forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha - jaki model kupić?

daan - Nie 19 Gru, 2010
Temat postu: Sony Alpha - jaki model kupić?
Witam.

Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.

Nie wiem jednak jaki typ wybrać i proszę o poradę.

Jestem amatorem i raczej nie bede sie bawił w profesjonalne pstrykanie a raczej to będą zdjęcia z domowych imprez, wakacji czy przy ognisku ze znajomymi.

Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

Czy coś możecie polecić?

P.S. Odrazu odpowiadam na pytanie dlaczego chce SONY?
Nie wiem. Po prostu tak mi się ubzdurało. Podoba mi się a przekonanie do marki robi swoje. Niewiem czy to dobrze czy nie.

MM - Nie 19 Gru, 2010
Temat postu: Re: Sony Alpha - jaki model kupić?
daan napisał/a:

Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha. Tą markę lubię i cenie (mam TV Sony Bravia) a i podobają mi sie wizualnie te aparaty.

Ręce opadają. To jak ja mam TV Samsunga to ma mi się podobać cała reszta tej firmy? :shock:

Za 1500 zł to sobie kup kolego dobry kompakt. Np. Canona SX30IS. Będzie duży zoom, świetna stabiolizacja, cudownie leży w dłoni i na dodatek kręci filmy i ma LCD... z tyłu :mrgreen:

RB - Nie 19 Gru, 2010
Temat postu: Re: Sony Alpha - jaki model kupić?
daan napisał/a:
Witam.

Chcę kupić aparat. Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie)
Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha.

Chcę mieć możliwość nagrywania filmów HD + wyświetlacz LCD z tyłu.
Stabilizator obrazu i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

Czy coś możecie polecić?

No to masz bidoku mały, malutki problem, problemik taki...
Żadne Sony alfa dostępne dziś za te pieniądze nie nagrywa filmów.

Sony z wymiennym obiektywem które nagrywa filmy HD i mieści się w cenie to NEX-3 (ale HD - 720 linii)
Jak dodasz 150 PLN do 1700 PLN to nawet dostaniesz Nex'a-5 co potrafi nagrac full HD.
Z tym, że NEX'y co prawda mają wyświetlacz LCD z tyłu, a jakze, tyle, ze nie maja żadnego innego urządzenia do celowania-kadrowania :-)

Ale jeśli musi być Sony, musi nagrywać i ma byc tanie... to tylko i wyłącznie to.

Ale weź sobie kub kompakt. Nawet niekoniecznie Sony. Co za różnica? Jak baaaardzo chcesz to można nawet zakleić brzydki napis Canon ładnym napisem Sony...

pan.tadeusz - Pon 20 Gru, 2010

Sony NEX to bdb pomysł :idea:
myślę, że brak wizjera optycznego zrekompensują niskie szumy, bdb matryca, kompaktowe rozmiary, wymienna optyka oferująca możliwości obrazowania jak w lustrzankach i do tego ładnie wykonane solidne body :)

http://www.optyczne.pl/13...Sony_NEX-5.html

B o g d a n - Pon 20 Gru, 2010

daan napisał/a:
Mam do wydania 1500 - 1700 zł. (Cena zawierać ma body + obiektyw w zestawie) Mam swoją ulubioną markę SONY Alpha.
daan napisał/a:
Czy coś możecie polecić?

Tu nie ma co polecać, tylko kupować co dają. :wink:
Widzę, że koledze google wyłączyli, to może kliknie.

hijax_pl - Pon 20 Gru, 2010

pan.tadeusz napisał/a:
Sony NEX to bdb pomysł
Pomysł w sumie fajowy, ale co z:
daan napisał/a:
i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

:?: :roll:

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 06:49 ]
pan.tadeusz napisał/a:
wymienna optyka oferująca możliwości obrazowania jak w lustrzankach
A ja myślałem, że to dzięki matrycy...
RB - Pon 20 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
ale co z:
daan napisał/a:
i jakiś zoom w miarę możliwości jak najlepszy.

:?: :roll:

A co, hijax, to niby zuma do nexa nie ma? Nawet całe dwa zumy są :mrgreen: :mrgreen:

racja, chodzi również o rozmiar matrycy ;)

co do szkieł również muszę się zgodzić :neutral:
cholera byłem przekonany, że można tam podpinać bagnet A przez jakąś przelotę, a z tego co widzę duupa :roll:

szkła trzy na krzyż i do tego cena 18-200 jak... z bajki :???:
jeśli polityka Sony polega na budowaniu marki ceną to :roll:

hmm
zatem lepszą alternatywą wydaje się Samsung NX10
do tego ma bardzo fajny ten naleśnik 30 mm

RB napisał/a:
Nawet całe dwa zumy są
Jeden to nawet w kicie dają ;) Drugi jest tak drogi, że pewnie nikt by nie kupił takiego zestawu...
Poza tym... 18-200 to wygląda jakby nakręcić telefon komórkowy na słoik z dżemem... ;)
pan.tadeusz napisał/a:
że można tam podpinać bagnet A przez jakąś przelotę
A można można... Adapter kosztuje prawie połowę ceny aparatu ;)
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli polityka Sony polega na budowaniu marki ceną to
Bagnet E powstał IMHO pod wideo. A aparaty NEX? No cóż - to taki wybryk konstrukcyjny zupełnie przy okazji ;)
daan - Pon 20 Gru, 2010

Dziekuje za odpowiedzi.

Co do Nex-a to nie kupie bo poprostu mi sie nie podoba ten aparat.
Co do marki to macie rację, może troche przesadziłem z tym uwielbieniem.

Alternatywa którą podaliscie czyli: Samsung NX10 - jest całkiem fajna i spełnia wymagania moje.

Ktoś tez wspominał o Canon czy Nikon........ możecie coś polecić w tej kwocie?

Kiedys myslałem o Nikon Coolpix P90 ale zrezygnowałem z wiadomych względów (brak HD).
Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... :-( i tak w kółko.

daan napisał/a:
ale to nie lustrzanka

A musi być lustrzanka?

Przy okazji NX10, NEX czy Sony SLT - to też nie są lustrzanki ;)

RB - Pon 20 Gru, 2010

daan napisał/a:

Teraz rozważam Panasonic FZ100 no ale to nie lustrzanka zresztą P90 też.... :-( i tak w kółko.

A jakiez to powody aż tak determinują Cię do zakupu w sumie dużego i nieporęcznego klocka?
Za 1700 złotych nie kupisz (o ile wiem) żadnej lustrzanki która nagrywa filmy. HD czy łotewer...

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 11:09 ]
hijax_pl napisał/a:
daan napisał/a:
ale to nie lustrzanka

A musi być lustrzanka?

Przy okazji NX10, NEX czy Sony SLT - to też nie są lustrzanki ;)

SLT ma lustro! Jest lustrzanką!

jaad75 - Pon 20 Gru, 2010

RB napisał/a:
Za 1700 złotych nie kupisz (o ile wiem) żadnej lustrzanki która nagrywa filmy. HD czy łotewer...
Ale już za 1800 tak...
daan - Pon 20 Gru, 2010

No nie łapcie mnie aż tak za słówka.....:-)

Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....

Na poważnie myślałem (i w głębi duszy myslę dalej o Panasonic FZ-100) i pewnie był bym zadowolony z kupna ale patrząc realnie FZ100 kosztuje okolo 1500 zł, to czy nie lepiej dołożyć 200-300 zł i mieć lustrzanke a jakość o wiele lepsza?

przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)

może powiem innaczej - załóżmy że...... ehh moge kupić do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?

A moze innaczej sformułuje pytanie:

Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?

daan napisał/a:
Lustrzanka robi lepsze zdjecia i to jest powód tego ze chce lustrzanke....
Lustrzanka (czy raczej aparat z większą matrycą, bo sama obecność lustra niczego nie gwarantuje)) zrobi lepsze (jakościowo) zdjęcie z dobrym obiektywem i w rękach osoby, która wie jak się takim zestawem posługiwać.
daan napisał/a:
do 2000 zł (ale z obiektywem w zestawie) czy znajde cos co nagrywa w HD i jest lustrzanka a jest dobre?
Znajdziesz, choć "dobre", jest tu pojęciem względnym.
daan napisał/a:
Lepsza słaba lustrzanka czy wypasiony kompakt (FZ100) ?
Zależy do czego. Generalnie lepsza lustrzanka, w niektórych zastosowaniach (i w rękach niektórych operatorów) lepiej sprawdzi się kompakt.
RB - Pon 20 Gru, 2010

daan napisał/a:

przed chwilą znajomy mi zaproponował...." Kup sobie Sony Alphe samo body, a obiektyw sobie dokupisz za 100 zł nawet używany kiedy indziej a na ten czas pozycze Ci swoj z Minolty - bedzie pasował)

1. Korpus bez obiektywu jest u Sony zwykle o stówę tańszy od korpusu z 18-55... Chce Ci się?
2. Za 2 tysiace PLN tez nie kupisz żadnego korpusu Sony alfa który nagrywa jakiekolwiek filmy.

daj spokój z wujkami_dobra_rada...

MM - Pon 20 Gru, 2010

daan napisał/a:

Daj sobie spokój z takimi "specami". Miał ten koleś coś innego w ręku? Robił innym systemem zdjęcia? Ma jakieś większe pojęcie oprócz tego, że jakiś czas był posiadaczem jakiegoś aparatu? Wciskanie systemu bo można sobie kupić obiektyw za 100 złotych... skoro ten obiektyw tyle kosztuje to zapewne nie jest więcej wart (czyli jakiś kompletny badziew) a tak naprawdę jeżeli mamy na myśli zoom to taki w miarę dobry będzie z całą pewnością droższy od najtańszej lustrzanki. Nawet świetny Nikkor 18-105 VR jest tak naprawdę sporym kompromisem (a jest tani). Jak chcesz kupić Sony i do tego dobre szkło systemowe to jest kłopot bo ta firma jest sprytna i wciska tanio najniższe modele korpusów a za dobre szkło każe już sobie sporo płacić. Kupując lustrzankę kupujesz kłopot bo obiektywy swoje kosztują. Chcesz mieć wszystko i zapłacić 1500 zł to kup dobrego kompakta. Lustrzanka robi lepsze zdjęcia? Robi, ale najbardziej to widać przy dobrej optyce. Do tego wątpię byś przy normalnych wakacyjnych zdjęciach oglądanych na kompie i nie mając zgłębionego tematu widział większą różnicę. W "tajemnicy" dodam, że jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią to kompaktem robi się te zdjęcia zdecydowanie łatwiej :wink:

daan - Pon 20 Gru, 2010

Przypadkowo trafiłem na ten artykuł i powiem że gość sporo racji...

http://www.malypodroznik.pl/porady/p_aparat.htm

każdy niech sam wyciągnie sobie wnioski......

MM - Pon 20 Gru, 2010

Dlatego Canon SX30IS o którym wcześniej pisałem jest dla Ciebie fajny bo ma naprawdę dobrą stabilizację, szeroki kąt (24mm), kręci całkiem sprawnie filmy HD (Canon generalnie świetnie kręci filmy aparatem), jest dość szybki i poręczny a na dodatek ma obracany wyświetlacz i duuuuży zoom. Ma taką maksymalną ogniskową jakiej raczej nigdy do lustrzanki nie kupisz (840mm!). Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk :mrgreen:
Jak nie jest za ciemno to niczego lepszego amatorowi nie potrzeba.

MM napisał/a:
Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk :mrgreen:
Coś ta firma ostatnio schodzi na psy (nomen omen)... :razz:

MM napisał/a:
Dlatego Canon SX30IS o którym wcześniej pisałem jest dla Ciebie fajny bo ma naprawdę dobrą stabilizację, szeroki kąt (24mm), kręci całkiem sprawnie filmy HD (Canon generalnie świetnie kręci filmy aparatem), jest dość szybki i poręczny a na dodatek ma obracany wyświetlacz i duuuuży zoom. Ma taką maksymalną ogniskową jakiej raczej nigdy do lustrzanki nie kupisz (840mm!). Jest na tyle fajny, że sam go "wybrałem" i moja firma kupuje kilka sztuk :mrgreen:
Jak nie jest za ciemno to niczego lepszego amatorowi nie potrzeba.

tak z ciekawości spojrzałem na sample z http://www.imaging-resource.com/
i porównałem je z moim kilkuletnim staruszkiem S6500fd

to co produkuje ten Canon już od ISO400 wygląda bezużytecznie, a i na niższych czułościach nie sposób porównać z leciwym Fuji.
do tego już na zdjęciu testowym widać jak aberruje, a patrząc na zakres ogniskowych nie spodziewałbym się, że będzie lepiej

choć jak na kompakt ma względnie jasną optykę to w efekcie wisi nam na szyi pół kilowy kloc z którego patrząc na sample i przepchaną matrycę chyba niewiele można wyciągnąć.

autorowi polecałbym jednak Sony Cyber-shot DSC-HX5V
bo zakres ogniskowych w zupełności wystarczający
lekki i zmieści się w kieszeni
spodobają się ficzery jak geotagowanie GPS czy tryb panoramy
a i filmy będzie miał w pełnym HD 1920 x 1080 60fps (Canon 1280 x 720 30 fps)
jest przy tym sporo tańszy

no ale rozumiem, że dla kolegi w kasku ważny napis na pasku ;)

tak patrząc na sample to w zestawieniu ze wspomnianym Fuji (który jest o 4 lata starszą konstrukcją od obu wymienionych) poza tym, że szybciej zapełniają dysk postępu nie widzę, a raczej krok wstecz :roll:

RB - Pon 20 Gru, 2010

MM napisał/a:
Jak chcesz kupić Sony i do tego dobre szkło systemowe to jest kłopot bo ta firma jest sprytna i wciska tanio najniższe modele korpusów a za dobre szkło każe już sobie sporo płacić.

A która firma niby robi inaczej? Canon to przecież swoje lepsze szkła rozdaje w cenie puszki...

MM - Pon 20 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Coś ta firma ostatnio schodzi na psy (nomen omen)... :razz:

Po pierwsze inna kasa (bo w firmie bida z nędzą) a zdjęcia robi. Po drugie jest łatwiejsze w obsłudze i tyle nie waży a blondynki też robią zdjęcia. Po trzecie nie daje tak po oczach jak lustro z dużym tele i wygląda się na foto-ciapę (czasem bardzo przydatna opcja). Po czwarte lepiej wychodzą zdjęcia robione przez przednią szybę w samochodzie no i po piąte... trzeba zrobić jakoś oszczędności na coś prawdziwego dla mnie :mrgreen: :cool:

pan.tadeusz - Wto 21 Gru, 2010

kup iphony i będziesz miał ładniejsze zdjęcia, a i blondynki się odwdzięczą za taki lans zamiast tej cegły ;)
jaad75 - Wto 21 Gru, 2010

pan.tadeusz, iPhony nie mają wystarczająco długiego tele, jak na potrzeby tej "firmy"... :razz:
edmun - Wto 21 Gru, 2010

można dokleić... będzie ok.
komor - Wto 21 Gru, 2010

Give your iPhone 3G a telephoto lens

:)

MM - Wto 21 Gru, 2010

A ja się z przekory zapytam CO TO JEST iPhon? Bo ja takiej marki foto nie znam...
Płacić kupę kasy za byle co bo taka jest moda? Rany, już bym wolał kupić A900 :shock: :razz:

Sunders - Wto 21 Gru, 2010

MM napisał/a:
Płacić kupę kasy za byle co bo taka jest moda? Rany, już bym wolał kupić A900

Szabla Cię już kupił :shock: :razz:

MM - Wto 21 Gru, 2010

Sunders napisał/a:

Szabla Cię już kupił :shock: :razz:

Jest bez szans :lol: Jestem jak Jaruzelski - wybieram mniejsze zło :mrgreen:

Zresztą tak "między nami" to ten model jest na chwilę obecną jedynym soniakiem jakim bym mógł robić zdjęcia. Do tego kilka jasnych stałeczek zeissa i jak temat niezbyt wymagający dla body to jest w miarę ok :cool:

pan.tadeusz - Wto 21 Gru, 2010

przynudzasz ale skoro musisz...
http://www.tuaw.com/2010/...-your-iphone-4/

RB - Wto 21 Gru, 2010

MM napisał/a:

Zresztą tak "między nami" to ten model jest na chwilę obecną jedynym soniakiem jakim bym mógł robić zdjęcia. Do tego kilka jasnych stałeczek zeissa i jak temat niezbyt wymagający dla body to jest w miarę ok :cool:

No więc mamy pierwszego Sony który wg MM dorósł do poziomu w miarę godnego aparatu. (tu wstaw emotkę 'pełen szacun')

Użytkownicy Sony! Nie pękajcie! Kupicie sobie 900 i kilka cajsików i już macie zestaw którym można robić zdjęcia. Tak jak canonem 550d.

komor - Wto 21 Gru, 2010

MM napisał/a:
A ja się z przekory zapytam CO TO JEST iPhon? Bo ja takiej marki foto nie znam...

iPhone, nie iPhon. To nie marka, to nazwa produktu. :) Jak dziś się dowiedziałem od Hijaxa, nawet profile do tego są w Lightroomie v3. :lol:

Baku - Sro 22 Gru, 2010

A jakie to to zdjęcia robi? Lepsze niż SE czy Samsung?
Dodatkowe obiektywy do komórki, która nawet nie ma ksenonowego flasha :zalamany:
Choć skoro ma wymienne obiektywy, to może ma zewnętrzną lampę błyskową jako akcesorium? :roll:

hijax_pl - Sro 22 Gru, 2010

Baku napisał/a:
Choć skoro ma wymienne obiektywy, to może ma zewnętrzną lampę błyskową jako akcesorium? :roll:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11928 Co prawda LED ale już jest - znaczy się kseon może się pojawić też (o ile już nie ma) ;)
daan - Sro 22 Gru, 2010

Witam.

Po całym zamieszaniu zawęziłem moje typy i najprawdopodobniej kupię coś z tych:

FUJI FinePix HS10 link: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10336
CANON SX 30 is link: http://www.fotomaniak.pl/...ershot-sx30-is/

i mysle ze beę zadowolony ale jeszcze nie zdecydowałem co kupić a wy co byscie wzieli?

pan.tadeusz - Sro 22 Gru, 2010

pomyśl o Sony DSC-HX5V bo można zmieścić w kieszeni i masz możliwość nagrywania bdb sekwencji
http://www.optyczne.pl/8....akt%C3%B3w.html
a jak już musisz wyglądać bardziej pro to poszukaj FinePix S200 EXR, do wyrwania za 1k zł
zamiast wspomnianego Canona brałbym jednak iPhona :P