrania 10 min
bo matryca w Twoim aparacie też się przegrzewa podczas nagrywania
bonus konstrukcji SLT jest taki że masz sprawnie i szybko działający AF w trybie video
ten w Twoim Nikonie radzi sobie znacznie gorzej więc szybko nauczysz się co to video z MF
albo ciocia klocia będzie nagrywać ciekawsze sekwencje swoim kompaktem za 300 zł
jeśli video było argumentem to trzeba było wejść w SLT albo Canona 550D

wizjer
A33 powiększenie 1.1 pokrycie 100% punkt oczny: 19mm regulacja +4/-4 dpt
D3100 powiększenie 0.8 pokrycie 95% punkt oczny: 18mm regulacja +0.5/-1.7 dpt
masz mały tunelik oparty o układ luster
w wyższych modelach wizjery optyczne są większe i zbudowane w oparciu o pryzmat
ten w alfie jest specyficzny bo elektroniczny (ma to swoje zalety i wady)
ale przede wszystkim jest duży i jasny więc pracuje się z nim bardzo wygodnie czego o tym z D3100 powiedzieć raczej nie można

LCD
A33 921k punktów uchylny/obrotowy z podbiciem jasności w słoneczny dzień
D3100 230 punktów
co tu pisać... rozdzielczość najniższa z obecnie dostępnych, kolejne gratulacje

z innych bonusów miałbyś w alfie bardzo funkcjonalną poziomicę, tryb panoramy i multiekspozycji oraz bracketing, który nie wiedzieć czemu można znaleźć w najtańszych kompaktach ale Nikon zarezerwował go dla wyższej półki
miałbyś też dwa sloty na pamięci i stabilizację w body
tryb prowadzenia za rękę? w alfie masz krótki opis przed przełączeniem w każdy tryb (co jest przyznam nawet irytujące) i możliwość włączenia krótkiej podpowiedzi dla każdej opcji
do tego dwa razy szybszy tryb seryjny, live histogram (również w wizjerze) i obrazowanie każdej korekty ekspozycji bo to wyświetlacze elektroniczne (sądząc po Twoich wypowiedziach będziesz pewnie głównie korzystał z jpegów więc to całkiem przydatne fcje)

ale dobrze
wybrałeś Nikona z uwagi na większy wybór szkieł
tylko dlaczego kupiłeś body pozbawione silnika AF?
to w pewnym stopniu ogranicza wybór szkieł, a przecież miał on być kluczowym argumentem
gdybyś wybrał body ze śrubokrętem to dokupiłbyś sobie tanią i świetną AF 50 mm f/1.8D
a tak będziesz musiał zainwestować nieco więcej w optykę z wbudowanym silnikiem AF
na domiar złego zakupiłeś zestaw z przeciętnym dualkitem zamiast celować w 18-105 mm, który jest kitową perełką zwłaszcza patrząc na cenę w zestawie - taki must have na początek

jeśli koniecznie musiał to być Nikon to trzeba było mierzyć od D90 wzwyż
jeśli istotny był tryb video z fokusem to A33/A55 lub Canon 550D bądź D7000

nie piszę tego aby popsuć Ci świąteczny humor ale ktoś z podobnym dylematem mógłby się zasugerować i tak jak Ty wybrać bardzo przeciętnego kastrata
chyba nie do końca świadomie

tak więc nie przejmuj się krytyką i postaraj się wycisnąć z niego soki :)

hijax_pl - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz, Manipulujesz. Nieładnie :razz:
moronica - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz, a kto mu zabroni kupic sobie ta 50 1.8D i uzywac ja z tym korpusem?
daj sie czlowiekowi cieszyc zakupem, malkontencie ;)

kasiakaaz - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz, nie dołuj człowieka, do tego w święta...
Fatman73 - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
video
A33 czas nagrania 29 min

Akurat zazwyczaj im dłuższy czas pojedynczej sekwencji tym większa kompresja. Więc cierpi na tym jakość obrazu......

