|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka dla pasjonata .
siubul22 - Wto 07 Gru, 2010 Temat postu: Pierwsza lustrzanka dla pasjonata . Witam , zabieram się do zapuku lustrzanki , dotychczas fotografowalem :
- makra
- krajobrazy
- portrety
- czasem ujecia sportowe ,
i tego wymagam od lustrzanki , chciałbym też nagrywać filmy (nie dluższe niz 30 minut) ,
do wydania mam mniej niż 3000 zł .
Bardzo przystępna wydaje mi się Sony A33 (a55 odrzucam ponieważ gps jest mi zbędny) , Co myślicie o tym aparacie , czy dobrz nada się dla początkującego fotoamatora z zamilowania .
maput - Wto 07 Gru, 2010
Każda lustrzanka EL nada się dla początkującego fotoamatora. Idź do sklepu i się pobaw.
Nie patrz na aparaty, poszukaj w jakim systemie znajdziesz szkła, które by Cię interesowały. Zresztą podobnych tematów na forum znajdziesz pełno, wystarczy poczytać.
Swoją drogą - te Soniaki nowe to kurcze albo są tak dla amatorów ciekawe same w sobie, albo sprzedawcy mają z nich niesamowite prowizje...
Baku - Wto 07 Gru, 2010
Sprawna kampania reklamowa...
Inaczej nie ogarniam tego zjawiska. Dwucyfrowe alfy to chyba ostatnie aparaty jakie brałbym pod uwagę...
siubul22, przejrzyj chociaż ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13484
Wujek_Pstrykacz - Wto 07 Gru, 2010
Magia reklamy robi swoje, moja niespełniona miłość to reklamuje, a to jednak znana twarz w TV, więc ludzie wierzą jej
Ja sam napaliłem się na 10 kl/s A55, ale teraz już nieco ochłonąłem
siubul22 - Wto 07 Gru, 2010
Baku ten link już przeczytałem wczoraj , wiecie co na mnie reklama nie działa bo a55 odrzucam na starcie bo nie potrzebny mi gps , a wystarczy 7 klatek na sekundę , tak jak już mówiłem aparatu używam praktycznie co weekend a , że teraz ceny trochę spadną na święta jak co roku to zdecydowałem się na lustrzankę (choć niektórzy tu a33 nie chcą nazwać lustrzanką ) Wujek a czy jesteś posiadaczem a55 ?
kasiakaaz - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | Wujek a czy jesteś posiadaczem a55 ? |
A uchowaj Boże! Chcesz, aby egzorcyzmy trzeba było nad Wujkiem odprawiać?
A, tak na poważnie - maput, dobrze prawi...:
maput napisał/a: | Każda lustrzanka EL nada się dla początkującego fotoamatora. Idź do sklepu i się pobaw.
Nie patrz na aparaty, poszukaj w jakim systemie znajdziesz szkła, które by Cię interesowały. Zresztą podobnych tematów na forum znajdziesz pełno, wystarczy poczytać. |
Nie stałem się niestety jej posiadaczem, rozstałem się z bagnetem A jakieś 6 lat temu. Kompletnie nie żałuje
Oj przepraszam bardzo, mam Minoltę Dynax 7, to też bagnet A.
właśnie problem w tym że a33 miałem w ręku i bardzo wygodnie mi się ją trzyma dużo lepiej niż canona EOS 550d , ale niestety gościu w sklepie nie chciał mi dać baterii żebym sobie oblukał menu itp ale w sobotę wybiorę się do Mediamarktu może tam będą mieli jakiś ciekawy testowy egzemplarz , a co do obiektywu to na start wystarczający będzie 18-55 , ale z innymi obiektywami nie powinno być problemu ponieważ w Tarnowie jest dość dużo sklepów z akcesoriami i obiektywami jak i samymi Lustrzankami .
Do Wujek : a gdyby przyszedł do Pana 19 letni amator z prośbą o doradę i wyżej wymienionymi wymaganiami co by Pan polecił ?
