forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do 1400zł z kitem

Qrvich - Wto 21 Gru, 2010
Temat postu: Aparat do 1400zł z kitem
Witam,

chciałbym wkręcić się w świat troszkę poważniejszej fotografii niż pstrykanie zdjęć kompaktem, w związku z czym stanąłem przed wyborem pierwszej lustrzanki.
Jestem amatorem, ale o fotografii wiem co nieco - wystarczająco, żeby móc używać lustra. Potrzebuję sprzętu niedrogiego, używany jak najbardziej wchodzi w grę, najlepiej z obiektywem kitowym co by pierwsze kroki można było postawić od razu. Fotografować będę więcej na zewnątrz, ale wnętrza Wstępnie wyszło że moje wymagania spełniały by Canony - 1000D, 400D, 450D (liveview do mnie przemawia-przyzwyczajenie z kadrowania w kompakcie, ale pewnie i tak prędzej czy później przestanę z tego korzystać), może jakiś Nikon D60, D3000. Nie wiem jak stoją aparaty Pentaxa czy Olympusa, może wśród nich warto szukać? Sony nie chcę - jako producent lustrzanek nie przemawia ta marka do mnie.

W związku z powyższym proszę o poradę, jaki aparat dla fotoamatora do ok. 1400zł (jak będzie mniej to się nie obrażę ;) ) byłby odpowiedni - trochę napaliłem się na 450D, ale może niesłusznie?

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam, Dawid.

[ Dodano: Wto 21 Gru, 2010 20:19 ]
Do stawki dorzucam jeszcze Pentaxa K-X

Baku - Sro 22 Gru, 2010

Ja bym z powyższych wybrał 400d. Jest to udana konstrukcja EL Canona (moim zdaniem bardziej udana od 450d).
D3000 to średnio udany korpus Nikona, 1000d jest jeszcze półkę niżej niż 400d (okazuje się że to jednak możliwe).
W grę wchodzi D60 ale nie znam za bardzo tego korpusu. Natomiast 350/400d Canona znam i uważam, że jest to adekwatny sprzęt do swojej ceny.
Jeśli uda Ci się kupić 400d poniżej 1000 zł (a jest to możliwe) to i tak pieniędzy wystarczy jedynie na kitowy 18-55IS (pamiętaj, żeby miał IS, bo to inna - lepsza - konstrukcja od 18-55).
Jeśli trafisz okazję (możesz trochę policytować) to wartymi zainteresowania i niedrogimi obiektywami są:
Canon 17-85IS
Sigma 17-70 2.8-4
Tamron 17-50 2.8
(polecić mogę szczególnie tego ostatniego, choć kupno tanio sprawnej sztuki może być bardzo trudne).

Qrvich - Sro 22 Gru, 2010

A co powiesz o Pentaksie K-x?
GrayHorse - Sro 22 Gru, 2010

Ja również popieram zdanie Baku, Canon jest wart swojej ceny i jest to przyzwoity sprzet.
hijax_pl - Sro 22 Gru, 2010

Qrvich napisał/a:

A kupisz go z kitem za 1400zł? Nawet używany?

borewicz - Sro 22 Gru, 2010

Na czym polega położenie 1000d półkę niżej niż 400d - tzn co ma 400d czego nie ma 1000d? 2 punkty AF więcej? Starszy procesor (większe szumy) - bo jakoś nie mogę sobie innych różnic łatwo wyodrębnić...

hijax_pl napisał/a:
Qrvich napisał/a:

A kupisz go z kitem za 1400zł? Nawet używany?

Nie jest to awykonalne, choć może być ciężkie do wykonania - więc zapytam inaczej - czy jest sens dołożenia do tych +/- 1500-1600zł do tego Pentaxa?
Czy skupić się np. na tym 450d w dobrym stanie?

Qrvich, rozważasz 450D za 1400zł kontra k-x za 3000zł?
Sunders - Sro 22 Gru, 2010

Qrvich napisał/a:
zapytam inaczej - czy jest sens dołożenia do tych +/- 1500-1600zł do tego Pentaxa?
Czy skupić się np. na tym 450d w dobrym stanie?

