forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Używany zestaw ślubny do 10k

decjan - Wto 07 Gru, 2010
Temat postu: Używany zestaw ślubny do 10k
Witam,

W związku z tym,że moje kuzynostwo jest z wyżu demograficznego nadszedł etap ślubów i chrzestów w mojej rodzinie. Jak narazie na najbliższe dwa lat jest aż 8 takich imprez :)

Od jakiegoś czasu robię zdjęcia kompaktem fz38 i daje mi to sporą frajdę i widzę,że rosną mi skille. zostałem poproszony na część z tych imprez jako fotograf i chciałbym się wywiązać z zadania jak najlepiej :) mam pół roku to pierwszego ślubu i chciałbym już zacząć ćwiczyć na nowym zestawie, tylko problem polega na tym,że go jeszcze nie mam;/

Prosiłbym o przykładowy zestaw do 10k, najlepiej używany(nie muszą być linki(ale byłoby świetnie), wystarczy jeżeli na podstawie swojej wiedzy rynkowej podacie mi osiągalne zestawy).

Marka nie ma znaczenia, tak samo jak i wygląd, chociaż fajnie by było gdyby body nie był różowy.

Kwota jest absolutnie nie do przekroczenia i super by było, gdyby była nawet niższa, jeżeli stwierdzicie, że tysiąc więcej da tylko 10% poprawy jakości

byłoby tez dobrze, gdyby zestaw składał się z max 3 obiektywów, bo moja żona również będzie go używać :)

Pozdrawiam

Sunders - Wto 07 Gru, 2010

Canon: 5D+35L+85/1,8USM.
MC - Wto 07 Gru, 2010

Zamiast 35L proponuję 24L.
decjan - Wto 07 Gru, 2010

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Sugerujecie MII ?

I jaką lampę wziąć? Czy może nie będzie potrzeby?

MC - Wto 07 Gru, 2010

Z Mk2 się w budżecie nie zmieścisz.

Lampa zawsze się przyda. Ja mam 430ex2 i mi wystarcza, w tym do kilku ślubów. Ale zaraz przyleci kolega i powie, że to nic nie warte ustrojstwo :lol:

jaad75 - Sro 08 Gru, 2010

W tej cenie, to ja zaproponuję D7000 + Nikkor 17-55/2.8 + SB900 - zmieścisz się nawet z nówkami. Jeśli kupisz używane szkło i lampę, to dołożysz do tego jeszcze jakąś jasną stałkę, typu 35, 50, 85 wg. upodobań i dostępnych funduszy... Zaletą takiego rozwiązania będzie uniwersalność (17-55), łatwość obsługi (współpraca z lampą, AF) i świetna jakość wynikająca zarówno z jakości samego szkła, dostępnych czułości, jak i ogromnego DR. W przestarzałe body FF absolutnie bym się nie pakował na obecną chwilę (zwłaszcza, że jakość w wyższych czułościach nie dorównuje tej z D7000), a na nowoczesny korpus nie masz pieniędzy. Z kolei Canon w APS-C da gorszą jakość i mniej dopracowaną współpracę z lampą, więc mimo, że 7D, to świetny korpus, uważam go jednak za gorsze rozwiązanie do fotografowania ślubów. Doradziłbym Ci Pentaksa K-5 z 16-50/2.8, ale z tym szkłem będzie miał wolniejszy AF, gorzej współpracuje z lampą i z dobrymi jasnymi stałkami wyszedłby w sumie drożej, a poza tym sam system jest trudniej dostępny.
Usjwo - Sro 08 Gru, 2010

MC napisał/a:
Zamiast 35L proponuję 24L.

A ja 28, wtedy zostanie na lampe nawet 580EX.

A po za tym zaraz wstana Nikoniarze i zaproponuja D700 :mrgreen:

jasiekcom - Sro 08 Gru, 2010

decjan, ja podobnie jak jaad75, ci radzi w używanego FF z "niewiadomym przebiegiem i historią" bym się niepchał jeśli chodzi o nikona to nie powiem nic bo mało miałem do czynienia z tym systemem z canona proponuje APS-C canona 50d nowy za 3tys do tego szklo canon 17-55/2.8 około 3,6 tys lampa speedlite 580EX II za 1,6 tys do tego w ple nerek kupujesz sobie 85mm/1.8 za 1,5 tys zostają Ci trzy stówy :grin: bez szaleństw ale dwie karty za to kupisz :mrgreen:
To moja propozycja poparta doświadczeniem masz nowy sprzęt na gwarancji bardzo fajne body do tego 2 bardzo dobre obiektywy i najlepsza lampę systemową bardzo wszechstronny i przyjemny do pracy zestaw jak byś miał jeszcze 900 stów to kupisz sobie fisha 8mm i będzie wtedy bajka tylko od ciebie samego zależny czy będziesz to wszystko umiał wykorzystać :wink:

