forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Co można zrobić mając tylko jedną lampę?

ray - Pon 13 Gru, 2010
Temat postu: Co można zrobić mając tylko jedną lampę?
Witam,

Wiem że pytanie jest poniekąd żenujące, ale mimo to ośmielam się zapytać :)
Od paru dni mam lampę HVL-42, i kiedy zacząłem przeglądać wątki dotyczące oświetlenia, szybko uświadomiłem sobie, że w zasadzie to niewiele mogę z jedną lampą...

Może ktoś rzucić na to jakieś pozytywne światło? ;)

cybertoman - Pon 13 Gru, 2010

ray, zdjecia mozesz robic. Nie przesadzaj za bardzo z tym "niewiele" - masz doskonala okazje do zapoznania sie z blyskaniem od podstaw. Blyskaj i doblyskuj na wprost (chocby dla porownania), wykorzystuj sufit i sciany, stofena czy papier sniadaniowy sobie zaloz i probuj, przygladaj sie rezultatom a wnioski przyjda same.
jaad75 - Pon 13 Gru, 2010

ray, skoro jedna lampa wystarcza np. Wacławowi Wantuchowi, czy Zackowi Ariasowi, to Tobie też może. BTW, mając jedną lampę możesz bez problemu oświetlić scenę z trzech stron, wystarczy blenda i światło zastane - kombinacji ich ustawień w stosunku do lampy jest naprawdę bardzo dużo.
komor - Pon 13 Gru, 2010

To ja jeszcze tylko dopiszę, że lampy to nie wszystko, modyfikatory też dają pole do manewru. Zobacz co dostajesz z samej lampy, a co się dzieje po zmiękczeniu światła (rozproszeniu), począwszy od odbijania od ścian/sufity, przez najprostszą i tanią parasolkę, i dalej.
ray - Pon 13 Gru, 2010

dzięki chłopaki za pocieszenie :)

Mam blendę i bawiłem się już ze zdalnym wyzwalaniem błysku (wiadomo, A200 ma tylko najbardziej podstawową funkcjonalność) i zdążyłem zauważyć że efekty mogą być całkiem ciekawe.

Co mnie jednak zmartwiło to właśnie to że gros wątków dotyczy rozbudowywania swojego mini studia o całe mnóstwo różnych dodatków, a nawet jeśli nie to prędzej czy później pojawia się wpis żeby coś dokupić, vide post Komora wyżej ;) . Nie mam nic przeciwko poszerzaniu swojego zaplecza, ale jakoś nigdzie nie mogę doszukać materiałów jak zrobić możliwie maksymalny użytek z samej lampy. Stąd wniosek że niewiele można zrobić bez całej gamy dodatków...

jaad75 - Pon 13 Gru, 2010

ray, większość tych dodatków możesz zrobić sam lub zasymulować ich działanie tzw. "domowym sposobem".
mavierk - Pon 13 Gru, 2010

ostatnio jak oglądam zdjęcia, to widzę, że jak dla mnie najlepsze wychodzą właśnie z jednej lampki z parasolką, która doświetla światło zastane - naturalne i idealnie naświetlone :D
Black Cat - Sro 29 Gru, 2010

Jedna lampa to wszystko, czego mi trzeba. Jak największy palnik i moc, oraz głowica ruchoma praktycznie we wszystkich kierunkach. Jeśli opanujesz pracę jedną lampą do perfekcji dasz sobie radę w każdej sytuacji. Mam ponad 2 lata SB-900 i nie zamieniłbym jej na żadną inną. Dobrze odbita wręcz fenomenalnie oświetla scenę, praktycznie nie widać jej użycia. W nawet najbardziej beznadziejnej sytuacji nie ustawiałem palnika na wprost, ani nie zakładałem stofena. Nawet przy czarnym suficie i ścianach. ;) Ale wszystko zależy od fotografii, którą uprawiasz, możesz potrzebować czegoś innego - blendy, parasolki itp. Nie wiem, co może a czego nie Twoja lampa - polecam jednak na początek opanować ją bez dodatków.
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010

Black Cat napisał/a:
Dobrze odbita wręcz fenomenalnie oświetla scenę, praktycznie nie widać jej użycia.
Ale tu raczej nie chodzi o "odbijanie" i niekoniecznie o to, żeby użycia lampy "nie było widać"... :smile:
palindrom - Sro 29 Gru, 2010

Cytat:
Co można zrobić mając tylko jedną lampę?