W takiej sytuacji jest sens kupić nowego 50D za 2854pln.

hijax_pl napisał/a:

K-x kosztuje nowy 1800zł więc nie wiem czy mówimy o tym samym modelu ;) Używki ok 1500-1600zł.

Napisałem "dołożenia do tych 1600zł" w domyśle zostawiając "dołożenia (200zł) do tych 1600zł (za pentaxa)"

jaad75 - Sro 22 Gru, 2010

hijax_pl napisał/a:
Za 3000, to może K-r kupić, a jak się uprze, to nawet K-7... :smile:
borewicz napisał/a:
Na czym polega położenie 1000d półkę niżej niż 400d
Na tym, że 400D jest bezpośrednim następcą 350D, a potem rozbito tę półkę na dwie - następcą 400D został 450D, a chwilę później wypuszczono 1000D, który miał specyfikację zbliżoną do starego 350D (z wyjątkiem 10MP matrycy i paru modnych dodatków typu LV), w jeszcze bardziej plastikowej obudowie (co wydawało się niemożliwe) i oczywiście w jeszcze niższej cenie.

Qrvich napisał/a:
Napisałem "dołożenia do tych 1600zł" w domyśle zostawiając "dołożenia (200zł) do tych 1600zł (za pentaxa)"
No jakoś mi "do" umknęło :)
Sunders - Sro 22 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
nawet K-7...

Za 3000pln zdecydowanie najlepsza propozycja.

Sunders napisał/a:
jaad75 napisał/a:
nawet K-7...

Za 3000pln zdecydowanie najlepsza propozycja.

Wykraczasz poza temat :roll:

borewicz - Czw 23 Gru, 2010

jaad75 napisał/a:
Na tym, że 400D jest bezpośrednim następcą 350D, a potem rozbito tę półkę na dwie - następcą 400D został 450D, a chwilę później wypuszczono 1000D, który miał specyfikację zbliżoną do starego 350D (z wyjątkiem 10MP matrycy i paru modnych dodatków typu LV), w jeszcze bardziej plastikowej obudowie (co wydawało się niemożliwe) i oczywiście w jeszcze niższej cenie.

A ja mógłbym powiedzieć że 1000D ma specyfikację zbliżoną do 400D za wyjątkiem AF (na -) i nowszego procesora (na +), no i ma jeszcze pare nikomu nieprzydatnych dodatków typu LV ;)
PS. miałem "przyjemność" pstrykać 1 i 2. Faktycznie - 400D ma leszy AF, a 1000D wypluwa chyba lepszy obrazek - ale może to od gmerania w RAW'ach ;)
I jeden i drugi natomiast trzymało się tak samo słabo.
Natomiast dziwie się, że np. pisze się o nim per. kastrat polecając np 400D - stawiając obok np. A2xx czy A3xx - a przecież 400D nie posiada funkcji których nie ma 1000D.

Qrvich - Czw 23 Gru, 2010

Słuchajcie, kolega mi zamącił Sony A450 (do dostania w sony center z kitem i 5-letnią gwarancją za 1700zł)... Mówi że to naprawdę dobry sprzęt. Mógłbym prosić o ustosunkowanie się do tego?
MC - Czw 23 Gru, 2010

Od tych co są w ankiecie to moim zdaniem lepszy.
kasiakaaz - Czw 23 Gru, 2010

Ze wszystkich, które podałeś, ja również wybrałabym A450.
Wujek_Pstrykacz - Czw 23 Gru, 2010

Jako wejście w system, to Sony to najgorszy wybór :razz:
Jako samo body to z tych o których tu mowa to najlepszy wybór :razz:

Sunders - Czw 23 Gru, 2010

Qrvich napisał/a:
Sony A450 (do dostania w sony center z kitem i 5-letnią gwarancją za 1700zł

Tak jak napisali poprzednicy-jest lepszy od puszek podanych w ankiecie.Cena wcale nie jest taka atrakcyjna, chyba że weźmiemy pod uwagę długość gwarancji.Pentax k-x jest lepszy od tego Sony chyba pod prawie każdym względem.