jasiekcom napisał/a:
To moja propozycja poparta doświadczeniem masz nowy sprzęt na gwarancji bardzo fajne body do tego 2 bardzo dobre obiektywy i najlepsza lampę systemową bardzo wszechstronny i przyjemny do pracy zestaw
Zgadza się, tyle, że DR i wysokie czułości leżą w porównaniu z D7000. O gorszej współpracy z lampą i braku trybu bezprzewodowego bez dodatkowych akcesoriów nie wspominając.

jaad75 napisał/a:
Zgadza się, tyle, że DR i wysokie czułości leżą w porównaniu z D7000. O gorszej współpracy z lampą i braku trybu bezprzewodowego bez dodatkowych akcesoriów nie wspominając.

jaad75, dlatego podkreśliłem że o nikonie nie wspomnę bo moje doświadczenie jest prawie zerowe :grin: i nie neguje tego co mówisz :wink: ja mowie o własnych doświadczeniach z systemu canona jeśli miałbym wybrać ten system to wybrałbym właśnie taki zestaw :wink:

Baku - Sro 08 Gru, 2010

Obydwie propozycje ciekawe.
D7000 z zestawu jaada75 kusi wysokim iso, dynamiką i CLSem
50D z zestawu jaśkacom, obiektywem 85 mm i niższą ceną
Ja wziąłbym D7000 - korpus nowocześniejszy, widać że nieźle dopracowany i co najważniejsze, dający niezłe obrazki.

jasiekcom, dlatego jeśli przeciwstawiałbym D7000 jakiś aparat APS-C Canona, to tylko 7D, ze względu na lepszą od 50D jakość na wyższych czułościach, AF i współpracę z lampą w trybie bezprzewodowym bez dodatkowych akcesoriów, a zamiast 50D wolałbym już nielubiane 60D z podobnych względów. Jedynym atutem 50D jest tu niska cena, ale w Canonie da się zmieścić w założonym budżecie z lepszym sprzętem.

Wiec pozwolę sobie na takie podsumowanie dla decjan,
1. Zestaw proponowany przez jaad75, D7000 + Nikkor 17-55/2.8 + SB900 to lepsze przede wszystkim body nowsze, mniej szumiący, funkcja współpracy bezprzewodowej z lamami ale nie wiem czy kolega akurat ta funkcje będzie wogóle wykorzystywał
2. Zestaw który ja proponuje tj 50d + 17-55+85mm + lamapa 580 to gorsze body ale wszechstronniejszy i dający więcej możliwości zestaw głownie ze względu że mamy jeden obiektyw więcej i to bardzo dobry obiektyw
No i chyba cena miało być zmieszczenie się w 10 tys mój zestaw po cenach jakie znalazłem na allegro mieści się w tej kwocie i mówimy o sprzęcie nowym a z zestawem nikonowski to wychodzi tak d7000 - 4,4 tys + 17-55/2.8 5,5 tys :shock: nie wiem czy to błąd czy te obiektywy tyle kosztują ale cena wyrywa to już daje 9.9 tys a gdzie lampa gdzie karty :?:
Ciężki wybór :mrgreen: :mrgreen:

jasiekcom napisał/a:
17-55/2.8 5,5 tys :shock:
bez przesady:
http://www.fotobasia.pl/p...m-f-2-8g-if-ed/
jasiekcom napisał/a:
d7000 - 4,4 tys
http://www.oleole.pl/lust...html?from=ceneo
Mamy więc ok. 4.5tys + 4tys, a lampę kupi spokojnie do 1.4tys (nowy sprzęt). Jeśli szkło i lampa będą używane, to zmieści się jeszcze być może z 35/1.8, albo nawet z 85/1.8 w zależnosci od tego jak tanio uda mu się je kupić. W najgorszym razie, na 50-tkę f/1.8 wystarczy na pewno.

maput - Sro 08 Gru, 2010

Lekko używany 17-55/2.8 Nikona można mieć już za 3,5k. Nowy D7000 to koszt ok 4,1k. Spokojnie starczy na lampę, a przy minimalnej dokładce i na 85/1.8 starczy.

