forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jupiter 37A, mocowanie Nikona?

bechcik - Nie 12 Gru, 2010
Temat postu: Jupiter 37A, mocowanie Nikona?
Cześć. Od jakiegoś czasu szukam obiektywu m42 do mojego D3000. Znalazłem Jupitera 37A, ale z mocowaniem Nikona. Czy to będzie pasować do mojego body?
http://allegro.pl/jupiter...1346964499.html

mavierk - Nie 12 Gru, 2010

taaak i robić ładne zdjęcia też będzie :)
tylko, ze bez żadnej przejściówki!

kolouker - Nie 12 Gru, 2010
Temat postu: Re: Jupiter 37A, mocowanie Nikona?
bechcik napisał/a:
Cześć. Od jakiegoś czasu szukam obiektywu m42 do mojego D3000. Znalazłem Jupitera 37A, ale z mocowaniem Nikona. Czy to będzie pasować do mojego body?
http://allegro.pl/jupiter...1346964499.html

Ten jupiter ma możliwość wymiany mocowania. Ja bym brał tego z aukcji, bo ma bagnet F i będzie działał bez żadnych przejściówek.
Nikon nie jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o obiektywy m42.

Nie wiem też jak będzie z pomiarem światła w nikonie d3000. Chyba nie będzie działał.

Nie zmienię systemu dla obiektywów m42 :mrgreen:
O pomiar światła się nie martwię, bo już się nastawiłem, że go nie będzie.
Jestem ciekaw jednej rzeczy, będzie ostrzyć do nieskończoności?

to manualny obiektyw z mocowaniem nikona - będzie nieskończoność, bo przejściówek nie potrzebujesz.
hijax_pl - Nie 12 Gru, 2010

bechcik napisał/a:
O pomiar światła się nie martwię, bo już się nastawiłem, że go nie będzie.
Dokleisz sobie dandeliona i pomiar będzie... ;)

Rozumiem, że bez dandeliona mogę zapomnieć o potwierdzeniu ostrości?

Ze specyfikacji:
Cytat:
Obiektywy bez procesora: autofokus nie działa. Można używać takich obiektywów w trybie ekspozycji M, ale nie działa wówczas światłomierz.

Uwaga: dalmierz elektroniczny może być używany, jeśli obiektyw ma maksymalny otwór przysłony f/5,6 lub większy.

kolouker - Nie 12 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Dokleisz sobie dandeliona i pomiar będzie...

Ciekawe czy będzie to taki sam efekt jak w serii trzycyfrowej po zdefiniowaniu parametrów obiektywu.

U mnie w d300 ten Jupiter regularnie przepala o 1ev.

kolouker, prawdę mówiąc nie mam pojęcia. Czytałem tylko swego czasu instrukcję takiej wklejki programowalnej - i tylko taką wiedzę na ten temat mam :)

Takie D90 na przykład, mimo braku wyświetlania wartości ekspozycji przekazuje jednak taką informację poprzez USB do komputera. To znaczy, można odpytać aparat o wskazanie "drabinki" ekspozycji. I na podstawie tej informacji wyznaczyć nowe wartości czasu, czułości czy przysłony. Aparat też raportuje, że ma aktywny pomiar centralnie ważony.
Zakładam, że po zastosowaniu dandeliona, który się ładnie przedstawi korpusowi - aktywuje się pomiar punktowy i matrycowy. Nie będzie tylko pomiaru matrycowego 3D oraz korekty błysku.
Dokładnie tak samo dzieje się chyba gdy w profi korpusach definiujemy parametry szkła.

kolouker napisał/a:
Ciekawe czy będzie to taki sam efekt jak w serii trzycyfrowej po zdefiniowaniu parametrów obiektywu.
Jest jak w przypadku AF - migawka się zwalnia dopiero po potwierdzeniu ostrości za pomocą beepu ;)

bechcik napisał/a:
Rozumiem, że bez dandeliona mogę zapomnieć o potwierdzeniu ostrości?
W przypadku nikona zawsze jest potwierdzenie ostrości :)

Cytat:
W przypadku nikona zawsze jest potwierdzenie ostrości :)

Uff, to bardzo dobrze :) dziękuję Wam za odpowiedzi, powalczę o ten obiektyw :D

ov_Darkness - Sob 21 Wrz, 2013

Odkopuję zabytek.
Czy ktoś może wie, gdzie kupić tę legendarną "dupkę do Jupitera"? Szukałem i nie znalazłem, a bardzo by mi się przydała, bo tak się składa, że wykopałem z czeluści takie szkło.