|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Poszukuję dobrego następcy H50, co radzicie?
ci.nek - Sro 08 Gru, 2010 Temat postu: Poszukuję dobrego następcy H50, co radzicie? Witam, jestem nowy na tym forum i zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze następcy wysłużonego Sony H50.
Czytając róże fora, opisy i testy coraz bardziej głupieje i nie mogę się zdecydować na aparat.
Od aparatu oczekuję jasnego obiektywu, pozwalającego robić zajęcia bez lampy, dobrej
baterii, możliwości nagrywania filmów w jakości HD, obiektywu z dużym
zoomem co najmniej 15-krotny, pozwalającym robić ostre zdjęcia, szybkim aparatem, szybką lampą błyskową, matrycą pozwalającą robić zdjęcia z dużą czułością bez szumów i wszystko to w cenie do 1600zł.
Zastanawiam się nad: SX20 IS, P100, FZ100, HX1, HS10.
Co byście mi doradzili? Może coś innego niż z wymienionych. Jakie macie uwagi
o wymienionych aparatach?
Martin___ - Sro 08 Gru, 2010
Jakie wymagania Tak to tylko w Erze.
ci.nek - Sro 08 Gru, 2010
Nie są chyba aż tak wygórowane
A co z tych wymienionych byście polecili?
october_rust - Sro 08 Gru, 2010
Martin___ napisał/a: | Jakie wymagania Tak to tylko w Erze. |
uprzedziłeś mnie:))
Martin___ - Czw 09 Gru, 2010
ci.nek napisał/a: | Nie są chyba aż tak wygórowane
A co z tych wymienionych byście polecili? |
SX20IS lub FZ38 (raczej nie FZ100). Może jeszcze HX1. Ale nie spodziewaj sie braku szumów w półmroku czy super ostrych zdjęć na max zoomie.
ci.nek - Czw 09 Gru, 2010
Martin___ napisał/a: | Ale nie spodziewaj się braku szumów w półmroku |
chciałbym aby aparat dobrze radził sobie przy słabym świetle, bo w ciemnych pomieszczeniach H50 wysiada, a lampa oświetla dość cienko.
Martin___ napisał/a: | czy super ostrych zdjęć na max zoomie. |
chodzi mi o bardzo dobra ostrość na minimalnym zoomie, soniak czasem ma z tym spore problemy, albo jestem zbyt wymagający po zabawach z lustrzankami
Z opisów spodobał mi się HS10 ale po obejrzeniu niektórych fotek przeraziły mnie mydlane fotki.
I jeszcze pytanie dlaczego odradzasz fz100?
Coman - Pią 10 Gru, 2010
ci.nek napisał/a: | I jeszcze pytanie dlaczego odradzasz fz100? |
Też jestem ciekaw. Jako były użytkownik aparatu FZ38 który uważam za świetny sprzęt nie wydaje mi się żeby FZ100 jakoś znacząco od niego odbiegał.
Martin___ - Pią 10 Gru, 2010
ci.nek napisał/a: |
I jeszcze pytanie dlaczego odradzasz fz100? |
Dlatego:
http://www.imaging-resour...100INBI0400.HTM - FZ100
http://www.imaging-resour...Z35INBI0400.HTM - FZ35/38
http://www.imaging-resour...100hSLI0400.HTM - FZ100
http://www.imaging-resour...Z35hSLI0400.HTM - FZ35/38
Ma większe upakowanie pixeli na tej samej wielkości matrycy i to wychodzi.
Dominika - Pią 10 Gru, 2010
Musisz niestety wybrać albo jasne szkło ale mały zoom albo 15x zoom i ciemne szkło. Mały zoom wieksza matryca jasne szkło mniejsze szumy mała uniwersalność albo 15x zoom mniejsza matryca ciemniejsze szkło wieksze szumy wieksza uniwersalność.
Tak jak napisałeś w wymaganiach wszyscy by chcieli ale tak się nie da.
ci.nek - Pon 13 Gru, 2010
Zastanawiam się pomiędzy FZ38 a HX1 i cały czas się waham pomiędzy nimi. Fotki z Panasonica wydaja się być lepsze jakościowo ale Sony ma panoramy, uchylany ekran, lepsze fotki nocą podpowiedzcie co wybrać
po głowie mi chodzi jeszcze wx5 ale wolałbym coś większego.
wielbicielxx - Wto 14 Gru, 2010
Sony ma lepszy wyswietlacz filmy full HD mniej przeladowana pixselami matryce. Panasonic wypada bardzo przecietnie a niby lepsza jakosc zdjec to po prostu efekt obrobki JPG i wyostrzenie fotek w aparacie. Ja bym bral sony ale pewnie znajda sie tutaj zadowoleni posiadacze panasonika.
Coman - Wto 14 Gru, 2010
Użytkowałem Panasonica FZ38 przez rok i gdybym teraz musiał kupić aparat tego typu na pewno byłby to Panasonic, czy to któryś z serii FZ czy m4/3. Sony omijam szerokim łukiem i nie tyczy się to tylko aparatów fotograficznych ale całego asortymentu tej firmy. Sony według mnie ma dwie zalety... jest tanie i działa... i nic ponad to. Pzdr.
ci.nek - Pon 20 Gru, 2010
No i kupiłem aparat, zdecydowałem się na inną półkę, na Sony HX5V.
Robi ładniejsze zdjęcia od HX1, ma więcej "bajerów"od Panasonica, jest mniejszy i ładnie kręci w HD. Ma trochę za mało ustawień w porównaniu do H50 więcej działa w trybie auto, ale za to jest szybszy, 10x zoom wystarczy i robi naprawdę ładne fotki jak na taki mały kompakt. Dzięki wszystkim za porady
|
|