|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 24mm L f/1.4 vs. Carl Zeiss Distagon t* 28 mm f 2.0
Lary - Wto 21 Gru, 2010 Temat postu: Canon 24mm L f/1.4 vs. Carl Zeiss Distagon t* 28 mm f 2.0 Zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do krecenia filmow na 7D. Oczywiscie bede nim tez robil zdjecia ale mam 17-55 f/2.8 ktory pewnie pozostanie glownym obiektywem do robienia zdjec przez swoja uniwersalnosc tak wiec brak AF mi az tak bardzo nie bedzie przeszkadzal.
Ktos ma zdanie na temat tych obiektywow i moze wie ktory jest ciekawszy?
MM - Wto 21 Gru, 2010
Do kręcenia filmów to najlepszy będzie obiektyw zeissa z serii CP 2. Zobacz sobie TUTAJ
Płynna zmiana przysłony w tych obiektywach i zabawa w ręczne ostrzenie jest PRZECUDNE. Miałem te szkła w łapkach. Są cudownie zbudowane, aż ślinka cieknie.
Lary - Wto 21 Gru, 2010
faktycznie bardzo fajny obiektyw i chetnie bym kupil ale niestety ok. 12 tys zlotych to jednak za duzo. Bardziej mysle o przedziale cenowym 4-8 tys.
mavierk - Wto 21 Gru, 2010
Kurde... ale czego wymagasz od tych obiektywów?
Lary - Wto 21 Gru, 2010
ciezko powiedziec o wymaganiach bo przy tej cenie raczej wszystkie obiektywy spelniaja swoje zadanie bardzo dobrze. Chce aby film nakrecony przy pomocy tego obiektywu wygladem byl jak najbardziej zblizony do filmu jaki mozemy zobaczyc w kinie.
Dlatego zastanawiam sie glownie nad wygoda uzytkowania (np. jak miekko chodza pierscienie w Carl-Zeisie bo takowego nigdy w rekach nie mialem) i plastyka jaka mozna otrzymac z danego obiektywu. Ciekawy jestem tez czy przypadkiem ktorys z tych obiektywow nie zalicza jakiejs powaznej wpadki. Oczywiscie moglbym podpiac tez jakies inne obiektywy voightlandera czy leici np. na m42 ale o nich wiele nie slyszalem dlatego bardzo cieszlbym sie jesli ktos mial z takim sprzetem doczynienia.
AM - Wto 21 Gru, 2010
Bez przypiecia niestety nie zdecydujesz.
Oba szkla w swojej klasie sa niezle. Musisz zobaczyc co wolisz bardziej - swiatlosile czy obsluge.
hereyoufindme - Wto 21 Gru, 2010 Temat postu: Re: Canon 24mm L f/1.4 vs. Carl Zeiss Distagon t* 28 mm f 2.
Lary napisał/a: | Zastanawiam sie nad kupnem obiektywu do krecenia filmow na 7D. Oczywiscie bede nim tez robil zdjecia ale mam 17-55 f/2.8 ktory pewnie pozostanie glownym obiektywem do robienia zdjec przez swoja uniwersalnosc tak wiec brak AF mi az tak bardzo nie bedzie przeszkadzal.
Ktos ma zdanie na temat tych obiektywow i moze wie ktory jest ciekawszy? |
Nie miałem Zeissa w ręku, natomiast miałem 24 f/1.4 mk I na 500D, a potem 24 f/1.4 mk II, a teraz ten drugi na 5D mkII. Jeśli nie zamierzasz przesiadać się na FF i jako główny do zdjęć będziesz używać 17-55 f/2.8, to możesz zaoszczędzić i kupić 24 f/1.4 mk I. Tyle tylko, że pewnie za lat 4-5 przestanie być on serwisowany w autoryzowanych serwisach Canona. Rzeczywiście mkI pracuje dużo słabiej w zakresie 1.4-2.0, natomiast na 7D nie będziesz tak bardzo odczuwać jego słabości na brzegach. A przy filmowaniu różnice będą jeszcze mniej odczuwalne. Tak dla przykładu crop z centrum kadru (oba na f/8):
24 f/1.4 mk I
http://g1.img-dpreview.co...95F0EC2537E.jpg
17-55 f/2.8
http://g1.img-dpreview.co...67E70FC3F58.jpg
Coman - Wto 21 Gru, 2010
Lary, obejrzyj ten filmik, nakręcony za pomocą takiego zestawu:
Canon 5Dmkii i Canon 7D
Obiektywy:
Canon 35mm F1.4L
Super Takumar 50mm F1.4
Samyang 85mm F1.4
Super Takumar 135mm F2.4
Canon 70-200mm USM II F2.8L
2 x Fader ND
http://www.youtube.com/watch?v=QHTokb8UzW0
Jeżeli chodzi Ci o sam wygląd obrazu to chyba w dużej mierze zależy od zastosowanych filtrów i późniejszej obróbki.
Lary - Wto 21 Gru, 2010
Po obejrzeniu kilku filmow zrobionych przez tomasza wolskiego z przymocowanym C 24mm f/1.4 zdecydowalem sie ze jego kupie. Dzieki za filmiki i porownania
|
|