RB - Czw 23 Gru, 2010

Qrvich napisał/a:
Słuchajcie, kolega mi zamącił Sony A450 (do dostania w sony center z kitem i 5-letnią gwarancją za 1700zł).

Tyle, że to mozna kupic znacznie taniej...
http://www.ceneo.pl/5661267
Powiedzmy, że za 1550 bez problemu

Ale pisaleś że Sony nie chcesz, to po co Ci to? Tu akurat do S nikt chyba Cię zachęcał nie będzie.

[ Dodano: Czw 23 Gru, 2010 12:09 ]
W Sony jak będziesz chciał to skompletujesz prawie wszystko czego potrzeba, ale nie ma tu półśrodków jak w Canonie czy Nikonie. Masz szkła amatorskie (wcale niekoniecznie drogie) i masz szkła z najwyższej półki. Nie masz żadnych 70-200/4 (oprócz starych Minolt na granicy przechodzenia). Nie ma portretówek ze światłem 1.8 (ale jest bardzo tani plasticzak ze swiatłem 2.8). System jest zauważalnie uboższy od C i N. Bardzo mało masz długich tele typowych dla foto przyrody (ale godny konkurent C 100-400 L jest, 70-400G optycznie lepszy i nie droższy)
Sigmy i Tamrony są właściwie tak jak do kazdego innego systemu. Tokin jest mało z tym bagnetem.

Niestety, nie ma i nie będzie klasycznej lustrzanki APS-C z półki w okolicach 50d czy d300, k-5. Bedzie ta śmiszna hybryda z wymiennymi obiektywami czyli a77...

Wujek_Pstrykacz - Czw 23 Gru, 2010

A zapowiada się, że znikną tradycyjne lustra APS-C, zostaną tylko hybrydy SLT, więc przyszłość marna się rysuje, oby tylko nie znikły lustra FF :razz:
RB - Czw 23 Gru, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A zapowiada się, że znikną tradycyjne lustra APS-C, zostaną tylko hybrydy SLT,

To praktycznie stanie się ciałem po zniknięciu 580. Chyba, ze seria dwucyfrowa nie wypali adekwatnie do zamierzeń (sadze, że wypali). A jak wypali to nie sądzę, aby inni gracze czekali długo z usunięciem tego drogiego (bo optycznego) garba z tanich puszek...

Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Gru, 2010

Oby inne firmy nie powieliły bzdury Sony w swoich lustrzankach :oops: :zalamany:
pan.tadeusz - Pią 24 Gru, 2010

Oby inne firmy nie powieliły bzdury Sony w swoich lustrzankach :oops: :zalamany:

założę się, że Twoja babcia bała się telewizji i po prostu masz te spiskowe teorie w genach ;)
biada nam :mrgreen:
a te bzdury mają też swoje zalety i pewnie dlatego tak jak LV czy kręcenie filmów
upowszechnią się własnie z tego powodu, że można je kreatywnie wykorzystać
czy wyprą tradycyjne wizjery optyczne? nie sądzę ale staną się z pewnością alternatywą której dla ciemnych tunelików w tanich puszkach obecnie nie ma

Moja babcia nie bała się telewizji, ale też nie wpoiła mi, że Sony to kultowa firma na rynku i trzeba ją wielbić. :razz:
Okazuje się że to w okresie PRLu stało się kultem jest po prostu najzwyklejszą przeciętnością :razz:
Wpychającą ludziom kit, prawie na każdym kroku :razz:

lupo57 - Pią 24 Gru, 2010

Wpychającą ludziom kit

np. kitowe obiektywy :wink: :wink: :wink:

Też, :razz:
RB - Sob 25 Gru, 2010

Moja babcia nie bała się telewizji, ale też nie wpoiła mi, że Sony to kultowa firma na rynku i trzeba ją wielbić. :razz:
Okazuje się że to w okresie PRLu stało się kultem jest po prostu najzwyklejszą przeciętnością