RB - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | właśnie problem w tym że a33 miałem w ręku i bardzo wygodnie mi się ją trzyma dużo lepiej niż canona EOS 550d ,
|
Niestety, trzymanie a33 itede bez baterii nie ma sensu. Brak baterii po prostu uniemozliwia sprawdzenie na 'własnych oczach' najbardziej kontrowersyjnego elementu tego aparatu. Wizjera.
A po jaka cholerę Ci 7 klatek na sekundę, że śmiem zapytac
7 klatek mi potrzebne bo jestem "pomocnikiem" trenera piłki ręcznej i często pasuje zrobić szkoleniowe zdjęcia np. zwodu , wyskoku i akurat do tego bo puszczanie filmu zrobionego kamerą analogową (taka posiadam) zatrzymując klatkę nie ma sensu w dzisiejszych czasach.
Tak wiem że nie ma sensu "zabawa"aparatem bez baterii ale dzięki temu sprawdziłem sobie to jak leży w mojej dłoni i wg. mnie w tym elemencie wygrywa z Eos'em 550d
siubul22 napisał/a: | Do Wujek : a gdyby przyszedł do Pana 19 letni amator z prośbą o doradę i wyżej wymienionymi wymaganiami co by Pan polecił ? |
Z Sony poleciłbym np. A580.
siubul22 napisał/a: | Tak wiem że nie ma sensu "zabawa"aparatem bez baterii |
Dlatego nie masz bladego pojęcia o wizjerze tego aparatu, tu Twoje emocje co do tego modelu(A33) powinny się mocno ostudzić
a możecie mi tak w skrócie powiedzieć czym się różni a33 od a580 oprócz Ceny , a o co chodzi z tym wizjerem ? bo nie rozumiem , ja sam nie zawsze patrzyłbym w wizjer tylko też używał podglądu na żywo z "monitora"
RB - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | 7 klatek mi potrzebne bo jestem "pomocnikiem" trenera piłki ręcznej i często pasuje zrobić szkoleniowe zdjęcia np. zwodu , wyskoku i akurat do tego bo puszczanie filmu zrobionego kamerą analogową (taka posiadam) zatrzymując klatkę nie ma sensu w dzisiejszych czasach.
|
Cóż, jeśli ten parametr jest dla Ciebie bardzo istotny, to przy takim funduszu masz małe pole manewru.
Oczywiście - istnieje jeszcze 'mały' problem. Odpowiedniego obiektywu którym te wyskoki w hali będziesz fotografował i poprawnego działania autofokusa. Ale szybkostrzelności dwucyfrowych alf za stosunkowo małe pieniądze po prostu gdzie indziej nie znajdziesz.
[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 19:39 ]
siubul22 napisał/a: | a o co chodzi z tym wizjerem ? bo nie rozumiem , ja sam nie zawsze patrzyłbym w wizjer tylko też używał podglądu na żywo z "monitora" |
w a33 nie masz wizjera optycznego tylko patrzysz na malutki ekranik na którym jest wyświetlany obraz z matrycy. W a580 patrzysz przez układ wyłącznie optyczny.
Jeśli dotychczas nie miałeś większych doświadczeń z lustrzankami - to nie sądzę byś bardzo cierpiał w a33.
RB 7 klatek ma też a450 tylko że ona odpada ze względu na brak filmów , a580 to też dość ciekawa propozycja ale niestety cenowo odpada ponieważ a33 z karta 16gb pokrowcem dwiema bateriami i gwarancja na 5 lat mogę miec za 2750 , a a580 body plus 18-55 z 2 letnia gwarancja to koszt ok 3200 .
Edit , z lustrzankami to ostatnio 3 godziny współpracy z eosem 550d bardzo udanej lecz nie wygodnie mi się trzymało ten aparat , oraz kilka dni zabawy nikonem d40 , i jakoś nikony do mnie nie przemawiają , nawet dlatego ze serwis jest dość "kulawy"
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010
Kup tę A33, dobra będzie dla Ciebie.
wiesz Luke , też myślę że a33 będzie najlepszym wyborem ponieważ na a580 po prostu mnie nie stać a 560 będzie dostępna podobno w marcu a , aż Tyle czasu nie mam ...
