forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia przedmiotów metalicznych

wojo2010 - Pon 20 Gru, 2010
Temat postu: Zdjęcia przedmiotów metalicznych
do zdjęć wykorzystuje lampy

http://allegro.pl/zestaw-...1378186242.html

ale na przedmiotach błyszczących widać w odbiciu owe lampy czy jest na to jakis sosób

hijax_pl - Pon 20 Gru, 2010

Kąt padania równa się kątowi odbicia - to się tyczy też oświetlenia w fotografii - szczególnie powierzchni połyskliwych ;)

I jak zwykle w takich przypadkach polecam następującą książkę:

na przedmiocie okrągłym ciężko ukryć lampy jak już sie uda to wtedy zdjecie jest za słabo doświetlone.

Mysłałem czy jakis dodatkowy materiał na lampy lub skierować światło na jakieś blendy ale wole zaczerpnąć porady niż inwestować odrazu w sprzęt

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 20:07 ]
hijax_pl napisał/a:
Kąt padania równa się kątowi odbicia - to się tyczy też oświetlenia w fotografii - szczególnie powierzchni połyskliwych ;)

I jak zwykle w takich przypadkach polecam następującą książkę:
Obrazek

Nie wykorzystuje zdjęć profesjonalnie do wielkogabarytowych reklam czy innych pomysłów, wystarcza mi rozdzielczość przeważnie 800 px ale denerwuja mnie odblaski i tak szukam na nie pomysłu

hijax_pl - Pon 20 Gru, 2010

wojo2010, jeśli chcesz mieć zero jakichkolwiek odbić czy odblasków - nie może nic w okolicach tych przedmiotów być. Na to rada w zasadzie jest tylko jedna - namiot bezcieniowy, pełny. Z małym otworem przez który przekłada się sam obiektyw - w przypadku fotografowania metalowych, chromowanych kulek co najwyżej na każdej z nich będzie pojedyncza czarna kropka. No ale to już prosto wystemplować ;)

hijax_pl napisał/a:
wojo2010, jeśli chcesz mieć zero jakichkolwiek odbić czy odblasków - nie może nic w okolicach tych przedmiotów być. Na to rada w zasadzie jest tylko jedna - namiot bezcieniowy, pełny. Z małym otworem przez który przekłada się sam obiektyw - w przypadku fotografowania metalowych, chromowanych kulek co najwyżej na każdej z nich będzie pojedyncza czarna kropka. No ale to już prosto wystemplować ;)

:) ) no właśnie tej odpowiedzi sie spodziewałem a myślałem że jeszcze jest jakiś inny sposób

jaad75 - Pon 20 Gru, 2010

Nie ma innego sposobu, jak sprawić, by to, co się odbija było na tyle duże i jednolite, by nie dało się tego zidentyfikować.
candy - Wto 21 Gru, 2010

a książkę polecaną przez hijax_pl i tak możesz kupić,sam ją mam i jest świetna,wiele się można nauczyć na temat oświetlenia w fotografii