Linki:
http://allegro.pl/nikkor-...1341364471.html
http://allegro.pl/e-oko-n...1356821286.html
http://www.ceneo.pl/8700552
http://www.ceneo.pl/1635454
Suma: 10019 zł.
Jeśli kupisz po świętach ceny powinny jeszcze nieco spaść.
Można ewentualnie zamienić lampę na nieco niższą, która jednak powinna spokojnie sobie poradzić. Oszczędzasz w ten sposób 550zł.
http://www.ceneo.pl/4715

jaad75 napisał/a:
siekcom napisał/a:
17-55/2.8 5,5 tys :shock:
bez przesady:
http://www.fotobasia.pl/p...m-f-2-8g-if-ed/

ma culpa ma culpa :wink: po prostu wiozłem cenę z allegro jako wyznacznik a tam nowy tylko w tej cenie http://allegro.pl/nikon-a...1358034336.html wiec tym sie zasugerowałem

belkot77 - Sro 08 Gru, 2010

Jak sie uprzesz na pelna klatke to polecam obiektyw 24-70 2.8L Swietny sprzet na sluby. Pod APS-C tez moze byc ale szerokiego brakuje...
maput - Sro 08 Gru, 2010

Myślę, że w tym budżecie nie ma się co na FF żyłować. Lepiej porządny zestaw APS-C, niż dziadowanie z FF.

Ostatnio sprzedalem 5D w dobrym stanie za 4000 pln. Wiec raczej nie ma co gadac o zylowaniu
dr11 - Sro 08 Gru, 2010

C5D+C28/1.8+C85/1.8+580EXII~8,5kzł
maput - Sro 08 Gru, 2010

Jakoś mam opory przed polecaniem na śluby stałek komuś, kto dotąd focił megazoomem. Do robienia reportażu za pomocą dwóch czy trzech ogniskowych trzeba się przyzwyczaić. Najlepiej mając w kluczowych momentach zapiętego porządnego jasnego zooma, a w luźniejszych chwilach przepinając się na stałkę..
No ale każdy ma swoje metody. W każdym razie przeskok z obiektywu o zakresie 24-600 (strzelam - ten Panas ma pewnie coś koło tego) na dwa szkła 28 i 85 może być zbyt dużym szokiem...

Dlatego polecam 24-70 nie dosc ze jasny i ostry to jeszcze uniwersalny. Na poczatek zrobi nim 90% zdjec
maput - Sro 08 Gru, 2010

Tyle, że to na APS-C trochę wąsko.
ov_Darkness - Sro 08 Gru, 2010

to d700 i sigma 24-70 + np sb-800.

Powinno styknąc na uzywkę 80-200/2.8D

ov_Darkness napisał/a:
to d700 i sigma 24-70 + np sb-800.

Powinno styknąc na uzywkę 80-200/2.8D
Ciężko będzie i to nawet z mocno przechodzonym body. Poza tym uważam, że D7000 z 17-55 da lepszą jakość i najprawdopodobniej lepiej wypadnie też AF tego zestawu.
kozidron - Sro 08 Gru, 2010

dr11 napisał/a:
C5D+C28/1.8+C85/1.8+580EXII~8,5kzł

ja bym sobie kupił taki zestaw właśnie, no może plus jeszcze 50/1.4 ale rozsądek mówi, że skoro autor wątku doświadczenie ma takie sobie to lepiej aps-c + zumiki

MM - Sro 08 Gru, 2010

Jedno body i stałki na śluby dla kogoś początkującego? Ja bym nie polecił. Zanim się nauczy spitoli za dużo imprez.

D7000 jest OK. Skoro zoom to może jakiś Tamron? Może nowy 17-50/2.8 VC? Taniej a też dobry optycznie. Nie tak trwały i szybki. 5D też nie jest szybki a zdjęcia robi na ślubie :wink:
Lampa systemowa, najlepsza dostępna. Do tego 85/1.8, 50/1.8 i 35/1.8 (na plener - bo jakość i jest czas, wesele - bo ciemno i jest czas). Ile to kosztuje? Nie wiem. Niech sobie kolega policzy...

decjan - Sro 08 Gru, 2010

Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania wątkiem. Dziękuję wszystkim. Wybrałem

- d7000 (nowy) PLN4100

- Lampę sb800 (używany) PLN1000

- 85/1.8, 50/1.8 i 35/1.8 PLN2000

Tamron 17-50/2.8 VC PLN1500 (2500 więcej za - Nikkor DX 17-55mm f/2.8G IF ED nie opłaca się wydawać jak rozumiem)

karty, torba i dodatki PLN500

i mam ok 9000.