Nic mi nie wiadomo nt kompresji i strat w jakości obrazu ale chętnie zobaczę takie porównanie A33 vs D3100 ;)

W A33 mamy do wyboru AVCHD lub MPEG-4 H.264/AVC.

Czy w D3100 jest wejście na zewnętrzny mikrofon? (w alfie jest)
Bo ten polujący AF ponoć dość głośny na wbudowanym mono (w alfie stereo) ;)

Na pocieszenie świeżo upieczonego posiadacza - dużym plusem D3100 jest matryca, która sprawuje się ponoć jeszcze lepiej niż ta w D90/D5000 i mnie pewnie dałaby dużo frajdy :)

Udanych zdjęć w Nowym Roku ;)

pan.tadeusz, Rozumiem, że sobie świątecznie dowcipkujesz... Wesołych Świąt :-)

pan.tadeusz, o ile mnie pamięć nie myli w A33/55 masz bitrate na poziomie 17Mbit, w D3100/7000 około 26Mbit (kompresja z użyciem B-Frames -nie wiem czy w Alfie też jest zastosowana ta technika).

tak, wysoki bitrate to domena Canona :)
co do B-frames - nie wiem
nie potrafię też ocenić jaką w praktyce różnicę da te 17 vs 26
chętnie zobaczyłbym porównanie przy dużej zmienności w kadrze
(bo chyba tam powinno się to ujawniać)

przyznam, że tu Sony się nie popisało bo ichniejszy NEX przy tej samej matrycy ma jednak 24mbps

RB - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz, zniesmaczasz mnie... już po czyimś wyborze dawać taka manifestację swych subiektywnych poglądów ubranych w jakieś tam niby obiektywne liczby?

Ja tez należę do grona tych nierozumnych kretynów ktorzy z rzeczonych dwóch puszek z pełna swiadomością wybrali by d3100. Oczywiście, gdybym był zmuszony pod jakąs powazną sankcja pomiędzy takimi korpusami wybierać.
Gość po prostu wybrał korpus, który bardziej mu pasuje (bo wie dobrze, albo dał się przekonać, że w tym segmencie wybiera i tak między dzumą a cholerą... a zdjecia zrobi oboma takie same), a Ty wymieniasz jakieś imponderabilia (z fotograficznego punktu widzenia) które Sony ma niby lepsze...
Ueeeeee :sad:

maput - Sob 25 Gru, 2010

RB napisał/a:
pan.tadeusz, zniesmaczasz mnie... już po czyimś wyborze dawać taka manifestację swych subiektywnych poglądów ubranych w jakieś tam niby obiektywne liczby

Mnie też zniesmacza, ale chyba rozumiem... Im ktoś ma więcej wątpliwości co do słuszności podjętych przez siebie decyzji, tym zajadlej ich broni ;)

pan.tadeusz napisał/a:
nie potrafię też ocenić jaką w praktyce różnicę da te 17 vs 26

To co tu dopiero mówić o Canonowym 40Mbps ;) Ale to docenili filmowcy - a oni chyba wiedzą po co ten wysoki bitrate jest ;)

Hm... I okazuje się, że tak naprawdę ograniczeniem jest wielkość plików na partycjach FAT, a nie przegrzewanie, jak u A33/55 ;)

Tak przy okazji - ktoś wie jaka jest klasyfikacja prawna co jest aparatem a co kamerą? Bo Nikony małe nie są adresowane do profesjonalistów raczej... (ograniczenia co do użycia kodeka AVC)

pan.tadeusz z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że raczej nie zapoznałeś się ze specyfiką D3100 czy D7000 i opierasz się raczej na internetowych mondrościach.
Prawda to?

pan.tadeusz napisał/a:

przyznam, że tu Sony się nie popisało bo ichniejszy NEX przy tej samej matrycy ma jednak 24mbps

Hmmm, z tego co wiem, to NEX-5 ma także kompresje na poziomie 17Mbit -a 24 to ma owszem ale ilość klatek na sekundę. A tego trybu akurat nie ma A33/55.

hijax_pl napisał/a:

Tak przy okazji - ktoś wie jaka jest klasyfikacja prawna co jest aparatem a co kamerą? Bo Nikony małe nie są adresowane do profesjonalistów raczej... (ograniczenia co do użycia kodeka AVC)

Canony też. Tylko tam nikt o tym nie napisał w instrukcji.

