|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Conon EOS 550D
terry_imb - Wto 07 Gru, 2010 Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Conon EOS 550D Witam, jestem Tu nowym u zytkowniekiem. Niedawno kupiłem sobie cyfrową lustrzankę Canona EOS 550D z obiektywem LENS EFS 18-55 mm. Szukam jakiegoś obiektywu o mocniejszym zbliżeniu na wycieszki w góry karajobrazowe, do fotografowania widoków, ptaków, ładnych zdjęć w plenerze z dalszych odległości. Czy możecie coś doradzić? jestem laikiem w tych sprawach, szukam czegoś powiedzmy ze średniej półki.
Z góry dziekuję ze odpowiedzi.
Usjwo - Wto 07 Gru, 2010
2000 PLN to chba srednia polka, wiec 70-200 f/4 i po sprawie.
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010
Do zdjęć krajobrazowo-wycieczkowych, polecałbym jednak amatorowi coś ze stabilizacją obrazu. Nawet, jeśli miałby być o działkę ciemniejszy, to w plenerze światła raczej nie zabraknie, a widoki raczej się szybko nie poruszają zbyt szybko, aby wymagane były krótkie czasy migawki.
Usjwo - Wto 07 Gru, 2010
Jak swiatla nie zabraknie to i stabilizacja nie potrzebna. A obiektyw mozna wykorzystac z powodzeniem tez w innych warunkach.
Luke_S - Wto 07 Gru, 2010
A widziałeś kiedyś, jak totalni amatorzy posługują się aparatami, szczególnie na wyciekach? Robi taki zdjęcia i jednocześnie idzie, bo jak się zatrzyma, to mu reszta wycieczki ucieknie. Stabilizacja się przyda tak czy siak, a działki różnicy w świetle to taki amator nawet nie doceni.
moronica - Wto 07 Gru, 2010
jak bedzie szedl to nie tylko drgania beda mialy miejsce ale i ruch, ktory trzeba zamrozic
terry_imb - Wto 07 Gru, 2010
Usjwo napisał/a: | 2000 PLN to chba srednia polka, wiec 70-200 f/4 i po sprawie. |
Czy 70-200 f/4 to oznacza możliwość zbliżenia do 200 metrów?
Zdjęć nie robię idąc więc tę część sporu można pominąć
Jakiej marki najlepiej według was użwać obiektywów? na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?
zobacz sobie tu, co da ci ogniskowa 200mm http://imaging.nikon.com/...lens/simulator/
kufel - Wto 07 Gru, 2010
terry_imb, czy ten planowany obiektyw ma zastąpić ten który posiadasz ,czy ma byc jego uzupełnieniem?
ophiuchus - Wto 07 Gru, 2010
terry_imb, poczytaj trochę o ogniskowych obiektywu i ogólnie parametrach tego urządzenia, znacznie ułatwi to poruszanie się w świecie lustrzanek ;P A co do zakupu dodatkowego szkiełka, to przychylę się do wypowiedzi powyżej - EF 70-200 F/4. A sam parametr 70-200 to oznaczenie ogniskowych: wzmiankowany obiektyw ma zmienną ogniskową w zakresie od 70 mm do 200 mm
Ten obiektyw ma być uzupełnieniem, dziękuje za linka od moronica
kufel - Wto 07 Gru, 2010
terry_imb, za ok 1700 zł możesz kupić całkiem przyzwoity , choć nie bez wad Canonowy 70-300 IS. zawsze to o 100mm ogniskowej więcej a i wydajna stabilizacja przy takich duzych ogniskowych na pewno sie przyda.
Jaka jest różnica między tymi dwoma obiektywami poza cenową oczywiście który z tych dwóch byście wybrali:
Canon EF 75-300 III F4-5.6 USM Lens
Canon EF 75-300 mm III F4-5.6 Lens
kufel - Wto 07 Gru, 2010
terry_imb, to są dwa dość stare obiektywy canona.bez stabilizacji. z tego zakresu ogniskowych to jednak wziąłbym ten o którym napisałem wczesniej- 70-300 IS. warto tez rozważyć oczywiscie wczesniejszą propozycję ( 70-200). a wybor miedzy tymi dwoma to decyzja czy chce stabilizacje i 300mm czy rezygnuje ze stabilizacji i 300mm na rzecz lepszej optyki , AF i obudowy.
Elwena - Wto 07 Gru, 2010
A co myślicie o tamronie 70-300mm? Ze stabilizacją? Jest 3 razy tańszy niż canon...
to nowy obiektyw wiec niewiele osob mialo tu chyba z nim bezposrednio do czynienia, ale z tego co sie do tej pory w necie pojawilo to bardzo fajne szklo, ostre no i w koncu Tamron wmontowal do obiektywu silnik ultradzwiekowy wiec AF powinien byc spoko
Sunders - Wto 07 Gru, 2010
terry_imb napisał/a: | który z tych dwóch byście wybrali:
Canon EF 75-300 III F4-5.6 USM Lens
Canon EF 75-300 mm III F4-5.6 Lens |
Canon EF-S 55-250 f/4-5,6 IS-niewiele droższy a posiadający stabilizację .