Będzie dobrze?

MM - Sro 08 Gru, 2010

decjan napisał/a:

Będzie dobrze?

Nie obraź się tym co napiszę...
Zsikasz się ze szczęścia bo nie dość, że zabawek nabędziesz kilka to i ich jakość będzie BARDZO DOBRA. Do tego polecę kupno naprawdę solidnej i wygodnej TORBY foto dobrej marki a później jakiś dobry statyw, potem parasolka, potem..... :wink:

decjan napisał/a:
Tamron 17-50/2.8 VC PLN1500 (2500 więcej za - Nikkor DX 17-55mm f/2.8G IF ED nie opłaca się wydawać jak rozumiem)
A moim zdaniem zdecydowanie się opłaca. Choćby ze względu na sam AF.
mavierk - Sro 08 Gru, 2010

decjan napisał/a:
- Lampę sb800 (używany) PLN1000
chyba lepiej nową :)

A ja jestem hardkorem i kupiłbym Sony a850 + 28-75 + jakaś lampka :P

Sunders - Sro 08 Gru, 2010

A może/skoro może być APS-C i ma być jednak nowe/:
50D-2740pln
Speedlite 580EX II-1499pln
17-55/2,8IS USM-3279pln
85/1,8USM-1389pln
i ponad 1000pln na dodatki :???:

dr11 - Sro 08 Gru, 2010

Sunders, zła odpowiedź. Ma być D7000 :)
decjan - Sro 08 Gru, 2010

mavierk, nie mówię nie, ale jesteś jedyną osoba, która to poleca. Jakieś zalety tej opcji z a850, poza wygodą (1 a 4 szkła :p)

Sunders, Wszystko może być używane, a nawet byłoby lepiej,bo nie boję się awarii, a dużo rzeczy używanych jeszcze ma gwarancję. Użyłem słowa "nowy"ze względu na to,że nie znalazłem d7000 używanego i to tyczyło się samej lustrzanki

[ Dodano: Sro 08 Gru, 2010 23:38 ]
dr11, najlepiej kupię i tego i tego i będę razem z ukochaną robił te zdjęcia ślubne :p Tak na serio to sugeruję się ilością postów "głosujących" i ich ilością. chyba, że ktoś powie stanowczo "nie rób tego ! kup g2 ;p "

Sunders - Czw 09 Gru, 2010

dr11 napisał/a:
Ma być D7000

Czy ktoś z doradzających D7000 sam go już wypróbował :???:

Usjwo - Czw 09 Gru, 2010

mavierk napisał/a:

A ja jestem hardkorem i kupiłbym Sony a850 + 28-75 + jakaś lampka :P

decjan napisał/a:

... i chciałbym się wywiązać z zadania jak najlepiej

:razz:

jaad75 - Czw 09 Gru, 2010

Sunders napisał/a:
50D-2740pln
Jakość na wyższych ISO i brak sterowania lampami... Lepiej 7D/60D.
Sunders napisał/a:
Mnie wystarczą pliki z niego. Nie ma tu żadnego porównania z 50D.
Sunders - Czw 09 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Jakość na wyższych ISO

Przy jakim ISO i jakim formacie zdjęć różnica będzie dostrzegalna?
jaad75 napisał/a:
brak sterowania lampami...

Jeśli będzie taka potrzeba można użyć 580EX II jako mastera, jeśli to nie wystarczy to pozostaje zakup teletransmitera. Jeśli się z góry założy że bez tego nie da się obejść, to rzeczywiście lepiej od razu kupić 7D.

Sunders napisał/a:
Przy jakim ISO i jakim formacie zdjęć różnica będzie dostrzegalna?
Przy każdym ISO będą dostrzegalne różnice w DR i niedomaganie 50D w cieniach (banding). Wystarczy tylko, że zdjęcie bedzie wymagało pociągniecia tych cieni. Oczywiście można założyć, że takiej potrzeby nie będzie... Różnice w szumie na wysokim ISO (1600 i więcej) będą na części zdjęć zauważalne nawet poniżej A4. Oczywiście, można te różnice zniwelować odpowiednią obróbką, ale skoro lepszy sprzęt mieści się w budżecie, a pytający nie ma preferencji systemowych... :roll:
Sunders napisał/a:
Jeśli będzie taka potrzeba można użyć 580EX II jako mastera, jeśli to nie wystarczy to pozostaje zakup teletransmitera.
Czyli trzeba będzie kupić dwie lampy 580EX, albo 580EX + ST-E2. Oczywiście można od razu założyć, że kupi się PW... Chociaż o Pixelu można by faktycznie pomyśleć... :idea:
Sunders napisał/a:
Jeśli się z góry założy że bez tego nie da się obejść, to rzeczywiście lepiej od razu kupić 7D.
Albo 60D...
Baku - Czw 09 Gru, 2010

