|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samsung NX 20-50 mm f/3.5-5.6
kkokosa - Pon 13 Gru, 2010 Temat postu: Test obiektywu Samsung NX 20-50 mm f/3.5-5.6 http://optyczne.pl/209.1-...6_ED_Wstęp.html
Zapraszam do lektury i dyskusji,
Konrad
komor - Pon 13 Gru, 2010
Jak już pisałem wcześniej w innym wątku, choć początkowo zastanawiałem się: po co taki dziwny zakres, to teraz wiem, że to jest świetny pomysł dla tych osób, które bezlusterkowce chcą mieć zawsze przy sobie. Czyli kupujemy stałeczkę czy dwie, żeby mieć jakość, zabawę w małe GO, zdjęcia imprezowe w gorszych warunkach itd., a oprócz tego bierzemy takiego małego kita, godząc się na jego ograniczony zakres, bo on ma być tylko awaryjnym zoomem takim na wszelki wypadek.
To oczywiście tylko jeden z wariantów użytkowania, który mi osobiście bardzo przypadł do gustu.
krzy2892 - Czw 05 Kwi, 2012 Temat postu: filtr do tego obiektywu Witam, jestem posiadaczem testowanego przez Was obiektywu. Jako wychowany jeszcze w starych (dobrych ) analogowych czasach, pierwsza rzecz myślę o filtrze ochronnym ( tym bardziej, ze już przy zdejmowaniu dekielka zostawiłem odciski palców na przedniej soczewce )
Znalazłem B+W o średnicy 40,5 mm. Będzie OK?
Z testu wynika , ze obiektyw kiepsko sprawuje się pod światło - osłonka coś pomoże?
pozdrawiam świątecznie
maput - Czw 05 Kwi, 2012 Temat postu: Re: filtr do tego obiektywu
krzy2892 napisał/a: | Z testu wynika , ze obiektyw kiepsko sprawuje się pod światło - osłonka coś pomoże? |
To raczej działa w drugą stronę
krzy2892 - Czw 05 Kwi, 2012 Temat postu: Re: filtr do tego obiektywu
maput napisał/a: | krzy2892 napisał/a: | Z testu wynika , ze obiektyw kiepsko sprawuje się pod światło - osłonka coś pomoże? |
To raczej działa w drugą stronę |
Masz rację Trochę sie rozpędziłem
Rozwazam, co mi lepiej będzie chronic obiektyw: filtr (130 zł), czy osłonka (podobna cena)
W kwestii filtra, to raczej mogę sie spodziewać pogorszenia jakosci obrazu (właśnie w kontekscie flary i efektów specjalnych pod swiatło)
K.
|
|