Wujek, a to mnie zadziwiłes...
Ja miałem zawsze bardzo, bardzo negatywny stosunek do Sony (jeszcze z czasów tuż po PRL-u) jako producenta drogiego 'wszystkiego', które jednak żadnym cudem nie było...
I kupowałem swoją alfe (jako post-minoltowioec) z duzym obrzydzeniem... I okazało się, że nie jest aż tak beznadziejnie (kupiłem moim zdaniem aparat zdecydowanie fajniejszy od canona 400d...).
Powiedzmy, że mój bardzo, bardzo krytyczny stosunek do Sony został nieco polepszony poprzez zakup ich lustrzanki (zakup dokonany trochę tak z musu i z przyzwyczajenia, ze może jednak to trochę Minolty w tym jednak zostało). Co zaowocowao tym, że zaczynam od czasu do czasu rozważac możliwośc zakupu innych urzadzeń tej firmy.

Inaczej mówiąc, okazało się, ze firma którą utożsamiałem z drogim beleczym robi normalne, przeciętne aparaty...
Tyle, ze to było ponad 3 lata temu :-) I Sony nie eksperymentowało na mnie z jakimiś lustrami półprzepuszczalnymi, mikro-wizjerami i LV oraz innymi sonowynalazkami oraz jeszcze wtedy nie naśladowało drogi canona w produkcji taniego i jeszcze tańszego badziewia...

AM - Sob 25 Gru, 2010

A mnie sie zawsze kojarzylo Sony z najlepszymi dynamicznymi sluchawkami wszechczasow.
Wujek_Pstrykacz - Sob 25 Gru, 2010

No widzicie, każdemu te Sony kojarzy się z czym innym :razz: mnie tam kojarzy się z telewizorami dostępnymi na kartę "G" na którą można było liznąć trochę "luksusu" za komuny :smile:
Stąd te uwielbienie w niektórych rejonach dawnego PRLu :razz:

ov_Darkness - Nie 26 Gru, 2010

AM z którymi?
Bo mnie się bardziej kojarzy AKG, czy Sennheiser.
Sony zawsze miało bardzo dobry sprzęt grający.
Jełśi chodzi o TV to byłem od zawsze miłosnikiem Panasonic'a (ach te plazmy...)

A w temacie, to ja bym ze 3 stówki dorzucił i kupił używane D200 z kitem :D

Na przykład: http://allegro.pl/nikon-d...1377194386.html
http://allegro.pl/nikon-o...1380098152.html

Wygląda na to, że przekroczyłem budżet załozyciela tematu o 150 pln :)
A jak poszuka, to pewnie znajdzie body i w lepszym stanie i tańsze.

Mam bardzo, bardzo dobrą opinię o tej puszce. (jak z bebechami, to nie wiem, ale podobno też są fest)

To teraz dlaczego:
Szczelna puszka z bardzo sprawnym AF.
Solidna magnezowa obudowa, poleci z metra na beton i nie umrze (sprawdzone nie raz)
Znacznie solidniejsza migawka, niż w amatorskich.
Wygodny, pentapryzmatyczny wizjer (znacznie większy i jaśniejszy niż w amatorskich), wymienne matówki (np. Katzeye)
Doskonała ergonomia i umiarkowane zuzycie baterii. (w razie czego oryginalny grip to 200-300pln)

Kitem fociłem, bardoz przyjemny zakres a samo szkło, choć plastikowe, nie jest złe.

RB - Nie 26 Gru, 2010

No widzicie, każdemu te Sony kojarzy się z czym innym :razz: mnie tam kojarzy się z telewizorami dostępnymi na kartę "G" na którą można było liznąć trochę "luksusu" za komuny :smile:

Na kartę 'G' to ja se mogłem conajwyżej popatrzeć jak 'G-mani' z Wałbrzycha i Nowej Rudy se na G-kartowych nartach Szlomo czy innego Atoma z wiązaniami Markera szusowali w Rzeczce lub Potoczku...
Swoją drogą jak widać wciąż optyka peerelowska ostro wpływa na gusta pokoleń :-)