Nie ma się co tu rozwodzić; jak nie musi być FF to D7000. Rozwiązuje to mnóstwo problemów.
Gdyby jednak miało być FF, to używane D700 można mieć za jakieś 6000 zł. Sigma 24-70/2.8 HSM to 3000 zł, SB900 1300 zł. Razem 10 300 i ja bym właśnie w taki zestaw celował. Ale to ja - ja lubię FF i jego jakość. Do ślubów D700 nada się znakomicie.

maput - Czw 09 Gru, 2010

Lampę weź nową SB-900. Kupując 800-tke oszczędzasz niewiele.
mavierk - Czw 09 Gru, 2010

decjan napisał/a:
mavierk, nie mówię nie, ale jesteś jedyną osoba, która to poleca. Jakieś zalety tej opcji z a850, poza wygodą (1 a 4 szkła :p)
nie robiłem za dużo ślubów w swoim życiu, ale wszystko załatwiłem jednym szkłem z zakresem 28-100 właśnie :)
Jak kupowałbym sprzęt do fot. ślubnej to byłoby to 24-70 z d700. Wersja z a850 jest opcją budżetową. Widziałem też troche zdjęć ślubnych z Tamrona 28-75 podpiętego pod starą piątkę i wspomagane Sigmą 12-24 - fajnie wychodziło :)
Dodatkowo jestem osobą, która lubi bawić się głębią ostrości i ceni sobie tą mityczną plastykę FF.

no ale
Usjwo napisał/a:
:razz:
chyba racja :D

mavierk napisał/a:
Dodatkowo jestem osobą, która lubi bawić się głębią ostrości i ceni sobie tą mityczną plastykę FF.
"Mityczna plastyka" i budżetowy obiektyw sprawią tylko, że OP bedzie miał wiecej problemów z trafieniem z ostrością tam gdzie trzeba. GO z f/2.8 na APS-C będzie wystarczająco mała do reporterki ślubnej (czy jakiejkolwiek), a jednocześnie na tyle duża, by nie mieć problemów ze zmieszczeniem w GO tego, co ma być ostre.
dr11 - Czw 09 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Wystarczy tylko, że zdjęcie bedzie wymagało pociągniecia tych cieni. Oczywiście można założyć, że takiej potrzeby nie będzie...
No to przede wszystkim. Bo inaczej słabe, jak to wynika z pierwszego postu, doświadczenie autora z pracą z lustrzankami, a przy okazji chyba i z plikami które generują, może spowodować, że ten duży DR będzie niewykorzystany. Chyba, że autor postawi na JPG + korekty w puszce.

dr11 napisał/a:
Bo inaczej słabe, jak to wynika z pierwszego postu, doświadczenie autora z pracą z lustrzankami, a przy okazji chyba i z plikami które generują, może spowodować, że ten duży DR będzie niewykorzystany.
Wystarczy, że będzie chciał ratować zepsutą klatkę... :smile:
dr11 napisał/a:
Chyba, że autor postawi na JPG + korekty w puszce.
To też możliwe, a np. taki D-Lighting z puszki o większym DR zadziała z pewnością lepiej.
MM - Czw 09 Gru, 2010

Sunders napisał/a:

Jak najbardziej choć nie na ślubie i ze szkłem kilka razy cięższym niż sam aparat :lol:
Wystarczająco długo robię zdjęcia by wiedzieć, że to co z ciężkim obiektywem jest wadą z czymś małym wadą już nie będzie. Obrazek przekonujący choć z całą pewnością mając pod ręką D700 wybrałbym do ślubu tego ostatniego :wink:

hijax_pl - Czw 09 Gru, 2010

Sunders napisał/a:
Co prawda nie polecałem, ale próbowałem. Podpinałem różne szkła - nikkory i tamrony, robiłem foty na różnych ISO, przy różnym oświetleniu, bawiłem się AF-F. Jest spoko. :cool:
GoOrange - Pią 10 Gru, 2010

Od D7000 lepszy będzie D300s. Dlaczego? Przede wszystkim AF i co najważniejsze ergonomia. Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.

Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona. Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.

