forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaki najlepszy aparat do zdjeć przedmiotów w trybie RAW

wojo2010 - Nie 19 Gru, 2010
Temat postu: Jaki najlepszy aparat do zdjeć przedmiotów w trybie RAW
Witam

Mam w tej chwili aparat sony a350 + obiektyw sigma DC 17-70
Niestety nie jestem w pełni zadowolony ze zdjęć które wykonuje w trybie RAW

Sprzęt wykorzystuje do zdjęć produktów z wykorzystaniem dodatkowych lamp z softboxami oraz statywem

Niestety po przeczytaniu testu A350 wypadł on kiepsko, dlatego szukam alternatywy do tego
Co mozecie polecić.

MC - Nie 19 Gru, 2010

Może wklej jakieś zdjęcia ze swoimi zastrzeżeniami do nich?
maput - Nie 19 Gru, 2010

ta A350 to Ci się nie podoba dopiero od czasu jak test przeczytałeś ? Czy wcześniej też jakieś zastrzeżenia były ?

mam problemy żeby mieć dobrą ostrość ale właśnie w testach to widać że wypada gorzej niż reszta porównywanych sprzętów
MC - Nie 19 Gru, 2010

Pokaż zdjęcia...
Ostrość zależy tutaj bardziej od obiektywu i przesłony użytej.

ophiuchus - Nie 19 Gru, 2010

wojo2010, dobry obiektyw makro, odpowiednia przysłona i problemy z ostrością powinny zniknąć. Moim zdaniem puszka aż tak dużo do powiedzenia w tym wypadku nie ma :)

używam takiego filtra

http://allegro.pl/filtr-p...1371873323.html

zdjęcia za chwilkę podeśle

[ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 18:27 ]
zdjęcie do oceny,

[ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 18:38 ]
zdjęcie

[ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 19:43 ]
mozecie podpowiedzieć jak dodać zdjęcie

ophiuchus - Nie 19 Gru, 2010

[img]linkdozdjęcia[/img]

kasiakaaz - Nie 19 Gru, 2010

wojo2010, na tym zdjęciu, to przede wszystkim balans bieli jest od czapy - a to nie jest wina puszki. :wink: Musisz go skorygować w post procesie, jeśli od razu tego nie robisz. Ja tam swego czasu robiłam zdjęcia A350 i nie narzekam. Tu wiele zależy od obiektywów. Napisz co chciałbyś zmienić w swoich zdjęciach, co Ci się w nich nie podoba? I wstaw jeszcze kilka, tylko zmień rozmiary do 800 pikseli na dłuższym boku.
jaad75 - Nie 19 Gru, 2010

W przypadku tego zdjęcia ostrość jest z całą pewnością nie tam, gdzie powinna.

wiem za dużo niebieskiego, później to koryguje
jak ustawić bo teraz mam temperatura 5400
filtr G5

[ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 21:26 ]
jaad75 napisał/a:
W przypadku tego zdjęcia ostrość jest z całą pewnością nie tam, gdzie powinna.

co najlepiej zrobić używałem przesłony 5,6 i migawka 1/125 iso 200

dzis pozmienialem ustawinia na 7.1 , 1/50, iso 200

troche lepie ale przy tego typu zdjeciach zalezy aby całosc była ostra i jak najmniej szumów

hijax_pl - Nie 19 Gru, 2010

wojo2010 napisał/a:
co najlepiej zrobić używałem przesłony 5,6 i migawka 1/125 iso 200
Trafić z ostrością? A jak chcesz mieć cały obiekt w GO to policz sobie z GO jaką przysłonę użyć powinieneś
komor - Nie 19 Gru, 2010

wojo2010, ostrość jest gdzieś chyba przy końcu pokoju. To po pierwsze, po drugie ustaw f/16 i nie szczypaj się. Po zmniejszeniu zdjęcia do rozmiarów internetowych i odpowiednim wyostrzeniu powinno być OK. Zanim zmienisz aparat przyłóż się trochę do techniki. :)

Cytat:
A jak chcesz mieć cały obiekt w GO to policz sobie z GO jaką przysłonę użyć powinieneś
Np. używając tego kalkulatora GO
RB - Nie 19 Gru, 2010

Rób RAWa, ustaw ISO 100, daj przesłonę rzędu 10 (a najlepiej oblicz sobie ile Ci trzeba aby wszystko co chcesz było ostre), postaw aparat na statywie, użyj wyzwalacza dwusekundowego, traf z ostrościa i... poobrabiaj troszkę.
dr11 - Nie 19 Gru, 2010

RB napisał/a:
postaw aparat na statywie
Wydaje mi się, że tu jest klucz :)

dr11, ale:
wojo2010 napisał/a:
Sprzęt wykorzystuje do zdjęć produktów z wykorzystaniem dodatkowych lamp z softboxami oraz statywem
:wink:
Wujek_Pstrykacz - Nie 19 Gru, 2010

Statyw statywowi nierówny... mieliśmy tu już na forum jednego fana statywów za 50zł. :razz:
dr11 - Nie 19 Gru, 2010

kasiakaaz napisał/a:
dr11, ale:
wojo2010 napisał/a:
:wink:

Oj, przepraszam, umknęło mi :oops:
Chyba oczy mam zmęczone :|

wojo2010, czyli chyba można dojść do kostruktywnych wniosków, że musisz zastosować większą przysłonę/GO i trochę więcej poślęczeć przy obróbce RAW - ów... :grin:
Temat postu: nowe zdjecie
nowe zdjecie z waszymi uwagami
Statywu używam takiego
http://allegro.pl/statyw-...1358352161.html
wyzwalacz jest 2 sekundowy a czasami używam nawet pilota

Przymykanie tego szkła powyżej f/8-f/11 ma raczej niewielki sens - wystarczy dobrze trafić z ostrością.
Temat postu: kolor
mam jeszcze problem żeby kolor był odpowiedni
albo za dużo niebieskiego albo żółtego

wojo2010 napisał/a:

Albo wzornik Gretaga (tudzież ColorChecker Passport) i profil, albo chociaż jakiś Whibal.

komor - Nie 19 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Przymykanie tego szkła powyżej f/8-f/11 ma raczej niewielki sens - wystarczy dobrze trafić z ostrością

A nie zależy to czasem od GO, jaką chcemy uzyskać? Ja czasem przymykam np. setkę makro do f/16, widząc, że ostrość w najostrzejszym miejscu jest mniejsza niż w wersji np. f/8, ale za to większy obszar mam w akceptowalnej ostrości. Choć pewnie ma to znaczenie przy mniejszych obiektach niż te piłkarzyki.

Cytat:
wojo2010 napisał/a:

Albo wzornik Gretaga (tudzież ColorChecker Passport) i profil, albo chociaż jakiś Whibal.

Był tu już kiedyś taki temat. Ale nie wiem, czy aż tak będzie chciało Ci się bawić. Może wystarczy szara/biała karta i dobre ustawienie WB? :wink:

komor napisał/a:
Choć pewnie ma to znaczenie przy mniejszych obiektach niż te piłkarzyki.
Przede wszystkim. I robionych z krótszego dystansu.
B o g d a n - Nie 19 Gru, 2010

wojo2010, ja przede wszystkim na Twoim miejscu na obiektywie bym ustawił 70mm i przełącznik na MF. Przy dłuższej ogniskowej lepiej będziesz miał zachowane proporcje przedmiotu (piłkarzyki przy 17mm są ... dość przerysowane). :wink: Ręcznie lepiej też ustawisz ostrość w odpowiedniej płaszczyźnie. Tutaj AF nie jest Ci wogóle potrzebny. Przysłonę domknij tak abyś miał w ostrości to, co chcesz. Być może nie zawsze musi być w niej cały przedmiot, prawda?

No i nie szukaj nowego aparatu.
Choć o zestawie, który posiadasz niewiele dobrego mogę powiedzieć (nie dziękuj za szczerość :wink: ), to do zdjęć, które wykonujesz nadaje się w zupełności. :grin:

wojo2010 - Pon 20 Gru, 2010

B o g d a n napisał/a:
wojo2010, ja przede wszystkim na Twoim miejscu na obiektywie bym ustawił 70mm i przełącznik na MF. Przy dłuższej ogniskowej lepiej będziesz miał zachowane proporcje przedmiotu (piłkarzyki przy 17mm są ... dość przerysowane). :wink: Ręcznie lepiej też ustawisz ostrość w odpowiedniej płaszczyźnie. Tutaj AF nie jest Ci wogóle potrzebny. Przysłonę domknij tak abyś miał w ostrości to, co chcesz. Być może nie zawsze musi być w niej cały przedmiot, prawda?

No i nie szukaj nowego aparatu.
Choć o zestawie, który posiadasz niewiele dobrego mogę powiedzieć (nie dziękuj za szczerość :wink: ), to do zdjęć, które wykonujesz nadaje się w zupełności. :grin:

To co jest gorsze aparat czy obiektyw :)

jaad75 - Pon 20 Gru, 2010

wojo2010 napisał/a:
Z całą pewnością operator. Ale zmiana obiektywu poprawi więcej niż tylko zmiana body i użytkowanie go ze szkłem podobnej klasy (choć akurat w przypadku Sigmy ta klasa najgorsza nie jest)...

jaad75 napisał/a:
wojo2010 napisał/a:
Z całą pewnością operator. Ale zmiana obiektywu poprawi więcej niż tylko zmiana body i użytkowanie go ze szkłem podobnej klasy (choć akurat w przypadku Sigmy ta klasa najgorsza nie jest)...

Sprawdzam nowe ustawienia i zobaczę co z tego wyjdzie.
W takim razie co byś polecił z obiektywu

wojo2010 napisał/a:
Narazie poleciłbym nauczyć się wykorzystywać, to co masz.

jaad75 napisał/a:
wojo2010 napisał/a:
Narazie poleciłbym nauczyć się wykorzystywać, to co masz.

Jakieś porady co spróbować ?

Zwracaj uwagę na to gdzie ostrzysz i przymknij jeszcze trochę przysłonę. Naucz się obrabiać RAW-y.