Ale zobaczymy w piątek udam się do Sony center i może uda mi się dorwać egzemplarz testowy i mam nadzieję że jeszcze bardziej się przekonam do Jej zakupu .
RB - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | wiesz Luke , też myślę że a33 będzie najlepszym wyborem ponieważ na a580 po prostu mnie nie stać |
Tylko pamiętaj, że fotografia, nawet dokumentacyjna sportu w hali będzie wymagała troche innego obiektywu niz 18-55. Sorry, ale jakies długie (200 mm) szkło bedziesz musiał mieć. I to najlepiej aby było z jakim takim AF-em...
hijax_pl - Wto 07 Gru, 2010
siubul22, to czy to będzie A33 czy A580 nie ma znaczenia jeśli będziesz miał kitowe szkło 18-55. Jeśli już się wybierasz do Sony Center to tak - tam się pobawisz nim - weź w rękę i zamiast robić panoramy, do których pewnie Cię będzie obsługa zachęcać - zobacz co widzisz przez ten obiektyw ustawiony na 55mm. Wyobraź sobie że jesteś na hali/boisku i spróbuj wyostrzyć na jakiegoś człowieka oddalonego na podobny dystans. Zrób zdjęcie - zobacz ile widać na zdjęciu, czy jesteś w stanie wykorzystać takie zdjęcie do oceny zwodu czy wyskoku. Jeśli będzie OK to OK. A jeśli za małe - zapytaj się w sklepie o większą ogniskową...
[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:29 ]
RB, ubiegłeś mnie
Dziękuję Wam za porady tak zrobię . Gdyby nie szkoła to zrobiłbym to nawet zaraz ale niestety jeszcze maturka w maju ... , a co do obiektywu to tak wiem że przydałby mi się 55-200 bo jak robiłem zdjęcia ostatnio na meczu pożyczonym Canonem Eos 550d to czasem obiektyw o max ogniskowej 135 nie wystarczał , ale to , to w swoim czasie najpierw muszę zakupić lustro z kitem , pouczyć się trochę a dopiero potem zainwestować , tylko szkoda że na tym forum nie ma żadnego właściciela a33 , być może będę pierwszym jeśli by tak było to na pewno pokusiłbym się o "mini test" dla forum.optyczne.pl
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | ...szkoda że na tym forum nie ma żadnego właściciela a33... |
Jest. Tylko jakoś nie bardzo zadowolony z nowego nabytku...
wiesz co Luke , ja Wam odpowiem czy jestem zadowolony jak kupię i potestuję )
RB - Wto 07 Gru, 2010
siubul22 napisał/a: | ... a co do obiektywu to tak wiem że przydałby mi się 55-200 |
powiedzmy, że conajmniej...
A ja sadze, że jeśli chcesz naprawdę aparat równiez do tej dokumentacji zwodów i wyskoków to nie kupując dłuższego obiektywu zostajesz z łapką w nocniku. I to nie jest kwestia nauczenia się - bo z 18-55 to fotografii okołosportowej się najzwyklej w świecie uczyc nawet nie zaczniesz.
A jak się juz wybierasz do sklepu - to naprawdę popatrz tez na inne aparaty niż a33.
Oczywiście że popatrzę Szkoda że nie jest dostępna a560 bo może była by dobrą alternatywą dla a33 , no ale cóż zobaczymy jak to będzie .
RB. Ale nie wykluczone jest to że do zawodnika najzwyczajniej w świecie podczas treningu będę mógł podejść , często tak się dzieje gdy na najlepszym zawodniku pokazujemy jak reszta ma robić więc mogło by to być wyjście takie przejściowe
Ale można jeszcze nabyć A550. To jeszcze prawdziwa lustrzanka, z prawdziwym wizjerem, też ma tam coś ponad 5kl/s. To powinien być lepszy wybór niż legendarna juz tu na forum A33(55).
hijax_pl - Wto 07 Gru, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | legendarna juz tu na forum A33(55). |
Jestem aktualnie poza Polską i muszę powiedzieć, że te aparaty nie są w ogóle w tutejszej tv reklamowane. Pewnie z powodu braku znaku rozpoznawczego (Martyny)
Za to klip z "sambodromu" z nex5 w roli głównej - non stop. Do znudzenia...