Coman - Pią 10 Gru, 2010

Sunders napisał/a:

Nie doradzałem, ale wypróbowałem :wink: Jako amator jestem z niego bardzo zadowolony :razz:

jaad75 - Pią 10 Gru, 2010

GoOrange napisał/a:
Od D7000 lepszy będzie D300s.
Nie w kategoriach obrazowania, a te będą tu znacznie ważniejsze, od (byc może) ciut lepszego AF, czy parę klatek szybszej serii.
GoOrange napisał/a:
Kilka godzin intensywnego focenia zrobi swoje. Aczkolwiek żonie z pewnością lepiej w dłoni będzie leżał D7000.
Dla pełnej wygody, grip trzeba będzie w końcu dokupić zarówno do jednego, jak i drugiego. Do D700 docelowo zresztą też.
GoOrange napisał/a:
Co do szkieł, jeśli kiedyś zmienisz body na FF to nie pakuj się w najdroższe zoomy APS-C, lepiej stałkę i tańszego Tamrona.
Jak kiedyś zmieni, jeśli będzie chciał zmienić itd. Po cholerę ma się przez ten czas męczyć z plastikiem Tamrona i jego marnym AF-em, jak stać go na szybkie i pewne szkło bardzo dobrej jakości?
GoOrange napisał/a:
Często nowe body kupuje się po sprzedaniu starszego, jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci więc lepiej od razu ten temat przemyśleć.
I meczyć się półśrodkami, bo może kiedyś coś tam? To dopiero jest głupota.
belkot77 - Pią 10 Gru, 2010

GoOrange napisał/a:
jak załapiesz to sprzedasz APS-C na rzecz FF, na tym zawsze się traci

NIe tak duzo sie traci. Szczegolnie jak sprzedajesz dobre obiektywy.

dr11 - Pią 10 Gru, 2010

decjan, zacznij od księdza, jak będzie wymagał papierka z kurii to sobie nie popstrykasz i problem z głowy :) Jeśli nie, to obejrzyj sobie Masters of wedding photography a potem zacznij rozglądać się za sprzętem ;)
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego :D

dr11 napisał/a:
A na koniec, żeby nie spartolić tych jedynych w życiu chwil członków Twojej rodziny, wynajmij fotografa zawodowego :D
Myslisz, że przez pół roku nie opanuje warsztatu na tyle, by nie zrobić przyzwoitych zdjęć? Takie trudne, to to nie jest... :smile: A poza tym, raz w życiu, to ma się pogrzeb i to też nie zawsze... :razz:
dr11 - Pią 10 Gru, 2010

jaad75, no ja nie wiem :D Ale to jest zabieranie się do tematu od d... strony :P Jakby najpierw poznał podstawy, bez problemu wybrałby sprzęt sam, albo był mocno ukierunkowany.
Sunders - Pią 10 Gru, 2010

MM napisał/a:
z całą pewnością mając pod ręką D700 wybrałbym do ślubu tego ostatniego

To może jednak lepszy byłby taki zestaw używany: D700+S24-70/2,8HSM+SB900 :???:

Sunders, może, tylko trudniej będzie nim robić zdjęcia (mniejsza GO i AF Sigmy) i niekoniecznie da lepszą jakość.
GoOrange - Pią 10 Gru, 2010

jaad75, przecież cały ten temat jest o półśrodkach, no może poza głosem z 5D + szkła na start.
Sprzęt do pracy ma być sprzętem do pracy a Wy mu polecacie, co by nie mówić i jak bardzo nie chwalić, puszkę amatorską... To nie jest wydatek na D3100 ani 550D z kitem (nic nie ujmując wymienionym zestawom), którego za rok nie będzie aż tak szkoda poświęcić. Facet chce wydać 10k a jak załapie i ogarnie to zanim się obejrzy wyda drugie 10k. Niech kupi dwa porządne szkła pod FF i najlepsze na jakie go stać body a nie zabawkę*... Chyba że rozważa wariant z dokupieniem zapasu i/lub robienie ślubów z żoną, wtedy D7000 to fajny wybór a za rok używka D700 i będzie super.

* w tym wypadku mówię o jakości pracy i częściowo AF.

Dodam jeszcze że to co piszę powyżej w kwestii jakości pracy to subiektywna opinia, ja mam duże łapki :cool:

GoOrange napisał/a:
no może poza głosem z 5D + szkła na start.
A to nie jest półsrodek?... :roll:
Są półśrodki i półśrodki - zestaw o którym mówię da mu jakość zdjęć i komfort pracy porównywalny z droższymi sprzętami, na które go nie stać. Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.

