forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - szukam obiektywu do foto zwierząt ptaków itp

kaurak - Wto 07 Gru, 2010
Temat postu: szukam obiektywu do foto zwierząt ptaków itp
myślę o zakupie lustrzanki cyfrowej a co za tym idzie również obiektywu,jak w temacie napisalem chcialbym robic foto zwierząt i ptaków często biore udział w konkursach dla amatorów tego rodzaju fotografii. dlatego tez potrzebuje lepszy sprzęt niz olympus SP-570 UZ który nie zaspakaja juz moich potrzeb. myslę o obiektywie nikkorAF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR jezeli kupię nikona i Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM jezeli bym kupił canona .Mniejsze ogniskowe pokryje mi kit który kupię z body.a moze polecilibyscie cos z tamrona czy sigmy ktore da się podpiąc do canona i nikona w cenie do 2500zł dziękuje z góry za odpowiedź
dr11 - Wto 07 Gru, 2010

Z tych dwóch Nikkor wypada lepiej. Miałem Canona, ma mało przecyzyjny AF i max jakość po przymknięciu o 2 działki na długim końcu. Za to stabilizację ma dobrą.
Nikkor jest lepszy optycznie i ma dokładniejszy AF.

Suche porównanie: http://the-digital-pictur...omp=4&APIComp=0

Baku - Wto 07 Gru, 2010

Z kolei 70-200/4 Canona nie ma stabilizacji i dodatkowych 100 mm, choć jest jaśniejszy i ma b. dobry AF.
Do zwierzyny to by się przydało coś dłuższego. W systemie Canona bezkonkurencyjny jest 100-400IS.

tylko cena100-400IS mnie narazie przerasta może cos z tamrona np SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Baku - Wto 07 Gru, 2010

Może warto poczekać albo dobrać jakimś kredytem? Podejrzewam, że prędzej czy później skończysz z jakąś firmową 400tką (o ile to foto przyrodnicze to tak na poważnie).
moronica - Wto 07 Gru, 2010

jest jeszcze np nikkor af-s 300mm f/4 albo sigma 100-300 f/4
w przyszlym roku sa szanse na odswiezenie nikkora 80-400, moze nawet na wiosne

dr11 - Wto 07 Gru, 2010

Istnieje też Canon 300L f/4 IS, co ma fajną stabilizację i poręczny jest. Oraz 400L f/5.6 który daje świetny obrazek.

foto narazie to rekreacja i raczej nie będzie to mój przyszły zawód choć kto wie mam dopiero 16lat narazie na body i obiektyw (narazie kit) + karta i pokrowiec i potrzebne bibelot mam jakies 6000 a dopiero za jakiś czas moze w wakacje jakąs kase zalatwie to kupie lepszy obiektyw ale na pewno nie bendzie to obiektyw za 4500i więcej bo po prostu kasy nie starczy moze jak będę dorosły i jakas praca bendzie to kupie dobre obiektywy ale na razie nie ma szans

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 13:52 ]
może wrócę do początku wątku czy ktorys z wymienionych przezemnie obiektywów jest do foto zwierząt dobry jak na muj poziom (zdjęcia robię 2 lata)w większości robię zdjęcia ptakom i małym zwierzątkom np wiewiórki zające itp prawie ngdy większym zwierzętom a moze sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS albo dłuższa Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 DG APO OS HSM

RB - Wto 07 Gru, 2010

kaurak napisał/a:

może wrócę do początku wątku czy ktorys z wymienionych przezemnie obiektywów jest do foto zwierząt dobry jak na muj poziom (zdjęcia robię 2 lata)w większości robię zdjęcia ptakom i małym zwierzątkom np wiewiórki zające itp prawie ngdy większym zwierzętom a moze sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS albo dłuższa Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Jak możesz kupić któregokolwiek z nich to kup to ten drugi. Można nim zrobić naprawde fajne zdjęcia łatwiej niz tym pierwszym ;-)

Ale fotografia dzikich zwierzątek to dużo wiedzy (poza fotograficznej także), czasu i cierpliwości. Bardzo dobry lub dobry obiektyw tylko ułatwia sprawę. Kiepski może niestety utrudniać.

interesuje się przyrodą lubi w wolnym czasie iść do lasu pozbierać grzyby latem jagody i często trafiam na jakieś ptaszki czasem sarny ale to w tym roku ze 3 razy więc mówisz ze lepiej kupic Sigme 120-400mm f/4.5-5.6 DG APO OS HSM
RB - Wto 07 Gru, 2010

kaurak napisał/a:
interesuje się przyrodą lubi w wolnym czasie iść do lasu pozbierać grzyby latem jagody i często trafiam na jakieś ptaszki czasem sarny ale to w tym roku ze 3 razy więc muwisz ze lepiej kupic Sigme 120-400mm f/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Mówię, że lepiej tą niz Sigme 70-300

a canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM albo nikkornikkorAF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR który z tych 3 bo sigma 70-300odpada

nikonowski 70-300 jest ostrzejszy. czemu nie porownasz sobie testow na optycznych? po to one sa
maput - Wto 07 Gru, 2010