[dopisane] eeee, chyba NEX-5 nie ma jednak trybu 24fps.

B o g d a n - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
video
A33 czas nagrania 29 min
D3100 czas nagrania 10 min ...
Tak pomiędzy świątecznym sernikiem, a makowcem zapytam tylko, czy widział ktoś film, w którym jedno ujęcie ma choćby 30 sekund?
Nawet chyba amatorzy takich knotów nie robią.

danielw2499 napisał/a:
Tak więc. Kupiłem Nikona D3100 + 15-55mm + 55-300mm. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i na pewno go nie żałuję
Teraz tylko cykać i cykać. Życzę udanych zdjęć. :smile:

ależ drodzy doradcy... nie widzę tutaj konstruktywnych odniesień, a z tego co pamiętam korpus Sony leżał autorowi wątku w łapie tylko nie mógł zrozumieć dlaczego "tylko nie Sony" :roll:

koronne argumenty jakie padły za D3100 to "oklejony guma, swietny ekran i lepsze przelaczniki" oraz "A33 zdecydowanie lustrzanką nie jest"

cieszę się razem z nim ale pomyślałem, że warto doświetlić to porównanie dla potomnych

btw kupując przez internet mamy prawo do zwrotu towaru w ciągu 10 dni

pan.tadeusz napisał/a:
pomyślałem, że warto doświetlić to porównanie dla potomnych
Szkoda, że się nie przyłożyłeś do tego porównywania. Wyszło tragicznie, amatorsko. I nic nie prostuje, a jeszcze więcej nieładu wprowadza dla potomnych czytelników. :neutral:

danielw2499, nic się nie martw - tym zestawem zrobisz fajne zdjęcia, nie gorsze niż innym korpusem :)

hijax_pl napisał/a:
danielw2499, nic się nie martw - tym zestawem zrobisz fajne zdjęcia, nie gorsze niż innym korpusem :)

o czym zresztą wspominałem ponieważ ma świetną matrycę więc tylko wyciskać z niej soki,
powodzenia :)

hijax_pl napisał/a:
Szkoda, że się nie przyłożyłeś do tego porównywania. Wyszło tragicznie, amatorsko. I nic nie prostuje, a jeszcze więcej nieładu wprowadza dla potomnych czytelników. :neutral:

bo pomyliłem bitrate sekwencji video? daj spokój ;)
wiesz ja raczej mam żal do Ciebie że nie naświetliłeś odpowiednio różnic jakie w praktyce niesie brak silnika AF w korpusie i został z tym "oklejeniem gumą" oraz "lepszym" LCD, które w praktyce okazują się bzdurą

wybrał D3100 głównie dzięki lekturze tego wątku i mam wątpliwości czy był świadom różnic z porównania które wcześniej przytoczyłem

mam nadzieję, że aparat będzie mu się dobrze sprawował i spełni jego oczekiwania

B o g d a n napisał/a:
Tak pomiędzy świątecznym sernikiem, a makowcem zapytam tylko, czy widział ktoś film, w którym jedno ujęcie ma choćby 30 sekund?
Nawet chyba amatorzy takich knotów nie robią.

Widział. Zdecydowanie nie zrealizowali ich amatorzy ;-)

http://www.filmweb.pl/for...4%99cia,1104199

pan.tadeusz napisał/a:
nie widzę tutaj konstruktywnych odniesień
Ależ proszę bardzo:
pan.tadeusz napisał/a:
A33 czas nagrania 29 min