MM - Pią 10 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Zejście do Tamrona 17-50, nawet z D300, ten komfort i jakość obniży i naprawdę nie widzę tu żadnych korzyści z takiego rozwiązania.

Nie zapominaj, że ten Tamron na Nikonie działa jednak lepiej niż na Canonie. Mam dwóch kolegów robiących zdjęcia na tamich 17-35 i 28-75 i D700 no i nie narzekają za bardzo na AF choć świetnie wiedzą, że można lepiej. Mieli porównanie jak te szkła działają na Canonie i w N jest dużo lepiej.
Ja wiem, że Nikkor 17-55/2.8 jest bardzo dobry mechanicznie, ale ktoś ma jakiś tam budźet. Piszesz o AF-ie. Sam pracuję w kościele z aparatem mającym beznadziejny AF i daję radę. Optycznie Tamron jest bardzo ok. Zresztą ja proponowałem też stałki a czas na ich użycie znajdzie się bez problemu. Ten zoom jest konieczny do szerokich ujęć i wszędzie tam, gdzie kadry muszą być różne a czas ograniczony. Bez drugiego korpusu ciężko opędzić się wtedy stałkami nawet komuś mającemu jakąś tam wprawę.

decjan - Pon 17 Sty, 2011

witam,

Przepraszam za bardzo długie milczenie, ale miałem mały wypadek finansowy i plany musiałem zawiesić.

Ograniczyłem budżet i zakupiłem już część srzętu:

lambę SB900

oraz obiektyw Sigmę :

http://allegro.pl/okazja-...1407179624.html

Zostały mi jeszcze 5k na APARAT, baterię, kartę i torbę.

Oczywiście waham się co z aparatem:

w tym przedziale cenowym mam do wyboru tylko dwa nikony:

d7000 (nowy) za 3900 lub d300s lekko używany za 4000.

Nie znalazłem nigdzie jasnej odpowiedzi,który będzie lepszy do fotografii ślubnej. Prosiłbym o pomoc :)

Fatman73 - Wto 18 Sty, 2011

D300s jest sprawdzony już w takiej robocie -i razi sobie całkiem nieźle. D7000 to niestety nadal niewiadoma. Parametry ma lepsze jeśli chodzi o obraz, ale jak "w walce" spisze się AF.......... tego do końca nie wiadomo.

Ja niedawno przesiadłem się z D300s na D7000 -puszki te robiły/robią u mnie za backup w pracy, więc nie mam co do nich dużych wymagań.
Pod koniec lutego mogę napisać, czy D7000 godnie zastąpił D300s.

Jednak w chwili obecnej, jeśli ma to być podstawowa puszka, postawił bym na sprawdzonego zawodnika, czyli D300s.

maput - Wto 18 Sty, 2011

Oba będą dobre ;) Zależy co dla Ciebie ważniejsze.
Albo chcesz super ergonomii i mało mocowania się ze sprzętem w trakcie pracy. A to przy ślubach ważne dość, albo wybierasz świetną jakość zdjęć, z dobrym DR-em, czym też an pewno pogardzić nie można ;)
Niech już ten następca D300 wyjdzie... Nie trzeba będzie wybierać.

hijax_pl - Wto 18 Sty, 2011

maput napisał/a:
Niech już ten następca D300 wyjdzie...
Obawiam się, że faktycznie niedługo może wyjść "D400" z tą matrycą Sony 24Mpix. I jeśli faktycznie taka matryca będzie, z tym zapowiadanym gigantycznym ISO to cena tej puchy może się zrównać z... D700. :???:
maput - Wto 18 Sty, 2011

Jeśli utrzymają, lub nawet poprawią tonalność, a do tego szumu więcej niż było nie będzie, to mimo wszystko myślę, że będzie warto.
Inna sprawa, że jakoś przy 24Mpix w cuda nie wierzę. Niby w D7000 mimo wzrostu ilości punktów się poprawiło, ale co innego +4, a co innego +12.

decjan - Wto 18 Sty, 2011

ok, czyli biorę d7000 skoro robi dużo lepsze zdjęcia.Ergonomia to kwestia przyzwyczajenia :) dzięki

Tylko sprawdź go przed zakupem :-)
decjan - Wto 18 Sty, 2011

niestety d7000 mogę tylko wysyłką dostać. Jest nowy, ze sklepu więc powinno być ok

Mój też był nowy i ze sklepu ;-) No, ale życzę powodzenia, może trafisz na w 100% sprawnego.

