|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Panasonic HDC-HS60 czy Sony CX155E?
Michaels1800 - Nie 19 Gru, 2010 Temat postu: Panasonic HDC-HS60 czy Sony CX155E? Witam! Która kamera będzie lepszym wyborem? W której jest lepsza stabilizacja oraz obraz?
Baku - Pon 20 Gru, 2010
Z tych dwóch wybrałbym Sony.
Ale jeśli miałbym wybrać coś z Panasonica to HDC-SD700 - niewiele kamer amatorskich może się z nim równać.
Michaels1800 - Pon 20 Gru, 2010
Nie pogardziłbym SD700. Widziałem filmy nagrywane przez tą kamerę, byłem naprawdę zachwycony. Tylko te 3400 zł, które miałbym za nią wydać, to chyba na dzień dzisiejszy trochę za duży wydatek. Chyba, że potaniałaby do 2800, ale nie chce mi się w to tak trochę wierzyć. A co byś powiedział o stabilizacji w CX155E?
Baku - Pon 20 Gru, 2010
Stabilizacja jest użyteczna tylko w pewnym zakresie ogniskowych. Na szerokim kącie przydaje się średnio, przy dużych powiększeniach jest już nieskuteczna. W Panasonicu i Sony pracuje na podobnym poziomie, może ciut lepiej w Sony.
elnino - Wto 21 Gru, 2010
Od kilku dni testuję sony cx115 (to samo co cx155 tyle że bez wbudowanej pamięci) i przyznać trzeba że ta elektroniczna stabilizacja daje radę - nagrałem klip z samochodu po przyklejeniu jej do deski rozdzielczeji. W razie potrzeby mogę udostępnić to nagranie.
Podejrzewam że optyczna stabilizacja w panasonicu musi naprawdę urywać [piiii]
Michaels1800 - Wto 21 Gru, 2010
Ale z tego, co czytałem Sony CX155E ma optyczną stabilizację.
elnino - Wto 21 Gru, 2010
optyczną ma XR155 (ta z dyskiem twardym 120GB), CX155 ma cyfrową.
Baku - Sro 22 Gru, 2010
Michaels1800, tanie kamery Sony mają tylko elektroniczną stabilizację obrazu (Steady Shot). Optical Steady Shot pojawia się w "zaawansowanych kamerach HD" serii CX3xx.
Jeżeli w Panasonicu masz skrót O.I.S. oznacza to optyczny stabilizator obrazu. Występuje we wszystkich kamerach HD i większości kamer SD. Panasonic stabilizator elektroniczny daje obecnie do jednej (najtańszej) kamerki SD.
|
|