|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - DMC-TZ1 Problem z obiektywem
dariuszsq - Wto 21 Gru, 2010 Temat postu: DMC-TZ1 Problem z obiektywem Witam serdecznie mam mały problem ponieważ upadł mi DMC-TZ1 uszkodził się wyświetlacz który naprawiłem, ale w momencie uruchomienia go wykonania okolo 1 - 2 zdjęc pojawiał sie napis ze mam wyłączyć i włączyc aparat.
Czytając w internecie proponowali rozebrać obiektyw co też uczyniłem.
Stosując się do instrukcji "service manual" sciągnołem i zamontowałem obiektyw ale cholera po włączeniu aparatu mam tak ze wysunie się na maxa schowa pojawia sie napis wyłącz i włącz aparat i w momencie wyłączenia aparatu znowu wysuwa maksymalnie obiektyw i wsuwa go po czym dopiero się wyłączy.
Nie wiem co robie zle podczas montażu obiektywu. Opisze jak to wykonuje.
Trzymając w dłoni sam obiektyw wysuwam go manualnie do końca (maksymalny zoom - w service manual jest napisane zeby zrobic TELE-Condition)
po czym wkładam 1,2 mm pręt w dziutke aparatu na plecach delikatnie ruszając ząbkami po czym wkładam obiektyw i przykręcam wszystko.
Naprawde bede wdzięczny za wszelką pomoc
[ Dodano: Wto 21 Gru, 2010 23:49 ]
Witam, ponownie. Po kilku probach bezskutecznych wpadłem na pomysl aby założyc sam plastik z trybikiem bez optyki i co ciekawe aparat funkcjonuje bez problemu.
|
|