forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Problemy z synchro lampy FV

Reaven - Pon 20 Gru, 2010
Temat postu: Problemy z synchro lampy FV
Witam,

stawiam pierwsze kroki w fotografii studyjnej i od razu trafiłem na schody ;)

Zakupiłem lampę Fighter FV230 [link], i do tego dwie błyskowe 68Ws [link]. Teoretycznie wszystko było by fajnie, gdyby nie problem z Fighterem - po podłączeniu do aparatu błyska sam z siebie, co 2-3 sek.

Aparat to Canon 550D, na nim kostka synchro, i kabel podpięty pod lampę. O ile na tych małych bez regulacji działa wszystko cacy [a i Fighter odpala się na fotoceli bez problemu], o tyle po podpięciu kabla pod Fightera.. zaczyna się błyskówka.

W sklepie powiedziano mi, że ZDARZA się owszem problem w konfiguracji kostka-aparat-lampa, że nie ma na to reguły, i warto spróbować z inną kostką. Podłączyłem więc kość innego producenta - i dalej to samo. Postanowiłem więc sprawdzić na innym aparacie - Canon 40D na obu kostkach tak samo wpływa na lampę - jakby zamykał się obwód i ta dostaje głupawki.

Aaaaaale.. po podłączeniu lampy kablem bezpośrednio pod gniazdo PC w aparacie [czterdziestka takowe posiada] - lampa działała bezproblemowo. Niestety 550D nie ma własnego gniazda.

I teraz, skoro już opisałem całą swoją traumatyczną historię ;) może ktoś ma jakiś pomysł?

Jedyne, czego jeszcze nie próbowałem, to zmiany kabla synchro - ten który mam dołączony był do lampek 68Ws, lampa Fighter była bez kabla, ale nie ma między nimi chyba takich różnic, żeby wymiana kabelka coś mogła pomóc? [testowałem na dwóch tej samej firmy]

Kostki, dwie różne, innych firm, jedna podwójna w dodatku - zarówno z 550D jak i 40D powodują głupawkę w lampie. Chociaż jak się trafi w moment z naciśnięciem spustu migawki, to lampę odpali tak jak powinno.. Tylko że i tak za chwilę błyska samo.

Sama lampa walnięta? Ale znowu bezpośrednio na gnieździe PC działa bezproblemowo..

Help? :)

jaad75 - Pon 20 Gru, 2010

A polaryzacja kabla? Czasem to jest przyczyną dziwnego zachowania lampy.
Reaven - Pon 20 Gru, 2010

Szczerze to nie mam pojęcia, co odpowiedzieć..
Termin znam, ale kabel wygląda po prostu jak kabel i nic więcej na nim nie ma :D Mogę jedynie napisać, że jest czarny :P

Ale to by znaczyło, że jednak na kablu innego producenta mogłoby być inaczej.. Hm. Szkoda że jedyne kable dostępne w Opolu, to na allegro są.. ;)

jaad75 - Pon 20 Gru, 2010

Wystarczy po prostu przelutować odwrotnie kabelki. Choć niekoniecznie u Ciebie akurat o to chodzi - po prostu pierwsze, co mi przyszło do głowy...