|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - NIKON s8000 - swietny kompakt kupilem i polecam
fotoartysta - Pią 17 Gru, 2010 Temat postu: NIKON s8000 - swietny kompakt kupilem i polecam Nikon s8000 = super kompakt polecam kazdemu
Kupilem go jako drugi , na codzien maly poreczny do kieszeni wejdzie
a jakosc zdjec jak na kompakt jest bardzo fajna.
Napewno na glowe bije bubla sony h55- ktory ma zwichrowany balans bieli zapomaranczawia zdjecia .
Robi podobnej jakosci zdjecia jak canon sx 210 is
ale jest duzo ladniejszy jak dlamnie.
Zawsze tlumacze wszystkim ze nie patrzecie na testy , wezcie swoje karty pamieci
i idzcie do salonow foto porobcie zdjecia z kilku modeli i potem na kompie powiekszcie sobie
Ja tak zrobilem i najlepszej jakosci wlasnie robil ten s8000 nikona
podobne sx 210is canona- kupilem nikona bo podobal mi sie wizualnie lepiej.
edmun - Sob 18 Gru, 2010
fotoartysta napisał/a: | wezcie swoje karty pamieci
i idzcie do salonow foto porobcie zdjecia z kilku modeli |
hehe to na pewno nie u mnie, ani w MediaMarkt ani w Saturnie na terenie Wrocławia
Nikt nie udostępni aparatu żeby sobie zdjęcia porobić, ani tym bardziej fotografować wnętrze sklepu
Czesiu32 - Sob 18 Gru, 2010
edmun, - Ale ten nowy użytkownik zapodał, że jest z hameryki. Tam widocznie jak jesteś w sklepie, to wolno ci fotografować sklep i testować sprzęt robiąc sobie fotki na swoją kartę.
Wydaje mi się że gość ma powody do zadowolenia w odniesieniu do sony H55. Sam mam też tego sony i wyświetlacz ma beznadziejny, bo opalizuje przy ukośnym spozieraniu, no i nie ma aż takiej drobnoziarnistości jak ten nikon s8000. On ma aż ponad 900 kpikseli na swoim LCD. To więcej niż w klasycznej rozdzielczości telewizyjnej. W TV masz około 600 x (600x4/3) = 600 x 800 = 488000 punktów. Na opisie tego nikona napisano, że wyświetlacz nie pogarsza obserwacji pod kątem, a i ma jeszcze warstwę przeciwodblaskową.
Sony H55 ma 230kpikseli na LCD i warstwa przeciwodblaskowa dość kiepska. Widziałem lepsze. Choćby w sony H50.
MC - Sob 18 Gru, 2010
edmun, wiem że to inna sieć, ale nigdy nie miałem problemu żeby przyjść ze swoją kartą i fotografować wnętrze słupskiego FJ.
js70 - Pon 20 Gru, 2010
MC napisał/a: | edmun, wiem że to inna sieć, ale nigdy nie miałem problemu żeby przyjść ze swoją kartą i fotografować wnętrze słupskiego FJ. |
W Gdańsku w FJ także nie robili problemów. Co prawda szukałem lampy , więc aparat miałem swój. Mogłem do woli robić zdjęcia w sklepie z praktycznie wszystkimi modelami, które mieli na stanie.
Martin___ - Pon 20 Gru, 2010
Mnie też dali pobawić się aparatem (w Saturnie, Wa-wa), nie miałem swojej karty pamięci, ale aparat miał pamięć wbudowaną.
Chris62 - Wto 18 Sty, 2011 Temat postu: Re: NIKON s8000 - swietny kompakt kupilem i polecam
fotoartysta napisał/a: | Nikon s8000 = super kompakt polecam kazdemu
|
W życiu bym nie kupił czegoś takiego.
Blacky84 - Nie 23 Sty, 2011
@Chris62: a czemu nie kupilbys "czegos takiego?"