Pozdrawiam.

moronica - Sro 19 Sty, 2011

Fatman73, piszesz tak jakby mial wieksze prawdopodobienstwo otrzymania nie do konca sprawnego. kumpel kupil niedawno d7000 i nie narzeka a uzywa go z 50mm 1.4 wiec zauwazylby natychmiast problemy z celnoscia AF
konczako - Sro 19 Sty, 2011

moronica napisał/a:
Fatman73, piszesz tak jakby mial wieksze prawdopodobienstwo otrzymania nie do konca sprawnego. kumpel kupil niedawno d7000 i nie narzeka a uzywa go z 50mm 1.4 wiec zauwazylby natychmiast problemy z celnoscia AF

Pisze tak bo dość duża partia D7000 jest "walnięta" i lepiej dmuchać na zimne albo poczekać na nowsze partie. :wink: .

moronica - Sro 19 Sty, 2011

tylko jak duza jest ta dosc duza partia? co dziesiaty? dwudziesty? setny?
hijax_pl - Sro 19 Sty, 2011

konczako napisał/a:
Pisze tak bo dość duża partia D7000 jest "walnięta"
A skąd takie info?
jarecki_jg - Czw 27 Sty, 2011

A ja dodam swoje:

Uzywanego D300 lub 300s można za nieduże pieniądze wyciągnąć. Właśnie D300 ze szkłem AF-S 17-55/2.8 na allegro za 5500 zł widziałem. Do tego lampa SB-900 i w okolicach 7 tysiaków mamy.

Wiec zostaje 3 tys złotych zapasu na 35/1.8 DX za 700 zł - rewelacyjne szkło !!! i opakowanie z 200 zł i jeszcze na dodatkowe baterie, karty i stałkę 85/1.8.

Ja na imprezach tanecznych często posługuje się 10-20 Sigmy efekt - rewelacja !!!

Fatman73 - Nie 30 Sty, 2011

moronica napisał/a:

No bo niestety takie prawdopodobieństwo właśnie jest. Dotychczas trafiłem na więcej problematycznych (AF) D7000 niż tej wady pozbawionych.

Pomimo sporego już doświadczenia, osobiście zorientowałem się, że mój D7000 ma problem z AF dopiero po tygodniu. Tak się złożyło, że przez cały tydzień robiłem właściwie tylko kadry, gdzie fotografowany obiekt znajdował się do 2m ode mnie. A na taką odległość mój D7000 trafiał idealnie.
Niestety powyżej robiło się już bardzo nieciekawie (5m odległość i BF na 1m, niezależny od korekcji AF ustawianej w body).

Dlatego też jest szansa, że Twój kumpel moronica, jeszcze nie wie że z jego D7000 też jest coś nie tak........

jarecki_jg - Pon 31 Sty, 2011

Jak pisałem wcześnej tu jest aukcja na używkę nikona d300 z 17-55/1.8

http://allegro.pl/nikon-d...1432728512.html

Za 10 tys proponował bym wiec zestaw:

w nikonie:
korpus DX - D300 lub D300s
Nikkor 17-55/2.8
AF-S 35/1.8 DX
SB-900
AF 85/1.8

w canonie:
kompus 60D lub może starczy na 7D
17-55 made in canon
sigme 30/1.4 HSM
lampe Canon 580EX

maput - Pon 31 Sty, 2011

jarecki_jg napisał/a:
Jak pisałem wcześnej tu jest aukcja na używkę nikona d300 z 17-55/1.8

Aż z ciekawości zerknąłem.. Niestety szkło jest, jak się spodziewałem, f2.8. Za 1.8 byłbym gotów dać fortunę ;)

A zaproponowane zestawy zacne i na początek wystarczające, tyle, że w Canonie trochę krótko się zakres ogniskowych kończy. Tez by się 85/1.8 przydało.

Lotuk - Wto 01 Lut, 2011

zoomów ze światłem 1.8 nie ma (a szkoda)
z doświadczenia powiem że na ślubach częściej przydaje się szerzej niż dłużej
także ten d300+17-55 jest ok (i właściwie wszystko tym obfotografujesz)
+SB900
+35/1.8 - żeby ręka trochę odpoczęła
+coś szerokiego (np. sigma 10-20/3,5) - 17mm w pomieszczeniach to często za wąsko

(taki zestaw chciałbym) :mrgreen:

Kupując wszystko używane w 10k się zmieścisz

MC - Wto 01 Lut, 2011

Lotuk napisał/a:
zoomów ze światłem 1.8 nie ma (a szkoda)

No niby nie, ale zumy f2.0 istnieją.

Lotuk - Wto 01 Lut, 2011

racja
ale nie w nikonie i nie w canonie