forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Conon EOS 550D

terry_imb - Wto 07 Gru, 2010
Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Conon EOS 550D
Witam, jestem Tu nowym u zytkowniekiem. Niedawno kupiłem sobie cyfrową lustrzankę Canona EOS 550D z obiektywem LENS EFS 18-55 mm. Szukam jakiegoś obiektywu o mocniejszym zbliżeniu na wycieszki w góry karajobrazowe, do fotografowania widoków, ptaków, ładnych zdjęć w plenerze z dalszych odległości. Czy możecie coś doradzić? jestem laikiem w tych sprawach, szukam czegoś powiedzmy ze średniej półki.
Z góry dziekuję ze odpowiedzi. :smile:

Usjwo - Wto 07 Gru, 2010

2000 PLN to chba srednia polka, wiec 70-200 f/4 i po sprawie.
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010

Do zdjęć krajobrazowo-wycieczkowych, polecałbym jednak amatorowi coś ze stabilizacją obrazu. Nawet, jeśli miałby być o działkę ciemniejszy, to w plenerze światła raczej nie zabraknie, a widoki raczej się szybko nie poruszają zbyt szybko, aby wymagane były krótkie czasy migawki.
Usjwo - Wto 07 Gru, 2010

Jak swiatla nie zabraknie to i stabilizacja nie potrzebna. A obiektyw mozna wykorzystac z powodzeniem tez w innych warunkach.
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010

A widziałeś kiedyś, jak totalni amatorzy posługują się aparatami, szczególnie na wyciekach? Robi taki zdjęcia i jednocześnie idzie, bo jak się zatrzyma, to mu reszta wycieczki ucieknie. Stabilizacja się przyda tak czy siak, a działki różnicy w świetle to taki amator nawet nie doceni.
moronica - Wto 07 Gru, 2010

jak bedzie szedl to nie tylko drgania beda mialy miejsce ale i ruch, ktory trzeba zamrozic

Usjwo napisał/a:
2000 PLN to chba srednia polka, wiec 70-200 f/4 i po sprawie.

Czy 70-200 f/4 to oznacza możliwość zbliżenia do 200 metrów?
Zdjęć nie robię idąc więc tę część sporu można pominąć :grin:
Jakiej marki najlepiej według was użwać obiektywów? na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?

zobacz sobie tu, co da ci ogniskowa 200mm http://imaging.nikon.com/...lens/simulator/
kufel - Wto 07 Gru, 2010

terry_imb, czy ten planowany obiektyw ma zastąpić ten który posiadasz ,czy ma byc jego uzupełnieniem?
ophiuchus - Wto 07 Gru, 2010

terry_imb, poczytaj trochę o ogniskowych obiektywu i ogólnie parametrach tego urządzenia, znacznie ułatwi to poruszanie się w świecie lustrzanek ;P A co do zakupu dodatkowego szkiełka, to przychylę się do wypowiedzi powyżej - EF 70-200 F/4. A sam parametr 70-200 to oznaczenie ogniskowych: wzmiankowany obiektyw ma zmienną ogniskową w zakresie od 70 mm do 200 mm ;)

Ten obiektyw ma być uzupełnieniem, dziękuje za linka od moronica :smile:
kufel - Wto 07 Gru, 2010

terry_imb, za ok 1700 zł możesz kupić całkiem przyzwoity , choć nie bez wad Canonowy 70-300 IS. zawsze to o 100mm ogniskowej więcej ;) a i wydajna stabilizacja przy takich duzych ogniskowych na pewno sie przyda.

Jaka jest różnica między tymi dwoma obiektywami poza cenową oczywiście :grin: który z tych dwóch byście wybrali:

Canon EF 75-300 III F4-5.6 USM Lens
Canon EF 75-300 mm III F4-5.6 Lens

kufel - Wto 07 Gru, 2010

terry_imb, to są dwa dość stare obiektywy canona.bez stabilizacji. z tego zakresu ogniskowych to jednak wziąłbym ten o którym napisałem wczesniej- 70-300 IS. warto tez rozważyć oczywiscie wczesniejszą propozycję ( 70-200). a wybor miedzy tymi dwoma to decyzja czy chce stabilizacje i 300mm czy rezygnuje ze stabilizacji i 300mm na rzecz lepszej optyki , AF i obudowy.
Elwena - Wto 07 Gru, 2010

A co myślicie o tamronie 70-300mm? Ze stabilizacją? Jest 3 razy tańszy niż canon...

to nowy obiektyw wiec niewiele osob mialo tu chyba z nim bezposrednio do czynienia, ale z tego co sie do tej pory w necie pojawilo to bardzo fajne szklo, ostre no i w koncu Tamron wmontowal do obiektywu silnik ultradzwiekowy wiec AF powinien byc spoko
Sunders - Wto 07 Gru, 2010

terry_imb napisał/a:
który z tych dwóch byście wybrali:

Canon EF 75-300 III F4-5.6 USM Lens
Canon EF 75-300 mm III F4-5.6 Lens

Canon EF-S 55-250 f/4-5,6 IS-niewiele droższy a posiadający stabilizację :smile: .

