forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikkor AF 50 1.8D

gostek33 - Czw 16 Gru, 2010
Temat postu: Nikkor AF 50 1.8D
Witam!

Przeszukałem forum ale nie znalazłem informacji o nurtującym mnie problemie.

Nowy obiektyw Nikkor AF 50/1.8D po domknięciu przysłony (najwyraźniej efekt widać przy f22) po środku kadru pojawia się jakaś plama (wielkości małego otworu przysłony).

Spotkał się ktoś z czymś takim? Co to może oznaczać? Moim zdaniem to nie powinno się pojawiać.

Obiektyw jest nowy.

Proszę o pomoc

d.prowadzisz - Czw 16 Gru, 2010

Brudna matryca albo tylna soczewka obiektywu.
marcin-vlc - Czw 16 Gru, 2010

To jest tak przypadlosc tego modelu, na ogol zanika przy otwieraniu i np. przy f16 bedzie mniej widoczne to podbarwienie, w niektorych egzemplarzach pojawia sie tylko ostrzac na nieskonczonosc.
gostek33 - Pią 17 Gru, 2010

d.prowadzisz napisał/a:
Brudna matryca albo tylna soczewka obiektywu.

Obejrzałem dzisiaj soczewki obiektywu w świetle dziennym i nic nie zauważyłem. Matryca aparatu ma brud ale tylko dwie kropki po lewej stronie matrycy (z dala od centrum w którym pojawiają się przebarwienia).

Z innym obiektywem przebarwień nie ma.

marcin-vlc napisał/a:
To jest tak przypadlosc tego modelu, na ogol zanika przy otwieraniu i np. przy f16 bedzie mniej widoczne to podbarwienie, w niektorych egzemplarzach pojawia sie tylko ostrzac na nieskonczonosc.

Trochę poczytałem przed zakupem, i nigdzie nie znalazłem informacji, że coś jest nie tak w tym modelu obiektywu.

pietro - Pią 17 Gru, 2010

gostek33 posiadam ten obiektyw od roku używam go z D90 nigdy nie zauważyłem u siebie takiego efektu, moim zdaniem to wada tego konkretnego egzemplarza czy kontaktowałeś się z serwisem? bo piszesz że obiektyw jest nowy
hijax_pl - Pią 17 Gru, 2010

Moja 50ka nie ma przebarwienia ani przy f/22 ani przy odległości ostrzenia ustawionej na ∞
marcin-vlc - Pią 17 Gru, 2010

Niektore egzemplarze na to cierpia, nie mam pojecia ile, ale ten przypadek nie jest jedyny i o takiej plamce pisalo troche osob na innym forum. Co dziwne to w niektorych egzemplarzach to sie pojawia w innych konfiguracjach niz f22 i nieskonczonosc.
gostek33 - Pią 17 Gru, 2010

pietro napisał/a:
gostek33 posiadam ten obiektyw od roku używam go z D90 nigdy nie zauważyłem u siebie takiego efektu, moim zdaniem to wada tego konkretnego egzemplarza czy kontaktowałeś się z serwisem? bo piszesz że obiektyw jest nowy

Obiektyw nówka sztuka, mam go kilka dni.
Myślałem raczej o powołaniu się na rękojmię u sprzedawcy, bo jak z serwisem nikona to każdy wie. Tylko tym razem to z laptopem pojadę i popstrykam na miejscu, bo wcześniej to tylko AF sprawdziłem na korpusie i zrobiłem kilka fotek.

B o g d a n - Pią 17 Gru, 2010

gostek33, a ile razy będziesz ustawiał w nim f/22 lub cos podobnego ? Przecież po takim domknięciu dyfrakcja zjada szczegóły/rozdzielczość zdjęcia. :wink:
Jeśli do f/8, czy f/11 jest OK, to daj sobie spokój i rób zdjęcia. :smile:

mavierk - Sob 18 Gru, 2010

lol? A to aż tak bardzo utrudnia pracę tym szkłem?
Może po prostu jest podobnie, jak z niektórymi szkłami, gdy użyję się ich do IRa (też często występują białe plamy w środku), czyli jakaś seria ma skopane powłoki :P

P_M_ - Sob 18 Gru, 2010

Zaraz skopane. Na IR nie zostal stworzony, tylko na widzialne. Takze nie w kazdych warunkach w IR ta plama sie pojawia, bo pojawia sie tylko pod slonce (troche tych IR-ow jednak zrobilem).
Innym plamka wychodzi tez podczas pracy z pierscieniami posrednimi. Ma prawo, jesli pierscienie sa kiepskie (slabo wyczernione). Sorry, ale z dobrymi pierscieniami tego nie ma.
Zasadniczo jasne szkla miewaja problemy z praca pod swiatlo, wiec trzeba uwazac, ale zeby zaraz reklamowac?
Inna bajka, ze nikt normalny nie fotografuje na przyslonach wyzszych niz f/16. Do tej przyslony rozdzielczosc wyglada niezle. Potem jet mgla...

mavierk - Sob 18 Gru, 2010

Czyli moment, na początek zjechałeś teorię, która od początku była żartem. Potem napisałeś, że to może się zdarzyć wszystkim i wszędzie, zrugałeś ludzi, których nie stać na porządne pierścienie.
Tego z reklamą nie rozumiem :D
A na końcu uznałeś ludzi fotografujących na wyższych niż f16 za nienormalnych?

Od samego początku tak samo :)