Ja takie "cos" mam od paru tygodni, robie zdjecia zarowno rodzinie, psu, jak i pacjentom w praktyce (jestem stomatologiem i potrzebuje nieraz zdjecia do dokumentacji). Jak narazie jestem bardzo zadowolona. Naturalnie nie mozna s8000 porownywac z lustrzankami, juz chocby dlatego, ze s8000 jest calkowicie automatyczny. Za to ma programy na prawie kazda okolicznosc.
tobo - Pią 11 Lut, 2011 Temat postu: Re: NIKON s8000 - swietny kompakt kupilem i polecam
Chris62 napisał/a: | fotoartysta napisał/a: | Nikon s8000 = super kompakt polecam kazdemu
|
W życiu bym nie kupił czegoś takiego. |
Bardzo konstruktywna odpowiedź wyjaśniająca wstręt do "tego"
A do autora tematu: przydałyby się jakieś dowody rzeczowe, które dałoby się zobaczyć
MC - Pią 11 Lut, 2011
tobo, taka odpowiedź jakie twierdzenie
Chris62 - Wto 15 Lut, 2011
Blacky84 napisał/a: | @Chris62: a czemu nie kupilbys "czegos takiego?"
Ja takie "cos" mam od paru tygodni, robie zdjecia zarowno rodzinie, psu, jak i pacjentom w praktyce (jestem stomatologiem i potrzebuje nieraz zdjecia do dokumentacji). Jak narazie jestem bardzo zadowolona. Naturalnie nie mozna s8000 porownywac z lustrzankami, juz chocby dlatego, ze s8000 jest calkowicie automatyczny. Za to ma programy na prawie kazda okolicznosc. |
Wierzę Ci - ważne że jesteś zadowolona.
To ze aparat fotografiiczny robi zdjęcia to chyba oczywiste?
Że jest całkowicie automatyczny i ma programy? Właśnie dlatego bym nie kupił.
Przeciwnie wolałbym aparat bez jakichkolwiek programów.
Wystarczy mi priorytet przysłony,migawki lub P z możliwością zmiany wartości przysłony /migawki oraz manual.
No cóż mój aparat ma zarówno tryby, które ja potrzebuję i też programy których ja nie używam. Do tego wykonuje zdjęcia technicznie dużo lepszej jakości.
Z tego względu trudno zgodzić się z autorem watku, że ten Nikon jest SUPER bo to słowo zobowiązuje do wyposażenia sprzetu w cechy wyróżniające go nad inne a w tym konkretnym przypadku tak nie jest. Nawet trudno nim zrobić portret z rozmytym tłem.
To po prostu jeden z wielu tzw pstrykaczy/małpek itp. określeń.
pan.tadeusz - Wto 15 Lut, 2011
Chris62 napisał/a: | To ze aparat fotografiiczny robi zdjęcia to chyba oczywiste?
Że jest całkowicie automatyczny i ma programy? Właśnie dlatego bym nie kupił.
Przeciwnie wolałbym aparat bez jakichkolwiek programów.
Wystarczy mi priorytet przysłony,migawki lub P z możliwością zmiany wartości przysłony /migawki oraz manual.
|
to wcale nie takie oczywiste bo automatyka w różnych modelach radzi sobie równie różnie.
poręczny Point&Shot to bardzo pożądana na rynku kategoria czy tego chcesz czy nie.
jednak samo uzasadnienie tych superlatyw faktycznie mało przekonujące
montopeja - Sob 19 Lut, 2011
[quote="edmun"] fotoartysta napisał/a: |
hehe to na pewno nie u mnie, ani w MediaMarkt ani w Saturnie na terenie Wrocławia
Nikt nie udostępni aparatu żeby sobie zdjęcia porobić, ani tym bardziej fotografować wnętrze sklepu | dokładnie byłam wczoraj, żeby zobaczyć sobie aparaty, to z wielką łaską mi włączyli ^^
a co do nikona s8000 to owszem, jest to bardzo fajny aparat gdybym miała więcej funduszy, to na bank bym go kupiła
|
|