A33 przy włączonej stabilizacji będzie po 4min (latem) wyłączało się na "pół godziny". A D3100 po skończonym klipie 10min będzie mogło rejestrować kolejny...
pan.tadeusz napisał/a:
A33 powiększenie 1.1 pokrycie 100% punkt oczny: 19mm regulacja +4/-4 dpt
D3100 powiększenie 0.8 pokrycie 95% punkt oczny: 18mm regulacja +0.5/-1.7 dpt
masz mały tunelik oparty o układ luster
Małe tuneliki to są w lustrzankach Sony. Naprawdę nie widzisz różnicy między tymi "tunelikami"?
pan.tadeusz napisał/a:
ale przede wszystkim jest duży i jasny więc pracuje się z nim bardzo wygodnie czego o tym z D3100 powiedzieć raczej nie można
To z praktyki? Czy tylko reminiscencje teoretycznego "tunelika"?
D3100 ma taki sam wizjer jak D5000. A o D5000 złego słowa powiedzieć nie mogę. Fakt - to nie pryzmat, ale DA się na nim pracować wygodnie.
pan.tadeusz napisał/a:
A33 921k punktów uchylny/obrotowy z podbiciem jasności w słoneczny dzień
D3100 230 punktów
Faktycznie. Tylko czy taka rozdzielczość wyświetlacza jest aż tak istotna? Ja wiem, że lepiej mieć 921k punktów, ale ... czy 230k by Cię jakoś ograniczało?
pan.tadeusz napisał/a:
bracketing, który nie wiedzieć czemu można znaleźć w najtańszych kompaktach ale Nikon zarezerwował go dla wyższej półki
Podaj mi proszę te najtańsze kompakty, które takową funkcję posiadają.
pan.tadeusz napisał/a:
tylko dlaczego kupiłeś body pozbawione silnika AF?
to w pewnym stopniu ogranicza wybór szkieł, a przecież miał on być kluczowym argumentem
Wyboru nie ogranicza. Co najwyżej zakres funkcjonalności. Nie wiem czy wiesz, że silnik w korpusie to nie wszystko, są takie szkła, które będą sprawiały większy problem niż brak AF. Ale ale... czyżby oferta szkieł DX była taka skąpa?
pan.tadeusz napisał/a:
gdybyś wybrał body ze śrubokrętem to dokupiłbyś sobie tanią i świetną AF 50 mm f/1.8D
Dokpić może. Ale 50/1.8 będzie bez AF. A zamiast niej niewiele dokładając można kupić 35/1.8DX. Też szkło świetne, tanie i bardziej poręczne na cropie
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli koniecznie musiał to być Nikon to trzeba było mierzyć od D90 wzwyż
Nie - jeśli istotnym byłoby wsparcie nawet dla szkieł Ai - wtedy zabawa zaczyna się od D7000 wzwyż ;)
pan.tadeusz napisał/a:
na domiar złego zakupiłeś zestaw z przeciętnym dualkitem zamiast celować w 18-105 mm
Primo nie wiesz czy to 18-55 czy 18-55VR. A 18-55VR wcale taki zły nie jest. Secundo - nowy 55-300 też niczego sobie. Ale rozumiem, że tego nie wiesz .. jeszcze ;)
pan.tadeusz napisał/a:
nie piszę tego aby popsuć Ci świąteczny humor ale ktoś z podobnym dylematem mógłby się zasugerować i tak jak Ty wybrać bardzo przeciętnego kastrata
chyba nie do końca świadomie
Ostatnio byłem w sklepie i słyszałem namawianie klienta na NEXa. Że bez opcji "zdjęcie o zmierzchu" czy panoramy 3d nie ma sensu fotografia ;)

hijax_pl napisał/a:

A33 przy włączonej stabilizacji będzie po 4min (latem) wyłączało się na "pół godziny". A D3100 po skończonym klipie 10min będzie mogło rejestrować kolejny...

I znowu manipulujesz :P
Dobrze wiesz, że stabilizację można wyłączyć, a D3100 w body jej po prostu nie ma.
Zgaduję, że o tych 4 minutach to własnie te wspomniane przez Ciebie mondrości z internetu ;)

hijax_pl napisał/a:
Małe tuneliki to są w lustrzankach Sony. Naprawdę nie widzisz różnicy między tymi "tunelikami"? To z praktyki? Czy tylko reminiscencje teoretycznego "tunelika"?
D3100 ma taki sam wizjer jak D5000. A o D5000 złego słowa powiedzieć nie mogę. Fakt - to nie pryzmat, ale DA się na nim pracować wygodnie.

