|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Częściowe zaćmienie Słońca - 4 stycznia 2011r
baracuda - Sob 18 Gru, 2010 Temat postu: Częściowe zaćmienie Słońca - 4 stycznia 2011r Witam , info dla zainteresowanych fotografią , obserwacją nieba.
Cytat: | Częściowe zaćmienie Słońca z 4 stycznia 2011 będzie widoczne w całej Europie (z wyjątkiem Islandii, Wysp Owczych i północnych krańców Półwyspu Skandynawskiego), a także w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i zachodnich Chinach. Swoje maksimum osiągnie nad Zatoką Botnicką, gdzie Księżyc przesłoni ponad 85% tarczy słonecznej.
W Polsce widoczne będzie głębokie zaćmienie częściowe (na większości terytorium kraju przesłonięciu ulegnie ponad 80% tarczy Słońca), obserwowalne w godzinach porannych.
http://pl.wikipedia.org/w...4_stycznia_2011
|
Arek - Sob 18 Gru, 2010
Niom. Fajnie. Tyle że pewnie pogody nie będzie
baracuda - Sob 18 Gru, 2010
Arek napisał/a: | Niom. Fajnie. Tyle że pewnie pogody nie będzie |
Piszesz to jako pechowiec , może aż tak nie będzie tragicznie,
ostanie parę dni było fajne , niebo czyste chociaż niekoniecznie
bo z rana były duże zamglenia.
Arek - Sob 18 Gru, 2010
Pechowiec, jak pechowiec. Widziałem dwa całkowite
kufel - Sob 18 Gru, 2010
dzięki za info, już notuje w kalendarzu oby pogoda dopisała...
Arek - Sob 18 Gru, 2010
A tak po prawdzie, to jeszcze wcześniej będzie zaćmienie Księżyca. Dokładnie rankiem 21 grudnia. W zachodniej Polsce nawet da się je trochę pofotografować:
http://urania.pta.edu.pl/pics/kalas10_12-5.jpg
baracuda - Nie 02 Sty, 2011
Zapominalskim przypominam
Arek - Nie 02 Sty, 2011
My też:
http://optyczne.pl/index.php?news=3584
Arek
Kocur - Nie 02 Sty, 2011
Szkoda, że prognoza pogody, przynajmniej dla centralnej Polski, nie jest optymistyczna. Ale chyba się wybiorę, może będzie akurat chwilka prześwitu.
Zbeeshack - Pon 03 Sty, 2011
Dziś w nocy będzie też można zaobserwować inne zjawisko:
"W nocy z poniedziałku na wtorek będzie można obserwować wysokie maksimum aktywności ciekawego roju Kwadrantydów - poinformował dr hab. Arkadiusz Olech z Centrum Astronomicznego PAN w Warszawie." - za Onet.pl, 15:15
Przy okazji wystąpiło zjawisko jeszcze bardziej niesłychane: Panie Arku, jak to tak, piszesz Pan o obserwacjach i wypadach z aparatem na Onecie, a w "Mateczniku" nic?! Skandal!
Arek - Pon 03 Sty, 2011
Nie chciałem zarzucać portalu zbyt dużą ilością astronomii. Ale Lianna bardzo ładnie wszystko dodała w komentarzach. W ogóle okres 3-4 stycznia jest gorący bo mamy:
1. Ziemię w peryhelium,
2. Wysokie maksimum aktywności Kwadrantydów,
3. Zaćmienie Słońca,
4. Bliską koniunkcję (0.4 stopnia) Jowisza i Urana
5. Początek sezonu na obserwacje Merkurego.
Jest co robić
Arek
A faktycznie, postów Lianny w notce nie zauważyłem, mea culpa.
Co do Kwadrantydów - raczej nie ma szans na zaobserwowanie/zarejestrowanie czegokolwiek patrząc w kierunku innym niż północny ? Czy może jednak?
Bo w taką pogodę niespecjalnie chce mi się wychodzić gdzieś dalej i pozostaje balkon z widokiem na południe
Arek - Pon 03 Sty, 2011
Zbeeshack napisał/a: | Co do Kwadrantydów - raczej nie ma szans na zaobserwowanie/zarejestrowanie czegokolwiek patrząc w kierunku innym niż północny ? Czy może jednak? |
Jest ogromna szansa. Meteory latają po całym niebie, nie tylko w okolicy radiantu.