Bo łatwiej zadać pytanie i poczekać na odpowiedź niż samemu się w tabelkach zagłębiać ;)

to fak łatwiej ale chodzi głównie o to ze na różnych innych forach piszą różnie raz nikon raz canon a jeżeli ktorys z systemowych obiektywów nikon canon to decyduje to tez o wyborze aparatu bo polecili mi sugerowac się obiektywami bo różnice w body które mnie interesują nie są znaczne w jednym nieco lepszy canon w drugim nikon przynajmniej tak mi powiedziano

no to jasne ze rozni uzytkownicy na roznych forach podaja rozne propozycje. kolejna opinia na kolejnym forum niewiele tu wniesie, dlatego odeslalam cie do testow. zdjecia testowe, listy plusow i minusow, to naprawde zadna filozofia. dla jednych liczy sie swiatlo, dla innych ostrosc czy szybkosc AF, inni maja alergie na aberracje, nikt za ciebie nie zdecyduje co jest dla ciebie najwazniejsze. jak juz bedziesz to wiedzial i zawezisz wybor to bedzie mozna cos konkretniej poradzic
Usjwo - Wto 07 Gru, 2010

kaurak napisał/a:
piszą różnie raz nikon raz canon

I nie licz na to ze ktos ta kwestie rozstrzygnie, ona jest stara jak nikon i canon.

ophiuchus - Wto 07 Gru, 2010

kaurak, przejrzyj temat "Fotografia ptaków" w dziale "Nasze zdjęcia" i poszukaj postów użytkownika Ademos. Ów kolega fotografuje Nikonem D5000 z Sigmą 120-400. Może to da ci trochę wskazówek ;)

zękuję za rade MANIAK zapytam tego kolegę
Amedos - Wto 07 Gru, 2010

ophiuchus napisał/a:
kaurak, przejrzyj temat "Fotografia ptaków" w dziale "Nasze zdjęcia" i poszukaj postów użytkownika Ademos. Ów kolega fotografuje Nikonem D5000 z Sigmą 120-400. Może to da ci trochę wskazówek ;)

Gdybyś jeszcze napisał wspaniale fotki, to bym był bardziej dowartościowany :wink:

Dam Ci link do paru fot, na fanfoto, bo tu mi galerii nie chcą dać musze zasłużyc ;) Nie ma tam wielu fot, bo jakoś tam mi się nie chce dawać. Tutaj przynajmniej na optyczne nie ma tego problemu który zwie się TWA.
Ptoki Makro nie robione tym obiektywem ;)

Co ja Ci moge poradzić. Nikona d5000 i sigme 120-400 ;) Canona i do też może tą sigme.
Poczytaj testy, komentarzy już nie czytaj, bo wtedy nie kupisz żadnego aparatu.
Robie tym aparatem i jakoś mi nic nie przeszkadza, może przydało by się więcej przycisków, ale z tym też se radze.

ophiuchus - Wto 07 Gru, 2010

Amedos, nie chciałem popsuć niespodzianki :P
mavierk - Sro 08 Gru, 2010

A może zapolować na Nikkora AF 300/4 ED? Czasem na forum nikona występuje w cenie 1800-2000zł. Ostrość, światło, jakość AF oraz możliwość przypięcia konwertera czynią z niego całkiem fajny sprzęcik do ptaków w nie najgorszej cenie :)
kaurak - Czw 09 Gru, 2010

dobry pomysl
moronica - Czw 09 Gru, 2010

http://cgi.ebay.es/Nikon-...=item588b0a3dae
aktualnie 300eur, 12h do konca

komor - Czw 09 Gru, 2010

Amedos napisał/a:
bo tu mi galerii nie chcą dać musze zasłużyc

Normalnie klapsa zaraz dostanie… :) Pisz do Goltara, że ma Ci dać galerię. I załatwione.

Sunders - Czw 09 Gru, 2010

Amedos napisał/a:
Dam Ci link do paru fot, na fanfoto, bo tu mi galerii nie chcą dać musze zasłużyc

:shock:
komor napisał/a:
Pisz do Goltara, że ma Ci dać galerię.

Amedos, napisz czy twoje podanie zostało załatwione pozytywnie. Nie wiem, czy w razie problemów mogę Ci odstąpić swoją :???: