forum.optyczne.pl

Ciekawe zdjêcia, galerie, konkursy - Ko³o Fotograficzne-OD czego zacz±æ

zwirek210 - Nie 19 Gru, 2010
Temat postu: Ko³o Fotograficzne-OD czego zacz±æ
Drodzy forumowicze. Dzisiaj zwracam siê do was z pro¶ba na temat ko³a fotograficznego. Chcia³bym takowe ko³o otworzyæ na uczelni. Uwa¿am ¿e jest to dobry pomys³ gdyz wielu ludzi chcia³oby fotografowaæ ale nie wiedz± od czego zacz±æ czêsto boj± sie wyj¶æ ze swoimi zdjêciami z ukrycia a to ¼le. Z drugiej strony ja tez bym na tym móg³ wiele skorzystaæ gdy¿ cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie a ja nie uwa¿am siê za mistrza.
Potrzebuje pomoc przy stworzeniu statutu oraz jakiego¶ regulaminu takiego ko³a. Moze kto¶ z was gdzie nale¿y do takiego? Bardzo bym prosi³ o jakie¶ wsparcie mentalne. O sugestie jak zacz±æ. Dziêki z góry za pomoc bo wiem ¿e jak zwykle nie zawiedziecie :) .

skasowany - Nie 19 Gru, 2010

Nie wiem na jakiej uczelni jeste¶, ale najczê¶ciej wystarczy zarejestrowaæ w rektoracie zwyk³± 'organizacjê studenck±' ;) U mnie na uniwerku pod to podpadaj± i kluby turystyczne i kluby filmowe i chóry i teatry i wszelkie ko³a, ale nie naukowe, naukowe maj± trochê inny status i mo¿na na nie wyci±gn±æ wiêcej kasy ;) Najczê¶ciej, je¶li wszystko ma byæ cacy i oficjalnie, trzeba siê udaæ do rektoratu i wype³niæ odpowiednie papiery, wskazaæ szefa, kilku studentów jako cz³onków, czasami chc± opiekuna w postaci wyk³adowcy, albo chocia¿ doktoranta ;) Status i regulamin uk³adasz Ty, tego w necie jest multum, czasami tylko musisz dodaæ konkretne punkty, które s± narzucone przez uczelnie, ale to szczegó³... ;)
Trochê zajmowa³em siê takimi sprawami i z do¶wiadczenia wiem, ¿e kó³ka fotograficzne na uczelni nie cieszy³y siê popularno¶ci± i by³o ich bardzo ma³o, nie mo¿na te¿ powiedzieæ, ¿e te co dzia³a³y dzia³a³y prê¿nie...
Tobie ¿yczê powodzenia i jak ju¿ co¶ za³o¿ysz, stworzycie www i zorganizujecie fajny plenerek, to siê pochwal! :)

TS - Nie 19 Gru, 2010

Du¿± popularno¶æ maj± wszelkie pokazy slajdów podró¿niczych. Bywam na takich, i minimum kilkadziesi±t osób w auli zawsze jest. Nie bardzo wiem kto to organizuje, czasem po prostu wpada mi w oko og³oszenie na uczelni lub znajomi (spoza uczelni) co¶ pokazuj±. To na pewno dobry pomys³, tylko trzeba zaprosiæ ludzi co byli w fajnych miejscach i w miarê przyzwoicie to udokumentowali. Skoro kó³ko foto, to mo¿na po³o¿yæ akcent na to drugie ;) .

Na jakim¶ forum natrafi³em na grupê, która co tydzieñ spotyka³a siê "w realu". Ludzie siadali w knajpie, wyci±gali odbitki i gadali. Przychodzili te¿ zawodowi fotografowie, czasem pomogli zorganizowaæ wystawê jak kto¶ siê wyró¿nia³... Ale do tego musi byæ ju¿ grupa osób, na pocz±tek slajdowiska lepsze.

Arek - Nie 19 Gru, 2010

I koniecznie w ramach egzaminu wstêpnego przepytaj ich z testów na Optyczne.pl ;)
maziek - Pon 20 Gru, 2010

Ja nie zaczyna³bym od statutu i regulaminu tylko wywiesi³ kartkê na ¶cianie p³aczu, ¿e dnia tego i tego tu i tu spotykaj± siê fani czynnej fotografii. Nie musisz przecie¿ od razu wszystkiego formalizowaæ, szczególnie ¿e nie ma maj±tku. Zobaczysz jaki jest ruch, - przyjd± 2 czy 32 osoby.

Formalizowaæ to trzeba jak pojawi siê klubowy sprzêt, sta³e miejsce spotkañ (za które siê odpowiada) itd.

zwirek210 - Pon 20 Gru, 2010

No tak, ale ¿eby mieæ miejsce do spotkañ na uczelni muszê mieæ zgodê z która nie bêdzie raczej problemu. Tez siê boje ze wszystko mo¿e umrzeæ ¶mierci± naturalna ale jak nie spróbuje to sie nie przekonam. Na razie jestem pe³en wiary. Na kó³ku chcia³em ¿eby wszyscy poznali trochê technik fotografowania jak i praktykowali. Po za tym chcia³em zrobiæ jakie¶ spotkania z fotografami z mojego regionu którzy co¶ osi±gnêli w tej bran¿y. Tylko nie raz sie przekona³em ze oni tacy chêtni do darmowych wyk³adów nie s± i za wszystko chc± pieni±dze bo to arty¶ci .Ale chyba rzeczywi¶cie najpierw dam og³oszenie i zobaczê jaki odzew bêdzie. Jendka wiem ze chcac otworzyc to na mojej uczelni musze stworzyc jako taki regulamin tak mi juz dziekan powiedzia³ ale mówi³ tez ze znajda sie jakies pieni±dze :) rzêdu 1000 z³ na rok. Na odbitki i wystawy bêdzie :)
skasowany - Pon 20 Gru, 2010

zwirek210 napisa³/a:
Tez siê boje ze wszystko mo¿e umrzeæ ¶mierci± naturalna ale jak nie spróbuje to sie nie przekonam.

Czego tu siê baæ, wyjdzie to git, nie to nie ;)
zwirek210 napisa³/a:
rzêdu 1000 z³ na rok. Na odbitki i wystawy bêdzie :)

Chyba w mini formacie na tandetnych antyramach ;)
Najlepsze zdjêcia mo¿na spieprzyæ s³ab± ekspozycj±, pewnie trzeba bêdzie dorzuciæ z w³asnej kieszeni ;)