Usjwo - Sro 08 Gru, 2010
terry_imb to juz masz przeglad obiektywow. Teraz niech kazdy sie wyspowiada co by kupil dla siebie
Baku - Sro 08 Gru, 2010
Jeśli miałbym wydać mało pieniędzy to na Canona 55-250IS (850 zł).
Jeśli na coś ze średniej półki to na Canona 70-200/4 (2080 zł).
Różnica pomiędzy tymi dwoma obiektywami jest ogromna. Moim zdaniem jeszcze większa niż różnica w cenie. Pytanie brzmi tylko, w Twoim przypadku warto dopłacać do droższego by uzyskać:
- lepszą i stałą światłosiłę
- zamkniętą i dość szczelną konstrukcję
- dużo lepszy (szybszy, celniejszy i cichszy) autofocus
- lepszą rozdzielczość o równiejszym przebiegu
Jeśli uznasz, że tak to warto poczekać i dozbierać do 70-200. Jeśli uznasz, że nie kup 55-250 i zacznij robić zdjęcia. Zaręczam, że obydwoma można zrobić świetne ujęcia, tylko że tym droższym dużo łatwiej.
Sunders - Sro 08 Gru, 2010
Baku napisał/a: | Jeśli miałbym wydać mało pieniędzy to na Canona 55-250IS (850 zł).
Jeśli na coś ze średniej półki to na Canona 70-200/4 (2080 zł). |
No to dodam, że z wyższej półki to canona 70-200/2,8IS II USM - wydając dobrze, ale dużo więcej pieniędzy .
terry_imb - Sro 08 Gru, 2010
Gdzie kupujecie sprzęt, obiekrtywy akcesoria? może podacie jakieś adresy stron gdzie jest dobry wybór i dobre ceny?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Baku - Czw 09 Gru, 2010
Ja kupuję za oceanem, przez znajomych. Pilnuje kursu $ i staram się "celować w moment".
Można też na ebayu. Sklepy internetowe - tylko uznane (najtańszych unikam). Drobne oszczędności potrafią generować olbrzymie koszta (nie tylko finansowe).
komor - Czw 09 Gru, 2010
Elwena napisał/a: | A co myślicie o tamronie 70-300mm? Ze stabilizacją? Jest 3 razy tańszy niż canon... |
Niż który Canon? Bo Canon 70-300 IS, czyli bezpośredni konkurent tego Tamrona – ma porównywalną cenę. Mowa oczywiście o Tamronie 70-300 VC, czyli wersji ze stabilizacją.
terry_imb napisał/a: | Gdzie kupujecie sprzęt, obiekrtywy akcesoria? |
Pytasz z pozycji PL czy UK?
terry_imb - Sob 11 Gru, 2010
Pytam ogólnie, globalnie, domyslam sie ze w Polsce nie jest najtaniej:)
Coman - Sob 11 Gru, 2010
terry_imb napisał/a: | Pytam ogólnie, globalnie, domyslam sie ze w Polsce nie jest najtaniej:) |
Czasami można się zdziwić W Polsce też można trafić niezłe promocje.
Damaran - Nie 02 Sty, 2011
Szczerze, to tak czy inaczej dopóki nie weźmiesz do ręki obiektywu i się z nim nie przespacerujesz, to nie będziesz wiedział czego potrzebujesz. Ja kupiłem używaną L'kę 70-200 f.4 i jestem z niej bardzo zadowolony i nie widzę raczej powodu dla którego nie miałbym polecić używanych L'ek. Są warte swojej ceny jeśli chodzi o jakość wykonania, natomiast z punktu widzenia tego co oferują w fotografii, to jak pisałem na początku sam oceń.
Ale jest ale, przy 200mm czasem brakuje mi czegoś więcej ale zastanówmy się kiedy? Kiedy strzelam jakiegoś ptaka na krzaku i w zasadzie tyle. Przy 200 mm można już ładnie kadrować na komputerze. Jeśli nie idę porobić portretów czy faktycznie jakiś szczegółów w plenerze to na tym kończy się jego rola. Fakt, jakość zdjęć i ostrość jest miła dla oka i na pewno z tego powodu warto ten obiektyw mimo wszystko kupić (mając na uwadze budżet) ale to też powód dla których zoom jest przydatny. Ja go bardziej doceniłem w portretach, a na co dzień z radością posługuję się 17-40mm które z kolei mogło by ze 20mm mieć więcej.
Ja bym rozważył 2 rzeczy w tej sytuacji, obiektyw spacerowy od 17 do 100 w górę jako uniwersalny sprzęt do fotografowania widoków, ludzi czy zbliżeń, pozostawiając na dalszy plan jakiś zoom albo uzupełnij kita dodatkowo o wspomniany juz 50-250 IS i na tym skończył (budżet).
Góry i wycieczki to moim zdaniem misja dla "spacerówek" a nawet poszerzyłbym to np o rybie oko jeśli masz dobre warunki i czas na tego typu wypady. A na wycieczkach zmiana obiektywów nie bywa najprzyjemniejsza. Ale to już urok aparatów...
|
|