- Zdjęcia (ja tak robię - to działa)
- Kupić kolejną. I kolejną. I... :mrgreen:

Do tej pory, przy wykorzystywaniu ścian i sufitów, nie odczułem potrzeby używania większej ilości źródeł światła. Poczułem natomiast potrzebę ćwiczenia wyobraźni przy kształtowaniu błysku (od czego by to odbić żeby wyglądało ciekawie...).

ray - Pon 03 Sty, 2011
Temat postu: :)
Mam dobrą lampę (HVL-42) a pytam co mogę zrobić tylko jej używając (bez dodatków) z czystej ciekawości. Wiem że na imprezie fajnie się sprawdza, światło odbite od sufitu daje bardzo naturalny efekt. Ale... gdybym chciał zrobić żonce fajne zdjęcie (tzn. akt) w domu, to jednak chciałbym żeby chociaż trochę przypominało że chodzi o akt :) Mam jeszcze blendę którą mogę wykorzystać, ale po pierwszych próbach nie wydaje mi się że można z tym zdziałać coś sensownego. I stąd moje pytanie - czy można coś więcej z tym zrobić mając tak małe zaplecze sprzętowe czy jednak trzeba zainwestować w dodatki?

palindrom - o tak, ja też poczułem chęć sprawdzania różnych kątów :) zwłaszcza podoba mi się tryb bezprzewodowy kiedy lampę mogę ustawić gdzie chcę :)

komor - Pon 03 Sty, 2011

ray, kup jeden statyw i parasolkę lub coś podobnego z gadżetów opisanych w wątku Studio domowe amatora, tanim kosztem – to plus blenda już pozwala coś porzeźbić.
lancer - Sro 05 Sty, 2011

Poszukaj sobie w sieci schematów oświetleń z 1 lampą + blenda + słońce. Tak jak pisał Jaad to już całkiem sporo i można się fajnie pobawić. Ja w plenerze też zazwyczaj tak focę. Choć zdarza się używać nawet 3 lamp.
Pooglądasz schematy to da Ci wyobrażenie jak się za to brać, a później już będziesz mógł sobie sam wszystko korygować oglądając efekty.

ray - Pią 07 Sty, 2011
Temat postu: -
Dzięki panowie. Zdecydowałem się na zakup uchwytu na lampę i parasolkę, parasolkę i statyw do niej. Powinno wystarczyć na jakiś czas :)
Usjwo - Pią 07 Sty, 2011

no i blende koniecznie, nie kosztuje duzo, a jako wypelnienie moze pracowac
lancer - Pią 07 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:
no i blende koniecznie

ewentualnie możesz zrobić ją sam z kocyka ratunkowego (ok 15 zł w aptece) lub z takiej przysłony przeciwsłonecznej która ma odbijać światło z kokpitu samochodowego (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć - przykleja się to do szyby), kosztuje ok 20 zł.

palindrom - Sob 08 Sty, 2011

lancer napisał/a:
Usjwo napisał/a:
no i blende koniecznie

ewentualnie możesz zrobić ją sam z kocyka ratunkowego (ok 15 zł w aptece) lub z takiej przysłony przeciwsłonecznej która ma odbijać światło z kokpitu samochodowego (nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć - przykleja się to do szyby), kosztuje ok 20 zł.

Idziesz robić zdjęcia z kolegą i każesz mu się ubrać w biały podkoszulek. Bierzesz ze sobą piwo. Koszt piwa to cena jaką płacisz za automatykę ustawiania blendy.

Samych udanych kadrów! :mrgreen:

lancer - Sob 08 Sty, 2011

palindrom, a zdziwiłbyś się w ilu zajebistych scenach światło jest rozpraszane firaną prysznicową :mrgreen:
A co do białych koszulek to białego materiału używam na ramach do zasłaniania bezpośredniego światła słonecznego. Z powodzeniem można byłoby zrobić coś takiego z kilku tshirtów :mrgreen:

ray - Nie 09 Sty, 2011
Temat postu: -
blendę mam, pozostaje tylko załatwienie sobie odpowiedniego uchwytu albo towarzysza z którym opróżnimy któryś litr piwa :)
ov_Darkness - Sro 12 Sty, 2011

Zdecydowanie zdalnie sterowany uchwyt do blendy jest jednym z bardziej przydatnych akcesoriów foto :D
Tworas - Pią 14 Sty, 2011

1 lampa z parasolką plus blenda to już całkiem sporo :) a jak mamy jeszcze światło zastane to w ogóle szaleństwo ;) ode mnie na zachętę kilka zdjęć jako dowód że jedna lampa może naprawdę sporo ;)
używam SB900