Widzę różnicę w polu widzenia pomiędzy A33 i D3100 na korzyść tego pierwszego, tyle.

hijax_pl napisał/a:
Faktycznie. Tylko czy taka rozdzielczość wyświetlacza jest aż tak istotna? Ja wiem, że lepiej mieć 921k punktów, ale ... czy 230k by Cię jakoś ograniczało?

Tak, wszystko jest kwestią uzasadnień ;)

hijax_pl napisał/a:
Podaj mi proszę te najtańsze kompakty, które takową funkcję posiadają.

PRAKTICA Luxmedia 12-Z5? Może być? Ma też wykrywanie uśmiechu i mrugania ;)

hijax_pl napisał/a:
Wyboru nie ogranicza. Co najwyżej zakres funkcjonalności. Nie wiem czy wiesz, że silnik w korpusie to nie wszystko, są takie szkła, które będą sprawiały większy problem niż brak AF. Ale ale... czyżby oferta szkieł DX była taka skąpa?
Dokpić może. Ale 50/1.8 będzie bez AF. A zamiast niej niewiele dokładając można kupić 35/1.8DX. Też szkło świetne, tanie i bardziej poręczne na cropie

Ech d_pa jesteś hijax_pl bo znasz się na tym dobrze i trzeba go było pchnąć na puszkę ze śrubokrętem i szepnąć słowo o kitach. Wiesz dobrze, że zyskałby sporo ale mam wrażenie uparłeś się aby tylko nie ten Soniak i ograniczyłeś swoją krytykę bo może budżet by go przytrzymał. I to mnie własnie sprowokowało aby napisać jak jest w istocie bo pewnie niejeden taki przejrzy ten temat.

Autorowi życzę dużo ładnych zdjęć z tego Nikona bo można z niego sporo wycisnąć :)

hijax_pl napisał/a:
Ostatnio byłem w sklepie i słyszałem namawianie klienta na NEXa. Że bez opcji "zdjęcie o zmierzchu" czy panoramy 3d nie ma sensu fotografia ;)

Szczerze powiem, że nie wiem ile w tym prawdy i czasem mam wrażenie, że demonizuje się tych sprzedawców z FJ. Tu raczej sytuacja była odwrotna - leżało mu Sony ale dowiedział się na forum, że lustrzanką nie jest i ogólnie będzie passe. Nie chcę się w to zagłębiać. W każdym razie pachnie mi takie gadanie jakąś spiskową ideologią i pozwól ale więcej się nie odniosę :)

pan.tadeusz napisał/a:
I znowu manipulujesz :P
Dobrze wiesz, że stabilizację można wyłączyć, a D3100 w body jej po prostu nie ma.
Zgaduję, że o tych 4 minutach to własnie te wspomniane przez Ciebie mondrości z internetu ;)

Nie manipuluję - to dane ze strony Sony :razz: http://esupport.sony.com/...=424&mdl=SLTA33
Fakt w sony można wyłączyć, ale w D3100 jest ona w obiektywie i nie przeszkadza - więc nie trzeba jej wyłączać :)
pan.tadeusz napisał/a:
Widzę różnicę w polu widzenia pomiędzy A33 i D3100 na korzyść tego pierwszego, tyle.
A to A33 ma optyczny tunelik? :D
pan.tadeusz napisał/a:
Ech d_pa jesteś hijax_pl bo znasz się na tym dobrze i trzeba go było pchnąć na puszkę ze śrubokrętem i szepnąć słowo o kitach.
Chyba naprawdę nie wiesz o czym mufisz :zalamany:
pan.tadeusz napisał/a:
Wiesz dobrze, że zyskałby sporo
O jakim "sporo" mówisz? O nikkorach 50/1.8 i 85/1.8? To jest SPORO? :shock:
pan.tadeusz napisał/a:
Szczerze powiem, że nie wiem ile w tym prawdy i czasem mam wrażenie, że demonizuje się tych sprzedawców z FJ
To nie FJ - w tym przypadku to Saturn. :razz:

hijax_pl napisał/a:

