|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Nikkor DX i bez DX
wojzel - Pią 10 Gru, 2010 Temat postu: Nikkor DX i bez DX Witam forumowiczów. Dzisiaj natknąłem się na nową dla mnie informację i chciałbym uzyskać potwierdzenie lub zaprzeczenie właśnie u was. Posiadam D5000 i przymierzam się do zakupu jasnego obiektywu. Czy to prawda, że ogniskowa obiektywu nie przeznaczonego pierwotnie do matryc DX, po podłączeniu do body z taką właśnie matrycą (czyli mój D5000) będzie tak naprawdę większa? Może na przykładzie dwóch obiektywów:
Obiektyw Nikkor 50mm DX (nie wazne czy istnieje) będzie faktyczną ogniskową 50mm
Obiektyw Nikkor 50mm będzie mniej więcej ogniskową 75mm po podłączeniu do D5000?
Prawda czy mit?
Kocur - Pią 10 Gru, 2010
To powinno odpowiedzieć na Twoje pytania: http://fotografuj.pl/Arti...gniskowej/id/32
jaad75 - Pią 10 Gru, 2010
wojzel napisał/a: | Prawda czy mit? | Nie mit, tylko oczywista bzdura.
wojzel - Pią 10 Gru, 2010
tak też myślałem.. 1.5x mniejsza matryca od pełnej klatki nie powoduje zmian o 1.5x ogniskowej dzieki
komor - Pią 10 Gru, 2010
wojzel, owszem, mniejsza matryca powoduje zmniejszenie pola widzenia, jak przy zmianie ogniskowej x1.5. Ale nie jest to zmiana ogniskowej sensu stricte, bo zmienia się tylko pole widzenia, bez zmiany innych cech szkła wynikających z ogniskowej. Po prostu nie jest rejestrowany cały obrazek jak dla matrycy FX, tylko wycinek wielkości DX.
Natomiast szkła projektowane pod DX mają taką samą ogniskową jak odpowiednie (te same ogniskowe) dla FX, ale mają po prostu mniejsze pole obrazowe. Czyli podpinając pod aparat z matrycą DX obiektyw 50 mm FX oraz hipotetyczne 50 mm DX – otrzymasz taki sam obraz (w sensie: te same kąty widzenia).
|
|