Kocur - Pon 03 Sty, 2011
Update pogodowy: wg ICM jutro ok 9 rano, w okolicach Warszawy, pokrycie chmur będzie poniżej 2 oktaw, a widoczność w okolicach 10km, są więc szanse, że coś się uda zobaczyć. Oby, bo rano ma być zimno, nie chciał bym marznąć na próżno.
baracuda - Pon 03 Sty, 2011
Arek napisał/a: | Jest ogromna szansa. Meteory latają po całym niebie, nie tylko w okolicy radiantu. |
Najbardziej co mi utkwiło z latających to współpracownik , z VIII piętra
i jest ok (leciał po linii anten które go amortyzowały)
no ale uchwycić to problem , za krótki czas przelotu
no dobra , coś o łowcach komet
Cytat: | Przede wszystkim ubiegły rok okazał się być okresem próby dla samego projektu. W grudniu 2009 roku NASA obcięła fundusze na działalność personelu obsługującego i prowadzącego badania za pośrednictwem LASCO, co przełożyło się również na działanie projektu. Do czerwca 2010, „Sungrazing Comets” był oficjalnie zawieszony. Determinacja sympatyków projektu spowodowała jednak, że przetrwał on tą trudną chwilę. Przede wszystkim nie zmalało zainteresowanie poszukiwaniami, a można powiedzieć, że wręcz wzrosło. Po drugie końcem 2009 roku na okres hibernacji, Karl Battams (NRL Waszyngton) przekazał mi poprowadzenie wszelkich działań związanych z regularnym prezentowaniem łowcom komet dotychczasowych osiągnięć. Tak więc można niby stwierdzić, że centrum działań znalazło się tymczasowo w naszym kraju.
>>> Czytaj dalej <<<
|
Arek napisał/a: | Jest ogromna szansa. Meteory latają po całym niebie, nie tylko w okolicy radiantu. |
Ahh czyli jest nadzieja, no to teraz jeszcze tylko trzeba wykonać telefon do Moskwy, coby podlecieli Il'em-76 z ładunkiem jodku srebra i może coś się zobaczy
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
W Łodzi zaćmienie jest całkowite, 100% tarczy słonecznej jest zaćmione przez chmury
hijax_pl - Wto 04 Sty, 2011
Potwierdzam
MC - Wto 04 Sty, 2011
W Słupsku to samo.
Ale jakby ciemniej niż wczoraj o tej porze. Z resztą i tak bym zdjęć żadnych nie zrobił
Arek - Wto 04 Sty, 2011
W Warszawie też na razie kiepsko. A sprzęt czeka...
Usjwo - Wto 04 Sty, 2011
Nie chce byc falszywym prorokiem, ale mozecie miec zdjecia podobne jak ja z calkowitego zacmienia w szanghaju: http://forum.optyczne.pl/...t=7634&start=17
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
Nie jest źle. 1/4 tarczy (od 5min widoczna) jest ładnie ugryziona. Prawa górna. Dobrze, że chociaż część druga okazała się efektowna Ale zdjęć nie robię
Arek - Wto 04 Sty, 2011
U nas też fajne przebłyski. Robie foty...
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
Przez chmury obserwujemy i jest wypas Nie wiem dlaczego myślałem, że maksimum miało być godzinę wcześniej. Chyba przez UT. Arku, ustrzel sierp jakąś metrówką
Arek - Wto 04 Sty, 2011
Na początek coś z szerszego kąta.
Kocur - Wto 04 Sty, 2011
A u mnie przebłysków brak, tylko mi du... zmarzła. Ale nie mogę powiedzieć, że poddałem się bez walki. Wszystkim, którym się udało gratuluję zwycięstwa nad pogodą.
Arek - Wto 04 Sty, 2011
Zbeeshack - Wto 04 Sty, 2011
No to pstryk ode mnie, z pośredniej ogniskowej
dr11 - Wto 04 Sty, 2011
Zbeeshack, jakby to słońce zawisło dokładnie nad budynkiem/kopułą, mielibyśmy piękny meczet
Arek - Wto 04 Sty, 2011
W końcówce znowu mam pogodę. Po lewej i górnej stronie tarczy widać sporą plamę (nr 1140). Ładnie wychodzi na zdjęciach.
mnich - Wto 04 Sty, 2011
A numerki gdzie?
Arek, Twoje pierwsze bardzo mi się podoba, dobry kadr.
Arek - Wto 04 Sty, 2011
Numerki są w astrofotografii
edmun - Wto 04 Sty, 2011
oglądałem przez szybę samochodu, ładnie to wyglądało, nie wiedziałem że będzie aż tak wielkie zaćmienie.... widziałem również fotograficznych wariatów we Wrocku na mostach...
Niestety sam nic nie ustrzeliłem bo jeździłem za ślubnym garniturem
maziek - Sro 05 Sty, 2011
edmun napisał/a: |
Niestety sam nic nie ustrzeliłem bo jeździłem za ślubnym garniturem | Oho, znaczy zaćmiło Cię . Pozdrowienia dla ciała zaćmiewającego .
Arek - Sro 05 Sty, 2011
Tobie maziek to tylko ciała w głowie...
maziek - Sro 05 Sty, 2011
No wiesz, co się dziwisz. Obaj znamy to ciało - niestety tylko z widzenia ... Ale dobrze, że edmun nie wie, gdzie obecnie przebywam .
kmosw - Sro 05 Sty, 2011
maziek, rzeczone ciało czyta i pozdrawia
Cola - Sro 05 Sty, 2011
21 minut zajęło Im przelogowanie
|
|