RB - Wto 07 Gru, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ale można jeszcze nabyć A550. To jeszcze prawdziwa lustrzanka, z prawdziwym wizjerem, też ma tam coś ponad 5kl/s. To powinien być lepszy wybór niż legendarna juz tu na forum A33(55). |
ja się coraz bardziej obawiam, ze my sobie tak to piszemy sobie a muzom... bo własciwie lustrzankowość i wizjerowość nie jest wcale przez ludzi az tak chciana.
ja z tego Sony też wolabym 450 lub 550 (choć i to nie jest nic co bym chciał mieć), ale czy to będzie lepszy wybór dla szanownego inicjatora wątku?
Pojęcia nie mam... ale jak komus zalezy na rejestracji czego by się nie wymyśłiło (ma zrobic szybka serię, kręcić filmy, ma byc małe itede...) to raczej właśnie takie sono-wynalazki są tu ciekawsze niż 'tradycyjne' korpusy. To maja być aparato-kamery do wszystkiego, ale też do niczego na poważnie. A mam wrażenie, że my sobie gadamy o tym jak fotografujemy od 25-30 lat i co z tej perspektywy nam sie podoba. A to już... nie te czasy, nie te pytania, nie te zainteresowania.
Coś w tym jest, ja mam bardzo tradycyjne podejście do idei lustrzanki, dla mnie więc A33/55 jest po prostu zamarzającym na mrozie gadżetem
RB - Wto 07 Gru, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Coś w tym jest, ja mam bardzo tradycyjne podejście do idei lustrzanki, dla mnie więc A33/55 jest po prostu zamarzającym na mrozie gadżetem |
No z mojego punktu widzenia też. Ale jak ktoś chce miec takie kombo co spiewa, tańczy, ugotuje zupę i dziecko poniańczy (a tacy użytkownicy obecnie jak widać całkiem niemały 'target') to owa alfa jest niegłupią zabawką.
Naprawdę, tu Sony poszło do przodu - odspoiło się od starych, nierozwojowych tetryków co sobie robia zdjęcia i od tego co Nikon i Canon chcieli spokojnie sprzedawac jeszcze przez najblizszych 70 lat... i może uda się zrobić coś 'do wszystkiego' po trochu i to w niezłej (acz nigdzie nie najwyzszej i zachwycającej) jakości.
Baku - Sro 08 Gru, 2010
Wszystko fajnie, wygląda na to że sprzęt został już wybrany ale pytanie co dalej...
Kupowanie tego z kitem 18-55 jest bez sensu. Żeby w ogóle coś kupić i robić zdjęcia to przydałby się DT 16-105 (choćby i używany) a w przyszłości 70-200/2.8 (Sigmy czy Tamrona). Zakup korpusu to dopiero początek zabawy...
MC - Sro 08 Gru, 2010
Baku napisał/a: | Kupowanie tego z kitem 18-55 jest bez sensu. |
Z powodu?
RB - Sro 08 Gru, 2010
Baku napisał/a: |
Kupowanie tego z kitem 18-55 jest bez sensu. Żeby w ogóle coś kupić i robić zdjęcia to przydałby się DT 16-105 (choćby i używany) |
Nie. 16-105 (i zresztą podobne konstrukcje z innych firm tez) nie jest aż taka rewelacją w porównaniu z nowymi obiektywami 18-55 jak to pokutuje - ma miły zakres dbdb ostrośc na środku prawie zawsze i niezłą jakość ogółem jak się go domknie ale... jest ciemny jak cholera (on baaardzo szybko ciemnieje), ostrość po bokach nawet przy zamknięciu o 1-2 działki jest conajwyżej nieciekawa i jest drogi. To nie jest zły obiektyw - używam i lubię, ale akurat w porównaniu z 18-55 to on ma tylko dwa atuty: zakres i lepsza konstrukcja mechaniczna. Akurat 18-55 nie jest już niczym tak zdrożnym jak stary 18-70. To całkiem niezły tani obiektyw.
