forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Torba foto

ov_Darkness - Pią 24 Gru, 2010
Temat postu: Torba foto
Co byście polecili w zakresie solidnej torby foto?

Chcę tam pomieścić:
To co w podpisie+ grip +3 lampki + wyzwalacze + drobiazgi + lapek

Maksymalnie ma wleźć:

S5+grip
Fm2n
kilka stałek (50, 85 i może 24 i 135)
zumy:35-70, 24-70HSM i 80-200 (lub podobne)
laptop 12"
+ rózny szpej

krótko mówiąc sredniej wielkości torba.
Nie chciałbym musieć wydawać więcej niż 300PLN (chyba że będzie to absolutnie konieczne)
Nie chciałbym musiec kupować dwóch toreb, ale zrobię to, jeśli będę musiał.

lupo57 - Pią 24 Gru, 2010

hmm na całość sprzętu który wymieniasz razem z laptopem to raczej torba nie będzie średniej wielkości, musisz nastawić się na torbę dużą. Na taki sprzęt bardziej zdecydowałbym się na plecak.
Jak juz torba to pokroju Tamrac Pro, Hama Defender, Lowepro Stealth Reporter i z laptopem Vanguard Up-Rise 33

pozdr

ov_Darkness - Pią 24 Gru, 2010

Nie chcę plecaka, co najwyżej jako dodatek. Mam Delsey Gopix 90 i zdechł mi w nim suwak. Nie chcę musieć polegać na suwaku, poza tym z torby wygodniej się wyjmuje sprzęt, niż z plecora.
Można pod względem jakości zaufać takim firmom jak Hama, czy Vanguard?

lupo57 - Pią 24 Gru, 2010

ov_Darkness napisał/a:

bez problemu, ja co prawda mam torbę KAT-y jak by co polecam, natomiast miałem styczność z torbą HAMA i nie miałem zastrzeżeń

kasiakaaz - Pią 24 Gru, 2010

ov_Darkness napisał/a:

ov_Darkness, ja mam wprawdzie plecak Vanguarda, ale myślę że jakość można odnieść do wszystkich ich wyrobów w dziedzinie plecaków/toreb-foto, bo oglądałam ich trochę zanim kupiłam. Wykonanie i wytrzymałość bez najmniejszego zarzutu, a do tego estetyczne (ale to już rzecz gustu :wink: ).

MM - Sob 25 Gru, 2010

Ja mam poprzednika tego modelu i jest to prawdziwy wół roboczy. Ciężko o coś tańszego i równie solidnego. Czasami moja torebka ważyła 15 kg (z laptopem 15,6 cala). Prawie zawsze są tam dwa korpusy i coś wielkości 70-200/2.8 lub 100-400. Lampa minimum jedna, czasem dwie. Minimum z dwie stałeczki, różne drobiazgi i arsenalik akcesoriów. Plusem jest możliwość podpięcia dodatkowych pokrowców na bocznych mocowaniach. Jak nie muszę dużo łazić a dostępność i ilość akcesoriów jest ważna to TYLKO torba fotoreporterska.
ov_Darkness - Sob 25 Gru, 2010

Za wielkie są te bydlaki.

Muszę koniecznie pomacać Classified 250AW. Pewnie też będzie za duża, fotopolis wsadziło do niej D200 i D3 z dużymi szkłami i 15.4" lapka.
Za to jest ładna, tylko cenę ma z sufitu... Trudno.
Dobra by była 200AW ,ale nie ma miejsca na laptopa.
W porównaniu do Tamrac Adventure Messenger 5 jest 7 razy ładniejsza. (i 3 razy droższa...)
Podobaja mi się też Crumpler Master Delhi 620, ale ma bezsensowny kolor wnętrza (brudzi się od patrzenia)

lupo57 - Sob 25 Gru, 2010

ov_Darkness napisał/a:

W porównaniu do Tamrac Adventure Messenger 5 jest 7 razy ładniejsza. (i 3 razy droższa...)

jeśli chodzi o Tamrac Adventure to pełen komfort i funkcjonalność, polecam

ov_Darkness - Sob 25 Gru, 2010

Musze ją obejrzeć, bo na zdjęciach to straszny brzydal.

[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 00:35 ]
Z tego, co oglądałem na sieci, najlepiej się prezentuje w stosunku wygląd/cena/wielkość Up-rise 33. Musze go dopaść. Chcę jeszcze pomacać Lowepro Classified 200, 220 i 250AW, ale mam wrażenie że są za duże (a 220 to w dodatku plecak :/)