|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - zrzucanie zdjęć z aparatu
lukemeng - Pon 13 Gru, 2010 Temat postu: zrzucanie zdjęć z aparatu Witam.Właśnie zrzuciłem zdjęcia z aparatu i okazuje się, że część zdjęć nie ma podglądu, a po wczytaniu do PS pokazują się błędy. Zrzucam je, czyli wyciągam kartę i poprzez czytnik (TP S.A.) na HDD. W czym może być problem? Jaki sposób jest zalecany przy przenoszeniu zdjęć? Na podglądzie aparatu przeglądałem wszystkie. Problem pewnie podczas przesyłu.jak można to sprawdzić? Czy można odzyskać te fotki?
edmun - Pon 13 Gru, 2010
jaki format plików, jaki aparat (D90?)
hijax_pl - Pon 13 Gru, 2010
lukemeng napisał/a: | Zrzucam je, czyli wyciągam kartę i poprzez czytnik |
lukemeng napisał/a: | Problem pewnie podczas przesyłu |
Pogubiłem się. To znaczy podłączasz przez zewnętrzny czytnik czy przesyłasz przez USB z aparatu?
B o g d a n - Pon 13 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | Pogubiłem się. | No przecież napisał: z czytnika poprzez TP S.A. na dysk. Rozumiem, że przez internet, bo dysk jest daleko.
lukemeng napisał/a: | Czy można odzyskać te fotki? | Rozumiem, że nie upewniłeś się, że są OK na dysku nim je wykasowałes z karty?
Jeśli tak/nie, to po ptakach - chyba, że na karcie nic potem nie zapisywałeś i zastosujesz jakieś narzędzia informatyczne.
lukemeng - Wto 14 Gru, 2010
edmun napisał/a: | jaki format plików, jaki aparat (D90?) |
raw+jpg, D90
hijax_pl napisał/a: | To znaczy podłączasz przez zewnętrzny czytnik czy przesyłasz przez USB z aparatu |
Wyciągam kartę z aparatu.
B o g d a n napisał/a: | Rozumiem, że przez internet, bo dysk jest daleko |
no chyba był za daleko bo je właśnie straciłem.
edmun, czy masz jakiś pomysł? Bo tak zapytałeś o ten format i body?
hijax_pl - Wto 14 Gru, 2010
lukemeng, a przez kabel usb prosto z aparatu idzie OK? Jaki masz OS?
lukemeng - Wto 14 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | a przez kabel usb prosto z aparatu idzie OK |
mam takie przyzwyczajenie, że wyciągam kartę, więc nie próbowałem bezpośrednio z aparatu. Już mi się parę razy to stało, ale nie ma reguły.Będę musiał spróbować, ale nigdy nie będę miał pewności.
hijax_pl napisał/a: | Jaki masz OS |
zrzucałem na 7, ale też mi się to działo na XP
komor - Pią 17 Gru, 2010
Głuchy telefon, panowie. Czytnik jest pewnie od TPSA, coś mi się kołacze, że taka promocja była. Podejrzewam więc, że to czytnik bruździ i przekłamuje podczas transferu. Sprawdź czy kłopoty masz także podczas transferu bezpośrednio z aparat przez USB, ewentualnie czy podobny problem jest z innym czytnikiem. Na pecetach się nie znam, ale jeśli to stacjonarny to może wypróbuj może też inne gniazdko USB, bo zdaje się też może mieć znaczenie w blaszakach.
edmun - Pią 17 Gru, 2010
może też być za długi przewód USB łączący port w komputerze z czytnikiem
lukemeng - Wto 21 Gru, 2010
komor napisał/a: | Czytnik jest pewnie od TPSA, coś mi się kołacze, że taka promocja była |
prorok cy co?
edmun napisał/a: | może też być za długi przewód USB łączący port w komputerze z czytnikiem |
no pewnie tak.Takie właśnie czytniki z tymi dłuugimi kablami robią, że ma zaledwie 4cm
A tak poważnie to problem tkwi po stronie czytnika. Zrzucałem z bezpośrednio z body i było ok. Taka ta nasza TEPSA. Nawet prezenty (czytniki) mają do d...
hijax_pl - Wto 21 Gru, 2010
lukemeng napisał/a: | Nawet prezenty (czytniki) mają do d... | No chyba nie sądziłeś, że gratis dorzucają drogie zabawki.
lukemeng - Sro 22 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: | No chyba nie sądziłeś, że gratis dorzucają drogie zabawki. |
no, ale nie wiedziałem, że nawet czytniki mogą być skopane. Tak naprawdę to urządzenie bez większej filozofii, ale i tak zrobione w ChRL będzie stwarzać problemy. Niestety - c'est la vie...
|
|