Nie manipuluję - to dane ze strony Sony :razz: http://esupport.sony.com/...=424&mdl=SLTA33

manipulujesz używając skrótów myślowych typu "latem" i porównujesz wartość ze stabilizacją do tej bez w D3100.
dodatkowo dane z tabelki podane są w przybliżeniu
tak więc jeśli przyjmiemy za lato 30'C to masz bez stabilizacji (czyli jak w D3100) approx. 22 min w stosunku do 10.

hijax_pl napisał/a:
Fakt w sony można wyłączyć, ale w D3100 jest ona w obiektywie i nie przeszkadza - więc nie trzeba jej wyłączać :)

wszystko ma swoją cenę ;)
dobrze też wiesz, że jak się uprzesz to kupisz sobie do tej alfy obiektyw ze stabilizacją
ale wiem, już pisałeś że stabilizacja w A55 to chybiony pomysł i nie zamierzam Cię przekonywać ;)

hijax_pl napisał/a:
Chyba naprawdę nie wiesz o czym mufisz :zalamany: O jakim "sporo" mówisz? O nikkorach 50/1.8 i 85/1.8? To jest SPORO? :shock:

np o tym:
hijax_pl napisał/a:
No jednak różnice są dość spore o ile nie patrzeć na matryce. Przede wszystkim (w kolejności istotnej dla mnie) wizjer oparty na pryzmacie, dwie rolki, ustawianie głównych parametrów ekspozycji bez łażenia po menu, górny wyświetlacz, sterownik zdalnego błysku CLS, współpraca z obiektywami serii AF-D, porządny ekran LCD + sporo pierdółek w menu...

W czym wygrywa D3100? Ma FullHD i jakiś tam AF przy tych filmach, o 2Mpix więcej, karty SDXC i tryb przewodnika dla osób nie znających się na technicznej stronie fotografii.

hijax_pl napisał/a:
To nie FJ - w tym przypadku to Saturn. :razz:

Zatem jest ICH więcej :D

pan.tadeusz napisał/a:
manipulujesz używając skrótów myślowych typu "latem" i porównujesz wartość ze stabilizacją do tej bez w D3100.
Porównuję czas nagrania ze stabilizacją latem na plaży :lol:
pan.tadeusz napisał/a:
tak więc jeśli przymiemy za lato 30'C
A według Ciebie czarny korpus na słońcu się nagrzewa powyżej temperatury otoczenia czy nie? ;)
pan.tadeusz napisał/a:
to masz bez stabilizacji (czyli jak w D3100)
Usilnie próbujesz wszystkim wmawiać, że stabilizacja w szkłach nie występuje? :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
approx. 22 min w stosunku do 10.
Przy dużo gorszym bitracie, co już zostało przedstawione wyżej. :wink:
pan.tadeusz napisał/a:
wszystko ma swoją cenę
A jak porównujesz? Jaka jest cena modułu VR np w Nikkorze 18-105VR, a ile kosztuje w 18-55VR? ;)
pan.tadeusz napisał/a:
dobrze też wiesz, że jak się uprzesz to kupisz sobie do tej alfy obiektyw ze stabilizacją
Mówisz o Sigmach? Hm... Dużo ich jest? Rozumiem, że z czasem będzie więcej ;)
pan.tadeusz napisał/a:
ale wiem, już pisałeś że stabilizacja w A55 to chybiony pomysł i nie zamierzam Cię przekonywać
Nie - przeciwstawiam się twierdzeniom, że jak korpus nie ma wbudowanej stabilizacji to używać jej nie można.
pan.tadeusz napisał/a:
np o tym:
Nie wiem czy zauważyłeś, ale ten wątek zaczął się o braku silnika AF, a nie różnic półkowych między D3100 a D90 ;)

Miłej niedzieli ;)
lupo57 - Sob 25 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
Miłej niedzieli ;)

widzisz hijax_pl i pozamiatane, brak argumentów do dyskusji i do razu miła niedziela :wink: