|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - M42 Helios blokowanie popychacza przesłony
kucharz_TM - Czw 16 Gru, 2010 Temat postu: M42 Helios blokowanie popychacza przesłony Witam.
Piszę z takim problem.
Czy przy montowaniu obiektywu Helios- 44-6 2/58 z przejściówką do sony alpha należy cokolwiek blokować itp ? Czy to dotyczy pracy zarówno na M jak i A ?
Czy wystarczy po prostu zamontować obiektyw
Czytałem coś na temat popychacza przesłony ...
prosiłbym o wytłumaczenie tego zagadnienia.
mavierk - Pią 17 Gru, 2010
jak masz w heliosie M A to ustawiasz na M i popychacz Cie nie interesuje
A jak nie masz, to tego bolca od spodu musisz trzymać wciśniętego
Ktosik - Nie 19 Gru, 2010
chodzi o popychacz w aparacie jak się domyślam. Problem pojawia się taki ze czasem ten popychacz wchodzi w obrys gwintu m42, i powoduje ze się uszkadza popychacz lub jego najlepiej założyć przejściówkę i sprawdzić czy się całkowicie chowa popychacz, gdzieś czytałem ze trzeba go lekko przygiąć o tutaj: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=26263
jeśli się nie chowa no cóż wtedy trzeba się zastanowić czy przyginać czy podfrezować gwint w obiektywie,
na M jeśli przejściówka jest bez dandelionu popychacz nie działa (jest wyłączony)
w A o ile się nie mylę tez nie zadziała (u mnie w A350 pokazuje ze obiektyw jest niezałożony i migawka zablokowana )
A jeszcze jedno w A850 i A900 chyba się coś pozmieniało w nowym firmware
belkot77 - Nie 19 Gru, 2010
Ktosik napisał/a: | chodzi o popychacz w aparacie jak się domyślam |
NIe znam sie na sony ale wydaje mi sie ze chodzi o popychacz w obiekytwie ktory zamyka przeslone (nie dotyczy obiektywow z A/M oraz tych w ktroych przeslona jest zamykana osobnym pierscieniem).
Spojrz na ten watek http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#245415
Ktosik - Wto 21 Gru, 2010
kucharz_TM, urządził konkurs ale zapomniał ogłosić wyniki
kucharz_TM - Sro 22 Gru, 2010
Przepraszam, ale wynik jest jeszcze sprawą otwartą, gdyż czekam na przesyłkę.
Dopiero jak dostanę obiektyw to będę mógł coś wypowiedzieć się w tej kwestii. Wcześniej zadałem pytanie, aby zapoznać się z tym tematem.
Oczywiście dziękuje wszystkim, którzy pomogli mi dzieląc się swoją wiedzą.
[ Dodano: Czw 23 Gru, 2010 20:48 ]
Panowie dostałem obiektyw i teraz mogę przekazać więcej informacji.
Po pierwsze na obiektywnie nie ma opcji M/A. Można tylko zmienić na body.
po drugie jest założona już przejściówka i ten mały bolec jest tak jakby schowany. (przejściówka ma kolor srebrny)
po trzeci na obiektywie sa dwa pokrętła, z czego jedno jest do zmiany bodajże przesłony.
Wobec tego czy przy takim zestawie jest jakiekolwiek zagrożenie spowodowane bolcem?
(jeśli któryś z punktów źle opisałem, mogę załączyć obrazek.)
[ Dodano: Sro 29 Gru, 2010 15:05 ]
Panowie, proszę o pomoc.
|
|