Usjwo - Sro 08 Gru, 2010

terry_imb to juz masz przeglad obiektywow. Teraz niech kazdy sie wyspowiada co by kupil dla siebie :razz:
Baku - Sro 08 Gru, 2010

Jeśli miałbym wydać mało pieniędzy to na Canona 55-250IS (850 zł).
Jeśli na coś ze średniej półki to na Canona 70-200/4 (2080 zł).

Różnica pomiędzy tymi dwoma obiektywami jest ogromna. Moim zdaniem jeszcze większa niż różnica w cenie. Pytanie brzmi tylko, w Twoim przypadku warto dopłacać do droższego by uzyskać:
- lepszą i stałą światłosiłę
- zamkniętą i dość szczelną konstrukcję
- dużo lepszy (szybszy, celniejszy i cichszy) autofocus
- lepszą rozdzielczość o równiejszym przebiegu
Jeśli uznasz, że tak to warto poczekać i dozbierać do 70-200. Jeśli uznasz, że nie kup 55-250 i zacznij robić zdjęcia. Zaręczam, że obydwoma można zrobić świetne ujęcia, tylko że tym droższym dużo łatwiej.

Sunders - Sro 08 Gru, 2010

Baku napisał/a:
Jeśli miałbym wydać mało pieniędzy to na Canona 55-250IS (850 zł).
Jeśli na coś ze średniej półki to na Canona 70-200/4 (2080 zł).

No to dodam, że z wyższej półki to canona 70-200/2,8IS II USM - wydając dobrze, ale dużo więcej pieniędzy :smile: .

terry_imb - Sro 08 Gru, 2010

Gdzie kupujecie sprzęt, obiekrtywy akcesoria? może podacie jakieś adresy stron gdzie jest dobry wybór i dobre ceny?
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Baku - Czw 09 Gru, 2010

Ja kupuję za oceanem, przez znajomych. Pilnuje kursu $ i staram się "celować w moment".
Można też na ebayu. Sklepy internetowe - tylko uznane (najtańszych unikam). Drobne oszczędności potrafią generować olbrzymie koszta (nie tylko finansowe).

komor - Czw 09 Gru, 2010

Elwena napisał/a:
A co myślicie o tamronie 70-300mm? Ze stabilizacją? Jest 3 razy tańszy niż canon...

Niż który Canon? Bo Canon 70-300 IS, czyli bezpośredni konkurent tego Tamrona – ma porównywalną cenę. Mowa oczywiście o Tamronie 70-300 VC, czyli wersji ze stabilizacją.

terry_imb napisał/a:
Gdzie kupujecie sprzęt, obiekrtywy akcesoria?

Pytasz z pozycji PL czy UK? :)

terry_imb - Sob 11 Gru, 2010

Pytam ogólnie, globalnie, domyslam sie ze w Polsce nie jest najtaniej:)
Coman - Sob 11 Gru, 2010

terry_imb napisał/a:
Pytam ogólnie, globalnie, domyslam sie ze w Polsce nie jest najtaniej:)

Czasami można się zdziwić :wink: W Polsce też można trafić niezłe promocje.

Damaran - Nie 02 Sty, 2011

Szczerze, to tak czy inaczej dopóki nie weźmiesz do ręki obiektywu i się z nim nie przespacerujesz, to nie będziesz wiedział czego potrzebujesz. Ja kupiłem używaną L'kę 70-200 f.4 i jestem z niej bardzo zadowolony i nie widzę raczej powodu dla którego nie miałbym polecić używanych L'ek. Są warte swojej ceny jeśli chodzi o jakość wykonania, natomiast z punktu widzenia tego co oferują w fotografii, to jak pisałem na początku sam oceń.

Ale jest ale, przy 200mm czasem brakuje mi czegoś więcej ale zastanówmy się kiedy? Kiedy strzelam jakiegoś ptaka na krzaku i w zasadzie tyle. Przy 200 mm można już ładnie kadrować na komputerze. Jeśli nie idę porobić portretów czy faktycznie jakiś szczegółów w plenerze to na tym kończy się jego rola. Fakt, jakość zdjęć i ostrość jest miła dla oka i na pewno z tego powodu warto ten obiektyw mimo wszystko kupić (mając na uwadze budżet) ale to też powód dla których zoom jest przydatny. Ja go bardziej doceniłem w portretach, a na co dzień z radością posługuję się 17-40mm które z kolei mogło by ze 20mm mieć więcej.

Ja bym rozważył 2 rzeczy w tej sytuacji, obiektyw spacerowy od 17 do 100 w górę jako uniwersalny sprzęt do fotografowania widoków, ludzi czy zbliżeń, pozostawiając na dalszy plan jakiś zoom albo uzupełnij kita dodatkowo o wspomniany juz 50-250 IS i na tym skończył (budżet).

Góry i wycieczki to moim zdaniem misja dla "spacerówek" a nawet poszerzyłbym to np o rybie oko jeśli masz dobre warunki i czas na tego typu wypady. A na wycieczkach zmiana obiektywów nie bywa najprzyjemniejsza. Ale to już urok aparatów... :)