1. Lampa z parasolką plus blenda

2. Lampa z parasolka plus blenda

3. czysta lampa plus blenda

4. lampa z parasolką

coś tam da się zrobić z jedną lampą :wink:

[ Dodano: Pią 14 Sty, 2011 13:52 ]
może powrzucajmy to nasze zdjęcia z użyciem właśnie jednej lampy plus ewentualne modyfikatory ? czegoś się od siebie wszyscy nauczymy i zrobi się ciekawy temat ? :)

komor - Pią 14 Sty, 2011

Jestem za, czyli… wrzucaj dalej. :)
cybertoman - Pią 14 Sty, 2011

Tez jestem za - to dobra forma odpowiedzi na watkowe pytanie.
Tworas - Pią 14 Sty, 2011

komor napisał/a:
wrzucaj dalej.

nie oto do końca mi chodziło... :razz: :wink:

[ Dodano: Sob 15 Sty, 2011 00:29 ]
brak chętnych... cóż.... dodam kolejne zdjęcie :razz:

5. jedna lampa w pomieszczeni ok 20m2 :) - umieszczona za "modelem" i co ciekawe za białym tłem :razz: nic więcej :razz:

[ Dodano: Sob 15 Sty, 2011 11:26 ]
o...podpis mi się wkradł :mrgreen: miało go nie być, mam nadzieje że nikomu nie przeszkadza :razz:

ray - Pon 17 Sty, 2011

Dzięki Tworas! To podnosi na duchu :)
komor - Pon 17 Sty, 2011

Tworas, a jakiejś blendy nie było? Albo białej ściany za plecami fotografa? Bo jak na źródło światła za modelem to jest całkiem dobrze oświetlony. :)
W sumie to możemy zacząć numerować zdjęcia, jeśli mamy o nich tu rozmawiać.

Tworas - Pon 17 Sty, 2011

komor, ja byś mógł je ponumerować to było by super :wink:
co do oświetlenia tego ostatniego zdjęcia to lampa była za białym tłem i błyskała w ścianę (biała) od której światło się odbijało przechodziło większą powierzchnia przez tło i następnie bardzo rozproszone rozlewało się na cały pokój, który był biały :razz: :razz: :razz: pokój ma 20m2 dlatego światło zdołało się odbić i oświetlić modela od przodu ;) jedyny zabieg jaki był konieczny to całościowe rozjaśnienie zdjęcia w PS i wszystko ładnie się udało :wink: były to moje próby jak uzyskać jednolicie białe tło mając tylko jedną lampę :razz:

oranżewski - Pon 17 Sty, 2011

rzucam propozycję ;)
może wątek do działu "Nasze zdjęcia"?

Tadeuszek - Pon 17 Sty, 2011

oranżewski, dobry pomysł
ja co prawda nie mam za wiele do zaprezentowania, ale chętnie spojrzę na twórczość innych jedno 'flashowców' :D

Pustelnik_ - Pon 17 Sty, 2011

Tadeuszek napisał/a:
chętnie spojrzę na twórczość innych jedno 'flashowców' :D

Dla wszystkich zainteresowanych tematem mam do polecenia w zasadzie jeden link: flickr/explore/tags/onelight.
Obszerniejsze źródło jeszcze chyba nie powstało. ;)
A bardziej dociekliwych zachęcam do przeglądania tej grupy i im podobnych, również na flickrze.

skasowany - Pon 17 Sty, 2011

Pustelnik_, zdecydowanie się zgadza! ;)
Tworas - Pon 17 Sty, 2011

oranżewski napisał/a:
rzucam propozycję ;)
może wątek do działu "Nasze zdjęcia"?

myślę, że to nienajlepszy pomysł bo zdjęcia by się powielały z tymi które miały by lądować w dziale Ludzie... :wink: ale np przyklejenie tego tematu w lampach błyskowych lub stworzenei jakiegoś działu "fotografowanie teoria praktyka technika"? no nie wiem :razz:

Pustelnik_, te dwa linki bardzo dobre ;)

komor - Wto 18 Sty, 2011

Moim zdaniem te zdjęcia powinny tu zostać, z racji, że prezentują bardziej konkretną technikę. Ale wiązałbym znowu jakichś wielkich nadziei na długie życie takiego wątku, bo tak naprawdę ma on tutaj na forum sens tylko jako pokazanie, że z jedną lampą się da. W dziale „Nasze zdjęcia” są wątki z tematycznym, a nie technicznym podziałem. I może niech tak zostanie. Ponieważ tu jest dział związany z oświetleniem, to wątek taki jak ten wydaje mi się tutaj na miejscu.
Tworas - Wto 18 Sty, 2011

myślę, że komor ma rację :wink:
ewentualnie rozpatrzył bym moją propozycję odnośnie przyklejenia tego tematu żeby nie zgubił się wśród innych. O ile inni forumowicze również zaprezentują tutaj swoje udane zdjęcia z użyciem jednej lampy.... :razz:

ode mnie ostatnie dwa i mam nadzieje. że coś się ruszy...
6. lampa z parasolką

7.lampa z parasolką plus blenda

Wojteo - Sro 19 Sty, 2011

Z pewną taką nieśmiałością wrzucę...

8. Do ideału brakuje sporo ale robione 1 lampą (+ własnej roboty softbox) :wink:

9.

10.

Wiem, kadry nie teges, tam ucięty łokieć itp. ale z jedną lampą też jest kupa zabawy :smile:

Tworas - Sro 19 Sty, 2011

Wojteo, i bardzo fajnie, że pokazałeś swoje prace w tym wątku :) czekamy na resztę śmiałków :smile:
co do samego oświetlenia to już kiedyś pisałem ale - w 8 jednak światło za bardzo z tyłu a 9 jak dla mnie zdecydowanie za nisko, twarz jest bardzo ważna na tym zdjęciu a znika w cieniu.
10 też juz kiedyś napisałem co mysle :mrgreen: bez komentarza :razz:

Na 9 świeciłem całkiem z dołu (eksperymentowałem).
Komentować 10 nie musisz :wink: chodziło tylko o próbę: "ciekawe co z tego wyjdzie..." Tam były dwa błyski jeden od dołu, jeden od góry.

Mam też różne opcje oświetlenia w kadrze z 8 np. takie:

11.

Tworas - Sro 19 Sty, 2011

to 11 trochę za ciemne mi się wydaje ale z drugiej strony jaśniejsze mogło by zabrać klimat.
co do światła imo jest lepiej niż na 8 ale może można było dać źródło światła jak najbliżej głowy by była ona dobrze naświetlona a reszta im niżej tym słabiej i mogłaby wyjść fajna gra świateł i cieni :) no ale to tylko domysły :)

Można było, można... :smile:
Ale świat się nie kończy, będą kolejne próby :razz:

To teraz coś z innej beczki:
12. to też już było :razz:

Doświetlane gołą lampką (od lewej) skierowaną tylko na motor.

Ale się rozgadałem :roll: :smile:
Pozdrawiam

Tworas - Pią 21 Sty, 2011

Wojteo, oświetlenie na 12 chyba spoko :P co do samego kadru to można było jakoś lepiej wykorzystać ten tunel :wink:
GoOrange - Wto 25 Sty, 2011

Ja to w sumie (na razie) cienki jestem ale moje z jedną lampą... Tło kombinowane... Obróbka leży ale nad tym troszkę pracuję...

13.

baracuda - Wto 25 Sty, 2011

tak czytam i zaczynam kombinować :mrgreen: , mam tylko lampę i dyfuzor ,
tła żadnego , więc modelkę wstawiłem w drzwi do przedpokoju (ciemny) więc tło
będzie ciemne :razz: , z obróbką to jestem noga , męczę tego szopa ,
no i to mi wyszło ...

Cytat:

Exposure Time=1/60 sec
FNumber=F5,0
ISOSpeed Ratings=100
Focal Length=75,00 mm

fotoG3 - Pon 28 Mar, 2011

Jeżeli kolega ma problem co można wycisnąć z jednej lampy to zakup blend i innych cudów niewiele tu pomoże.

W pierwszej kolejności warto zainwestować w wiedzę

Z pamiętnika lampy błyskowej
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10006

Ta książka po prostu otwiera oczy na świat błysku.
Polecam bo to jedna z ciekawszych pozycji o błyskaniu.

orbs - Pią 22 Kwi, 2011

15.

zdjecie jedna lampa. zrobione nie nikonem, nie canonem, a .... pentaksem k10D
z kitem.

komor - Pią 22 Kwi, 2011

Fajne, klimatyczne, surowe. Czym zmiękczona lampa? Jakoś tak dokładnie w kroczu wypadł odblask od słońca chyba… :P
orbs - Pią 22 Kwi, 2011

złota parasolka, jakieś 80 cm
osa29osa - Nie 10 Lip, 2011

Polecam stronę Strobox. Może komuś się przyda.