Baku napisał/a: | a w przyszłości 70-200/2.8 (Sigmy czy Tamrona). |
A to jest już prawie pewne.
siubul22 - Sro 08 Gru, 2010
Tak jak już wcześniej napisałem , w piątek udam się na dogłębne oględziny a33 i nie tylko , właśnie dziś w szkole bawiłem się szkolną a550 i dla mnie to też bardzo przyjemny aparacik tylko niestety brak filmów , kurde zabiła klina mi trochę a580 gdyby nie ta cena to nawet bym się o nią pokusił .
Co do obiektywu to już napisałem wyżej że na start musi mi wysterczać 18-55 kitowy , ale będę cały czas szukać Sigmy/Tamrona coś typu 70-300 tylko jak fundusze się znajdą .
A powiedzcie mi jeszcze dlaczego napisaliście "zamarzające zabawki" czy jakoś podobnie ? mają z tym jakiś problem ? bo to że przegrzewają w cieple to wiem ale o tym nie słyszałem .
Baku - Sro 08 Gru, 2010
16-105 poleciłem głównie ze względu na dłuższy zakres. W tej sportowej fotografii każdy milimetr ponad 50 może być użyteczny, choć skoro kit musi na początek wystarczyć, to trudno. Później wymienić go można na Tamrona 17-50 i o ile on się nie rozleci, można go wykorzystywać jako obiektyw docelowy.
siubul22 napisał/a: | Sigmy/Tamrona coś typu 70-300 tylko jak fundusze się znajdą . |
Nie 70-300 tylko 70-200 I to w wersji f2.8
W związku z tym, że matryca pracuje czas to i zużycie prądu jest w tych alfach większe a na mrozie każda bateria traci swoją pojemność. W przypadku normalnych lustrzanek najbardziej zużywające prąd elementy pracują tylko podczas robienia zdjęcia i krótko po nim (matryca, procesor sygnałowy, ram, lcd). W alfach a33/55 non stop pracuje matryca, procesor sygnałowy, lcd/evf - efekt łatwy do przewidzenia: w upał będzie się wyłączać ze względu na przegrzanie, w mrozy bateria szybciej będzie padać.
rozumiem , a co myślisz o http://allegro.pl/sigma-7...1348386245.html takim obiektywie ?
Baku - Sro 08 Gru, 2010
To nie jest Sigma 70-300 APO. Nie kupuj.
Z APO masz tu:
http://allegro.pl/sigma-7...1356276723.html
Dzięki Baku , Panowie i Panie , w piątek udaję się na oględziny a33 i innych , wieczorem opiszę moje wrażenia , Dziękuję za pomoc okazaną mi jak dotychczas
[ Dodano: Pią 10 Gru, 2010 16:10 ]
Witam , proszę mi wybaczyć że piszę post pod postem .
Jestem po wizycie w sony center i Porównałem sobie a33 wraz z a450 , dla mnie oczywiście to było jak Niebo (a33) a ziemia (A450) , sprzedawca bardzo miły , szczerze mówiąc myślałem ze będzie mi chciał wcisnąć "na chama" ale tak nie było .
Wizjer elektroniczny - dla mnie lepszy niż optyczny , może dla tego że dla mojego oka jest bardziej pasujący po prostu mam wadę wzroku i lepiej mi się widziało te same przedmioty przez elektroniczny niż optyczny .
Zdjęcia - wg. mnie lepsze zdjęcia robiła a33 , sprawdziłem sobie jak działa tryb seryjny , panoramkę itd , każdy tryb sobie "przeleciałem" Znaczy przepraszam jednej rzeczy nie sprawdziłem "głębi ostrości" .
Filmy - tego to nawet nie chcę komentować dla mnie i na moje potrzeby to po prostu Bajka .
Ergonomia - Bardzo wygodnie leży w dłoni i jest naprawdę lekka .
Trafiłem na promocję a33 plus 18-55 za 2713 (33.. bez Vat'u) .
Ostatecznie Mój wybór padł na A33 i gdyby nie to że stałem w korku to już by do mnie jechała moja a33 , spóźniłem się o 15 minut , ktoś był pierwszy i niestety kupił ostatnią sztukę na allegro w cenie mnie satysfakcjonującej i zestawie który potrzebuję .
|
|